BBCode-opas

Esittely

Mikä on BBCode?
BBCode on erityinen toteutus HTML:stä. BBCoden käyttämisestä viesteissä määrää foorumin ylläpitäjä. Voit myös poistaa BBCoden käytöstä yksittäisistä viesteistä kirjoituslomakkeen kautta. BBCode itsessään on samankaltainen HTML:n kanssa. Tagit suljetaan hakasulkujen [ ja ] sisään sen sijaan että käytettäisiin < ja > -merkkejä. Se tarjoaa myös paremman kontrollin sen suhteen, miten asiat näytetään. Käytössä olevasta teemasta riippuen BBCoden lisääminen viesteihin voi olla helpompaa klikkailtavan käyttöliittymän kautta, joka sijaitsee viestikentän yläpuolella viestin lähetyslomakkeella. Saatat joka tapauksessa havaita seuraavan oppaan hyödylliseksi.*
Ylös

Tekstin muotoilu

Kuinka tehdä lihavoitua, alleviivattua ja kursivoitua tekstiä?
BBCode sisältää tageja, jotka mahdollistavat tekstin muotoilun nopeasti. Tämä käy seuraavasti:
  • Lihavoidaksesi tekstin, ympäröi se [b][/b]-tageilla. esim.

[b]Terve[/b]

näyttäisi tältä Terve
  • Alleviivaukseen käytä [u][/u]. Esimerkiksi:

[u]Huomenta[/u]

näyttäisi seuraavalta: Huomenta
  • Kursivoidaksesi tekstin, käytä [i][/i], esim.

Tämä on [i]Hienoa![/i]

tulostaisi Tämä on Hienoa!
Ylös
Kuinka vaihtaa tekstin väriä tai kokoa?
Vaihtaaksesi tekstisi väriä tai kokoa, voit käyttää seuraavia tageja. Pidä kuitenkin mielessä, että se miltä lopputulos näyttää, riippuu katsojan selaimesta ja järjestelmästä:
  • Tekstin värin vaihtaminen onnistuu ympäröimällä se [color=][/color] tageilla. Voit määritellä tunnetun värin nimen, (esim. red, blue, yellow, jne.) tai kolmen heksadesimaalin muodostaman värikoodin, esimerkiksi #FFFFFF, #000000. Luodaksesi punaista tekstiä, voisit käyttää:

[color=red]Terve![/color]

tai

[color=#FF0000]Terve![/color]

Molemmat näyttävät tältä: Terve!
  • Tekstin kokoa voidaan muuttaa vastaavasti käyttämällä [size=][/size]. Tämän tagin toiminta riippuu käyttäjän käytössä olevasta teemasta, mutta suositeltu arvo on numero, joka määrittelee fontin koon prosentteinaalkaen arvosta 20 (hyvin pieni) arvoon 200 (hyvin suuri) oletuksena. Esimerkiksi:

[size=30]PIENI[/size]

on yleensä PIENI

kun puolestaan:

[size=200]SUURI![/size]

olisi SUURI!
Ylös
Voinko yhdistää muotoilutageja?
Kyllä, tottakai voit. Esimerkiksi jos haluat saada jonkun huomion, voisit kirjoittaa:

[size=200][color=red][b]KATSOKAA MINUA![/b][/color][/size]

tämä näyttäisi seuraavalta: KATSOKAA MINUA!

Emme kuitenkaan suosittele kirjoittamaan paljon tämän näköistä tekstiä! Muista, että se on sinun, kirjoittajan, vastuulla varmistaa, että tagit on suljettu oikein. Esimerkiksi seuraava on väärin::

[b][u]Tämä on väärin[/b][/u]
Ylös

Määrämittaisen tekstin lainaaminen ja tulostaminen

Tekstin lainaaminen vastauksissa
Tekstin lainaamiseen on kaksi tapaa. Viittauksen kanssa tai ilman viittausta.
  • Kun käytät Lainaa-toimintoa, voit huomata, että teksti lainataan viestiruudussa [quote=""][/quote] lohkolla ympäröitynä. Tämä tapa mahdollistaa tekstin lainauksen viittaamalla henkilöön tai mihin tahansa muuhun haluaamasi asiaan! Esimerkiksi lainataksesi pätkän tekstiä herra Aakkoselta, syöttäisit:

[quote="herra Aakkonen"]Herra Aakkosen kirjoittama teksti tulee tähän[/quote]

Lopputulos lisää automaattisesti "herra aakkonen kirjoitti:" -tekstin ennen varsinaista lainattua tekstiä. Muista että sinun täytyy käyttää lainausmerkkejä "" nimen ympärillä, jota käytät launauksen lähteenä. Lainausmerkit eivät ole valinnaisia.
  • Toinen tapa sallii sinun lainata vain jotain ilman viitteitä. Voit tehdä sen laittamalla lainaamasi tekstin [quote][/quote] tagien sisään. Kun katsot viestiä, näkyy teksti yksinkertaisesti lainausosion sisällä.
Ylös
Koodin tai tasalevyisen datan lisääminen
Jos haluat tulostaa palan koodia tai itseasiassa mitä tahansa joka tarvii tasalevyisen fontin, kuten Courier -tyyppisen fontin, sinun tulee laittaa teksti [code][/code]-tagien väliin, esim.

[code]echo "Tässä on vähän koodia";[/code]

Kaikki muotoilu [code][/code]-tagien välissä säilytetään.
Ylös

Listojen luominen

Järjestämättömän listan luominen
BBCode tukee kahden tyyppisiä listoja: järjestämättömiä ja järjestettyjä. Ne ovat käytännössä samat kuin niiden HTML-vastineet. Järjestämätön listä tulostaa jokaisen kohdan peräkkäin sisennettynä listamerkillä. Luodaksesi järjestämättömän listan, voit käyttää [list][/list] tagia ja määritellä jokaisen kohdan listassa käyttämällä [*]. Esimerkiksi listataksesi suosikkivärisi, voisit käyttää:

[list]
[*]Punainen
[*]Sininen
[*]Keltainen
[/list]

Tämä loisi listan joka näyttäisi tältä:
  • Punainen
  • Sininen
  • Keltainen

Vaihtoehtoisesti voit määritellä listamerkkien tyylin käyttämällä joko [list=disc][/list], [list=circle][/list] tai [list=square][/list].
Ylös
Järjestetyn listan luominen
Toinen listatyyppi, järjestetty lista, antaa sinulle mahdollisuuden hallita mitä tulostetaan ennen jokaista kohtaa. Järjestetty lista luodaan kirjoittamalla [list=1][/list] numeroidun listan luomista varten. Vaihtoehtoisesti voit luoda aakkostetun listan käyttämällä [list=a][/list] versiota. Kuten järjestämättömien listojen kanssa, jokainen listakohta aloitetaan [*] merkinnällä. Esimerkiksi:

[list=1]
[*]Mene kauppaan
[*]Osta uusi tietokone
[*]Karju tietokoneelle kun se kaatuu
[/list]

näyttäisi seuraavalta:
  1. Mene kauppaan
  2. Osta uusi tietokone
  3. Karju tietokoneelle kun se kaatuu
Aakkostettu lista näyttäisi tältä:

[list=a]
[*]Ensimmäinen vastaus
[*]Toinen vastaus
[*]Kolmas vastaus
[/list]

joka puolestaan tulostaa
  1. Ensimmäinen vastaus
  2. Toinen vastaus
  3. Kolmas vastaus

[list=A]
[*]Ensimmäinen vastaus
[*]Toinen vastaus
[*]Kolmas vastaus
[/list]

tulostaisi
  1. Ensimmäinen vastaus
  2. Toinen vastaus
  3. Kolmas vastaus

[list=i]
[*]Ensimmäinen vastaus
[*]Toinen vastaus
[*]Kolmas vastaus
[/list]

tulostaisi
  1. Ensimmäinen vastaus
  2. Toinen vastaus
  3. Kolmas vastaus

[list=I]
[*]Ensimmäinen vastaus
[*]Toinen vastaus
[*]Kolmas vastaus
[/list]

tulostaa
  1. Ensimmäinen vastaus
  2. Toinen vastaus
  3. Kolmas vastaus
Ylös

Linkkien luominen

Toiselle sivustolle linkittäminen
phpBB:n BBCode tukee useita tapoja luoda linkkejä (URL).
  • Ensimmäinen näistä käyttää [url=][/url] tagia. Mitä tahansa kirjoitat =-merkin jälkeen, toimii linkkinä. Esimerkiksi linkki osoitteeseen phpBB.com näyttäisi tältä:

[url=https://www.phpbb.com/]Vieraile phpBB-sivustolla![/url]

Tämä loisi seuraavanlaisen linkin: Vieraile phpBB-sivustolla! Huomaathan, että linkki avautuu samaan ikkunaan tai uuteen ikkunaan riippuen käyttäjän selaimen asetuksista.
  • Jos haluat, että osoite itsessään näytetään linkkinä, voit käyttää yksinkertaisesti seuraavaa:

[url]https://www.phpbb.com/[/url]

Tämä loisi seuraavanlaisen linkin: https://www.phpbb.com/
  • Lisäksi phpBB tukee ominaisuutta nimeltään taikalinkit. Tämä ominaisuus muuttaa kaikki muodoltaan toimivat URLit linkeiksi ilman, että sinun tarvitsee määritellä yhtään tageja tai alussa olevaa http:// -osaa. Esimerkiksi kirjoittamalla www.phpbb.com viestiisi, se muuttuu muotoon www.phpbb.com viestiä katsottaessa.
  • Sama pätee myös sähköpostiosoitteisiin. Voit joko määritellä sähköpostiosoitteen yksiselitteisesti:

[email]no.one@domain.adr[/email]

joka muuttuu muotoon no.one@domain.adr tai voit vain kirjoittaa no.one@domain.adr viestiisi ja se muutetaan automaattisesti kun tarkastelet viestiä.
Kuten muiden BBCode-tagien kanssa, voit käyttää linkkejä muiden tagien ympärillä. Esimerkiksi [img][/img] (katso seuraava kohta), [b][/b], jne. Kuten muotoilutagien kanssa, on sinun vastuulla varmistaa, että aloittavien ja lopettavien tagien järjestys on oikea. Esimerkiksi:

[url=https://www.phpbb.com/][img]https://www.phpbb.com/theme/images/logos/blue/160x52.png[/url][/img]

ei ole oikein, mikä voi johtaa viestisi poistoon, joten ole tarkkana.
Ylös

Kuvien näyttäminen viesteissä

Kuvan lisääminen viestiin
phpBB:n BBCode sisältää tagin kuvien liittämiseksi viestiin. Tätä tagia käytettäessä on kaksi tärkeää muistettavaa asiaa: monet käyttäjät eivät arvosta suurta määrää kuvia viesteissä ja toiseksi kuvien täytyy olla jo saatavilla internetissä (se ei voi olla sinun koneellasi esimerkiksi, ellet aja www-palvelinta). Näyttääksesi kuvan, sinun täytyy ympäröidä kuvaan osoittava URL [img][/img] tageilla. Esimerkiksi:

[img]https://www.phpbb.com/theme/images/logos/blue/160x52.png[/img]

Kuten yllä olevassa URL-osiossa mainittiin, voit ympäröidä kuvan [url][/url] tagilla halutessasi.

[url=https://www.phpbb.com/][img]https://www.phpbb.com/theme/images/logos/blue/160x52.png[/img][/url]

näyttäisi tältä:

Ylös
Liitetiedostojen lisääminen viestiin
Liitetiedostot voidaan nyt sijoittaa mihin tahansa viestin osaan käyttämällä uutta [attachment=][/attachment] BBCodea, jos foorumin ylläpitäjä on sallinut liitetiedostojen käyttämisen ja jos sinulla on tarvittavat oikeudet liitetiedostojen luontiin. Viestin lähettämisruudussa on pudotusvalikko (tai painike) liitetiedostojen sisällyttämiseksi viestiin.
Ylös

Muut asiat

Voinko lisätä omia tageja?
Jos olet foorumin ylläpitäjä ja sinulla on oikeanlaiset oikeudet, voit lisätä mukautettuja BBCodeja hallintapaneelissa.
Ylös