Miten kertoa terapeutille Jehovan todistajista?

Alueen säännöt
Vertaistuki-alueen tarkoitus on tarjota mahdollisuus vertaistuelle, sanomisen, kuuntelemisen ja parhaimmillaan ymmärtämisen muodossa. Alueella voit avautua jehovantodistajuuden aiheuttamista haasteista ja saada tukea tilanteeseesi.

Vertaistuki-alueella ei suvaita minkään sortin väittelyitä, tinkaamisia, eikä opillisia debatteja. Niitä varten on omat, kyseiseen tarkoitukseen paremmin sopivat alueensa.

Vertaistuen eräs määritelmä.

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.
Hymiöt
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek: :angel: :clap: :crazy: :eh: :problem: :shh: :shifty: :sick: :silent: :think: :thumbdown: :thumbup: :wave: :wtf:

BBCode on Käytössä
[img] on käytössä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat käytössä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Miten kertoa terapeutille Jehovan todistajista?

Re: Miten kertoa terapeutille Jehovan todistajista?

Kirjoittaja Molokyyli » 09.08.2018 23:00

---Terapeuttikäytäntöä ei Suomessa ole.
Mielenterveystoimiston kautta saa psykologin, ja aiheesta pääsee psykiatrisiin tutkimuksiin.

Terapeutille kerro kaikki.

Kyllä katkeruus! Kyllä viha! Kyllä vitutus!
Jehovaa palvomaan teryleeneissä, kun muut menestyy treeneissä!
Kyll' aukee minuus
Kun viinalla vain voi menestyä geimeissä!
Koksa, konva, jehova, sanoo ovella avaaja:
Kyllä jeesus ja jumala, kuka vittu on jehova

On siinä kova viinapää
kun katsoo kirjantutkistelun pitäjää
Hullu, elämä luomisen tulos,
Tästä pitää päästä äkkiä ulos.

Re: Miten kertoa terapeutille Jehovan todistajista?

Kirjoittaja Vieras » 02.07.2018 23:46

Vempula kirjoitti:
Mikäli videon katsoo sellainen ihminen, jolla ei ole mitään kytköksiä jehovantodistajiin, niin hän pyörittelee päätään typertyneenä ja toteaa että huh huh, voiko tuollaista olla olemassakaan.
Sellainen ihminen täällä terve! Löysin ko. sivuille ihan muiden asioiden kautta, välillä tuppaa itsekin vaellella internetin ihmeellisessä maailmassa ja päätyä kissakuvista katsomaan kuinka rakentaa tulitikuista itselleen auto. Itse videon sisältö ei tullut järkytyksenä, sillä on tullut katsottua paljon dokumentteja aiheesta ja sen vierestä, mutta että Suomessa?! Ja mitä ketjun kommentteja lukee, niin en löydä edes sanoja sille tunteelle jota tunnen, kun ette saa edes apua asioihin kunnolla...

Onko erotettuna/eronneena piilossa pysyminen niin ”vaikeaa”, että ette kohtaa kaltaisianne jokapäiväisessä elämässänne? Jollekkin ylemmälle taholle tämä asia tulisi viedä ja sen kautta järjestyä ammattitaitoinen ja ymmärtäväinen apu...

Re: Miten kertoa terapeutille Jehovan todistajista?

Kirjoittaja J Hepatiitti » 01.06.2018 23:17

Oma terapeutti on ollut ainakin utelias ja yrittää ymmärtää. Kyllä niitä löytyy. Yksityiseen minulla ei ole varaa, mutta ainakin täällä omalla paikkakunnalla, niin jos hoitosuhde ei ole toiminut, on saanut sitä vaihdettua. Uuvuttavaahan se on, mutta vaivan arvoista.

Re: Miten kertoa terapeutille Jehovan todistajista?

Kirjoittaja mymmeli » 27.05.2018 19:50

Hei Skald!

Itse olen törmännyt jonkun terapeutin kohdalla siihen, että hän on todennut juurikin niin, että eivät ota kantaa uskontoihin. Eräs terapeutti taas sanoi minulle suoraan kun kysyin häneltä, että hän ei ymmärrä jehovantodistajuutta ja sain sen käsityksen, että hän näki sen itsetuntoa heikentävänä asiana. Minusta tuo karttamisoppi on sellainen, mikä kannattaisi ottaa esille. Se kertoo minusta paljon jehovantodistajuudesta.

Jos terapeutilla jatkuu vähättelevä asenne, niin minusta sellaisen luona ei kannata käydä vaan on parempi etsiä uusi. Toki ihan alussa ei vielä kannata luovuttaa vaan katsoa vähän pidemmälle, että muuttuuko hänen asenteensa sinun asioihisi. Minusta on tärkeää, että terapeutti onn läsnäoleva ja asenne sellainen, että haluaa auttaa sinua.

Re: Miten kertoa terapeutille Jehovan todistajista?

Kirjoittaja Weathertop » 27.05.2018 17:28

Lottopallo kirjoitti:Olen yhdelle terapeutille ja yhdelle psykiatrian erikoislääkärille maininnut taustastani. On seurannut vaivaannuttava hiljaisuus. Molemmissa tapauksissa on tullut ammatillisen osaamisen seinä vastaan. Lahkojutut tuntuvat menevän monella ns. yli hilseen. Lahkojuttuihin liittyviin personal demonseihin saa parempaa täsmähoitoa UUT:n tai jonkun kokeneemman elämänmuutoksen läpikäyneen henkilön avulla.
Tämä tosiaan vaihtelee. Jos terapeutilla tai lääkärillä on vilpitön halu auttaa potilasta, hän esittää kysymyksiä ja kuuntelee silloin kun omaa tietoa ei ole tarpeeksi. Jos hän ei toimi näin, hän on väärällä alalla ja yleensäkin väärä henkilö auttamaan ihmisiä.

Re: Miten kertoa terapeutille Jehovan todistajista?

Kirjoittaja Lottopallo » 27.05.2018 15:03

Olen yhdelle terapeutille ja yhdelle psykiatrian erikoislääkärille maininnut taustastani. On seurannut vaivaannuttava hiljaisuus. Molemmissa tapauksissa on tullut ammatillisen osaamisen seinä vastaan. Lahkojutut tuntuvat menevän monella ns. yli hilseen. Lahkojuttuihin liittyviin personal demonseihin saa parempaa täsmähoitoa UUT:n tai jonkun kokeneemman elämänmuutoksen läpikäyneen henkilön avulla.

Re: Miten kertoa terapeutille Jehovan todistajista?

Kirjoittaja Weathertop » 06.05.2018 16:26

Vieraas kirjoitti: Kävin saman ongelman läpi. Toista vuotta siinä meni, mutta sen jälkeen terapeutti olikin asiasta melko perusteellisesti tontilla. Yksi lähtökohta voisi olla ainakin sanoa suoraan, että JT-kasvatus on aivan eri tason juttu kuin valtavirran uskonnot tai jopa jotkin uskonnolliset liikkeet. Jos terapeutti on fiksu, niin ymmärtää kuunnella.
Voi myös sanoa suoraan, että Jehovan todistajat on (esimerkiksi maailman johtavan kulttiasiantuntijan Steven Hassanin mukaan) kultti eikä tavallinen uskonto. Jos terapeutti tosiaan on fiksu, hänen pitäisi ymmärtää yskä jo tässä kohtaa.

Valitettavasti on paljon terapeutteja, jotka eivät ole fiksuja. Sellaisille puhumalla tulee vain haaskanneeksi aikaansa.

EDIT: typo

Re: Miten kertoa terapeutille Jehovan todistajista?

Kirjoittaja Vieraas » 06.05.2018 15:17

Skald kirjoitti:Käyn parhaillaan psykoterapiaa läpi yleistyneen ahdistushäiriön takia. Olen kuitenkin törmännyt ongelmaan hoitotahojen puolelta, että kukaan ei tunnu ymmärtävän todistajuutta oikein millään tasolla ja pitää sitä vain harmittomana ja vähän huvittavana lahkona. Olen kertonut nykyiselle psykoterapeutille perusopit Harmagedonista ja paratiisista, mutta jotenkin sitä kokonaisuutta ei vaan osaa selittää. Jehovan todistajuuteen kuuluu niin paljon kaikkia nyansseja, mitä on hankala välittää.
Kävin saman ongelman läpi. Toista vuotta siinä meni, mutta sen jälkeen terapeutti olikin asiasta melko perusteellisesti tontilla. Yksi lähtökohta voisi olla ainakin sanoa suoraan, että JT-kasvatus on aivan eri tason juttu kuin valtavirran uskonnot tai jopa jotkin uskonnolliset liikkeet. Jos terapeutti on fiksu, niin ymmärtää kuunnella.

Re: Miten kertoa terapeutille Jehovan todistajista?

Kirjoittaja Vempula » 06.05.2018 15:11

Jos näytät terapeutille tuon alusta loppuun ja sen jälkeen keskustelet hänen kanssaan hetkisen videon herättämistä ajatuksista, niin eiköhän terapeutille ala hahmottua, millainen kultti on kyseessä.



Mikäli videon katsoo sellainen ihminen, jolla ei ole mitään kytköksiä jehovantodistajiin, niin hän pyörittelee päätään typertyneenä ja toteaa että huh huh, voiko tuollaista olla olemassakaan.

Re: Miten kertoa terapeutille Jehovan todistajista?

Kirjoittaja Weathertop » 05.05.2018 17:46

Skald kirjoitti:Olen itse asiassa ottanut selvää asioista paljonkin ja lukenut ulkomaisia ja kotimaisia luopiosivustoja, ja ehkä siinä piilee ongelman ydin. Tietoa ja materiaalia Jehovan todistajia vastaan on niin paljon, että jotenkin tulee runsauden pula eikä tiedä mistä aloittaisi kertomaan. Karttamissääntö ja Harmagedonilla pelottelu on ehkä helpoin, mutta silti tuntuu, että on jotenkin vaikea pukea sanoiksi sitä ehdotonta tottelevaisuutta mikä siinä järjestössä on. Tai se on ihmisillä hankalin käsittää.
Ymmärrän, tai uskoisin näin. Yksi tapa ilmaista asia olisi ehkä se, että Jehovan todistajien hallintoelimellä on yhtä ehdoton (tai vielä ehdottomampi) valta kultin jäseniin kuin diktaattorilla kansalaisiin täystotalitaristisessa valtiossa, ja tämä valta pyritään täyden mielenhallinnan saavuttamiseksi ulottamaan mahdollisimman pitkälle yksityiselämän puolelle, mikä ilmenee mm. seksuaalisuuden perusteellisena kontrollointina.

Jos terapeutti on lukenut Orwellin romaanin Vuonna 1984, voisit sanoa, että se kuvaa erittäin osuvasti myös Jehovan todistajien todellisuutta.

Tärkeämpää kuin Jehovan todistajista kertominen on kuitenkin ehkä siitä puhuminen, miltä tähän kulttiin kuuluminen ja siitä irtautuminen on sinusta henkilökohtaisesti tuntunut. Jos terapeutti vähättelee jatkuvasti kokemuksiasi ja kieltäytyy tutustumasta suosittelemiisi tietolähteisiin, hän ei todennäköisesti ole oikea henkilö auttamaan sinua.

Re: Miten kertoa terapeutille Jehovan todistajista?

Kirjoittaja Skald » 05.05.2018 16:07

Olen itse asiassa ottanut selvää asioista paljonkin ja lukenut ulkomaisia ja kotimaisia luopiosivustoja, ja ehkä siinä piilee ongelman ydin. Tietoa ja materiaalia Jehovan todistajia vastaan on niin paljon, että jotenkin tulee runsauden pula eikä tiedä mistä aloittaisi kertomaan. Karttamissääntö ja Harmagedonilla pelottelu on ehkä helpoin, mutta silti tuntuu, että on jotenkin vaikea pukea sanoiksi sitä ehdotonta tottelevaisuutta mikä siinä järjestössä on. Tai se on ihmisillä hankalin käsittää.

Re: Miten kertoa terapeutille Jehovan todistajista?

Kirjoittaja Weathertop » 05.05.2018 14:59

Kannattaa nyt ainakin kertoa karttamissäännöstä ja siitä, kuinka ahdistavilla tavoilla ihmisiä pelotellaan lapsesta asti demoneilla, Harmagedonilla ja synnillä. Oikeuskomiteakäytäntö on myös hyvä tuoda esille. Terapeutille voi suositella Aila Ruohon kirjoja Vartiotornin varjossa ja Pyhät, pahat ja pelokkaat. Tietenkin ne kannattaa lukea myös itse.

Kannattaa yleensäkin hankkia mahdollisimman paljon tietoa aiheesta, koska se auttaa ymmärtämään ja ilmaisemaan asioita paremmin. Esimerkiksi Johanneksen pojan sivut ovat hyvä tietolähde, jota voi myös suositella.

Jos englannin kieli sujuu, Steven Hassanin kirjassa Combating Cult Mind Control on paljon tietoa siitä, miten kultit (myös Jehovan todistajat) eroavat "tavallisista uskonnoista", miten niiden indoktrinaatio ja mielenhallinta toimivat ja millaista vahinkoa ne tekevät ihmisille. Tämä voi auttaa asian pukemisessa sanoiksi. Käsiin kannattaa hankkia kirjan viimeisin painos.

Tärkeintä on tietysti viime kädessä se, että terapeutti on halukas ymmärtämään tilannetta. Jos tällaista halukkuutta ei löydy, kannattaa selvitellä mahdollisuutta terapeutin vaihtamiseen. Erittäin valitettavasti Suomessa on paljon mielenterveyshuollon ammattilaisia, jotka varovat ottamasta kantaa uskontoihin. Ongelmana on myös näitä asioita koskevan koulutuksen puuttuminen.

Itse olen sikäli onnellisessa tilanteessa, että hoitosuhteessani on ymmärrettu vaikeiden mielenterveysongelmieni johtuvan jokseenkin täysin siitä, mitä tuo sairas kultti on pääkopalleni tehnyt. Vuosia kuitenkin meni ennen kuin siihen pisteeseen päästiin.

Miten kertoa terapeutille Jehovan todistajista?

Kirjoittaja Skald » 05.05.2018 11:45

Käyn parhaillaan psykoterapiaa läpi yleistyneen ahdistushäiriön takia. Olen kuitenkin törmännyt ongelmaan hoitotahojen puolelta, että kukaan ei tunnu ymmärtävän todistajuutta oikein millään tasolla ja pitää sitä vain harmittomana ja vähän huvittavana lahkona. Olen kertonut nykyiselle psykoterapeutille perusopit Harmagedonista ja paratiisista, mutta jotenkin sitä kokonaisuutta ei vaan osaa selittää. Jehovan todistajuuteen kuuluu niin paljon kaikkia nyansseja, mitä on hankala välittää.

Pari kertaa hoitavien tahojen neuvot ovat tuntuneet suoranaiselta vähättelyltä, kun pidetään Jehovan todistajia vain uskontona siinä missä muutkin. Esimerkiksi joulun aikaan avasin omaa uskontotaustaa ensimmäistä kertaa eräälle hoitajalle, joka torppasi koko asian sanomalla, että minun pitäisi vaan ajatella positiivisesti ettei ole tarvinnut viettää joulua kun se on niin hirveän kaupallista. Kerroin, että minua sattuu välillä että vanhempani ovat vielä mukana, josta sanottiin vaan että miksi ihmeessä se olisi huono asia, ja että ajattelen yksipuolisesti koska vanhemmilleni uskonto voi olla voimavara. Kerran yritin sanoa, että olen joutunut valehtelemaan JT-tutuille ja blokkaamaan ihmisiä somessa, niin siitä ajateltiin, että etköhän nyt vähän ylireagoi ja että tuskin kukaan oikeasti välittää tai kertoo kenellekään. Yritin kyllä selittää, että siinä maailmassa on pakko kertoa vanhimmille, ei ole vaihtoehtoja koska totteleminen on ehdotonta. Jotenkin sitä ei vaan kukaan meinaa helpolla uskoa, että Suomessa voisi olla mitään tuollaista, niin on vaan helpompi ajatella, että minä ylireagoin.

Jotenkin alkaa masentaa että jos yritän vähänkään kertoa uskonnon varjopuolista, niin se käsitetään aivan eri tavalla, koska en vain osaa pukea sanoiksi sitä kaikkea muuta, mitä siihen liittyy. Varmasti nuo minun reaktiot vaikuttavat lapselliselta kapinoimiselta ja ylireagoinnilta, jos henkilö ajattelee Jehovan todistajien olevan samanlainen uskonto kuin vaikka luterilaisuus. Kun ei se ole pelkästään se joulun vietto. Jehovantodistajuudessa on niin paljon muutakin mikä mättää, mutta jotenkin en osaa kuin raaputtaa vähän noita päällimmäisiä asioita. Moni aivan normaali JT-juttu voi vaikuttaa jopa paranoidiselta (demonit, epäluulo tuttuja kohtaan) jos ei ymmärrä, että se on yhteisön sisällä normi.

Ylös