Jehovan todistajat vaativat miljoonakorvauksia amerikkalaiselta säätiöltä

Yleistä keskustelua Jehovan todistajista.

Valvoja: Moderaattorit

Syväkurkku
Viestit: 374
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Jehovan todistajat vaativat miljoonakorvauksia amerikkalaiselta säätiöltä

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku » 02.05.2020 10:38

Jehovan todistajat ovat nostaneet kuluneella viikolla tekijänoikeuskanteen vahingonkorvausvaateineen amerikkalaista Truth & Transparency Foundationia vastaan. Säätiön taustalla olevien henkilöiden toisella sivustolla (FaithLeaks) on julkaistu mm. vuoden 2019 aluekonventin ohjelmat videoina.

Truth & Transparency Foundation ei ole mikä tahansa nettisivusto. Säätiön historia on kerrottu tässä Wikipedia-artikkelissa. Säätiö on alun perin halunnut tuoda esiin erityisesti mormoneihin liittyviä epäkohtia. Säätiön keräämiä dokumentteja on käytetty oikeudenkäynneissä ja säätiöstä on tehty juttuja amerikkalaisessa mediassa. Myöhemmin säätiö on alkanut paljastaa myös toisen amerikkalaisen kultin, Jehovan todistajien puuhia.

Jehovan todistajien kannalta on tietysti hyvin kiusallista jo se, että säätiön sivuilla nämä kaksi amerikkalaista rahankeräyskulttia on niputettu yhteen.

Perinpohjainen selvitys tapauksesta on alla olevalla videolla. Siinä tekijänoikeuksiin erikoistunut amerikkalainen juristi pohtii tapausta lain näkökulmasta. Juristilla on jonkin verran tietoa Seuran epämiellyttävistä käytännöistä ja tavasta nostaa oikeusjuttuja. Aiemmin samainen juristi on kommentoinut mm. DarkSpilverin ja JW Apostaten tapauksia.

Juristin mukaan tapaus on kinkkinen ja voi päätyä kuinka tahansa, erityisesti jos se menee valamiehistön ratkaistavaksi. Säätiön kannalta ongelmallista on, että videot on julkaistu sellaisinaan, ilman kommentteja. Tämä on kuitenkin vain yksi neljästä tekijästä, jotka Yhdysvalloissa määrittävät onko kyseessä "fair use".

Aika näyttää miten tapauksessa käy. Videolla kysytään oikeutetusti Jehovan todistajien uskon vahvuuden perään. Millainen usko pelkää kaatuvansa kritiikkiin? Ja mitä kaikkea Seura pelkää paljastuksissa? Totuutta?

Myös tässä Torrentfreakin artikkelissa on jutusta taustoja sekä arvio vaateiden suuruudesta, jotka siis saattavat ulottua miljooniin dollariin.