Äänestäminen

Yleistä keskustelua Jehovan todistajista.

Valvoja: Moderaattorit

Syväkurkku
Viestit: 273
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Äänestäminen

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku » 15.03.2020 13:21

Aina tulee vastaan uusia kummallisuuksia.

Katselin aamulla alla olevan videon, jonka mukaan äänestäminen olisi nykyään "omantunnonasia", toisin sanoen se ei johda oikeuskomitean taholta toimenpiteisiin. Ensin heräsi pieni epäilys, voisiko näin tosiaan olla.

Aikaisemmin maissa, joissa äänestäminen oli pakollista, oli hyväksyttävää käydä tiputtamassa tyhjä lappu uurnaan. Sen sijaan äänestäminen maissa, joissa se on vapaaehtoista, ei tullut kysymykseenkään.

Tarkistin asian parista lähteestä.

Vanhimmiston salaisen ohjekirjan Paimentakaa Jumalan laumaa uusin painos luettelee pilkuntarkasti kaikki asiat, joiden perusteella oikeuskomitea kutsutaan koolle. Samoin se luettelee asiat, joiden perusteella henkilöä ei pidetä "esimerkillisenä". Ja totta tosiaan: kirja ei mainitse mitään äänestämisestä. Kuuluminen puolueeseen (tai muuhun järjestöön) kylläkin sanktioidaan edelleen.

Vartiotorni 1.11.1999 kirjoittaa selkeästi "Lukijoiden kysymyksissä"":
""Miten Jehovan todistajat suhtautuvat äänestämiseen?... Raamatussa ei kuitenkaan näytetä esitettävän mitään sellaista periaatetta, jonka mukaan äänestämisessä sinänsä olisi jotakin väärää...Mitä tulee siihen, äänestävätkö Jehovan todistajat henkilökohtaisesti jotakuta vaaliehdokasta vai eivät, jokainen Jehovan todistaja tekee päätöksen, joka perustuu hänen Raamatun avulla valmennettuun omaantuntoonsa ja hänen käsitykseensä vastuustaan Jumalaa ja valtiota kohtaan... Jotkut ihmiset saattavat kompastua huomatessaan, että heidän maansa vaaleissa jotkut Jehovan todistajat käyvät äänestämässä, mutta toiset eivät. He voivat sanoa, että Jehovan todistajat eivät ole johdonmukaisia. Ihmisten tulisi kuitenkin tajuta, että tämänkaltaisissa omantunnonasioissa jokaisen kristityn on tehtävä oma ratkaisunsa Jehova Jumalan edessä."
Sinänsä asian esittäminen "lukijoiden kysymyksissä" viittaa aitoon oppimuutokseen. Tuolla palstalla tehdään useasti oppimuutokset. (Olisi joskus hauska tietää, onko kukaan lukija koskaan tälläistä kysymystä tehnyt, vai onko tuo vain hyväksi koettu tapa tuoda esiin uusia asioita. Tietämätön lukija kysyy ja viisas hallintoelin, profeetta, vastaa.)

Toisaalta esimerkiksi jw.org sivuston "Usein kysyttyä"-osiossa todetaan edelleen, että "Emme harrasta lobbausta, äänestä puolueita tai ehdokkaita, tavoittele poliittisia virkoja tai pyri muuttamaan hallituksia millään tavalla."

Ei ole ensimmäinen kerta, kun Seuran ohjeet ovat ristiriitaisia. Voi olla, että äänestämisen "hyväksyminen" on tapa luoda parempaa imagoa poliittisten päättäjien ja suuren yleisön silmissä. Mutta voi myös olla, että äänestämisen ja siviilipalveluksen hyväksyminen ovat osa kultin valtavirtaistamista, joka tähtää jäsenmäärän kasvattamiseen.

Siitä vain kaikki veljet ja siskot äänestämään, siitä ei seuraa rangaistuksia! :D Tämä on asia, jota moni Jehovan todistaja tuskin edes tietää.


Polyester
Viestit: 2958
Liittynyt: 11.05.2007 22:11

Re: Äänestäminen

Viesti Kirjoittaja Polyester » 15.03.2020 16:42

Eipä taida löytyä pykälää, joka suoranaisesti kieltäisi äänestämisen. Tosin kuten videollakin tulee esille, tuo vuoden 1999 artikkeli tekee kyllä selväksi, mikä "oikea" ratkaisu on.

Vanhinten opaskirjassa mainittu kristillisen puolueettomuuden hylkääminen liippaa kyllä läheltä, vaikka siinä ei äänestämistä nimenomaisesti mainitakaan. Mielenkiintoista kyllä, tämä verensiirron ottamisen ja vain parin muun asian ohella mainitaan asiana, josta katsotaan itse eronneeksi, ei muodollisesti eroteta seurakunnasta. Tämä kummallinen, lopputuloksen kannalta merkityksetön hiusten halkominen liittynee siihen, että Vt-seura on joutunut tai arvellut joutuvansa vaikeuksiin jossain päin maailmaa ja yrittänyt kiemurrella irti tilanteesta, ks. Bulgarian tapaus.

Syväkurkku
Viestit: 273
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Re: Äänestäminen

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku » 15.03.2020 18:59

Polyester kirjoitti:
15.03.2020 16:42
Tämä kummallinen, lopputuloksen kannalta merkityksetön hiusten halkominen liittynee siihen, että Vt-seura on joutunut tai arvellut joutuvansa vaikeuksiin jossain päin maailmaa ja yrittänyt kiemurrella irti tilanteesta, ks. Bulgarian tapaus.
Tostahan siinä varmasti on kyse. Esimerkiksi Norjassa on noussut tapetille valtion maksama tuki Jehovan todistajille. Jotkut poliitikot ovat ihmetelleet tukea juuri Jehovan todistajien yhteiskuntavastaisuuden vuoksi. Seura voi vedota Vartiotornin artikkeliin ja sanoa, ettei se suinkaan kiellä jäseniään äänestämästä. Ja valtion tuki voi jatkua.

Vastaa Viestiin