Norjassa oikeus määräsi perumaan erottamisen ja maksamaan korvaukset erotetulle

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.
Hymiöt
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek: :angel: :clap: :crazy: :eh: :problem: :shh: :shifty: :sick: :silent: :think: :thumbdown: :thumbup: :wave: :wtf:

BBCode on Käytössä
[img] on käytössä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat käytössä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Norjassa oikeus määräsi perumaan erottamisen ja maksamaan korvaukset erotetulle

Re: Norjassa oikeus määräsi perumaan erottamisen ja maksamaan korvaukset erotetulle

Kirjoittaja Syväkurkku » 08.08.2019 20:57

Oikeuskomiteoiden istunnoista vastenmielisimpiä ovat ne, joissa naisilta udellaan yksityiskohtia tapahtuneesta. Perusteluna uteluille on saada tietää oliko nainen todellisuudessa uhri, vai oliko tapahtunut sitä että "yksi asia johti toiseen" vai liittyikö siihen tahallista suunnitelmallisuutta myös naisen taholta. Kysymykset voivat olla todella yksityiskohtaisia, mm. "Millaisia alusvaatteita käytit?", "Kuka kutsui kenet?", "Kumpi oli päällä?" ja jopa "Saitko orgasmin?". Useat naiset ovat täysin romahtaneet näissä kuulusteluissa. Jos missä niin tässä on todellista valta-aseman väärinkäyttöä. Ehkä oikeuskomitean jäsenet saavat siitä myös jonkinlaista kieroutunutta tyydytystä.

Joku tuolla Redditin ketjussa arveli, että tässäkin tapauksessa voi olla kyse siitä, että norjalainen nainen on alun perin kutsunut ja päästänyt miehen asuntoonsa. Tällöin nainen on ollut "mukana" asiassa ja peruste erottamiselle olemassa.

Alla olevalla videolla JT kertoo miten itse oli mukana tällaisessä oikeuskomitean istunnossa. Puistattavaa katseltavaa ja kuunneltavaa.

Re: Norjassa oikeus määräsi perumaan erottamisen ja maksamaan korvaukset erotetulle

Kirjoittaja Pro et contra » 08.08.2019 20:32

Raiskauksen uhreja on erotettu ja syyllistetty järjestössä jo vuosikymmeniä. Kyse ei siksi ole mistään pienestä epäkohdasta.
... ja nähtävästi myös hyväksikäytön uhreja kuten viimevuosina on ymmärtääkseni käynyt ilmi.

Re: Norjassa oikeus määräsi perumaan erottamisen ja maksamaan korvaukset erotetulle

Kirjoittaja Tony » 08.08.2019 20:22

Pro et contra kirjoitti: 08.08.2019 20:14 Erikoinen tapaus johon on hankala sanoa mitään mutta on tietenkin selvää että oikeudenmukaisuusperiaatteen täytyy ohjata myös oikeuskomitean päätöksiä ja mikäli virheellinen päätös on tehty väärin perustein se täytyy voida peruuttaa ilman että erotettu joutuu osoittamaan katumista jostakin mihin ei ole syyllinen.
Järjestön kohdalla kyse ei ole minkäänlaisesta oikeudesta tai siihen liittyvästä komiteasta. Kyse on ainoastaan järjestön eduista, joiden vartijaksi oikeuskomiteat on valjastettu.

Eikä tämä Norjan tapaus ole suinkaan ainutlaatuinen. Raiskauksen uhreja on erotettu ja syyllistetty järjestössä jo vuosikymmeniä. Kyse ei siksi ole mistään pienestä epäkohdasta.

Re: Norjassa oikeus määräsi perumaan erottamisen ja maksamaan korvaukset erotetulle

Kirjoittaja Pro et contra » 08.08.2019 20:14

Erikoinen tapaus johon on hankala sanoa mitään mutta on tietenkin selvää että oikeudenmukaisuusperiaatteen täytyy ohjata myös oikeuskomitean päätöksiä ja mikäli virheellinen päätös on tehty väärin perustein se täytyy voida peruuttaa ilman että erotettu joutuu osoittamaan katumista jostakin mihin ei ole syyllinen.
Seurakuntayhteyden ulkopuolelle sulkeminen on älytön seuraus jostakin jota ei ole voinut estää kuten raiskaus.
... toisekseen koko "erottaminen" on jotenkin epäsopiva termi koska Jehovan todistajat eivät ole (yleensä) minkään VT-seuran tai yhdyskunnan/ yhdistyksen jäseniä.
anateema /exkommunikaatio joksi tätä menettelyä tulisi täsmällisemmin kutsua on ollut käytössä pitkään erilaisina versioina.
Todistajien kohdalla ongelmana on sekin että oikeuskomitean toiminta on salaista vaikka oikeastaan jokaisen "erottaminen" tulisi olla seurakuntalaisten yhteinen päätös ja "syytetyllä" tulisi olla mahdollisuus "puolustautua" tai toisaalta katua myös julkisesti seurakunnan edessä.

Re: Norjassa oikeus määräsi perumaan erottamisen ja maksamaan korvaukset erotetulle

Kirjoittaja Syväkurkku » 08.08.2019 16:07

Tässä linkki eilen laittamaani Reddit ketjuun. Siellä on jo jonkin verran kommentteja.

Löysin eilen VG-lehden artikkelin ihan sattumalta, ja ajattelin että se on jäänyt EXJW yhteisöltä huomaamatta. Itse pidän juttua todella isossa arvossa sen saaman julkisuuden vuoksi. En huomannut, että olihan joku jo pari viikkoa sitten laittanut jutun Redditiin. Tässä linkki siihen ketjuun.

Vaikka vanhemmassa ketjussa jonkin verran mollataan tätä maallikoista koostuvaa norjalaista oikeusastetta, tosiasia kuitenkin on, että asia on saanut julkisuutta ja paikallisen haaratoimiston on reagoitava tuomioon. Tuomio on yhtä lainvoimainen kuin ylempienkin oikeusasteiden. Suomessakin raastuvanoikeuksissa on maallikkojäseniä.

Seuralla on kaksi vaihtoehtoa:
  • Haaratoimisto maksaa korvaukset ja seurakunta peruu erottamisen. Hyvänä puolena Jehovan todistajille on, että asia unohtuu julkisuudesta nopeasti.
  • Haaratoimisto vetoaa ylempään oikeusasteeseen, missä sen mahdollisuudet voittaa lienevät suuremmat. Mutta tätä vaihtoehtoa seuraa kiusallinen julkisuus.
En usko ykkösvaihtoehtoon, koska silloin seurakunnan päätöksia tulisivat ohjaamaan maailmalliset laitokset. Miten maallinen oikeus voisi määrätä Pyhän Hengen alaisuudessa tehtyjä päätöksiä? :D Jotta nainen voitaisiin ottaa normaaleja reittejä pitkin takaisin, hänen pitäisi olla katuva. Miten voi katua jos joku toinen on raiskannut? Tai ainakin käyttänyt muuten seksuaalisesti hyväksi, mikä ikinä ero onkaan.

Niin tai näin, jännittävää nähdä miten asia etenee. Outo ja kummallinen se myös on, esimerkiksi siksi että nainen haluaa takaisin Jehovan todistajaksi ja hyväksyy yleisesti erottamisen, mutta ei hänen kohdallaan. Ja seksuaalisen hyväksikäytön yhteydessä erottamistuomion kokeminen epäoikeudenmukaiseksi on ihan ymmärrettävää.

Re: Norjassa oikeus määräsi perumaan erottamisen ja maksamaan korvaukset erotetulle

Kirjoittaja Tony » 08.08.2019 15:11

Järjestölle olisi ehkä edullisinta maksaa pieni summa korvauksia ja antaa olla (koska he saavat valtion tukeakin vuosittain noin 1,5 miljoonaa euroa, video alla), mutta periaatteestahan nämä ovat enemmän kiinni. Ja tietenkin siitä, että he eivät halua lisää samantyylisiä juttuja. Ja toisaalta valtion tukikin saattaisi olla jossain vaiheessa liipasimella, mikäli juttuja tulisi enemmän ja järjestö häviäisi ne järjestäen. Valtion tuelle taitaa kuitenkin olla olemassa jonkinlaiset (ihmisoikeudelliset) kriteerit.

Re: Norjassa oikeus määräsi perumaan erottamisen ja maksamaan korvaukset erotetulle

Kirjoittaja Nukahtanut » 08.08.2019 08:57

Kyllähän tässä asiassa eteenpäin mennään satavarmasti. Ei seura maksa mitään ilman tappelua. Ja norjassa rivijeppulat laitetaan maksamaan...

Mutta jokainen oikeustapaus on mielestäni hyväksi, vaikka lopputulos ei aina miellyttäisi. Tuo paljon huomiota ja kyseenalaistaa uskonnon asemaa yhteiskunnan yläpuolella.

Re: Norjassa oikeus määräsi perumaan erottamisen ja maksamaan korvaukset erotetulle

Kirjoittaja Syväkurkku » 08.08.2019 07:21

Weathertop kirjoitti: 08.08.2019 03:41 Joidenkin Redditin kommenttien mukaan tätä päätöstä ei ole tehnyt mikään varsinainen oikeusistuin vaan jokin riita-asioita sovitteleva elin, jonka ratkaisut eivät ole juridisesti sitovia. Onko kenelläkään tarkempaa tietoa asiasta?

Tämä kuulosti vähän liian hyvältä ollakseen totta, ja olikin ehkä sitten juuri sitä?
Päätöksen on tehnyt "forliksråd", jonka lautamiehet ovat maallikkoja. En tiedä suomalaista sanaa oikeusasteelle, ehkä "sovitteluoikeus"? Oikeusasteen tarkoitus on ratkaista siviiliriitoja ja vähentää muiden oikeuselimien kuormitusta. Forliksrådin päätökset ovat kuitenkin sillä tavalla sitovia, että jos ei ole tyytyväinen päätökseen, pitää asiassa vedota ylempiin oikeusasteisiin. Jos vähän karrikoi, forliksråd on siviilikanteisiin erikoistunut raastuvanoikeus. Maallikkojäsenten lisäksi päätöksiä on tekemässä lisäksi aina juridisen koulutuksen saanut henkilö.

Re: Norjassa oikeus määräsi perumaan erottamisen ja maksamaan korvaukset erotetulle

Kirjoittaja Weathertop » 08.08.2019 03:41

Joidenkin Redditin kommenttien mukaan tätä päätöstä ei ole tehnyt mikään varsinainen oikeusistuin vaan jokin riita-asioita sovitteleva elin, jonka ratkaisut eivät ole juridisesti sitovia. Onko kenelläkään tarkempaa tietoa asiasta?

Tämä kuulosti vähän liian hyvältä ollakseen totta, ja olikin ehkä sitten juuri sitä?

Re: Norjassa oikeus määräsi perumaan erottamisen ja maksamaan korvaukset erotetulle

Kirjoittaja Weathertop » 07.08.2019 23:40

Polyester kirjoitti: 07.08.2019 23:20 Henkinen väkivalta on jo joissain yhteyksissä rangaistavaa ja Vartiotornin tapauksessa voisi olla kyse organisoidusta henkisestä väkivallasta ja siihen yllyttämisestä. Eväitä puuttua voisi olla jo nykyisen lainsäädännön pohjalta, jos todellista halua olisi, mutta lainsäädäntö toivottavasti saadaan laajemminkin vastaamaan nykypäivän tarpeita. Eihän se niin voi mennä, että eri maailmanuskontoja edustavilla ryhmillä on omat kunniasääntönsä ja sisäiset tuomioistuimensa, joilla asetutaan Suomen lain rinnalle ja yläpuolelle.
No, niin sen ei pitäisi mennä, mutta niin se valitettavasti menee, koska Suomen poliittiset päättäjät ovat jokseenkin poikkeuksetta munattomia, selkärangattomia ja moraalittomia pelkureita, siis todella raukkamaisia paskahousuja, jotka eivät uskalla kajota uskontoihin niin kauan kuin se ei edistä heidän omaa poliittista uraansa. Tosiasiat heillå kyllä on tiedossa, siitä aktivistit ovat pitäneet huolen.

Onneksi joissakin maissa sentään tapahtuu välillä pientä edistystä. Toivottavasti Suomi seuraa vielä lähivuosisatoina perässä.

Re: Norjassa oikeus määräsi perumaan erottamisen ja maksamaan korvaukset erotetulle

Kirjoittaja Polyester » 07.08.2019 23:20

Henkinen väkivalta on jo joissain yhteyksissä rangaistavaa ja Vartiotornin tapauksessa voisi olla kyse organisoidusta henkisestä väkivallasta ja siihen yllyttämisestä. Eväitä puuttua voisi olla jo nykyisen lainsäädännön pohjalta, jos todellista halua olisi, mutta lainsäädäntö toivottavasti saadaan laajemminkin vastaamaan nykypäivän tarpeita. Eihän se niin voi mennä, että eri maailmanuskontoja edustavilla ryhmillä on omat kunniasääntönsä ja sisäiset tuomioistuimensa, joilla asetutaan Suomen lain rinnalle ja yläpuolelle.

Norjassa ollaan nähtävästi ainakin jonkin verran edellä ihmisoikeuksissa. Toivottavasti päätös pitää ylemmissä oikeusasteissa.

Re: Norjassa oikeus määräsi perumaan erottamisen ja maksamaan korvaukset erotetulle

Kirjoittaja Weathertop » 07.08.2019 22:23

Observer kirjoitti: 07.08.2019 20:11 Onpa kiinnostava tapaus. Karttamisoppi pitäisi kriminalisoida kiihottamisena kansanryhmää vastaan, koska sitähän se todellisuudessa on. Onkohan sitä missään maassa yritetty tehdä?
Erottaminen ei ole Suomen rikoslain tarkoittamaa kiihottamista kansanryhmää vastaan, mutta siihen kuuluvan karttamiskäytännön takia se kyllä loukkaa törkeästi mm. uskonnonvapautta. Kyllähän se olisi yksi monista Tornin harjoittamista asioista, jotka kiellettäisiin, jos poliittisia päättäjiä yhtään kiinnostaisi kulttien uhrien oikeudet.

Re: Norjassa oikeus määräsi perumaan erottamisen ja maksamaan korvaukset erotetulle

Kirjoittaja Weathertop » 07.08.2019 22:17

Jännän äärellä tosiaan ollaan. Erottamistahan ei todellakaan tulla perumaan minkään "maailmallisen" tuomioistuimen päätöksellä. Saa nähdä, mitä seuraamuksia siitä tulee.

Re: Norjassa oikeus määräsi perumaan erottamisen ja maksamaan korvaukset erotetulle

Kirjoittaja Observer » 07.08.2019 20:11

Onpa kiinnostava tapaus. Karttamisoppi pitäisi kriminalisoida kiihottamisena kansanryhmää vastaan, koska sitähän se todellisuudessa on. Onkohan sitä missään maassa yritetty tehdä?

Re: Norjassa oikeus määräsi perumaan erottamisen ja maksamaan korvaukset erotetulle

Kirjoittaja Syväkurkku » 07.08.2019 18:51

Vempula kirjoitti: 07.08.2019 18:33 Mihin lahko tarkalleen ottaen on oikeuden mukaan mahtanut syyllistyä? Ehkä se paljastuu lehtijutusta jollekin, joka ymmärtää norjaa.
Artikkeli ei kerro tarkasti mitä pykäliä Jehovan todistajien katsotaan rikkoneen. Mutta eiköhän tästä tapauksesta vielä kuulla lisää ja sekin asia selviä. Jutulla on ennakkotapauksena merkittävä asema ja Seura tulee varmasti viemään asian ylempiin oikeusasteisiin. Ja siitä seuraa julkisuutta.

Ylös