Russellin ajatusten lähteillä

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.
Hymiöt
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek: :angel: :clap: :crazy: :eh: :problem: :shh: :shifty: :sick: :silent: :think: :thumbdown: :thumbup: :wave: :wtf:

BBCode on Käytössä
[img] on käytössä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat käytössä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Russellin ajatusten lähteillä

Re: Russellin ajatusten lähteillä

Kirjoittaja Observer » 26.06.2019 22:25

Olipa kiinnostavia videoita. Nuo vuosilukujen ennustelijat ovat nolanneet itsensä niin monta kertaa että luulisi jotain jo opitun - mutta ei, aina vaan niitä tuli uusia tyyppejä uusine laskelmineen.

Sekä 7. päivän adventistit että Jt:t ovat silti pitäneet "pyhät" vuosilukunsa (1844 ja 1914) mutta muuttaneet näppärästi niiden merkitystä hengelliseksi tai näkymättömäksi. Muistan että Vartiotorni joskus käsitteli adventistien opetusta vuonna 1844 alkaneesta "tutkivasta tuomiosta" ja tietysti piti sitä vääränä. Seuran oma selitys Danielin 8. luvun 2300 päivästä - johon 1844-oppi siis perustuu - on ihan yhtä järjetön eikä sitä mainitakaan lähes koskaan, luultavasti hallintoelin ei usko siihen itsekään.

Erikoista että Miller, Russell, Fred Franz ja muut ovat tutkineet Raamattunsa läpikotaisin ja onnistuneet laskemaan sieltä vaikka mitä vuosilukuja, mutta jättäneet huomiotta selvät kohdat jossa sanotaan ettei "kukaan tiedä päivää eikä hetkeä" ja "ei ole teidän asianne tietää ajoista ja ajanjaksoista" jne.

1970-luvun lopulla hallintoelin joutui pohtimaan 1914-opetusta kun ruotsalainen vanhin todisti vuoden 607 eaa vääräksi. Vuotta 1914 ja siihen liittyvää sukupolviopetusta ei kuitenkaan päätetty hylätä ja hallintoelin on siihen edelleen hirttäytynyt. Ray Franz kirjoitti että Lyman Swingle oli eri mieltä asiasta mutta tyytyi vain toteamaan että pidetään se sitten vaikka koko vuosiluku onkin adventisteilta lähtöisin. Eli jotkut sentään ylimmällä tasolla myönsivät ja tiesivät asianlaidan. Ehkäpä Swinglestä juuri siksi tuli viimeisinä vuosiaan alkoholisti...

Re: Russellin ajatusten lähteillä

Kirjoittaja Syväkurkku » 25.06.2019 16:37

Jos joku ihmettelee tai epäilee väitettä siitä, että Russellilla oli lopulta hyvin vähän mitään omaa, alla olevan videon sisältö saa siitä vakuuttuneeksi. Asiaan selvästi hyvin perehtyneen teologin esitys, pitkän puoleinen. Asia alkaa tuosta neljän minuutin kohdalta.

Russellin ajatusten lähteillä

Kirjoittaja Syväkurkku » 23.06.2019 20:46

Alla oleva loistava dokumenttivideo kertoo William Milleristä ja millerismistä. Miller oli babtistisaarnaaja joka ennusti 1830-luvulta lähtien Jeesuksen toisen tulemisen tapahtuvaksi 1844. Jeesus ei tuolloin tullut, mutta ennustusten jäljiltä millerismistä saivat alkunsa useat adventistiset liikkeet, mm. laajimmalle levinnein Seitsemännen päivän adventismi.

Jehovan todistajien perustajaksi katsotaan Charles Taze Russell. Tästä voi kiistellä monessakin mielessä. Mutta joka tapauksessa hänen ajatustensa pohjalle Raamatuntutkijoiden ja myöhemmin Jehovan todistajien oppi on pitkälti rakennettu.

Russell ei koskaan ollut varsinaisesti adventisti, mutta lähes kaikki hänen ajatuksensa ovat peräisin adventisteilta. Russelliin vaikuttaneita adventistisaarnaajia olivat mm. George Storrs, George Stetson ja Nelson Barbour. Russellilla oli hyvin vähän mitään omaa. Ainakaan sellaista mistä ei olisi jo nykyään luovuttu, kuten pyramidilaskelmat. Eivätkä nekään olleet alkuperäisesti hänen ajatuksiaan.

Kuten videolta käy ilmi, millerismi ei ollut mikään pieni liike vaan se kosketti satojatuhansia ihmisiä. Video luo tavattoman hyvän kuvan siitä aikakaudesta ja niistä ajatuksista joista Raamatuntutkijat saivat alkunsa. Se kertoo syistä uusien uskontojen syntyyn juuri tuolloin ja juuri Yhdysvalloissa. Myös mormonien synty ajoittuu suurin piirtein samoihin aikoihin.

Oikeastaan vasta videon kautta minulle selkeni kirkkaasti vaikutteiden ketju: Babtismi -> Adventismi -> Raamatuntutkijat -> Jehovan todistajat. Babtisteja on nykyään noin 110 miljonaa, adventisteja 21 miljoonaa, raamatuntutkijoita joitakin tuhansia ja Jehovan todistajia 8,5 miljoonaa.

Jos olen oikein ymmärtänyt, suurimmat oppierot Jehovan todistajien ja adventistien välillä liittyvät aikalaskelmiin (adventistit tyytyvät nykyään käyttämään sanaa "pian"), käydäänkö Harmagedonin taistelu ennen vai jälkeen tuhatvuotiskauden sekä sapatin viettoon. Kulttuuriin Rutherford toi eroja mm. saarnaamistavan suhteen. Eivätkä adventistit kiellä verensiirtoja ja koulutusta eivätkä he karta. Nyt kun Jehovan todistajatkin ovat monien pettymysten jälkeen luopumassa pikkuhiljaa aikalaskelmista, on hauskaa ajatella että todistajien oppi on uudelleen lähentymässä alkuperäistä adventistien oppia. Jumalan nimeäminen Jehovaksi ei varsinaisesti ole oppi vaan yksinkertainen tapa erottua.

Videota voi suositella jokaiselle joka haluaa ymmärtää miten Jehovan todistajien uskonto on syntynyt.



EDIT: Lenkillä tuli vielä mieleen miten asian myös voi ilmaista, vähän kärjistäen: Adventismi on älykkäämpi, suvaitsevaisempi ja sivistyneempi muoto Jehovan todistajuudesta. Mitenkään tuntematta vetoa kumpaankaan. :) Jos Jehovan todistajuudesta karsii pahimmat älyttömyydet, jäljellä on adventismi.

Ylös