Veri - ottaako vaiko syödä, kas siinä pulma...

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.
Hymiöt
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek: :angel: :clap: :crazy: :eh: :problem: :shh: :shifty: :sick: :silent: :think: :thumbdown: :thumbup: :wave: :wtf:

BBCode on Käytössä
[img] on käytössä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat käytössä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Veri - ottaako vaiko syödä, kas siinä pulma...

Re: Öhöm, raaka liha hyvää on

Kirjoittaja Lehtiveli » 09.05.2007 15:14

Jaakko Ahvenainen kirjoitti: Kaikken tähän verrattuna tuntuu vielä kummalisemmalta kieltää verensiirto ja saivarrella "fraktioilla". Suurin osa verestä on vettä, miksi sen käyttöä ei kielletä!
Mielestäni ehkä vielä pahempi epäkohta on plasma, joka on lähes täysin vettä, ja loput ovat näitä sallittuja fraktioita! Tässä jos missä ei ole mitään järkeä.

Öhöm, raaka liha hyvää on

Kirjoittaja Jaakko Ahvenainen » 09.05.2007 14:53

Kyllä tuo septuagintan verensyömiskielto on pakko sijoittaa kulttiin. Toinen näkökulma olisi, että verta sisältävä liha pilaantuu herkästi varsinkin autiomaan kuumissa oloisa, mutta sen Vanha testamentti sulkee pois.

Tietenkin tuon ajan käsityksen mukaan elämä, sielu, on perustellusti veressä. Kun veri vuodatetaan pois, henki lähtee ja elämä sammuu kaikilta elollisilta. Ja ilman verta ei ole elämääkään elollisilla otuksilla.

Nykytietämys toki oivaltaa, että jos kallo murskataan, siitäkin seuraa kuolema, mikä sinänsä ei ole uusi juttu (polkee rikki käärmeen pään) ja käärme kuolee, vaikka kouristeleekin. Saati sitten muihin keskeisen tärkeisiin elimiin kohdistunut vaurio: keuhkot, maksa, munuaiset, joista ei välttämättä siinä määrin verta vuoda, että verenvuotoon olisi kuollut, jne.

En toki lähde kiistämään sitä, etteikö kultteihin liittynyt teurastus, uhrin veren vuodattaminen menoihin vihkiytyvän päälle ja raa´an lihan syönti olisi myös tähän vaikuttanut, mutta Paavali salli seurakuntalaistensa silti kyselemättä ostaa kaupan ollutta lihaa (sehän oli käytännössä jollekin jumalalle uhrattua), vieläpä hyvin omin tunnoin.

Paavali ei ikinä suostunut Jerusalemin kokouksen päätökseen. Sitä noudatettiin vai juutalaiskristillisissä seurakunnissa ja niiden kanta jäi ajan oloon tappiolla häipyen sitten historian hämärään, kunnes joku keksi uuden älyttömän tulkinnan.

Kaikken tähän verrattuna tuntuu vielä kummalisemmalta kieltää verensiirto ja saivarrella "fraktioilla". Suurin osa verestä on vettä, miksi sen käyttöä ei kielletä!

Kirjoittaja Ariadna » 07.05.2007 11:14

Jos palataan ajanlaskun alkuaikaan, niin silloin ymmärtää paremmin miksi kristityille annettiin veren karttamis kielto. Siihen sisältyi varmasti myös raaan lihan syönti. Öhöm Jaska.
Mitrha kulttiin sisältyi verinen liha raakana ja myös Ateenassa vietettiin vuosittain Dionysos- juhlia, jotka huipentuivat teatteriesitykseen jossa tarjoiltiin raakaa härän lihaa, ja kun tuonne Akropolin juurella olevaan teatteriin mahtui 14 000-17 000 henkilöä, on veriset kulttiateriat varmaan tuntuneet kuvottavilta Septuagintaa (veri kielletään) lukevilta kristityiltä.

Tämän kun tietää, tuntuu merkilliseltä yhdistää kieltoa verensiirtoihin. Kysymyksessähän oli ,että karttaa epäjumalille uhrattua ja verta, jotka liittyivät yhteen noihin kullttiaterioihin..

Kirjoittaja Tony » 07.05.2007 09:45

Jaakko Ahvenainen kirjoitti:Hihii... Minä kun tykkään ihan tartar-pihveistä ja mieluusti lihaa raakana pistelen. Se tosin jäähdytettynä makusampaa on. Olenkohan Draculan jälkeläinen, mjaa... :mrgreen:
Tosiaan, löytyneeköhän raamatusta ohjetta/neuvoa/käskyä lihan kypsentämiseen?

Kirjoittaja Jaakko Ahvenainen » 06.05.2007 22:42

3nity kirjoitti:Nuoren ystäväni kanssa olin syömässä ja hän söi ihan rehellisen, kunnon mediumpihvin.
Hihii... Minä kun tykkään ihan tartar-pihveistä ja mieluusti lihaa raakana pistelen. Se tosin jäähdytettynä makusampaa on. Olenkohan Draculan jälkeläinen, mjaa... :mrgreen:

Kirjoittaja Lehtiveli » 06.05.2007 16:21

Tony Syrjänen kirjoitti: Juu, tuo hässäkkä oli mitä todennäköisimmin veriplasmaa, jota lisäiltiin joskus enemmänkin makkaroihin. Nykyään sen käyttö on käsittääkseni lopetettu. Verimakkarat ja [useat] ryynimakkarat tietenkin vielä verta sisältävät. Veriplasmaa käytettiin parantamaan vedensidontaa, mutta nykyään tuohon hommaan on olemassa tuhat ja yksi parempaa, edullisempaa ja helpompaa keinoa.
Kyllä, juuri veriplasmasta oli kyse. Joka vuosi joutui tarkistelemaan miltä firmalta makkarat tulivat: osa firmoista käytti plasmaa, ja osa ei.

Sitten kun makkarat oli demonisoitu, myös koulussa tarjottavat uunilenkit, grillimakkarat, makkarakastikkeet ja keitot olivat pelon alla. Aina joutui huonolla omatunnolla syömään :roll:

Sairasta touhua.

Kirjoittaja Tony » 06.05.2007 15:59

Lehtiveli kirjoitti:Yksi mielenkiintoinen ruokasegmentti on nämä makkarat joihin on lisätty jotain verestä valmistettavaa hässäkkää. Muistan, etten koulussa saanut koskaan ottaa leikkeleitä sillä "niissä saattoi olla jotain verestä tehtyä"
:D
Juu, tuo hässäkkä oli mitä todennäköisimmin veriplasmaa, jota lisäiltiin joskus enemmänkin makkaroihin. Nykyään sen käyttö on käsittääkseni lopetettu. Verimakkarat ja [useat] ryynimakkarat tietenkin vielä verta sisältävät. Veriplasmaa käytettiin parantamaan vedensidontaa, mutta nykyään tuohon hommaan on olemassa tuhat ja yksi parempaa, edullisempaa ja helpompaa keinoa.

Kirjoittaja Lehtiveli » 06.05.2007 12:36

Yksi mielenkiintoinen ruokasegmentti on nämä makkarat joihin on lisätty jotain verestä valmistettavaa hässäkkää. Muistan, etten koulussa saanut koskaan ottaa leikkeleitä sillä "niissä saattoi olla jotain verestä tehtyä"
:D

Kirjoittaja Tony » 06.05.2007 12:05

3nity kirjoitti: Tästä tuleekin mieleeni kokemus ajalta, jolloin olin vielä jehovantodistaja. Nuoren ystäväni kanssa olin syömässä ja hän söi ihan rehellisen, kunnon mediumpihvin. Tyttö pelästyi tosin pahasti kun oivalsi että siinä pihvissähän on selvästi verta! Mediumpihvi herätti siis jo epäilyn, että onkohan tämä nyt oikein.
Tottahan tuo epäilyksen saattaa asiaan perehtymättömällä jehovantodistajalla herättää, mutta kuten edellä todettua, raa'assa, mediumissa tai sen enempää kypsässäkään pihvissä verta ei sanan varsinaisessa merkityksessä ole. Kyseinen pihvi nyt sattuu olemaan punainen, ja sitä se on myös silloin jos se jätetään mediumiksi.
3nity kirjoitti:Onneksi osasin sen verran kertoa, että teurastetussa lihassa veri on laskettu pois, mutta sitä jää aina lihasnesteeseen (suuri osa verestä ei ole vain suonissa ymmärtääkseni) ja kerroin juuri tuosta vaikka jauhelihapakkauksesta ja siitä, kuinka paistaessakin voi huomata että lihassa on verta.
Lihasnesteessä ei ole verta, vaan se on lihasnestettä. Edellä taisin jo selittää lihasnesteen värin syyn. Ja kaikki veri kiertää tosiaankin suonistoissa, muutoinhan sen kiertäminen saattaisi olla aikasta konstikasta. Se että kaikkea verta ei saada teurastuksen yhteydessä ruhosta pois, tarkoittaa sitä, että esim. hiussuonistoon jää pakostakin hyvin hyvin hyvin pieniä määriä itse verta. Se taas on verrattavissa mielestäni siihen, että tuleehan sitä pakosta aina ruuan mukana syötyä kaikenlaista, esim. huonepölyä tai mikrobeja. Eli kyse on käytännössä saivartelusta.

Vartiotorniseuran kehittelemän veriopin ansiosta todistaja saattaa tosiaan löytää itsensä tilanteista, joissa ei oikein tiedä miten tulisi toimia. Esimerkkinä käy juuri aiheena oleva pihvin verestävä väri. Tai kuten alakoulua käydessäni, löysin itseni tuskastelemassa veriappelsiinin soveltuvuutta tosi kristitylle... No tulihan se syötyä kun järkeilin, että ei kai siihen kukaan verta ole lisännyt, eikä hedelmissä ole verta.

Kirjoittaja Lehtiveli » 06.05.2007 11:36

3nity kirjoitti: Tästä tuleekin mieleeni kokemus ajalta, jolloin olin vielä jehovantodistaja. Nuoren ystäväni kanssa olin syömässä ja hän söi ihan rehellisen, kunnon mediumpihvin. Tyttö pelästyi tosin pahasti kun oivalsi että siinä pihvissähän on selvästi verta! Mediumpihvi herätti siis jo epäilyn, että onkohan tämä nyt oikein.
Meillä kotona ei koskaan saanut medium-pihvejä, vaikka ravintolassa yleensä sellaisen otin. :D Medium-pihvit olivat jotenkin "epäilyttäviä" kun ne olivat PUNERTAVIA. iik, verta.

Tästä tuli monia hyvin hauskoja tilanteita.. Erään tilanteen muistan kun mökillä grillattiin kunnon pihvejä, ja jostain syystä yksi pihveistä oli huomattavasti paksumpi kuin muut. Paistohetkellä ei tietenkään käynyt mielessä (oluen hienoisessa myötävaikutuksessa) että tämä paksu pihvi vaatii enemmän paistamista.

No, se sitten jäi "mediumiksi". Minä sain kyseisen pihvin, ja söin eikä asia haitannut. Seuralaisilta tuli tosin vähän kummastelevaa mielipidettä ja jostain syystä suuri osa tarjoutui antamaan omasta "well-done" pihvistä palan ettei minun tarvitsisi syödä sitä.

En ymmärtänyt ongelmaa lainkaan, ja söin kuitenkin pihvini tyytyväisesti loppuun. Hauska "mökkimuistelma" ja kertoo myös jotain näiden "sääntöjen" elämää hankaloittavasta puolesta. :lol:

Kirjoittaja 3nity » 06.05.2007 11:20

Jaakko Ahvenainen kirjoitti:Koko verioppi syönti- ja siirtokieltoineen on ihmisten tulkintaa, eikä sellaiseen tule sortua. Jos verensyöntikielto otettaisiin aivan tiukan tarkasti, ei lihaa voisi ostaa lainkaan. Ostakaa vaikka jauhelihaa tai karjalanpaistilihat, pistäkää pakkaseen pariksi viikoksi ja sulattakaa -ja katsokaa mistä se veri sinne lodjun pohjalle ilmestyi.
Tästä tuleekin mieleeni kokemus ajalta, jolloin olin vielä jehovantodistaja. Nuoren ystäväni kanssa olin syömässä ja hän söi ihan rehellisen, kunnon mediumpihvin. Tyttö pelästyi tosin pahasti kun oivalsi että siinä pihvissähän on selvästi verta! Mediumpihvi herätti siis jo epäilyn, että onkohan tämä nyt oikein.

Onneksi osasin sen verran kertoa, että teurastetussa lihassa veri on laskettu pois, mutta sitä jää aina lihasnesteeseen (suuri osa verestä ei ole vain suonissa ymmärtääkseni) ja kerroin juuri tuosta vaikka jauhelihapakkauksesta ja siitä, kuinka paistaessakin voi huomata että lihassa on verta. Veriruuat ovat asia erikseen, koska siihenhän verta on lisätty tai liha, josta sitä ei ole laskettu pois. Eli jos lihaa syö, verta ei voi täydellisesti välttää, koska se verihän on siinä itsessään. Se ei ole lisättyä. No, ruoka meni alas ja huono omatuntokin häneltä haihtui aika nopeasti kun hän mietti tuota asiaa.

Vartiotornin ihmisten oppien takia moni asia elämässä on hankalaa, verensiirtokiellon takia jopa vaarallista, varsinkaan jos niitä ei ajattele loppuun saakka vaan uskoo vain sen mitä ylhäältä tulee ja mitä se oikeastaan tarkoittaa. On eri asia silti syödä veriruokia kuin tavallista lihaa, ja siirron kanssa todella asialla ei ole enää mitään tekemistä.

Kirjoittaja Marilyn » 05.05.2007 18:14

Markku Meilo kirjoitti:Riittää kun esileikki ja akti tapahtuvat erillään ja ajallista eroa on vähintään 24 tuntia.
Kiitos tästä korjauksesta! Tuohan menee sitten jo orgioiden puolelle. :oops:

Kirjoittaja Markku Meilo » 05.05.2007 14:24

Marilyn kirjoitti:Lähestyminen toista - ei haureutta.
Koskettaminen - ei haureutta.
Ehei, sanoo hallintoelin [engl. Governing Cadaver], jonka äänestyksessä jaoksi otettiin yksi raamatullinen päivä (ei siis se 'vuosi päivää kohden' tai Jumalan tuhat vuotta). Riittää kun esileikki ja akti tapahtuvat erillään ja ajallista eroa on vähintään 24 tuntia.

Kirjoittaja Marilyn » 05.05.2007 13:24

rippeli kirjoitti:Lainaus UM "joka jatkuvasti katsoo naista himoiten, tekee sydämessään aviorikoksen"

Sovellettu vt-lainaus:

Joka jatkuvasti katsoo --- tekee sydämessään -- rikoksen.

Eikö raamattu tässä kehoitakin meitä pitämään silmämme kiinni liikenteessä ollessamme? Voimme luottaa Jehovan ohjaukseen kun noudatamme uskollisesti hänen käskyjään.

Näinhän tämä menee? Emmekö voikin luottaa esimerkkiini?

Ehdottomasti voimme! :lol:
Veli Rippeli on tuonut uutta epäsuoraa valoa asiaan.

Te heikkouskoiset, älkäätte kulkeko silmänne auki pitäen, vaan sulkekaa ne, sillä niin voitte pitää yllä onnettomuustilastojen kunniaa, aina ja iankaikkisesti.

Kirjoittaja rippeli » 05.05.2007 13:01

Lainaus UM "joka jatkuvasti katsoo naista himoiten, tekee sydämessään aviorikoksen"

Sovellettu vt-lainaus:

Joka jatkuvasti katsoo --- tekee sydämessään -- rikoksen.

Eikö raamattu tässä kehoitakin meitä pitämään silmämme kiinni liikenteessä ollessamme? Voimme luottaa Jehovan ohjaukseen kun noudatamme uskollisesti hänen käskyjään.

Näinhän tämä menee? Emmekö voikin luottaa esimerkkiini?

Ylös