Richard Carrier, Jehovan todistajat ja Jeesuksen historiallisuus

Yleistä keskustelua Jehovan todistajista.

Valvoja: Moderaattorit

Syväkurkku
Viestit: 416
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Richard Carrier, Jehovan todistajat ja Jeesuksen historiallisuus

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku »

Lloyd Evans julkaisi tänään Richard Carrierin haastattelun, joka kannattaa ehdottomasti katsoa. Carrier on historiasta väitellyt amerikkalainen tutkija ja kirjoittaja, joka on erikoistunut kysymykseen Jeesuksen historiallisuudesta.

Omasta kirjastostani löytyy, useampaan kertaan luettuina, seuraavat Carrierin kirjat:
-- On the Historicity of Jesus
-- Proving History
-- Jesus from Outer Space

Kirjoissaan Carrier mm. arvioi todennäköisyyden Jeesuksen olemassaololle käyttämällä bayesiläistä todennäköisyyslaskentaa. Olemassaololle joko tavallisena miehenä, jonka ylle puettiin myytti tai myyttinä jolle keksittiin henkilöllisyys. Tavallaan hauska yhteensattuma on, että bayesiläinen todennäköisyyslaskenta sai 1700-luvulla alkunsa rovasti Thomas Bayesistä, joka kehitti menetelmän arvioidakseen Jumalan olemassaolon todennäköisyyden. Bayesiläisessä todennäköisyyslaskennassa arviota kokonaistodennäköisyydestä päivitetään todisteiden valossa. Omassa työssäni olen useasti törmännyt bayesiläiseen menetelmään.

Evansin tekemä haastattelu on hauska katsoa. Välillä Lloydinkin naama venähtää pahasti Carrierin vakuuttaessa, että Jehovan todistajien usko on hyvin lähellä alkuperäistä kristillisyyttä. :D

Haastattelu paljastaa miten Jehovan todistajien käsitys Jeesuksen historiallisuudesta perustuu tietämättömyyteen, harhapäätelmiin, vääristelyyn ja jopa suoranaisiin valheisiin. Carrierin sanojen mukaan Jehovan todistajien sivusto ja kirjallisuus manipuloivat lukijoita. Carrier tuntee Jehovan todistajien opit kohtaisen hyvin - esimerkiksi siksi, että hänellä on ollut ex-todistaja tyttöystävänä.

Videolla asiat kulkevat kohtalaisen nopeasti ja paikoin vähän sekavasti. Carrier on laatinut omaan blogiinsa hyvin kattavan ja selkeän tutkielman Jehovan todistajien Jeesus-käsityksestä. Blogiartikkeli löytyy täältä:

Richard Carrier: How the Jehovah’s Witnesses Website Manipulates Readers on the Historicity of Jesus

Kirjoituksessa Carrier käy läpi Jehovan todistajien kirjallisuutta ja esittää selkeästi miten kirjoituksissa vääristellään totuutta, tehdään harhapäätelmiä ja valehdellaan.

katuva
Viestit: 138
Liittynyt: 20.11.2019 08:36

Re: Richard Carrier, Jehovan todistajat ja Jeesuksen historiallisuus

Viesti Kirjoittaja katuva »

Googlasin kaverin. Tämän Jeesus kieltäjän metodit ja ajatukset ovat herättäneet kritiikkiä tiedepiireissä.
Varmasti herran teokset tarjoaa tukea tietyn suunnan ajattelulle.

Varmasti aivan mielenkiintoinen kaveri. Ainakin osaa laskea todennäköisyyden mistä juottolasta voisi löytää seuraavan tyttöystävänsä. Kurjaa toki on, jos osaa laskea todennäköisyyden sille, koska seuraava tyttöystävä pettää ja karkaa. Vielä ikävämpää on, jos osaa laskea todennäköisyyden sille, saako uudelta tyttöystävältä Herpeksen vai Klamydian.
Vastaa Viestiin