2020 aluekonventit peruutettu

Yleistä keskustelua Jehovan todistajista.

Valvoja: Moderaattorit

Avatar
Johanneksen poika
Viestit: 3418
Liittynyt: 29.04.2007 13:49
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: 2020 aluekonventit peruutettu

Viesti Kirjoittaja Johanneksen poika » 04.04.2020 16:16

Syväkurkku kirjoitti:
02.04.2020 20:58
Kaikki vuoden 2020 aluekonventit on peruutettu, mukaan lukien Helsingin erikoiskonventti. Konventit korvataan kahdella JW Broadcastingin "erikoiskuukausiohjelmalla".

Asiaa koskevasta vanhimmistolle lähetetetystä kirjeestä lähes puolet on omistettu siihen, että lahjoitusten tulisi virrata korona-aikanakin, kun valtakunnansalien lahjoituslaatikoille ei ole pääsyä. Yhdysvalloissa lahjoituksia voi tehdä verkon avulla. Suomessa tilanne on kinkkisempi.

Seurakuntalaisia tiedotetaan joko sunnuntain tai ensi viikon kokouksen yhteydessä.
Asiasta on nyt luettavissa suomenkielinen kooste.

Kuva

Informaation kontrollointi on yksi kultin tunnuspiirteistä. Tämä tulee hyvin esiin 01.04.2020 päivätystä kirjeestä, joka on vuodettu julkisuuteen. Vanhimmat saavat paljon enemmän tietoa siitä, miten koronaviruksen aiheuttama pandemia vaikuttaa seurakuntien toimintaan. Tavallisille seurakuntalaisille annetaan vain minimimäärä tietoa. Hyvin kuvaavaa tilanteelle on se, että lähes puolet seurakuntalaisille jaettavasta tiedosta koskee lahjoituksia. Järjestö näyttää olevan hyvin huolissaan siitä, miten rahat riittävät, kun rahaa ei voida kerätä valtakunnansaleilla lahjalaatikoihin. Ei tällaista ilmoitusta vanhimmille muuten olisi annettu:

"Vanhinten tulee tarkastella voiko seurakunnan kuluja vähentää nyt, kun saleja ei käytetä. Tarvittaessa voidaan keskeyttää maailmanlaajuiseen työhön ja valtakunnansalirahastoon tarkoitetut lahjoitukset. Jos siltikään rahat eivät riitä, pitää ottaa yhteyttä haaratoimistoon."

Kirjeestä ilmenee, että seurakuntien tietoja voidaan säilyttää valtakunnansaleilla. Ilmeisesti myös tiedot erotetuista sisältyvät näihin tietoihin. Järjestö pelkää, että oikeuskomiteapöytäkirjat eivät ole "turvassa", jos koronviruspandemian takia käyttämättömän valtakunnansalin epäillään joutuvan tuhotöiden kohteeksi.

Lue suomeksi täältä.

Syväkurkku
Viestit: 317
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Re: 2020 aluekonventit peruutettu

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku » 04.04.2020 16:37

Pro et contra kirjoitti:
04.04.2020 16:11
Mutta pitää paikkansa ettei kokouksessa kerätä kolehtia samalla tavalla kuin monien muiden uskonnollisten yhteisöiden tilaisuuksissa eli tuomalla henkilökohtaisesti keräyslipas tai keräyshaavi tilaisuudessa olevan henkilön eteen.
Tuskin uskonnollisen yhdistyksen julkisen tilaisuuden rahankeräyksen laillisuus on siitä kiinni minkä mallisella "hatulla" ja millä nimellä lahjoitus, "almu", "uhrilahja", "anti" eli kolehti kerätään tai onko tuo "hattu" paikallaan vaiko kiertää penkeissä?
Wikipedian määritelmä kolehdista: "Kolehti on kristillisen jumalanpalveluksen aikana kerättävä vapaaehtoinen rahalahjoitus." Määritelmään ei tosiaan sisälly mitään ajatusta siitä kerätäänkö haaviin vai laatikkoon.

Mitään ongelmaa tulkita lahjalaatikot laissa tarkoitetuksi vapaaehtoiseksi lahjoitukseksi, kolehdiksi, ei olisi, elleivät Jehovan todistajat itse olisi sanoneet, että eivät kerää kolehtia.

Laki käyttää käsitettä kolehti, ja sillä mennään kun arvioidaan tarvitaanko rahankeräyslupaa tai ei. Ymmärrettävästi Jehovan todistajille sen myöntäminen, että hekin keräävät kolehtia, on paha paikka. Kolehdittumuus on yksi tekijä, joilla Jehovan todistajat ovat halunneet erottautua "väärästä uskonnosta".

Laki on tässä kohtaa hyvin selkeä. Jos Jehovan todistajat eivät kerää kolehtia, he tarvitsevat luvan jopa lahjalaatikoilleen. Joko Jehovan todistajien tulee nöyrtyä ja myöntää keräävänsä (laissa tarkoitettua) kolehtia tai he tarvitsevat luvan. Suo siellä, vetelä täällä. Luvan saaminen voisi olla kiven alla. Jehovan todistajat kun eivät kerää rahaa yleishyödyllsisiin tarkoituksiin, vaan pääasiassa lähetettäväksi Yhdysvaltoihin. Esimerkiksi hallintoelimen laatuviskeihin. Joka tapauksessa luvan myötä Seuran tulisi tehdä selvitys varojen käytöstä viranomaisille.

Polyester
Viestit: 2968
Liittynyt: 11.05.2007 22:11

Re: 2020 aluekonventit peruutettu

Viesti Kirjoittaja Polyester » 04.04.2020 22:28

Syväkurkku kirjoitti:
04.04.2020 16:37
Luvan saaminen voisi olla kiven alla. Jehovan todistajat kun eivät kerää rahaa yleishyödyllsisiin tarkoituksiin, vaan pääasiassa lähetettäväksi Yhdysvaltoihin.
Hyvä pointti. Paitsi että rahaliikenne halutaan mielellään salata, ei ole mitenkään selvää, että lupaa edes tulisi.

---

Samaan kommenttiin pari huomiota JP:n sivulla suomennetusta kirjeestä:

Vanhinten tulee tarkastella voiko seurakunnan kuluja vähentää nyt, kun saleja ei käytetä. Tarvittaessa voidaan keskeyttää maailmanlaajuiseen työhön ja valtakunnansalirahastoon tarkoitetut lahjoitukset. Jos siltikään rahat eivät riitä, pitää ottaa yhteyttä haaratoimistoon.

- Sanooko haaratoimisto, että kaivakaahan tosissaan kuvetta, vai voisiko raha virrata sieltä seurakuntaan päin?

Jos pätevää veljeä ei ole paikalla, voi kastettu sisar pitää rukouksen päänpeitteen kanssa.

- Kiinnostavaa, että Paavalin tukkamuotia koskevat ohjeet otetaan tosissaan, vaikka monesta muusta paljon tärkeämmästä tingitään.

Vertauskuvat olisi hyvä olla saatavilla kaikissa paikoissa, joissa muistonviettoa pidetään. Kuitenkaan kaikilla ei välttämättä ole mahdollisuutta hankkia oikeanlaisia eikä niiden hankkimiseen tarvitse käyttää liikaa vaivaa.

- Tämä myönnytys on sentään hyvä, vaikka silti tuntuu typerältä kehoittaa hankkimaan "vertauskuvat" vain siksi, että niistä voidaan kieltäytyä.

Avatar
Johanneksen poika
Viestit: 3418
Liittynyt: 29.04.2007 13:49
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: 2020 aluekonventit peruutettu

Viesti Kirjoittaja Johanneksen poika » 05.04.2020 01:50

Ilmoitus kesän konventtien perumisesta

Suomen Jehovan todistajien seurakunnissa on luettu virallinen tiedote konventtien perumisesta. Teksti noudatti samaa kaavaa kuin aiemmin Saksasta vuodetussa kirjeessä. Kirjeessä oli tosin paljon muutakin tietoa, jota ei ainakaan nyt seurakunnissa luettu, mm. rahan keräämiseen liittyvää tietoa.

Lue lisää täältä.

Kannattaa lukea jutun lopusta kysymykset ja huomautukset.

Syväkurkku
Viestit: 317
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Re: 2020 aluekonventit peruutettu

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku » 05.04.2020 08:07

Johanneksen poika kirjoitti:
05.04.2020 01:50
Kirjeessä oli tosin paljon muutakin tietoa, jota ei ainakaan nyt seurakunnissa luettu, mm. rahan keräämiseen liittyvää tietoa.
Saksassa vuodettu kirje oli selvästi vanhimmistolle tarkoitettu osa kirjeestä. Tällaisissä tapauksissa kirjeessä on aina kaksi osaa: ainoastaan vanhimmiston silmille tarkoitettu ja seurakunnalle tarkoitettu osa. Saksassa vuodettu kirje vastasi sisällöltään Yhdysvalloisssa vanhimmistolle lähetettyä osaa kirjeestä.

Hyvä esimerkki vastaavasta oli kirje, jossa seurakunnat velvoitettiin lähettämään kiinteä summa rahaa kuukausittain haaratoimistoon. Seurakunnalle luetussa osassa ilmoitettiin, että Seura on rakkaudellisesti antanut kaikki seurakuntien velat anteeksi. Vanhimmistolle tarkoitetussa osassa todettiin, että tästä lähtien lähetätte haaratoimistoon kiinteän summan rahaa, siitä riippumatta oliko seurakunta velkaa haaratoimistolle vai ei.

kotijehova

Re: 2020 aluekonventit peruutettu

Viesti Kirjoittaja kotijehova » 06.04.2020 13:22

Tämä menee hieman otsikon sivuun mutta kun keskustelussa on pitkää sivuttu eri rahatilityksiä niin jatkan aiheesta.
Ev. lut. kirkon kirjanpito ja tilinpäätös on tietyllä tapaa julkista, ei kuittitasolle vaan tuloslaskelmatasolle, esim. palkat näkyvät kokonaisuutena mutta jokaiselle työntekijälle maksettua kuukautista palkkaa ei näe. Samoin yhdistyksen kirjanpito on julkista yhdistyksen jäsenille. En nyt tiedä pitääkö jehovan todistajien seurakunnat rinnastaa yhdistykseen vai ev. lut. seurakuntaan. Kuitenkin herää kysymys miten todistajien seurakunnissa on talouden seuranta hoidettu. Onko seurakunnan tilinpäätös julkinen jäsenille vai ei. Näistä meinaan selviää se kuinka paljon rahaa lähtee seurakunnasta ulos. Kirjanpitolaki kuitenkin velvottaa taloudellista toimintaa harrastavan tekemään kirjanpidon. Samoin käsitin että lahjalaatikon tuotto menee suoraan jonnekin. Jos se kulkee seurakunnan tilin kautta sen on oltava kirjanpidossa. Jos lahjalaatikko taas on jonkun toisen osapuolen vaikkapa Suomen jehovien pääkirkon hommia herää kysymys voiko se toimia laillisesti niin.

Aiemmin täällä oli keskustelua lahjalaatikko kontra kolehti. Se on kai lainsäätäjän kannalta aivan sama millä nimellä todistajat kolehtia sisäisesti kutsuvat. Lainsäätäjä ja oikeus tulkitsee varmasti että kyseessä on kolehti, koska laki puhuu kolehdista. Odotan käräjäoikeuden istuntoa missä syyttäjä kysyy onko tuo rahan keruunne laillista kolehdin keruuta vai jotain laitonta rahankeräämistä.

Syväkurkku
Viestit: 317
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Re: 2020 aluekonventit peruutettu

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku » 06.04.2020 13:56

Kirjanpitovelvollisuus on rekisteröidyllä uskonnollisella yhdyskunnalla. Jehovan todistajat on virallisesti tällainen yhdyskunta. Se laatii vuosittain tilinpäätöksen, joka oletusarvoisesti ei ole julkinen. Tietääkseni Jehovan todistajat eivät koskaan ole julkaisseet tilinpäätöstään Suomessa. Joissakin muissa maissa lain mukaan ne on julkaistava.

Seurakunnat laativat kirjanpitoa varten joka kuukausi tiliraportin, jotka lähetetään haaratoimistoon varsinaista kirjanpitoa varten. Seurakunnan tiliraportti on julkinen ja se luetaan seurakuntalaisille joka kuukausi.

Seurakuntien lahjalaatikoiden ja siten tiliraportin kautta kulkee pieni murto-osa tuloista. Siksi seurakuntalaisille näyttää siltä, että homma on täysin avointa ja summat pieniä. Isoista rahoista, kiinteistöjen myynneistä, testamenteista jne. seurakuntalaiset eivät koskaan saa tietää mitään.

Syväkurkku
Viestit: 317
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Re: 2020 aluekonventit peruutettu

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku » 06.04.2020 14:55

Täydennetään vielä hivenen vastausta. Edellisen lisäksi Jehovan todistajilla on Suomessa kymmeniä rekisteröityjä yhdistyksiä, joihin on mm. sementoitu kiinteistöomistusta. Useat valtakunnansalit ovat tällaisten yhdistysten omistuksessa. Niillä on oma kirjanpitonsa ja niiden hallituksiin valitaan 100% luotettavia korporaation miehiä. Näistä yhdistyksistä harva rivijulistaja on koskaan kuullut mitään.

Vieras

Re: 2020 aluekonventit peruutettu

Viesti Kirjoittaja Vieras » 23.04.2020 09:55

Syväkurkku kirjoitti:
03.04.2020 09:14
Lahjoittaminen on ohjeistettu suljetuissa WhatsUp-ryhmissä. Lahjoitukset tulee tehdä verkkopankin avulla. Ryhmänvalvojat jakavat ohjeet sekä tili- ja viitenumerot henkilökohtaisilla viesteillä.
Virallisen ohjeen mukaan tilinumerot voidaan antaa vain yksityisesti ja jos seurakuntalainen oma-aloitteisesti niitä pyytää. Kuulostaa tuon perusteella vähän siltä että ovat toimineet omien ohjeidensa vastaisesti.

Vieras

Re: 2020 aluekonventit peruutettu

Viesti Kirjoittaja Vieras » 02.07.2020 09:05

Ensi vuonnakaan ei kuulemma kansainvälistä konventtia Suomessa järjestetä, tilanne on liian epävarma ja valmisteluthan aloitetaan aina jo vuotta ennen itse tapahtumaa.

Vieras

Re: 2020 aluekonventit peruutettu

Viesti Kirjoittaja Vieras » 02.07.2020 11:07

Kuinkahan paljon saleja tulee kohta myyntiin. Varmasti kirstunvartijat huomaa kuinka saleja ei tarvita, siirtyminen online uskonnoksi aikaistuu nyt koronan takia.

kotijehova

Re: 2020 aluekonventit peruutettu

Viesti Kirjoittaja kotijehova » 07.07.2020 12:50

Noin asiaa voi tietysti ajatella jos katsoo vain menovirtaa. Eiköhän jehovalle ole kuitenkin nettovirta tärkeintä. Mitä väliä sillä on mitä joku sali maksaa, kun nettotulos ei heikkene. Vahvasti epäilen että tulovirta on pienentynyt tänä vuonna. Toimettomaksi on myös helpompi alkaa nyt kun voi katsella kalsareissaan jehovan lähetyksiä. Oikein odotan kun kenttätyö taas alkaa, meinaan heti kertoa että olen paljon tutkinut teidän nettisivustoa, veljesseuraa.

Vastaa Viestiin