Australiassa tapahtuu?

Yleistä keskustelua Jehovan todistajista.

Valvoja: Moderaattorit

Vieras

Re: Australiassa tapahtuu?

Viesti Kirjoittaja Vieras » 26.08.2020 10:35

Mihinkähän päätoimisto käyttää sinne lähetettyjä rahoja. Isoista summista on kuitenkin kyse.

Syväkurkku
Viestit: 332
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Re: Australiassa tapahtuu?

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku » 26.08.2020 13:21

Vieras kirjoitti:
26.08.2020 10:35
Mihinkähän päätoimisto käyttää sinne lähetettyjä rahoja. Isoista summista on kuitenkin kyse.
Tämä on se tuhannen, tai paremminkin miljardien taalojen kysymys, mihin kenelläkään ei taida olla vastausta. Varsinainen Graalin malja.

Vuosikirjassa julkaistaan varojen käytöstä yksi epämääräinen luku, jonka mukaan esimerkiksi viime vuonna "Jehovan todistajat käyttivät yli 224 miljoonaa dollaria erikoistienraivaajista, lähetystyöntekijöistä ja kierrosvalvojista huolehtimiseen heidän palvelustehtävissään". Lisäksi tiedetään, että 49 miljoonaa dollaria käytettiin katastrofiapuun, jollakin aikavälillä. Mitään tarkempaa tuosta katastrofiavun käytöstäkään ei sinänsä tiedetä. Tänä vuonna katastrofiavun varoja on käytetty mm. Zoom tilien hankintaan. Lisäksi katastrofiavun turvin on rakennettu valtakunnansaleja, jotka on heti laitettu myyntiin. Erikoista katastrofiapua.

Kun tulot ovat selvästi miljardiluokassa, nuo julkaistut luvut eivät kerro mitään. Ne on todennäköisesti julkaistu, jotta mummoille syntyisi kuva avoimuudesta.

Yksittäisen yhdistyksen, vaikkapa "emoyhdistyksen" Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvanian numerotkaan eivät yksinään kerro mitään. Skientologien ja muiden kulttien tapaan Jehovan todistajat ovat luoneet tuhansien yhdistysten ja korporaatioiden globaalin verkoston, jonka sisällä varoja liikutellaan ja jonne omaisuus on hajautetusti sementoitu. Suomessakin valtakunnansalien omistus on hajautettu. Tästä on Jehovan todistajille monta etua:
  • Kukaan yksittäinen Jehovan todistaja tai ulkopuolinen ei saa kokonaiskuvaa rahavirroista ja omaisuudesta.
  • Usein oikeudenkäynneissä (Yhdysvalloissa) korvaukset määräytyvät haastettujen osapuolten varallisuuden mukaan. Kun omaisuus on jaettu pieniin osiin, koko potti ei ole vaarassa. Kukaan ei haasta tuhansia yhdistyksiä oikeuteen.
  • Pilkottu omaisuus on paremmin suojassa mahdollisilta kaappaajilta.
Tuo viimeinen kohta saattaa kuulostaa vähän kaukaa haetulta, mutta historian kuluessa se on realisoitunut ainakin muutaman kerran. Heti Russellin kuoltua Englannin haaratoimiston kaappasi epäselvällä valtakirjalla yksittäinen päätoimistosta lähetetty henkilö, joka otti käyttöönsä mm. haaratoimiston pankkitilit. Tämä kaappaus loppui Rutherfordin puututtua asiaan. Sen sijaan Australiassa Rose Ball Henninges aviomiehineen onnistui kaappaamaan haaratoimiston varoineen kaikkineen. Rose Ball oli aikaisemmin Vartiotorniseuran johtokunnassa ja väitetty Russellin rakastajatar (kova näyttö puuttuu, aihetodisteita paljon). Suomessakin alkuaikoina Harteva meinasi lähteä omille teilleen, mutta palasi ruotuun.

Hämähäkkimäisen organisaatioverkon luonnin aloitti jo Russell aikoinaan. Hän mm. perusti Vartiotorniseuran rinnalle yksityisen kirjapainon, jolta Seura tilasi kaikki julkaisut. Tulot ohjautuivat Russellille henkilökohtaisesti kirjapainon kautta. Russellilla oli iso joukko muitakin yrityksiä, jotka toimivat lähellä Seuraa. Yleisesti Russellista välittyy kuva ehkä vähän hölmöstä ja hyväuskoisesta, mutta vilpittömästä totuuden etsijästä. Nämä organisaatiojärjestelyt puhuvat jostakin muusta, jopa laskelmoidusta petoksesta.

Vaikka toivonkin, että joku ekonomisti ottaisi joskus työkseen aukaista tätä hämähäkinverkkoa, sekin voi osoittautua turhaksi. Jehovan todistajat perustavat jatkuvasti uusia juridisia yhdistyksiä ja muuttavat kameleontin tavoin toimintojaan ja rahavirtojen kulkua. Tämän päivän tieto on huomenna vanhentunutta.

Vastaa Viestiin