Pientä helpotusta PIMOjen elämään

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.
Hymiöt
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek: :angel: :clap: :crazy: :eh: :problem: :shh: :shifty: :sick: :silent: :think: :thumbdown: :thumbup: :wave: :wtf:

BBCode on Käytössä
[img] on käytössä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat käytössä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Pientä helpotusta PIMOjen elämään

Re: Pientä helpotusta PIMOjen elämään

Kirjoittaja Vieras » 05.05.2021 13:57

Weathertop kirjoitti: 05.05.2021 11:18 Harmi, että olen POMO (mahtava lyhennys näin suomalaisittain) enkä PIMO. Juttelisin oikein mielelläni jonkun vanhimman kanssa uskonasioista.
[/quote

Olen yrittänyt kerran. Jokunen vuosi sitten otin yhteyttä kahteen vanhimpaan aikomuksena jättää tehtävät ja luopua nimityksestä (Tämä muuten oli vaikeampaa kuin luulin. Jos ei ole kunniallista tietä todistajuudesta, niin ei myöskään tehtävistä/nimityksestä).

Yritin pysyä käytännön perusteluissa, jaksaminen, perhe jne... Vältin ottaa puheeksi painavampia syitä kuten uskon puutetta Raamattuun ja todistajien opetuksiin, tai järjestön käytäntöjä jotka eivät kestä päivänvaloa.

Jossain kohdassa keskustelua totesin, kuinka vaikeaa on uskoa kuusituhatvuotiseen ihmiskunnan historiaan tai maailman laajuiseen vedenpaisumukseen. Tuli hiljaisuus. Toiselle vanhimmista tuli yllättäen tarve käydä vessassa, toinen halusi käydä ulkona vähän haukkaamassa happea.

Kun palattiin pöydän ääreen "keskustelemaan", vanhimmat totesivat, että tärkeintä on lujittaa uskoa perusasioihin kuten Jehovaan, valtakuntaan, lunnaisiin jne. Asioiden jotka nyt ovat epäselviä ei pidä antaa heikentää uskoa, vastauksia saadaan joskus myöhemmin.

Molemmat vanhimmat olivat todistajien "ranking" listalla korkealla. Toinen mm. entinen Gileadin käynyt lähetystyöntekijä. En ole tuon juttelun jälkeen tervehtimistä syvällisempää vuoropuhelua käynyt kummankaan kanssa. Tuli selväksi, että vanhimmilla on vahvat defenssit suojana.

Re: Pientä helpotusta PIMOjen elämään

Kirjoittaja Vieras » 05.05.2021 12:26

Ei vanhimmat oikein kenenkään kanssa juttele uskonasioista. Ne vaan tulee ja kertoo miten asiat on ja kaikki on nieltävä. Siitä on keskustelu kaukana.

Re: Pientä helpotusta PIMOjen elämään

Kirjoittaja Weathertop » 05.05.2021 11:18

Harmi, että olen POMO (mahtava lyhennys näin suomalaisittain) enkä PIMO. Juttelisin oikein mielelläni jonkun vanhimman kanssa uskonasioista.

Re: Pientä helpotusta PIMOjen elämään

Kirjoittaja Syväkurkku » 05.05.2021 10:02

Pieni korjaus tuohon Lauran kertomukseen, sekoitin mielessäni kaksi podcastia. Lauran aviomies ei selvinnyt oikeuskomiteasta ilman rangaistusta. Kumpikin erotettiin ja otettiin hetken päästä takaisin.

Re: Pientä helpotusta PIMOjen elämään

Kirjoittaja katuva » 04.05.2021 08:29

Jo on törkeä tuo Lauran tapaus. Jos minun tyttärelle kävisi noin, niin sälli tapettaisiin.
Eikö kukaan ole koskaan pimahtanut noiden törkeyksien takia ja ottanut oikeutta omiin käsiin?

Re: Pientä helpotusta PIMOjen elämään

Kirjoittaja Syväkurkku » 04.05.2021 07:48

Sami Uusi-Luomalahti kirjoitti: 03.05.2021 23:01 Mitä muita selityksiä olette kuulleet asiaan liittyen, miksi kukaan muu ei saisi nähdä tai lukea tätä vanhinten kirjaa?
Kuten totesit, menee vähän off topiciksi, mutta kerron nyt sitten oman mielipiteeni - ja vähän perusteellisemmin. :D

Mielestäni kuulit harvinaisen rehellisen vastauksen, tästä kaikki kunnia kysymykseen vastanneelle veljelle.

Sinänsähän kirja ei enää mikään kovin salainen ole, sen löytää ainakin englanniksi hyvin nopeasti netistä. Salainen se on ainoastaan Jehovan todistajien rivijäsenille, erityisesti naisille. Jehovan todistajia on kielletty ja varoitettu etsimästä tälläistä materiaalia netistä. Muistan vieläkin erään sisaren reaktion kun näytin kirjaa hänelle. Pelko oli käsin kosketeltavaa. Kirjaa ei oltu tarkoitettu hänelle. Jos salama ei samalla hetkellä surmaisi sisarta, ainakin hän menettäisi ikuisen elämän katsoessaan kirjan sivuille.

En varsinaisesti ole kuullut keneltäkään selityksiä kirjan pitämiseen salaisena. Mutta vähän miettimällä syitä löytää helposti.

Ensimmäinen syy on juuri tuo minkä sait vastauksessa. Tosin kysymys on vähän laajemmasta asiasta kuin pelkästään siitä, että oikeuskomitean eteen joutunut ei pystyisi valmistautumaan oman juttunsa käsittelyyn. Näennäisoikeuden uhri halutaan saattaa täysin avuttomaan tilaan. Kuvittele tilannetta, jossa joutuisit Suomessa oikeuteen, mutta sinulla ei olisi oikeutta lukea ja tutustua Suomen lakiin. Kun et edes tiedä sääntöjä, miten ihmeessä voisit puolustautua? Kun tähän lisätään se, että Jehovan todistajien oikeusistunnoissa ei saa käyttää avustajaa, nauhoittaa istuntoa tai edes tehdä muistiinpanoja, puhutaan uhrin saattamisesta täysin avuttomaan tilaan. Näin brutaalia ja epäoikeudenmukaista oikeudenkäyttöä on vaikea kuvitella missään päin maailmaa nykypäivänä. Ehkä ISISin kalifaatissa? Muutama vuosikymmen sitten Stalinin näytösoikeudenkäynneissä? Espanjan inkvisitiossa joitakin vuosisatoja sitten?

Toinen syy on se, että Jehovan todistajien ei haluta tietävän, että Raamatun sijaan heidän korkein lakinsa on kirjattu johonkin aivan toiseen kirjaan. Paimentakaa Jumalan laumaa edustaa Jehovan todistajien korkeinta lakia. Seura tietysti väittää, että kirja perustuu Raamattuun. Näin ei kuitenkaan ole. Missäpäin Raamattua esimerkiksi löytää periaatteen, jonka mukaan vanhimman vakavatkin synnit voidaan painaa villaisella, mikäli väärinteosta on kulunut riittävästi aikaa eikä väärinteko ole kantautunut seurakunnan yleiseen tietoon? Tämä porsaanreikä on suotu ainoastaan vanhimmille, ei rivijäsenille. Osa säännöistä ehkä perustuu hallintoelimen tulkintaan Raamatusta, osa taas on täysin mielivaltaisesti keksittyjä kulttisääntöjä. Toisaalta Raamattuun vetoaminenkin on hullua. Raamatun oikeuskäsitykset ja moraali edustavat alkeellisen paimentolaiskansan käsityksiä tuhansia vuosia sitten, eivätkä ne kestä minkäänlaista vertailua nykyisten oikeusvaltioiden periaatteisiin.

Kolmas syy pitää kirja salaisena on pönkittää vanhimpien vallantunnetta. Vallankäyttö on suurin motiivi tavoitella vanhimman asemaa seurakunnassa. Valta tuo mukanaan kunnioitusta. Se saa muut pelkäämään sinua sopivasti. Kukaan ei hypi nenällesi. Avioliittomarkkinoilla olet tavoitelluinta kastia. Vanhimman itsetuntoa hivelee, kun hän tietää omaavansa kultin salaista tietoa. Kaikilla kulteilla on salaista tietoa, johon vain osalla jäsenistä on pääsy. Alkukantaisimmilla yhteisöillä salattu tieto oli myös aina naisilta kiellettyä tietoa. Jos aihe kiinnostaa tarkemmin, alla olevassa kulttuuriantropologi William Bucknerin blogissa aihetta on käsitelty laajasti.

William Buckner: On secret cults and male dominance

Neljäs syy pitää kirja salaisena on piilottaa kultin säännöt ulkopuolisilta ja erityisesti medialta. Useimmat säännöt ovat nyky-yhteiskunnan silmin täysin naurettavia eivätkä kestä julkisuutta. Ennen internetin aikaa piilottaminen onnistuikin, mutta ei enää.

Siinä muutamia syitä mitä omaan mieleeni on juolahtanut.

Oma lukunsa ovatkin sitten ne seuraukset, joita tälläisellä mielivaltaisella ja despoottisella oikeudenkäytöllä on ollut yksilöihin. "Oikeudenkäynneissä" avuttomaan tilaan saatettujen ihmisten kokemusten on täytynyt olla hyvin traumatisoivia. Erityisesti jos näytösoikeudenkäynneissä on käsitelty ihmiselle psykologisesti herkkiä elämän alueita. Ei käy kateeksi vaikkapa niitä nuoria tyttöjä, jotka ovat joutuneet yksityiskohtaisesti kuvailemaan seksielämäänsä tai jopa hyväksikäyttöään kolmelle miehelle. Näillä miehillä ei ole mitään koulutusta käsitellä arkoja aiheita. Putkiasentajan, ikkunanpesijän, siivoojan tai remonttireiskan koulutuksilla avataan syviä haavoja ihmisen psyykeen.

Äärimmillään Jehovan todistajien oikeudenkäytön seuraukset ovat olleet kammottavia. Näitä kertomuksia oikeuskomiteoiden toiminnasta voi kuunnella vaikkapa Michael Shemwellin julkaisemilla podcasteilla. YouTubessa näitä vertaistueksi tarkoitettuja elämäntarinoita löytyy kanavalla ShunnedPodcast. (Michael tarjoaa myös keskusteluapua uhreille netin välityksellä edulliseen hintaan.) Eräs oikeuskomiteaan liittyvä tapaus on jäänyt röyhkeydessään erityisesti mieleen. Laura-niminen entinen todistaja kertoo elämästään kultissa tällä nelituntisella podcastilla. Laura joutui yhdessä miehensä kanssa heti avioiduttuaan oikeuskomitean kuultavaksi ennen avioliittoa harjoitetusta seksistä. Oikeuskomitean kolme miestä utelivat hyvin yksityiskohtaisesti harrastetusta seksistä. Laura sai asiasta rangaistuksen, aviomiehen osuus painettiin villaisella. Oikeuskomitean kolmesta jäsenestä yhdestä muodostui perheen "luottovanhin". Vanhin soitteli usein Lauralle ja kyseli kuulumisia. Vähitellen vanhin sai Lauran luottamuksen. Erään perheriidan yhteydessä Laura soitti tälle vanhimmalle ja pyysi apua. Vanhin lupasi tulla noutamaan Lauran ja viedä yöksi turvaan. Laura oli ymmärtänyt puhelusta, että vanhin veisi hänet yöpymään jonkun sisaren luokse. Vanhin veikin Lauran motelliin ja vuokrasi huoneen. Huoneessa Lauran mukaan vanhin raiskasi hänet. Laura ei aluksi uskaltanut puhua asiasta kenellekään. Tapaus oli kuitenkin lähtölaukaus kultista. Laura kuuli myöhemmin, että asiaa oli käsitelty seurakunnassa. Vanhin oli väittänyt Lauran suostuneen seksiin. Veljeltä otettiin hetkeksi pois vanhimman oikeudet, mutta jatkoi kohta uudelleen vanhimpana. Poliisille ei koskaan ilmoitettu rikoksesta - nähtävästi siksi, että raiskaukselle ei ollut motellihuoneessa kahta todistajaa. Ehkä ei olisi ilmoitettu, vaikka nuo todistajat olisivatkin olleet paikalla. Tällä surullisella kulttitarinalla on kuitenkin onnellinen loppu. Laura pääsi eroon kultista ja huonosta avioliitosta sekä toteutti unelmansa yliopisto-opinnoista.

Re: Pientä helpotusta PIMOjen elämään

Kirjoittaja Johanneksen poika » 04.05.2021 02:17

Tony kirjoitti: 03.05.2021 18:11 Itse asiassa juuri nyt on menossa isoin projekti sitten koskaan maanitella toimettomia ja jopa entisiä todistajia takaisin järjestöön. Siitä on lanseerattu maailmanlaajuinen tavoite ja se on ollut käynnissä jo pitkään, tyyliin noin vuoden.

Todella monia tietämiäni toimettomia ja entisiä todistajia on lähestytty asian tiimoilta ja muutama heistä saatu uudelleen pelkäämään harmageddonia, niin että he ovat palanneet (zoom)kokousten ja mielenhallinnan piiriin.
Vuoden 2020 aluekonventissa puhuttiin toimettomien ja entisten Jehovan todistajien houkuttelemisesta takaisin. Kuuntele tästä pieni näyte.

Re: Pientä helpotusta PIMOjen elämään

Kirjoittaja Sami Uusi-Luomalahti » 03.05.2021 23:01

Asiaa hieman sivuten, kun vielä mukana ollessani ja vanhimpana toimiessani, tulin kysyneeksi eräältä iäkkäältä ja hyvin kokeneelta veljeltä, mistä syystä moinen, niin fanaattinen kielto on, ettei edes kirjaa laminoiva veli saa olla huoneessa yksin, mikäli hän ei ole vanhin. Ja mitä tässä kirjassa hänen mielestään oli sellaista, miksi naispuolisia, ja ylipäätään kaikkia muitakin seurakunnan jäseniä varottiin näkemästä tai lukemasta sitä? Veli kokenut vanhin yritti selittää yhdeksi syyksi sen, ettei olisi hyvä jos oikeuskomiteaan tulevat voisivat valmistautua etukäteen niihin asioihin, joita vanhimmat kysyisivät häneltä tätä kirjaa apunaan käyttäen. Selitys kuulosti jo tuolloin todella hölmöltä.

Mitä muita selityksiä olette kuulleet asiaan liittyen, miksi kukaan muu ei saisi nähdä tai lukea tätä vanhinten kirjaa?

Re: Pientä helpotusta PIMOjen elämään

Kirjoittaja Syväkurkku » 03.05.2021 18:40

Useimmilla meistä lienee näitä kokemuksia ahdistelusta. YouTube on pullollaan vastaavia kokemuksia, kuten esimerkiksi tuo aiemmin linkittämäni video.

Vanhimmisto on ohjeistettu ja määrätty ahdistelemaan toimettomia. Muutama lainaus vanhimmiston ohjekirjan edellisestä versiosta (25. luku, kohta Toimettomat):
13. Jehova ei koskaan unohda palvelijoitaan, jotka ovat eksyneet laumasta (Hes. 34:11). Kun joku lampaista katoaa, vanhimmilla on velvollisuus etsiä häntä. (Matt. 18:12–14; 1. Tess. 5:14; rjs. 4–5.) Kun vanhimmat pyrkivät auttamaan toimettomia, heidän täytyy turvautua Jumalan apuun, pyytää hänen henkensä ohjausta ja käyttää Raamattua taitavasti. Toimettomien kanssa voidaan keskustella esimerkiksi rohkaisevista Raamatun jakeista, julkaisuissamme tai sivustollamme olevista artikkeleista tai kokousten kohokohdista. On hyvä pitää myös yhteinen rukous. (2. Kor. 1:3–7; Jaak. 5:13–15.) Vanhimmat voivat saada paljon hyvää aikaan vierailemalla toimettoman luona, soittamalla hänelle tai lähettämällä hänelle kirjeen. (w08 15/11 s. 8–16; rj s. 12–15; cl s. 240–249.)

14. Seurakunnan palveluskomitean tulee sijoittaa kukin toimeton johonkin palvelusryhmään, jottei ketään heistä unohdettaisi. Heidän nimiään ei kuitenkaan lisätä ilmoitustaululla oleviin luetteloihin. Ryhmänvalvojaa ja hänen apulaistaan tulee informoida kustakin ryhmään kuuluvasta toimettomasta. Heille tulee antaa henkilön yhteystiedot ja kertoa hänen tilanteestaan.

15. Joka vuosi erikoisesitelmän ja muistojuhlan aikaan ryhmänvalvojien ja heidän apulaistensa tulee pyrkiä kutsumaan kaikki seurakunnan alueella asuvat toimettomat näihin tilaisuuksiin. Seurakunnan palveluskomitea voi tarvittaessa järjestää heidän avukseen muita vanhimpia tai päteviä avustavia palvelijoita. Toimettomien luona vierailevien veljien tulee olla lämminhenkisiä ja rohkaisevia. Kutsun esittämisen lisäksi heidän tulee varmistaa, että henkilö on saanut Palaa Jehovan luo -kirjasen. He voivat myös rohkaista häntä esittämällä hänen tilanteeseensa sopivia Raamatun ajatuksia, jos siihen avautuu tilaisuus.

16. Jos toimeton ilmaisee haluavansa palata seurakunnan toimintaan, häneltä voidaan kysyä, haluaisiko hän tutkia Raamattua jonkun julistajan kanssa. Jos hän haluaa, palveluskomitea päättää, kuka tutkii hänen kanssaan, kuinka pitkään hänen kanssaan tutkitaan ja mitä julkaisua käytetään.
Ja niin edespäin.

Myös kohtalaisen tuore Vartiotorni kesäkuulta 2020 ohjeistaa:
Useimmat toimettomat tarvitsevat tuekseen läheisiä ystäviä. Tällaisten ystävien täytyy:
  • pitää yhteyttä toimettomaan ja ehkä käydä hänen luonaan yhä uudelleen
  • osoittaa aitoa rakkautta ja vakuuttaa, että Jehova ja seurakunnan ystävät rakastavat häntä
  • kuunnella empaattisesti, mikä edellyttää sitä, että ymmärtää toimettoman haasteita eikä tuomitse häntä.
Tässä vielä hyvä keskustelu aiheesta Redditissä.

Re: Pientä helpotusta PIMOjen elämään

Kirjoittaja Vieras » 03.05.2021 18:20

Tänä keväänä on pari puhelua ja viestiä tullut, itse en kokenut ahdistavaksi. Toki osasin kieltäytyä mistään pidemmistä keskusteluista, varmasti ahdistaa jos vähänkään antaa siimaa. Muutaman vuoden toimettomana ollut.

Re: Pientä helpotusta PIMOjen elämään

Kirjoittaja Tony » 03.05.2021 18:11

Harmus kirjoitti: 03.05.2021 17:33 Sori, mutta tämä kuulostaa niin menneen maailman tarinoinnilta.

Onko täällä toimettomia tai sellaisen tuntevia, joita vanhimmat olisivat ahdistelleet viimeisen 4-5 vuoden aikana? Epäilen että tuossa kirjassa vaan vahvistettiin jo vakiintunut käytäntö: kukaan ei enää juokse toimettomien perässä.

Tiedän yhden poikkeuksen, mutta hänet asketaan muidenkin vanhimpien silmissä kylähullujen kastiin.
Itse asiassa juuri nyt on menossa isoin projekti sitten koskaan maanitella toimettomia ja jopa entisiä todistajia takaisin järjestöön. Siitä on lanseerattu maailmanlaajuinen tavoite ja se on ollut käynnissä jo pitkään, tyyliin noin vuoden.

Todella monia tietämiäni toimettomia ja entisiä todistajia on lähestytty asian tiimoilta ja muutama heistä saatu uudelleen pelkäämään harmageddonia, niin että he ovat palanneet (zoom)kokousten ja mielenhallinnan piiriin.

Myös Reddit on täynnä vastaavia kokemuksia lähestymisyrityksistä.

Re: Pientä helpotusta PIMOjen elämään

Kirjoittaja Harmus » 03.05.2021 17:33

Sori, mutta tämä kuulostaa niin menneen maailman tarinoinnilta.

Onko täällä toimettomia tai sellaisen tuntevia, joita vanhimmat olisivat ahdistelleet viimeisen 4-5 vuoden aikana? Epäilen että tuossa kirjassa vaan vahvistettiin jo vakiintunut käytäntö: kukaan ei enää juokse toimettomien perässä.

Tiedän yhden poikkeuksen, mutta hänet lasketaan muidenkin vanhimpien silmissä kylähullujen kastiin.

Re: Pientä helpotusta PIMOjen elämään

Kirjoittaja katuva » 03.05.2021 10:39

Syväkurkku kirjoitti: 03.05.2021 07:57 Seuran johto on ymmärtänyt, että passiivinen toimeton on paljon parempi vaihtoehto kuin ärsyyntynyt aktivisti. Vanhinten ahdistelu on ollut monille viimeinen pisara muuttua toimettomasta aktivistiksi:
Toi on kyllä niin totta. WT seuran yksi pääopinkappaleita on ollut vihollisten hankkiminen mahdollisimman suurella kauhalla joka suunnasta.

Jos tavisten vitutus ei ollut WT seuran mielestä tarpeeksi suurta, niin sitten on järjestetty mielenosoitus kirkon eteen tai soitettu gramofonia talon katolta, niin että koko kylä raikaa.

Re: Pientä helpotusta PIMOjen elämään

Kirjoittaja Tony » 03.05.2021 08:05

Observer kirjoitti: 02.05.2021 20:31Ehkä jotkut poisjääneet ovat uhanneet poliisilla, jos heitä ei jätetä rauhaan ja osin siksi tämä muutos? Näin vältetään sen tyyppiset vaikeudet.
Redditissä on kerrottu useampiakin esimerkkejä tällaisista tapauksista. Poliisilla uhkaaminen on ollut menestyksekästä siinä mielessä, että vanhimmat ovat jättäneet henkilöt rauhaan sen jälkeen.

Uskoisin, että päätoimistoon on tullut sen verran kyselyitä aiheeseen liittyen, että asia on päätetty painaa siksi suoraan vanhinten kirjaan. Järjestö ei tosiaan tee mitään päätöksiä tai muutoksia puhtaasti inhimillisistä syistä.

Re: Pientä helpotusta PIMOjen elämään

Kirjoittaja Syväkurkku » 03.05.2021 07:57

Seuran johto on ymmärtänyt, että passiivinen toimeton on paljon parempi vaihtoehto kuin ärsyyntynyt aktivisti. Vanhinten ahdistelu on ollut monille viimeinen pisara muuttua toimettomasta aktivistiksi:Jossitellaan pieni käytännön esimerkki.

Jos Lloyd Evans ei olisi perustanut kanavaansa, lähettänyt erokirjettään seurakunnalle ja "tuonut epäilyksiään ilmi julkisesti" vaan vaikkapa mennyt opiskelemaan kunnollisen ammatin, vaihtanut maisemaa ja pysynyt hiljaa, häntä tuskin olisi erotettu. Uuden säännön mukaan hänet olisi myös jätetty ahdistelematta. Tänään Lloydilla olisi mahdollisuus pitää yhteyttä isäänsä ja appivanhempiinsa ja tyttärillä olisi isovanhemmat. Lloyd voisi viettää perheineen lähes normaalia elämää.

Sen sijaan Lloyd, ärsyyyntynyt aktivisti, on nyt todennäköisesti saanut kymmenet tuhannet ihmiset luopumaan kultista. Tämä alkaa tuntua Seuran lompakossa.

Seura tarjoaa nyt jonkinlaisen ulospääsyn kultista sillä ehdolla, että lähtijät ovat hiljaa. Toinen edellytys on, että lähtijän uudet erottamisperustaiset elintavat eivät kantaudu rivitodistajien tietoon. Ei siis kannata postata Facebookiin kuvia vaikkapa joulunvietosta.

Kokonaan toinen asia on, että kaikkien omatunto ei anna myöten olla hiljaa.

Ylös