Kierrosvalvojien toimeentulo

Yleistä keskustelua Jehovan todistajista.

Valvoja: Moderaattorit

Harwey
Viestit: 14
Liittynyt: 14.03.2020 03:04

Kierrosvalvojien toimeentulo

Viesti Kirjoittaja Harwey » 24.08.2020 14:07

Se vähä mitä järjestön kirjallisuudessa mainitaan kierrosvalvojien toimeentulosta on tyyliin, "Seura huolehtii heidän ylläpitonsa ja välttämättömät kulunsa, heidän etsiessään ensin valtakunnan etuja".

Omassa seurakunnassa vanhimmisto on päättänyt lahjoittaa joka kuukausi kierrosvalvojalle 140€. Tämä tuskin on hatusta vedetty summa. Verottaja antaa lahjoittaa yksityishenkilölle 5000€ kolmen vuoden välein tai pienemmissä osissa kolmen vuoden aikana. (140€ * 12 * 3= 5040€). Jos seurakunnassa olisi 70 lahjoittajaa se on 2€/julistaja/kk. Se ei ole keltään pois ja kukaan tuskin asiasta narisee. Seurakunnan tiliraporttihan on julkinen (siihen läpinäkyvyys seuran raha-asioissa pitkälti jääkin).

Todennäköisesti samansuuntainen päätös on tehty muissakin seurakunnissa. Jos kierrosvalvojan (KV) alaisuudessa olisi 20 seurakuntaa, saa hän 2800€/kk, maksamatta veroja (20 * 140€). Toki tällä rahalla elää usein 2 ihmistä, KV ja hänen vaimonsa.

KV tuskin missään Suomessa maksaa täyttä vuokraa asumisesta. Useimmat asuu seuran omistamassa asunnossa. Kenttäreissuilla jos käytetään KV:n autoa, usein joku kyytiläinen maksaa polttoaineesta "hyvin". Seuran KV:n käyttöön antamat autot ovat hyvää keskitasoa ja uudehkoja. Ilmainen ateria monta kertaa viikossa jonkun todistajan kotona, varmasti moni tarjoaa tähteet rasiassa mukaan. Monet nykyään tarjoavat aterian ravintolassa. Näiden lisäksi muut rahan arvoiset lahjat ja yksityisten henkilöiden KV:n taskuun sujauttamat rahat...jne.

Vertailun vuoksi: Papin palkka suomessa 3754€/kk (2019). Tästä pappi maksaa kuitenkin verot.

Väitän että Suomessa kierrosvalvojat voivat taloudellisesti varsin hyvin. Itse kun olin tienraivaajana, se oli elämäni niukinta aikaa taloudellisesti.

Weathertop
Moderaattori
Viestit: 1490
Liittynyt: 17.06.2017 19:35

Re: Kierrosvalvojien toimeentulo

Viesti Kirjoittaja Weathertop » 24.08.2020 14:41

Seurakunnan lahjoittaman summan lisäksi jotkut yksittäiset julistajatkin lahjoittavat rahaa kierrosvalvojalle.
"The universe is not fine-tuned for life; life is fine-tuned to the universe." - Victor J. Stenger

Harwey
Viestit: 14
Liittynyt: 14.03.2020 03:04

Re: Kierrosvalvojien toimeentulo

Viesti Kirjoittaja Harwey » 24.08.2020 14:58

Kyllä. Esim lähisukulaiseni lahjoitti tuloihinsa nähden varsin isoja rahasummia kierrosvalvojalle jokaisen vierailuviikon aikana. Lahjoitti muutenkin ihan liikaa järjestölle. Eli viimeiset vuotensa lähes pelkästään kaurapuurolla, kahvilla ja kaneli-sokerikorpuilla, vaikka ei ollut muistisairas. Ei vaan ollut itselle rahaa enempään. Surullista, mutta mennyttä.

Avatar
Johanneksen poika
Viestit: 3435
Liittynyt: 29.04.2007 13:49
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Kierrosvalvojien toimeentulo

Viesti Kirjoittaja Johanneksen poika » 24.08.2020 15:26

Harwey kirjoitti:
24.08.2020 14:07
Omassa seurakunnassa vanhimmisto on päättänyt lahjoittaa joka kuukausi kierrosvalvojalle 140€. Tämä tuskin on hatusta vedetty summa. Verottaja antaa lahjoittaa yksityishenkilölle 5000€ kolmen vuoden välein tai pienemmissä osissa kolmen vuoden aikana. (140€ * 12 * 3= 5040€). Jos seurakunnassa olisi 70 lahjoittajaa se on 2€/julistaja/kk. Se ei ole keltään pois ja kukaan tuskin asiasta narisee.
Tämä "kierrosvalvojan auttamisjärjestely" on mielenkiintoinen ilmiö. Kun siitä on haaratoimiston päätöksellä tehty kiinteä "korvamerkitty" kuluerä, se muistuttaa enemmän palkkaa kuin lahjoitusta. Seurakunnissa on luettu ilmoitus kierrosvalvojan auttamisjärjestelystä ja sitten se on "hyväksytetty" julistajilla kysymällä, kuka kannattaa. Kukaan ei uskalla olla kokouksessa eri mieltä, joten tämä "hyväksyttäminen" on pelkkä muodolisuus. Olen julkaissut tästä aiheesta pari vuotta sitten jutun.

Jehovan todistajien järjestö on kirjallisuudessa verrannut kierrosvalvojaa Paavaliin. Miksi järjestö ei ole ottanut Paavalin elämästä esimerkkiä? Hän ei ollut seurakunnille "kuluerä" vaan teki ansiotyötä elättääkseen itsensä.

Olisi mielenkiintoista tietää, mitä Suomessa verottaja tykkää kierrosvalvojille maksettavista säännöllisistä rahasummista? Onko se lahjoitus? Onko se palkkaa? Minusta se vaikuttaa aivan samalta ilmiöltä kuin kirkossa papille maksettava kuukausipalkka. Papit maksavat siitä verot. Miten on kierrosvalvojien laita?

Kuva
Kuva: Pixabay

Harwey
Viestit: 14
Liittynyt: 14.03.2020 03:04

Re: Kierrosvalvojien toimeentulo

Viesti Kirjoittaja Harwey » 24.08.2020 17:23

Ajattelin ensin laiskana, että laitan JoPolle viestillä vinkin aiheesta, mutta olikin jo ehtinyt tehdä jutun aiemmin. Kiitos👍

Se että kierrosvalvoja ei saa virallisesti palkkaa, kostautuu myöhemmin. Eläke ei pääse kertymään. Kuulin iäkkäämmästä pariskunnasta joka oli ollut koko ikänsä kokoajan palveluksessa. Myös kierrosvalvojina. Hakivat ruoka-avusta ruokaa. Kaiken lisäksi ruoka-apu oli kirkon järjestämää. Seurakunta kun sai tietää asiasta, järjestivät pariskunnalle pikaisesti seurakunnan taholta apua.

Redditissä luin samankaltaisen tarinan jo ikääntyneemmästä, mutta ei vielä eläkeikäisestä pariskunnasta joka "saneerattiin" ulos betelistä. Olivat täysin yhteiskunnan ja seurakunnan apujen varassa.

Näin hyvin seura joskus pitää huolen koko elämänsä järjestölle antaneista yksilöistä.

Syväkurkku
Viestit: 332
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Re: Kierrosvalvojien toimeentulo

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku » 24.08.2020 20:59

Näppärä viritys: kierrosvalvojan ei tarvitse maksaa tuloveroa eikä Seuran huolehtia työnantajamaksuista.

Ei tämä ihan taida olla verottajan ajatuksen mukaista. Seura on selkeästi työnantaja ja kierrosvalvoja palkansaaja. Seura on velvoittanut seurakunnat maksamaan palkan pakollisten "lahjoitusten" muodossa. Saattaa olla juridinen porsaanreikä, mutta moraalisesti täysin ala-arvoinen menettely. Seura ja kierrosvalvoja käyttävät yhteiskunnan palveluja, mutteivat suostu "antamaan keisarille sitä, mikä keisarin on".

Kärsijöitä olemme me kaikki muut suomalaiset sekä tulevaisuudessa myös kierrosvalvoja olemattoman eläkekertymän kautta. Tosin eläkkeelle siirryttyään kierrosvalvoja nauttii meidän muiden maksamista eläkemaksuista sekä saa ehkä päälle sosiaaliavustuksia.

Mahdollisesta verovilpistä voi antaa verottajalle vinkin tällä sivulla.

Vastaa Viestiin