JT-kriittinen kirjallisuus

Yleistä keskustelua Jehovan todistajista.

Valvoja: Moderaattorit

Lehtiveli
Eläkeläinen
Viestit: 1741
Liittynyt: 13.04.2007 10:07
Viesti:

JT-kriittinen kirjallisuus

Viesti Kirjoittaja Lehtiveli »

Sain eilen viimeisteltyä M.J. Pentonin Apocalypse Delayed -opuksen, ja siitä tulikin mieleeni tiedustella mitä kirjoja arvon foorumilaisten hyllystä löytyy, tai mitä olette vain muuten lukeneet?

Omasta hyllystä (tai no, voidaan kai ajatella että Veljesseuran kollektiivisesta hyllystä) löytyy Pasi Turusen opuksen 2. painos, M. J. Pentonin Apocalypse Delayed (uusin painos), Raymond Franz - Crisis of Consciencen neljäs painos ja lisäksi tänään saapui Franzin In seach of Christian Freedomin kakkos-versio.

Tähän mennessä suurimman vaikutuksen on tehnyt Turusen opus selkeydessään ja yksinkertaisuudessaan. Joskin paras kokonaisuus Jehovan todistajuudesta ja sen varjopuolista tulee kyllä Pentonin Apocalypse Delayed -opuksessa.

Crisis of Consicence on oikeastaan pakollinen luettava, hieman hankalaselkoinen. Siitä saa kyllä runsaasti hyvää taustatietoa, joskin vanha valo alkaa jo hieman painaa.

Markulta lainassa ollut M. J. Pentonin Jehovah's Witness and Third Reich antaa hyvää vastapainoa seuran natsipropagandafilmeille, ja se onkin yksityiskohtaisuuden huipentuma. Erittäin raskasta ravintoa :roll:

Seuraavaksi täytynee alkaa päntätä tuota Christian Freedom -opusta. Onko kukaan palstalainen lukenut kyseistä kirjaa?

Tänne siis keskustelu kriittisestä kirjallisuudesta, kun tuo luettelo JT aiheisesta kirjallisuudesta -ketju on hieman huono paikka keskustelulle.

Mitkä kirjat ovat siis vaikuttaneet teihin eniten?
Pehmoluopio
Viestit: 1565
Liittynyt: 28.04.2007 18:24
Paikkakunta: Hanko

Re: JT-kriittinen kirjallisuus

Viesti Kirjoittaja Pehmoluopio »

Lehtiveli kirjoitti: Mitkä kirjat ovat siis vaikuttaneet teihin eniten?
Raamattu, kaikkien aikojen kestosuosikki.
Aivan kuin roomalaiskatolilainen kirkko aikoinaan, Jehovan todistajat ovat omineet vallan itselleen tulkita Raamattua.

Sieltä löytyy esimerkiksi seuraava inhottava jae Matteuksen 11. luvusta:

"28 Come to me, all YOU who are toiling and loaded down, and I will refresh YOU. 29 Take my yoke upon YOU and learn from me, for I am mild-tempered and lowly in heart, and YOU will find refreshment for YOUR souls. 30 For my yoke is kindly and my load is light.”
Viimeksi muokannut Pehmoluopio, 16.07.2007 14:29. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Lehtiveli
Eläkeläinen
Viestit: 1741
Liittynyt: 13.04.2007 10:07
Viesti:

Re: JT-kriittinen kirjallisuus

Viesti Kirjoittaja Lehtiveli »

Pehmoluopio kirjoitti:
Lehtiveli kirjoitti: Mitkä kirjat ovat siis vaikuttaneet teihin eniten?
Raamattu, kaikkien aikojen kestosuosikki.
Aivan kuin roomalaiskatolilainen kirkko aikoinaan, Jehovan todistajat ovat omineet vallan itselleen tulkita Raamattua.
Raamattukin on kyllä melkoinen luopioteos. Luopioituneet juutalaisuudesta. :roll:
JohnTheRevelator
Viestit: 67
Liittynyt: 02.05.2007 18:46

Viesti Kirjoittaja JohnTheRevelator »

Itselläni on Crisis of conscience ja tuo toinen opus In search of christian freedom on tulossa. Pasi Turusen kirjan olen lukenut ja se oli kyllä hyvin kirjoitettu. Ainoa huono puoli oli mielestäni se, että tilalle tarjottiin "oikeaa" oppia. Joku voisi kirjoittaa kriittisen kirjan, joka käsittelisi lähinnä lahkon toimintatapoja eli henkistä väkivaltaa, indoktrinointia ja manipulointia. Eli ei opilliselta vaan sanottaisiinko humaaniselta näkökannalta. Sellainen opus suomenkielellä olisi paikallaan. Luen parhaillaan kasvatustieteen tohtorin Tapio Puolimatkan kirjaa: Opetusta vai indoktrinaatiota-valta ja manipulaatio opetuksessa. Erinomainen, vaikkakaan ei JT-uskontoa käsittelekään suoranaisesti. Kirja käsittelee asiaa lähinnä kasvatusfilosofian kautta mutta on erittäin hyvä. Voi suositella. On vähän raskasta tekstiä mutta auttaa ymmärtämään Jt keskuudessa annettavan indoktrinaation vahingolliset seuraukset
Usko tarkoittaa sitä ettei halua tietää totuutta

Friedrich Nietzsche
palantir
Viestit: 17
Liittynyt: 02.05.2007 20:17

Viesti Kirjoittaja palantir »

Kotoa löytyy mainittu Pentonin kirja (joka on verraten painavaa asiaa kauttaaltaan), In Search of Christian Freedom ja Crisis of Conscience. In Search of Christian Freedom oli avartava, joskaan ei samalla tavalla kuin Crisis of Conscience.

Luin C. of C.:n ensin, ja tuossa Christian Freedomissa häiritsi paikka paikoin karvan verran julistava sävy. Itse luin sen aikana, jolloin en todellakaan kaivannut mitään tilalle, joten ehkä se siksikin särähti korvaan. Toisaalta se on hyvin kirjoitettu ja asiallinen teos, joten suosittelen luettavaksi.
AchanBeroean
Viestit: 467
Liittynyt: 06.05.2007 17:56
Paikkakunta: Luopio

Re: JT-kriittinen kirjallisuus

Viesti Kirjoittaja AchanBeroean »

Lehtiveli kirjoitti:Seuraavaksi täytynee alkaa päntätä tuota Christian Freedom -opusta. Onko kukaan palstalainen lukenut kyseistä kirjaa?
Minulla on melkoinen kokoelma suomen-, englannin- ja saksankielisiä jehovalaisuutta käsitteleviä kirjoja.

Aloin ostaa noita kirjoja ulkomailta vuonna 1994 eli aikana, jolloin ei internetkirjakaupat kukoistaneet. Tuolloin paras keino hankkia ulkomaisia kirjoja oli Akateemisen kirjakaupan tilauspalvelu, joka toiminee nytkin parhaiten luottokortittomille.

In Search of Christian Freedom -kirjan luin vuoden 1999 keväällä ja koska se on n. 700-sivuinen järkäle, meni sen parissa iltalukemisena kuukauden päivät. Tuo kirja oikeastaan avasi lopullisesti silmäni lahkon pimeälle puolelle ja kiihdytti henkistä eroprosessiani ja tuona kesänä aloitin lahkosta irrottautumiseni.

ISCF sopii parhaiten niille ainoilleoikeilletosikristityillejehovantodistajille, joiden pääasiallinen motiivi lahkossa oloon on tai on ollut usko korkeimpiin voimiin Jumalaan ja Jeesukseen ja joilla on halu kasvaa kypsiksi kristityiksi.

Ne, joita lahkossa pitää kiinni perheen perinne tai lahkon sosiaalinen verkosto, eivät välttämättä kirjan jeesustelusta piittaa ja kirjan sanoma ei uppoa.

Myös henkilöt, jotka kokevat olonsa turvallisiksi, kun itse ei tarvitse ajatella oppiasioita, vaan ne voi purematta niellä jehovantodistajien "uskollisen ja ymmärtäväisen orja -luokan" julkaisemien painotuotteiden mukaisesti, voivat mieltää moisen kristityn vapauden ahdistavana ja pelottavana. Pitäisikö sitä heittäytyä oman omantunnon ja raamatuntuntemuksen varaan, eikö totuutta voikaan lukea Vartiotorni-lehdestä?

Jos jehovantodistajia pitää eräänlaisina hengellisinä kommunisteina tai sosialisteina, jotka kollektiivisesti marssivat puolueen ja puoluejohdon pillin mukaan liput liehuen ja samoja kansainvälisiä lauluja laulaen, niin Raymond Franzia voi pitää jonkinlaisena kristillisenä uusliberalistina, joka korostaa yksilön vapautta ja vastuuta.

Selvennykseksi niille, jotka eivät arvomaailmaani tunne. Minun kielenkäytössäni uusliberalisti ei ole kirosana, vaan arvonimi.
"Mutta emme usko enää tällaiseen hölynpölyyn, vaan pidämme Vartiotorni-seuran aatetta fanaattisena ja vaarallisena ideologiana, koska se orjuuttaa ihmiset aivopesuohjelmansa avulla" - Herrick Åberg
Witless
Viestit: 1477
Liittynyt: 04.05.2007 00:06
Paikkakunta: Helsinki

Re: JT-kriittinen kirjallisuus

Viesti Kirjoittaja Witless »

Lehtiveli kirjoitti:Sain eilen viimeisteltyä M.J. Pentonin Apocalypse Delayed -opuksen, ja siitä tulikin mieleeni tiedustella mitä kirjoja arvon foorumilaisten hyllystä löytyy, tai mitä olette vain muuten lukeneet?

Mitkä kirjat ovat siis vaikuttaneet teihin eniten?
Olen lukenut Ray Franzin molemmat eepokset. Kyllä Crisis of Conscience ehdottomasti oli se silmät avaava teos Totuuden(tm) hallinnoinnin suhteen, In search of... ei oikeastaan mulle tuonut mitään lisää. Ja koska en ole mikään raamattufriikki ikinä ollut, se meni omaan makuuni vähän liiankin perusteelliseksi. Molemmat ovat kyllä hyvin ja täsmällisesti kirjoitettuja.

Itse pidin ja pidän tärkeänä tietää miten Watchtowerin "systeemi" toimii, olin onneksi jo jokusen vuoden ennen Crisis-kirjan lukemista päätynyt siihen että ei tuota järjestöä ainakaan minkäänasteinen jumala johda, vaan ihmiset.

Olisi hyvä että päätoimiston sisäisistä väännöistä vielä saataisiin lisää faktaa ihan kirjankin muodossa, ehkäpä Barbara Anderson vielä sellaisen kirjoittaa.
If you think you understand quantum theory, you don't understand quantum theory.
- Richard Feynman
Vastaa Viestiin