Kesälukemista

Yleistä keskustelua Jehovan todistajista.

Valvoja: Moderaattorit

Syväkurkku
Viestit: 317
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Kesälukemista

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku » 31.07.2020 23:21

Kirjoittaminen Veljesseuraan on ollut katkolla ja blogin pito lopetettu, mutta en kuitenkaan ole palannut Vartiotornin vankeuteen. :) Olen lueskellut tämän kauniin kesän aikana ison joukon Jehovan todistajia käsitteleviä kirjoja ja ajattelin jakaa joitakin lukukokemuksia.

Kirjat ovat varmaankin monille jo ennestään tuttuja ja itsekin olin niistä lukenut muutaman jo aiemmin. Mutta vasta nyt kun kirjat on tullut luettua peräjälkeen, olen ymmärtänyt miten vähän olenkaan tiennyt Jehovan todistajista. Kirjoja on kertynyt sekä hyllyyn että Kindlelle. Entistä enemmän ovat sähköiset kirjat alkaneet viehättää, ja ne ovat huomattavasti edullisempiakin. Hinnat ovat tyypillisesti 5-20 euroa.

Alla joitakin alkukesän lukukokemuksista parhaasta päästä.

James Penton: Apocalypse Delayed. The Story of Jehovah's Witnesses.
James Penton on kanadalainen historian professori, (entinen) neljännen polven Jehovan todistaja. Penton on norjalaisen Furulin ohella harvoja akateemisen uran tehneitä Jehovan todistajia. Vuonna 1981 hänet erotettiin, kun hän oli arvostellut hallintoelimen käytäntöjä, erityisesti saarnaamisvelvoitetta. Pentonin mukana lähti järjestöstä satakunta Jehovan todistajaa. Kirjassaan hän on käynyt yksityiskohtaisesti läpi Jehovan todistajien opillisen taustan, historian, nykyiset opinkappaleet sekä lukuisat oppimuutokset. Kirjassa kaikki lähteet on tunnollisesti dokumentoitu ja faktat tarkistettu. Kirja on historian professorin kirjoittama, tieteellisen tarkka kuvaus Jehovan todistajien historiasta ja opista.

Lloyd Evans: The Reluctant Apostate.
Kaikki tuntevat Lloyd Evansin videot. Videoiden avulla tuhannet Jehovan todistajat ovat heränneet huomaamaan tulleensa pahasti petetyiksi, itseni mukaan lukien. Kirjassaan Lloyd kertoo tarkemmin oman tarinansa, Jehovan todistajien historian sekä tärkeimmät opinkappaleet. Lloyd on rehellinen kertoja, myöntäen auliisti omat "syntinsä". Hänellä on todella harvinainen kyky oivaltaa oleelliset asiat ja viestiä ne selkeästi muille. Lloyd perheineen antaa monessa mielessä kasvot myönteiselle "luopiolle".

William J. Schnell: 30 Years A Watchtower Slave
William Schnell liittyi 1920-luvun alussa Saksassa Raamatuntutkijoihin, palvellen mm. Saksan haaratoimistossa. Muutettuaan myöhemmin Yhdysvaltoihin hän toimi matkasaarnaajana, nykyistä kierrosvalvojaa vastaavassa toimessa sekä suoraan Rutherfordin alaisuudessa erikoistehtävissä. Hänen tehtäviinsä kuului mm. järjestää levottomuuksia eri puolella Yhdysvaltoja. Schnellin avulla avautuu harvinainen näköala Rutherfordin ajan Raamatuntutkijoihin sekä Jehovan todistajiin. Kirjassa vilpitön totuuden etsijä huomaa joutuneensa keskelle juonitteleviä klikkejä ja toinen toisiaan vakoilevia päätoimiston työntekijöitä. Haara- ja päätoimiston ilmapiirit tuovat mieleen Itä-Saksan ja Stasin. Tässä kirjassa myös kerrotaan, mikseivät Jehovan todistajien miehet kasvata partaa.

Raymond Franz: Crises of Conscience
Klassikkoteos, joka on tullut luettua jo useampaan kertaan. Ainutlaatuinen mahdollisuus vilkaista Jehovan todistajien ylimmän portaan, hallintoelimen, toimintaan. Kirja kertoo karusti Jehovan todistajien jatkuvasti muuttuvista säännöistä ja äänestyksen kautta tehtävistä opinkappaleiden muutoksista, kaksinaismoraalista ja epäonnistuneista ennustuksista. Kirjassa on kerrottu, miten hallintoelin on ollut tietoinen jo 1970-luvun lopusta lähtien, että vuoteen 1914 liittyvät aikalaskelmat ovat sovittamattomassa ristiriidassa tosiasioiden kanssa. Kirja kertoo myös 1980-luvun alun järkyttävistä puhdistuksista päätoimistossa. Stalinin suorittamista puhdistuksista erona on, ettei puhdistuksen kohteiksi joutuneita ammuttu, vaan heidät heitettiin kadulle ilman toimeentuloa, mitään korvauksia ja erotettiin loppuelämäkseen läheisistään ja ystävistään. Franzin kirja on osittain raskasta luettavaa, koska kaikesta kokemastaan huolimatta Franz on selvästi edelleen mielenhallinnannassa.

Carl Olof Jonsson: The Gentile Times Reconsidered
Toinen klassikko. Raudanlujat todisteet sille, että Jehovan todistajien aikalaskelmat liittyen vuoteen 1914 ovat täysin ristiriidassa kaikkien tosiasioiden kanssa. Jerusalemin temppeli hävitettiin vuonna 587 eaa., eikä 607 eaa. kuten Jehovan todistajat väittävät. Jonsson kertoi todisteistaan hallintoelimelle jo 40 vuotta sitten. Norjalainen Furuli laati Jehovan todistajien puolesta vastineen Jonssonille, jonka Jonsson kirjan uusissa painoksissa tyrmäsi. Tämä kirja on tieteellisen tarkkaa työtä, missä lähteet ovat selkeästi nähtävillä. Kirja upottaa täysin Jehovan todistajien väitteet vuoden 1914 merkityksestä. Kun muitakaan todellisia merkkejä lopun ajoista ei ole, kirja todellisuudessa upottaa koko Jehovan todistajien opin.

James Kostelniuk: Wolves among Sheep
Uutisissa on vähän väliä otsikoita pedofiliaongelmista Jehovan todistajien keskuudessa. Usein näiden tapausten taustat jäävät varsin pinnallisiksi. Miten tällaiset tapahtumat pääsivät tapahtumaan? Millaisia ihmisiä niihin liittyi? Mikä ohjasi ihmisten käyttäytymistä? Kanadalainen Kostelniuk kertoo yhden tällaisen tapahtuman taustat tarkasti. Kostelniuk on rehellisen tarkka kuvaaja, eikä säästä itseään. Kirja on realistinen, mutta äärimmäisen ahdistava. Kostelniuk menettää tapahtumien kuluessa entisen vaimonsa sekä molemmat lapsensa. Ei pelkästään karttamisen kautta, vaan lopullisesti. Kostelniuk ei jätä asiaa tähän, vaan haluaa saada selvyyden tapahtumaan johtaneisiin syihin.

Loppukesäksi on ostettu pino kirjoja, listoilla myös suomenkielistä kirjallisuutta, mm. Aila Ruohon Vartiotornin varjossa.

Mukavaa kesän jatkoa kaikille Veljesseuralaisille!