Nykyajan inkvisitio

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.
Hymiöt
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek: :angel: :clap: :crazy: :eh: :problem: :shh: :shifty: :sick: :silent: :think: :thumbdown: :thumbup: :wave: :wtf:

BBCode on Käytössä
[img] on käytössä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat käytössä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Nykyajan inkvisitio

Re: Nykyajan inkvisitio

Kirjoittaja YksinäinenSusi » 26.06.2019 06:09

1. Kor. 15:12 Jos kerran julistetaan, että Kristus on herätetty kuolleista, kuinka jotkut teistä voivat sanoa, ettei kuolleiden ylösnousemusta ole?
Hassu lause tämä. Ei tarvitse kuin että joku on julistanut jotain ja koska itse uskoo siihen, niin mikään muu kuultu asia ei voi olla oikein.
Tällainen asenne pysäyttää hyödyllisen kehityksen.

Jos tiedemiehillä olisi ollut tuollainen asenne niin tiede ei olisi voinut edetä yhtään. Silloin tiede olisi ollut myöskin uskonto. Olisi julistettu jotain tieteenä ja estetty toisia ajattelemasta toisin = uskomus.

Re: Nykyajan inkvisitio

Kirjoittaja Polyester » 25.06.2019 21:28

Jehovan todistajien järjestö on ottanut "kristikunnan" ja erityisesti roomalaiskatolisen kirkon päämaalitaulukseen "väärän uskonnon" vastaisessa kampanjoinnissaan. Islam, idän uskonnot ja myös protestanttiset kristityt pääsevät huomattavasti vähemmällä ja saavat kaiken kaikkiaan vähemmän huomiota seuran julkaisuissa. On tosiaankin ironista, että kaikista maailman merkittävistä uskonnollisista suuntauksista Jehovan todistajat muistuttaa eniten juuri katolista kirkkoa.

Uskonnollisen suvaitsemattomuuden siemeniä löytyy jo Paavalin kirjeistä, mutta toden teolla "oikeaoppisuutta" on alettu vaalia vasta paljon myöhemmin. Vartiotorni-seuran vaalima ajatus siitä, että varhaiskristittyjen joukko olisi ollut "ensimmäisen vuosisadan hallintoelimen" johtama yhtenäinen joukko, on täysin vailla historiallista pohjaa.

Toisinajattelijoiden vainoaminen tuskin on ollut väistämätön seuraus varhaisten kristittyjen monenkirjavasta ja paikoitellen suvaitsemattomasta opista, vaan pikemminkin onnettomien yhteensattumien summa. Kaikkein onnettomin sattuma lienee ollut se, että kristityt onnistuivat vetämään opillisiin kiistoihinsa keisarin mukaan, minkä jälkeen voittanut osapuoli pääsi valtiovallan tuella hävittämään kilpailijoitaan ja tekikin perusteellista työtä. Jehovan todistajien uskonnossa joudutaan tyytymään märkään uneen siitä, että Jehova pistäisi viimeinkin kilpailijat kylmäksi.

Melkoinen tulkinta-akrobaatti saa myös olla, jos esimerkiksi seuraavasta Matteuksen kohdasta onnistuu löytämään perusteet suljetulle sisäiselle tuomioistuimelle:

Matt. 18:15 "Jos veljesi tekee syntiä, ota asia puheeksi kahden kesken. Jos hän kuulee sinua, olet voittanut hänet takaisin. 16 Mutta ellei hän kuule sinua, ota mukaasi yksi tai kaksi muuta, sillä 'jokainen asia on vahvistettava kahden tai kolmen todistajan sanalla'. 17 Ellei hän kuuntele heitäkään, ilmoita seurakunnalle. Ja jos hän ei tottele seurakuntaakaan, suhtaudu häneen kuin pakanaan tai publikaaniin.

Paavalikaan ei ollut täysin ehdoton (tai johdonmukainen) opillisen puhtauden vaalimisessaan. Kun hän korinttilaisille kirjoittaessaan käyttää muotoa "jotkut teistä", kyseessä ovat mitä ilmeisimmin seurakunnan jäsenet. Paavalin sanoissa voi varmaankin kuulla moitetta, mutta hän ei kuitenkaan vaadi erottamista tai mitään muitakaan toimenpiteitä heitä kohtaan.

1. Kor. 15:12 Jos kerran julistetaan, että Kristus on herätetty kuolleista, kuinka jotkut teistä voivat sanoa, ettei kuolleiden ylösnousemusta ole?

Nykyajan inkvisitio

Kirjoittaja Syväkurkku » 25.06.2019 15:17

Inkvisitio oli katolisen kirkon laitos, joka toimi sen itsensä määrittelemää harhaoppisuutta (=luopioita!) vastaan. Inkvisitio syntyi vuonna 1184, ja siitä muodostui kirkon pysyvä harhaoppisuutta vastustava laitos. Inkvisition aikaa kesti kuusi vuosisataa. Inkvisitiota kidutuksineen ei kukaan nykyisin voisi hyväksyä, mutta toisaalta sen tekoja on vahvasti liioiteltu, erityisesti protestanttien toimesta. Uhrien määrää ei tarkasti tunneta, mutta joidenkin arvioiden mukaan kuuden vuosisadan aikana uhreja oli ehkä luokkaa muutama kymmenen tuhatta. Tämä tekee muutama kymmenen uhria vuodessa. Nuokin uhrit ovat syntyneet vastoin inkvisition omia sääntöjä. Niiden mukaan kidutus oli viimeinen keino eikä se saanut kestää 15 minuuttia pidempään eikä johtaa kuolemaan. Lapsia ja vanhuksia ei saanut kiduttaa. Kuolemantuomion sijaan yleisiä rangaistuksia olivat katumusharjoitukset, ristin käyttö vaatetuksessa tai pakollinen pyhiinvaellusmatka.

Vuonna 1986 Herätkää-lehti käsitteli inkvisitiota. Se kirjoittaa näin: "Inkvisitio juontaa juurensa 1000- ja 1100-luvuilta, jolloin katoliseen Eurooppaan alkoi ilmaantua erilaisia toisinajattelevien ryhmiä... Yhteistyössä Pyhän saksalais-roomalaisen valtakunnan keisarin Fredrik I Barbarossan kanssa (paavi) määräsi, että jokainen, joka puhui tai edes ajatteli vastoin katolista oppia, suljettaisiin pois seurakunnasta...Se kylvi kauhua kaikkialle katoliseen Eurooppaan... Järjestelmällisen inkvisition syntysanat lausuttiin siis 1200-luvun alkupuolella, ja sitä käytettiin useita vuosisatoja niiden nujertamiseen, jotka puhuivat tai edes ajattelivat vastoin katolista oppia... Niinpä syytetty sai yleensä seistä yksin tutkijoitten edessä, jotka samalla kertaa toimivat syyttäjinä ja tuomareina." - Lihavointi kirjoittajan.

On ironista ettei Herätkää-lehden kirjoittajille ja todennäköisesti lukijoillekaan ole tullut mieleen Jehovan todistajien oma toiminta. Oikeuskomiteat kuulustelevat ja tuomitsevat inkvisition tapaan joka vuosi tuhansia "harhaoppisia" luopioita. Näissäkin istunnoissa syytetty saa "seistä yksin tutkijoitten edessä, jotka samalla kertaa toimivat syyttäjinä ja tuomareina". Nykyajan inkvisition toimintatapaan voi tutustua vaikkapa tämän videon kautta. Valtakunnansalin ulkopuolella olevat vartiot, kylmä, pelottava ja ylimielinen ilmapiiri, ei mahdollisuutta avustajaan tai omiin todistajiin, ei oikeutta edes "oikeudenkäynnissä" tehtäviin omiin muistiinpanoihin joiden avulla voisi puolustautua uudessa istunnossa, nauhoittamisesta puhumattakaan. Raiskauksen uhri saattaa joutua oikeuskomitean syyttämäksi ja kuvailemaan yksityiskohtaisesti tapahtunutta ja vastaamaan mm. kysymyksiin siitä nauttiko hän tilanteesta. Hyväksikäytön uhrilla pitää olla kaksi todistajaa.

Inkvisition kidutus sai kestää korkeintaan 15 minuuttia, mutta oikeuskomitean tuomion seurauksena on usein elinikäinen henkinen kidutus julman karttamisen muodossa - sukulaisten ja ystävien menetys. Tämä henkinen kidutus johtaa lähes aina masennukseen ja jopa itsemurhiin.

Kuolonuhrien tahdissa Jehovan todistajat voittavat. Inkvisitioon kuoli keskimäärin muutama kymmen ihmistä vuodessa. Aikaisempaan rokotuskieltoon ja nykyiseen verensiirtokieltoon sekä masennuksesta johtuviin itsemurhiin on kuollut ja kuolee varmasti suurempi määrä ihmisiä joka vuosi.

Vastaukseksi kysymykseen miten inkvisitio oli mahdollista, Herätkää-lehti jatkaa: "Ensimmäinen vastaus löytyy katolisen kirkon oppirakennelmasta. Se voidaan kiteyttää pyhimykseksi korotetun Augustinuksen kuuluisaan lausuntoon: ”Salus extra ecclesiam non est” (Kirkon ulkopuolella ei ole pelastusta)."

Ironia jatkuu tässä. Syy Jehovan todistajien julmaan toimintaan on täysin sama mistä he syyttävät katolista kirkkoa: "Salus extra ecclesiam non est" - Jehovan todistajien ulkopuolella ei ole pelastusta.

Ylös