Jehovan todistajat Norjan televisiossa

Yleistä keskustelua Jehovan todistajista.

Valvoja: Moderaattorit

Syväkurkku
Viestit: 374
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Jehovan todistajat Norjan televisiossa

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku » 19.11.2020 22:59

Norjan Yle - NRK TV - on tehnyt dokumenttisarjan kulteista (Brennpunkt: Guds utvalde). Sarjan toisessa osassa esitetään tunnin ohjelma Jehovan todistajista. Siinä esitetään tuttuja teemoja: oikeuskomiteoiden käsittämätöntä toimintaa, karttamista, eristäytymistä muusta yhteiskunnasta ja tietojen pimitystä.

Ohjelmassa esiintyneiltä naisilta oikeuskomiteat olivat tivanneet hyvin intiimejä kysymyksiä. Teini-ikäiseltä tytöltä mm. kysyttiin kolmen vanhemman miehen toimesta, ottiko hän sukupuolista moraalittomuutta harjoittaessaan miehen peniksen käteensä ja onnistuiko mies saamaan hänelle orgasmin. Nyt aikuisena nainen miettii, ovatko nämä ja kaikki muut hänen kertomansa asiat kirjattuina häntä koskeviin seurakunnan tietoihin.

Vanhempi nainen puolestaan katsoi tulleensa raiskatuksi, mutta oikeuskomitea kuitenkin erotti hänet sukupuolisesta moraalittomuudesta.

Ohjelmassa oikeuskomiteoiden mielivallan uhrit myös yrittivät saada tietojaan seurakunnalta. Lain mukaan rekisterin pitäjän tulee luovuttaa kysyjälle häntä koskevat tiedot, myös seurakunnan arkistoon mapitetut asiat. Ja poistaa tiedot niin pyydettäessä. Norjan haaratoimisto vastasi tietopyyntöön ympäripyöreillä tiedoilla eikä seurakunta suostunut näyttämään seurakunnan arkistoon mapitettuja tietoja. Tiedon kyselijä meni Valtakunnansalille kuvausryhmän kanssa, mutta sai palata tyhjin käsin. Arkistoa hoitava vanhin sattui sopivasti olemaan lomalla. Haaratoimiston perustelu sille, ettei kaikkia tietoja luovutettu, oli Jehovan todistajien asema uskonnollisena yhteisönä sekä hengelliseen huoltoon liittyvä tarve tallentaa tietoja. Laissa taitaa olla ikävä porsaanreikä tällä kohdin. Onkohan kukaan Suomessa tai jossakin muualla koettanut tätä loppuun saakka (tietojen luovutus ja tuhoaminen oikeuden päätöksellä)?

Norjassa valtio maksaa Jehovan todistajille 7,5 miljoonaa kruunua vuodessa tavallaan kirkollisveron osuutena. Lisäksi kaupungit ja kunnat tukevat paikallisia seurakuntia. Monet ovat varmasti alkaneet ihmetellä näiden rahavirtojen järkevyyttä.

Ohjelma on ikävä kyllä norjankielinen. Siihen saa tekstityksen päälle ja sen avulla siitä saa hyvin selvää kohtalaisellakin ruotsinkielen taidolla. Redditin keskustelun perusteella englanninkieliset tekstit ovat tulossa jossakin vaiheessa. Redditissä on myös osa ohjelmasta englanninkielisenä transkriptina.

Ohjelma NRK:n sivulla
Reddit keskustelu

Syväkurkku
Viestit: 374
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Re: Jehovan todistajat Norjan televisiossa

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku » 22.11.2020 22:15

Goatlike Personality kertoo taustoja dokumentissa olleesta oikeustapauksesta.

Sisar erotettiin sukupuolisen moraalittomuuden vuoksi, vaikka sisaren mielestä hänet oli raiskattu. Sisar vei erottamisen "maalliseen" oikeuteen ja VOITTI. Seura on nyt kuitenkin vienyt asian seuraavaan oikeusasteeseen. Tuloksesta on luvassa jatkovideoita.


Observer
Viestit: 108
Liittynyt: 15.05.2014 18:45

Re: Jehovan todistajat Norjan televisiossa

Viesti Kirjoittaja Observer » 23.11.2020 12:05

Tässä englanniksi tekstitetty versio

https://www.youtube.com/watch?v=dXcNaaYw20c

Vastaa Viestiin