Uusi liitto

Yleistä keskustelua Jehovan todistajista.

Valvoja: Moderaattorit

Sami Uusi-Luomalahti
Viestit: 12
Liittynyt: 25.10.2020 12:14

Uusi liitto

Viesti Kirjoittaja Sami Uusi-Luomalahti » 20.11.2020 11:55

Jotenkin tämä aihe on edelleen itselläni lukossa. Toivottavasti saan tätä kautta näkemyksiä ja ideoita.

Asia jota en ymmärrä, on se, että "muut lampaat" eivät ole uudessa liitossa, siksi eivät ota osaa vertauskuviin, ja siksi ovat pelkästään kunnioittavina tarkkailijoina Herran illallisella.

Miten uudesta liitosta voi hyötyä olematta itse siinä liitossa? Mikä muu liitto toimii siten? Kun israelilaiset olivat lakiliitossa, siihen otettiin myös vierasmaalaisia. Riittikö se, että nuo vierasmaalaiset olivat pelkästään kunnioittavia tarkkailijoita? Ei, sillä heidän tuli osallistua kaikkeen, mitä tuo liitto vaati sapatit yms. mukaan lukien. Tai voisiko joku avioliiton ulkopuolinen ihminen hyötyä tuosta liitosta, päästä nauttimaan avioliiton eduista pelkästään tarkkailemalla kunnioittavasti ulkopuolelta? Jotta mistä tahansa liitosta voi hyötyä, on käsittääkseni oltava itse siinä liitossa mukana.

Toinen asia on ilta, jolloin Jeesus asetti mallin Herran illallisen vietolle. Siellä uskolliset opetuslapset nauttivat leipää ja viiniä, joista Jeesus selitti, että ne vertauskuvaavat sitä uutta liittoa, jonka hän oli panemassa alulle. MUTTA apostolit eivät vielä olleet tuossa uudessa liitossa, koska se alkoi vasta helluntaina vuonna 33. He eivät myöskään olleet vielä pyhällä hengellä voideltuja, joten tuolloin he ottivat osaa Herran illalliseen olematta vielä uudessa liitossa ja olematta vielä edes voideltuja.

Joten miksi uuteen liittoon ei voi kuulua kaikki, jotka haluavat päästä hyötymään tästä uudesta liitosta?

Vieras

Re: Uusi liitto

Viesti Kirjoittaja Vieras » 20.11.2020 13:38

Ottihan juudaskin osaa vertauskuvien vaikka todistajat muuta väittää. Kaikkien jotka uskoo Jeesukseen pitäisi ottaa osaa vertauskuviin, vertauskuvista kieltäytyminen on erikoinen todistajien keksintö, samalla kieltäytyy pelastuksesta.

Vieras

Re: Uusi liitto

Viesti Kirjoittaja Vieras » 20.11.2020 14:17

Vartiotorni on sotkenut asioita tässäkin aiheessa. Esimerkiksi on syytä huomata, miten se on ottanut "muut lampaat" -termin irti asiayhteydestään; sehän tarkoittaa yksinkertaisesti pakanakristittyjä. Ensin oli "Israelin huoneen kadonneet lampaat" ja sitten tuli muut lampaat, jotka eivät olleet juutalaisten tarhasta. Näistä kahdesta ryhmästä tuli yksi lauma = kristillinen seurakunta.

Ilmeisesti yhä useammat todistajat tajuaa, että kaikki kristityt kuuluu uuteen liittoon ja siksi viiniä ja leipää otetaan vuosi vuodelta enemmän.

Tässä artikkelissa aihetta on käsitelty: https://johanneksenpoika.fi/uutiset/juttu_w759.html

Syväkurkku
Viestit: 374
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Re: Uusi liitto

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku » 20.11.2020 15:41

Sami Uusi-Luomalahti kirjoitti:
20.11.2020 11:55
Jotenkin tämä aihe on edelleen itselläni lukossa.
Et taida olla ainoa. :D

1980-luvun alussa päätoimistossa riehui suuri puhdistus, vähän samanlainen kuin 1930-luvun Stalinin Neuvostoliitossa. Raymond Franz pakotettiin eroamaan hallintoelimestä ja kenkää Betelistä sai suuri määrä henkilöitä, myös moni kirjoitusosaston aivoina työskennellyt.

28.4.1980 päivätyssä kirjeessä hallintoelimen puhdistuskomitea luetteli asiat, joista kapinallisia syytettiin. Tätä luetteloa käytettiin kuulusteluissa. Henkilöiden piti nauhoitetuissa kuulusteluissa kieltää selkeästi kaikki luettelon kohdat harhaoppina. Jos joku ei kieltänyt, edessä oli lähtö Betelistä, erotetuksi joutuminen ja samalla sai sanoa hyvästit omaisilleen ja läheisilleen.

Nämä kahdeksan kapinallisten "harhaoppia" olivat:
  • Jehovalla ei ole organisaatiota maan päällä eikä hallintoelin ole Jehovan johtama.
  • Jokaisella Jeesukseen nimeen kastetulla on taivaallinen toivo. Jokaisen pitäisi myös osallistua muistonvieton viiniin ja leipään.
  • "Uskollisen ja ymmärtäväisen" orjan järjestely hallintoelimineen ei perustu Raamattuun. Matteus 24:45 kohdassa Jeesus viittaa yksilöiden uskollisuuteen. Raamatun ohella ei tarvita muita sääntöjä.
  • Ei ole olemassa kahta luokkaa, taivaallista ja maallista toivoa.
  • Luku 144 000 ei ole kirjaimellinen. Myös suuri joukko palvelee taivaassa.
  • Nykyään ei eletä missään erityisessä "lopun ajassa", vaan lopun ajat alkoivat jo 1900 vuotta sitten.
  • Vuodella 1914 ei ole mitään erityistä merkitystä. Jeesus on hallinnut vuodesta 33 lähtien.
  • Myös "entisajan uskollisilla" (Aabraham, Daavid, jne) on taivaallinen toivo.
Franz itse toteaa kirjassaan, että Raamatusta ei löydy mitään mikä kumoaisi nuo kahdeksan kohtaa.

Tämä ei suinkaan ollut ensimmäinen liittojen tiimoilta noussut kapina. Russellin ajatukset "liitoista" muuttuivat huomattavasti vuosien mittaan. Välillä hän oli perinteisen kristillisen käsityksen kannalla kahdesta liitosta, vanhasta ja uudesta. Välillä hän puolestaan väitti, että liittoja oli peräti neljä ja niistä viimeinen ei vielä ollut edes astunut voimaan. Se astuisi voimaan vasta kun kirjaimellinen Israel palaisi Palestiinaan. Uusi liitto solmittaisiinkin tuon kirjaimellisen Israelin valtion kanssa. Russelin jatkuvasti muuttuvat tulkinnat johtivat kapinoihin ja uusien ryhmien muodostumiseen. Hauska yksityiskohta on, että Rose Ballin ja E.C.Henningesin pystyttämä liike Australiassa vetosi juuri näihin asioihin erkaantuessaan Russellin opeista.

Eikä asian tiimoilta ihmettely jäänyt 1980-luvulle. Tuoreella videollaan Lloyd Evans kertoo puolalaisesta tienraivaajasta ja vanhimmasta joka alkoi ystävänsä kanssa tutkia tarkemmin, kenen pitäisi osallistua muistonviettoon. Päätyivät samaan tulokseen kuin päätoimiston kapinalliset 1980-luvulla ja useat jo sata vuotta aiemmin - kaikkien pitäisi osallistua. Kohtalokin oli sama kuin päätoimiston kapinallisilla: kenkää tuli.

Asiasta on valtavasti materiaalia sekä Pentonin kirjassa Apocalypse Delayed että Chryssidesin kirjassa Jehovah's Witnesses. Kumpikin kirja käy pilkuntarkasti läpi miten opit eri liitoista ovat Russellilla ja myöhemmin Jehovan todistajilla kehittyneet. Ajattelin aluksi laittaa tähän vastineeseen otteita noista kirjoista, mutta postauksesta olisi tullut aivan liian pitkä. Kummassakin kirjassa on kymmeniä sivuja aiheesta. Suosittelen jos asia kiinnostaa.

EDIT: Oli vielä pakko lisätä. Sinänsä tällaisena agnostisena ateistina keskustelu liitoista ja muistonviettoon osallistuvista on lähinnä absurdia. Yhtä hyvin voisi keskustella velho Gandalfin toisesta tulemisesta. Ei kuitenkaan tarkoitus loukata, kaikilla on oikeus uskoonsa.

Seuraaja

Re: Uusi liitto

Viesti Kirjoittaja Seuraaja » 20.11.2020 18:20

Herätkää 8.7.1965 s.22
- - kristityksi tunnustautuva - - tulee antaa Jumalan sanan olla totuudellinen ja sallia sen sanojen olla oppaanaan Luojan hartaassa palvonnassa.
Jeesus Kristus on ainoa, jonka kautta Jumalaa voidaan lähestyä, siitä syystä että hän osti ihmissuvun uhraamalla täydellisen elämänsä. Korinton kristityille muistutettiin: "Te olette kalliisti ostetut." (1.Kor.6:20) Jeesuksen Kristuksen täydellinen ihmiselämä oli kallis hinta. Hänestä tuli siten laillinen välittäjä ihmisen ja Jumalan välille. "Sillä yksi on Jumala, yksi myös välimies Jumalan ja ihmisten välillä, ihminen Kristus Jeesus, joka antoi itsensä lunnaiksi kaikkien edestä." - 1.Tim.2:5,6.
Koska pelastus tulee vain Jeesuksen Kristuksen kautta hänen lunastusuhrinsa vuoksi, niin Raamattu sanoo totuuden mukaisesti, ettei pelastusta ele missään muussa nimessä. Siksipä Jeesus sanoi: "Minä olen ovi; jos joku minun kauttani menee sisälle, niin hän pelastuu." (Joh.10:9) Koska on olemassa ainoastaan yksi ovi eikä monia, niin hän on ainoa, jonka kautta rukous voidaan esittää Jumalalle.
Käyttämällä Jeesuksen nimeä rukouksessa ihminen osoittaa tunnustavansa lunastusuhrin, joka avasi hänelle pelastuksen oven. Se merkitsee sen Välittäjän tunnustamista, jonka Jehova Jumala valitsi palvelemaan itsensä ja ihmiskunnan välillä.

Vartiotorni 15.2.1980 s.24-
"VÄLITTÄJÄ" - KUINKA MONIA VARTEN?
Taivaassa oleva Jeesus Kristus on siis Välittäjä Jumalan ja hengellisten israelilaisten välillä, kun nämä vielä ovat lihassa miehinä ja naisina. - -
"Tämä on hyvää ja otollista Pelastajamme, Jumalan silmissä, jonka tahto on, että kaikenlaiset ihmiset pelastuisivat ja tulisivat totuuden täsmälliseen tuntemukseen. Sillä on yksi Jumala ja yksi välittäjä Jumalan ja ihmisten välillä, ihminen, Kristus Jeesus, joka antoi itsensä vastaaviksi lunnaiksi kaikkien [tai kaikenlaisten ihmisten, UM, engl. alav.] puolesta - tästä on todistettava omina erityisinä aikoinaan. Tätä todistusta varten minut asetettiin saarnaajaksi ja apostoliksi - sanon totuuden, en valehtele - [ympärileikkaamattomien] kansojen opettajaksi uskon ja totuuden asiassa." - 1.Tim.1:20-2:7.
- - Jumalan tahto on, "että kaikenlaiset ihmiset pelastuisivat ja tulisivat totuuden täsmälliseen tuntemukseen". Tämän mukaan se, jota tässä kutsutaan "Pelastajaksemme", ei ole Jeesus Kristus, vaan "Jumala".
Mikä sitten on Kristuksen osuus tässä pelastusohjelmassa? Paavali sanoo edelleen: "On yksi Jumala ja yksi välittäjä Jumalan ja ihmisten [ei kaikkien ihmisten] välillä, ihminen, Kristus Jeesus, joka antoi itsensä vastaaviksi lunnaiksi kaikkien puolesta." - 1.Tim.2:5,6. - -
Kun Paavali kirjoitti tästä Timoutekselle, niin yksi 'uuden liiton palvelija' kirjoitti toiselle 'uuden liiton palvelijalle'. "Pelastajamme, Jumalan", ja hengellisen Israelin välinen uusi liitto jatkuu niin kauan kuin hengellisiä israelilaisia on lihassa "ihmisinä" täällä maan päällä. Siksi liitto on nykyään voimassa. Jeesuksen antamat "vastaavat lunnaat kaikkien puolesta" ovat perusta sille, että kaikenlaiset miehet ja naiset voivat tulla hengellisiksi israelilaisiksi ja että heidät voidaan saattaa uuteen liittoon, jonka "yksi välittäjä" on Kristus Jeesus.

Sami Uusi-Luomalahti
Viestit: 12
Liittynyt: 25.10.2020 12:14

Re: Uusi liitto

Viesti Kirjoittaja Sami Uusi-Luomalahti » 21.11.2020 01:41

Mikäli niin suuri ihme tapahtuisi, että järjestö olisi oikeassa tässä Välittäjä-asiassa, se tarkoittaisi suomeksi sitä, että Jeesus olisi VAIN voideltujen välittäjä. Joten mistä Välittäjä leipastaisiin muille lampaille?

Kuva

Sami Uusi-Luomalahti
Viestit: 12
Liittynyt: 25.10.2020 12:14

Re: Uusi liitto

Viesti Kirjoittaja Sami Uusi-Luomalahti » 21.11.2020 12:29

Nimittäin, jos sulla ei ole välittäjää, et ole MISSÄÄN liitossa, et lakiliitossa (jonka välittäjä oli Mooses) etkä uudessa liitossa (jonka välittäjä on Jeesus). Et kuulu silloin todellisuudessa mihinkään. Miten älytön ja hyödytön tilanne tämä onkaan! Siksi et ota myöskään osaa vertauskuviin, koska niistä ei ole sinulle mitään hyötyä.

Todellisuudessa tämä opetus johtaa siihen, että hylätään Jeesuksen sovitustyö, veri ja ruumis, viini ja leipä.

marttinaatinki

Re: Uusi liitto

Viesti Kirjoittaja marttinaatinki » 21.11.2020 13:32

Olen jo jonkin aikaa ollut sitä mieltä, että Jehovan todistajien muistonvietto on pelkkä, pelleily tilaisuus.
Eikä sitä tee yhtään paremmaksi se, että laitetaan ykköset päälle, solmio kaulaan ja siskot ovat parhaimissaan.

Jeesushan pesi opetuslasten likaiset jalat. Vaatetuksestakaan ei kerrota tuossa yhteydessä mitään.
Jehovan todistajien muistonviettokäytännöt nimen omaan, estävät heitä pääsemästä sisälle uuteen liittoon ja Jumalan valtakuntaan.

Ei ole mitään vaihtoehtoa B uuteen liittoon pääsemiseksi ja ikuisen elämän saamiseksi.
Matt.23:13.sopii hyvin Jehovan todistajien muistonvietto seremonioihin.

YksinäinenSusi
Viestit: 3807
Liittynyt: 19.06.2010 08:27

Re: Uusi liitto

Viesti Kirjoittaja YksinäinenSusi » 21.11.2020 19:17

Raamatussa on tarkka selostus Israelin sukukunnista jotka kuuluvat 144000:een. Mihin siis tarvittiin pakanakristittyjä ensinkään olenkaan, koska valituthan olivat jo valitut.

Vai oliko pakko keksaista mietintämyssystä pakanakristityt, koska Israelin kadonneet lampaat olivat vanhentuneet ja alkaneet harventua luonnollisen poistuman kautta.

Ajatus kristillisestä seurakunnasta kuitenkin tarjosi valtaa ja rahaa niille jotka niitä havittelivat.

Älköön tultako Herran eteen ilman lahjaa. Kukapa pakanakristitty olisi halunnut tulla ilman lahjaa. Herra olisi voinut suuttua.

Sitten se karismaatikko jolla oli valta lahjalaatikkoon, otti sieltä suurimman osa tietysti omiin taskuihinsa ja rippeet seurakunnan asioiden hoitoon. Ja kaula oli yhtä paksu kuin pää samalla kun tavalliset seurakuntalaiset näkivät nälkää.

Useilla jehovantodistajien valta-asemissa olevilla on kaula yhtä paksu kuin pää, vaikka raamattu kieltää ahmattiuden.
Ihmisellä on oikeus yksilönä - määrätä oma kohtalonsa.

Vastaa Viestiin