Historiaa - osa 67: C.T. Russell - Raamatun tutkielmia, ensimmäinen osa, Jumalan aikakausisuunnitelma

Yleistä keskustelua Jehovan todistajista.

Valvoja: Moderaattorit

Avatar
Johanneksen poika
Viestit: 3435
Liittynyt: 29.04.2007 13:49
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Historiaa - osa 67: C.T. Russell - Raamatun tutkielmia, ensimmäinen osa, Jumalan aikakausisuunnitelma

Viesti Kirjoittaja Johanneksen poika » 16.01.2020 23:51

Kuva
Kuvat: Vartiotorniseura ja Raamatuntutkijat

Sain Russellin ensimmäisen kirjan postissa muutama viikko sitten. Kiitän tässä vielä julkisesti kirjan lähettäjää.

Kirjassa on 400 sivua. Luin sen kokonaan ja minulle tuli tunne, että Jehovan todistajilla on oikeus ainakin vähän tietää, mitä silloin kirjoitettiin. Sain tämän jutun tekoon arvokasta apua Tuomas Yläjuurakolta. On tarkoitus julkaista koosteita myös muista Russellin kirjoista, jotka kuuluvat saman sarjaan.

Jehovan todistajien "historiakirja", Jehovan todistajat – Jumalan valtakunnan julistajia (1993), kertoo Russellin kirjan julkaisemisesta näin:

Raamatun totuuksien julistamisessa otettiin merkittävä askel eteenpäin vuonna 1886, kun julkaistiin ensimmäinen osa luvatusta kirjasarjasta, jonka nimi oli Millennial Dawn (Tuhatvuotissarastus) ja jonka kirjoitti C. T. Russell. Ensimmäinen osa oli nimeltään Jumalan aikakausisuunnitelma. ... Lopulta C. T. Russell kirjoitti viisi muuta kirjaa Tuhatvuotissarastus-sarjaan.

Tuhatvuotissarastus-sarjan osia alettiin kutsua Raamatun tutkielmiksi, mikä nimi otettiin pieniin painoksiin vuoden 1904 lokakuusta lähtien, ja uutta nimeä alettiin käyttää yleisemmin vuodesta 1906 lähtien. Sarja alkoi ilmestyä suomeksi vuonna 1910.


Lue lisää täältä.

Syväkurkku
Viestit: 331
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Re: Historiaa - osa 67: C.T. Russell - Raamatun tutkielmia, ensimmäinen osa, Jumalan aikakausisuunnitelma

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku » 17.01.2020 20:11

Koko kirjasarja löytyy suomennettuna Helsingin Yliopiston kirjastosta. Kotiin niitä ei saa, pitää lukea kirjaston salissa.

Itse kävin ne lukemassa opiskeluaikoina. Sen verran monta iltapäivää tuli vietettyä kirjastossa, että puolituttu virkailija kysyi enää, että mikäs osa tuodaan tällä kertaa.

Englanniksi koko kirjasarjan voi lukea selaimella täällä.

Monissa keskusteluissa on herännyt kysymys siitä, miten paljon kirjasarjan teksti todellisuudessa edes on Russellin päästä. Russell oli hädin tuskin luku- ja kirjoitustaitoinen, ilman mitään kunnollista koulutusta. Vaimollaan oli opettajan koulutus ja onkin arvioitu, että suuri osa tekstistä olisi paremminkin Maria Ackleyn ajattelemaa ja kirjoittamaa. Tätä tukee se, että avioeron (ilman raamatullista perustetta, tietenkin!) jälkeen kirjoitusten sisältö muuttui tahmeammaksi, älyllisesti heikkotasoisemmaksi ja kirjoitustyyliltään erilaiseksi. Seurakin muistaakseni myöntää, että Mary "puhtaaksikirjoitti" Russellin ajatuksia.

Avioero sinänsä oli pitkä ja riitaisa. Koko prosessi vei yli kymmenen vuotta (1897-1908). Maryä syytettiin mm. siitä, että hän yritti kaapata kunnian kirjoituksista ja saada toimituksen haltuunsa. Russellia syytettiin mm. nuoren piian perässä juoksemisesta. :lol:

YksinäinenSusi
Viestit: 3802
Liittynyt: 19.06.2010 08:27

Re: Historiaa - osa 67: C.T. Russell - Raamatun tutkielmia, ensimmäinen osa, Jumalan aikakausisuunnitelma

Viesti Kirjoittaja YksinäinenSusi » 19.01.2020 11:41

Miten voi olla mahdollista että Jehovan aikakausisuunnitelmat jatkuvasti muuttuvat sitä mukaa kuin vuosikymmenet kuluvat?
Tämähän tarkoittaa sitä että Jehovan aikakausisuunnitelmiin ei voi luottaa, koska nehän muuttuvat pikkuhiljaa edelleenkin tulevien vuosikymmentenkin saatossa.

Silti jehovantodistajat uskovat kivenkovaan että Jehova ei muutu milläänlailla ja hänen sanansa toteutuu.

Ei ne toteudu vai voisiko joku jt-mielinen avata tätä minulle?

Pyydän - opastakaa minua jt-mieliset - en varmasti ala väittämään vastaan - lupaan sen. Luen vain, kiitän vastauksesta ja arvostan vastaustanne.
Ihmisellä on oikeus yksilönä - määrätä oma kohtalonsa.

Vastaa Viestiin