Mitä tarkoittaa "oikea uskonto"?

Jehovan todistajiin liittymätön uskonnollissävytteinen keskustelu. Alueella tiukka moderointi.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Avatar
Jaakko Ahvenainen
Viestit: 8106
Liittynyt: 28.04.2007 15:41
Paikkakunta: Lieksa

Mitä tarkoittaa "oikea uskonto"?

Viesti Kirjoittaja Jaakko Ahvenainen » 23.04.2015 00:02

Ohessa on koko joukko oikeita uskontoja. Mistä voimme päätellä, mikä on todella oikea uskonto saati ainoa oikea kristillinen totuus uskonnon merkityksessä?

Kristinusko on lähinnä keski-ikäinen uskonto uskontojen kirjossa. Osa uskonnoista on syntynyt vasta aivan äsken (ja näitä syntyy koko ajan lisää), osa on hyvin vanhoja, osa tyystin kadonneita, sellaisia, mistä meillä on ainoastaan hatara käsitys niiden olemassaolosta. Kuitenkin ihmiset lienevät olleet uskonnollisia ainakin 25000 vuotta, ellei kauemmin.

Mistä tarpeesta uskonnot syntyvät? Voidaanko sanoa, mikä niistä on ainoa oikea? Ainakin kaikki linkissä luetellut ovat olemassa tai ovat olleet olemassa ja tässä merkityksessä tosia ja oikeita.

Sopinee myös kysyä, onko uskonto elämää varten vai elämä uskontoa varten?

Polyester
Viestit: 2968
Liittynyt: 11.05.2007 22:11

Re: Mitä tarkoittaa "oikea uskonto"?

Viesti Kirjoittaja Polyester » 23.04.2015 00:39

Kristinuskon vaikutuspiirissä kasvaneena, millä viittaan tässä Suomeen ja luterilaiseen kirkkoon, on jotenkin tottunut pitämään kristinuskoa "muita oikeampana" uskontona. Eli vaikka en uskonnollinen ihminen nykyisin olekaan, niin jotenkin ajattelen, että jos jokin uskonto olisi oikea, niin varmaan se kristinuskon piiristä kumminkin löytyisi. Tämä voi kuitenkin olla täysin kulttuurisidonnainen juttu: jos olisin syntynyt islamilaiseen maahan, ajattelisin varmasti samoin islamin suhteen, ja sama juttu minkä tahansa ympäristön kanssa. Uskonnollinen ympäristö saattaa muokata meitä kaikkia enemmän kuin arvaammekaan.

Uskontoaan voi tietysti vaihtaa vaikka montakin kertaa, jos siltä tuntuu. Erilaisten pääsuuntauksien sisälläkin löytyy jokaiselle jotain, esim. kristinuskon piiristä löytyy isompia ja pienempiä, kontrolloivampia ja sallivampia, tiiviimpää ja etäisempää yhteisöllisyyttä tarjoavia. Uskonnolliset yhteisöt voivat olla myös yllättävän samanlaisia: esimerkiksi Jehovan todistajat ja vanhoillislestadiolaiset muistuttavat mielestäni todella paljon toisiaan siinä, miten yhteisöllisyys toimii ja miten jäsenet suhtautuvat ulkopuoliseen maailmaan. Katolisen kirkon organisaatio paaveineen taas muistuttaa sitä, miten hallintoelin johtaa Jehovan todistajia. Ehkäpä näissä on hyvin samanlaisia perustarpeita ja ihmisten itsekkäitäkin pyrkimyksiä taustalla vähän joka puolella. Nämä tarpeet sitten hakevat mahdollisuuksien mukaan kanavia, joita pitkin toteutuvat.

Markku Meilo
Viestit: 13432
Liittynyt: 24.04.2007 10:28

Re: Mitä tarkoittaa "oikea uskonto"?

Viesti Kirjoittaja Markku Meilo » 23.04.2015 09:37

Jaakko Ahvenainen kirjoitti:Ohessa on koko joukko oikeita uskontoja. Mistä voimme päätellä, mikä on todella oikea uskonto saati ainoa oikea kristillinen totuus uskonnon merkityksessä?
Tässä sitten vielä crème de la crème, eli ei vain oikeita, vaan ainoita oikeita.
Mistä tarpeesta uskonnot syntyvät?
Tietämättömyydestä juontuvien aukkojen tukkimisen tarpeesta.
Sopinee myös kysyä, onko uskonto elämää varten vai elämä uskontoa varten?
Sopisi yhtä hyvin kysyä onko joulupukki lapsia varten vaiko lapset joulupukkia varten.

Markku Meilo
Viestit: 13432
Liittynyt: 24.04.2007 10:28

Re: Mitä tarkoittaa "oikea uskonto"?

Viesti Kirjoittaja Markku Meilo » 23.04.2015 14:03

Polyester kirjoitti:Eli vaikka en uskonnollinen ihminen nykyisin olekaan, niin jotenkin ajattelen, että jos jokin uskonto olisi oikea, niin varmaan se kristinuskon piiristä kumminkin löytyisi.
Tuollaisesta lähtökohdasta taitaisin itse suunnata katseeni monijumalaisuuteen ja mahdollisimman vanhaan uskontoon sekä Kauko-Itään. Raamattu on nuori teos noissa kisoissa ja etenkin kristillisyyden näen pikemminkin "länsimaisena hapatuksena", kuin vakavasti otettavana uskomusjärjestelmänä. Eikä vähimmin siksi, että Jeesuksen katteettomaan paluulupaukseen ei haluta kajota edes pitkällä kepillä.

Tuota länsimaista hapatusta voi mitata esimerkiksi sillä miten hyvin USA:n pressakisoissa pärjäisi jos muuten ylivertainen ehdokas ilmoittaisikin loppumetreillä, että on uskonnoton ts. ei usko minkään liikkeen jumalaan.
Tämä voi kuitenkin olla täysin kulttuurisidonnainen juttu: jos olisin syntynyt islamilaiseen maahan, ajattelisin varmasti samoin islamin suhteen, ja sama juttu minkä tahansa ympäristön kanssa. Uskonnollinen ympäristö saattaa muokata meitä kaikkia enemmän kuin arvaammekaan.
Näin se valitettavasti menee niin kauan kun uskonto kehottaa vanhempia "motivoimaan" jälkikasvunsa samaan menneen ajan ajattelumalliin. Etenkin kun lapsena opetetun uskonnon hylkääminen katsotaan laajalti jonkinlaiseksi rikkeeksi, ellei peräti rikokseksi, josta rangaistuksena on kuolema, joko tavattaessa tai muuten vain pian.

Occamin partaveitsi
Viestit: 685
Liittynyt: 02.11.2014 14:14

Re: Mitä tarkoittaa "oikea uskonto"?

Viesti Kirjoittaja Occamin partaveitsi » 26.04.2015 17:09

Jaakko Ahvenainen kirjoitti:Ohessa on koko joukko oikeita uskontoja. Mistä voimme päätellä, mikä on todella oikea uskonto saati ainoa oikea kristillinen totuus uskonnon merkityksessä?

Kommenttini...
Jotenkin on alkanut tuntumaan siltä, että kaikissa uskonnoissa on jotain hyvää ja oikeitakin uskomuksia, mutta yhtään uskontoa tai tai uskomusta (uskomukseilla tarkoitan jumalan kielteisyyttä, mutta kuitenkin on jonkillainen selitys elämän synnystä ym. siihen liittyvistä asioista.) ei voida sanoa olevan joka kohdiltaan oikeassa.
Uskonnolla ja uskomuksilla ei mielestäni ole merkitystä oli ne sitten oikeita tai vääriä ihmisen elämässä.
Sama päämäärä meillä kaikilla ihmisillä on, eli turpeen alle.

Toki uskonnot ja uskomukset voivat vaikuttaa nykyiseen elämäämme joko pidentävästi tai lyhentävästi, riippuen siitä, kuluuko näihin uskontoihin tai uskomuksiin jotain terveitä tai epäterveitä elämäntapoja, ravinto ym. tekijät ovat ratkaisevassa asemassa.

Kristinusko on kuitenkin näyttänyt paremmuutensa maailman eri kansoissa.

Kirjoitit....
Mistä tarpeesta uskonnot syntyvät?

Kommenttini...

Eiköhän vastauksen saaminen kysymykseen "elämän tarkoituksesta" ole niitä suurimpia syitä eri uskontojen ja uskomuksien syntymiseen.

Kirjoitit...

Sopinee myös kysyä, onko uskonto elämää varten vai elämä uskontoa varten?
Kommenttini...
Mielestäni uskonto ja uskomukset ovat elämää varten.

Nämä ovat vain minun mielipiteitäni, eivätkä välttämättä edes oikeita.
Asioita ei tule monimutkaistaa tarpeettomasti.
"Occamin partaveitsi ja Einsteinin hiomakivi"

Veli-Hopea
Viestit: 5325
Liittynyt: 28.12.2010 16:25

Re: Mitä tarkoittaa "oikea uskonto"?

Viesti Kirjoittaja Veli-Hopea » 26.04.2015 18:08

Nämä ovat vain minun mielipiteitäni, eivätkä välttämättä edes oikeita.
Hyvä asenne. Ihmisen tietämys kaikkeudesta taitaa olla aika mitätöntä. Mieli avoimena kohti tuntematonta :)

Kuvittelisin tämän olevan ainoa tapa oppia uutta. Vain silloin voi olla se " lapsenkaltainen ".
Is leaving WTBS/JWorg a crime punishable by the death penalty?

-"Jos haluat todella rikkaaksi, perusta uskonto" - Ron Hubbart, scientologian perustaja.

Vastaa Viestiin