Hs: Tutkimus uskonnollisen perheen lapsista

Jehovan todistajiin liittymätön uskonnollissävytteinen keskustelu. Alueella tiukka moderointi.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Veli-Hopea
Viestit: 5325
Liittynyt: 28.12.2010 16:25

Hs: Tutkimus uskonnollisen perheen lapsista

Viesti Kirjoittaja Veli-Hopea » 08.11.2015 12:50

Uskonnollisessa perheessä kasvamisella näyttää olevan kielteinen vaikutus siihen, kuinka epäitsekkäästi lapsi käyttäytyy.
Lisää:

http://www.hs.fi/m/tiede/a1446878380054 ... lar-latest
Is leaving WTBS/JWorg a crime punishable by the death penalty?

-"Jos haluat todella rikkaaksi, perusta uskonto" - Ron Hubbart, scientologian perustaja.

Avatar
Tony
Viestit: 7439
Liittynyt: 28.04.2007 07:38

Re: Hs: Tutkimus uskonnollisen perheen lapsista

Viesti Kirjoittaja Tony » 09.11.2015 09:19

HS kirjoitti:Tulokset osoittavat tutkijoiden mukaan, että kristityistä perheistä ja muslimiperheistä tulevat lapset olivat selvästi vähemmän altruistisia kuin uskonnottomien perheiden lapset. Mitä vanhempia lapset olivat, sitä merkittävämpi ero uskonnollisissa ja uskonnottomissa perheissä kasvaneiden lasten välillä oli.
Niin, melko luonnollinen seuraus, jos lapsi kuvittelee olevansa jonkinlaisessa erityisasemassa mitä muihin kanssaeläjiin tulee.

Uskonnon negatiiviset ilmiöt haastavat uskontojen tarpeellisuuden ihan tosissaan. Vaikka niillä olisi positiivisia vaikutuksia, tämänkaltaiset lopputulemat mitätöivät myös ne hyvät asiat.
"Jos Seura sanoisi minulle, että tämä kirja on musta vihreän sijaan, minä sanoisin: 'Kappas vaan, voisin vaikka vannoa, että se on vihreä, mutta jos Seura sanoo, että se on musta, niin se on musta!'" - Bart Thompson - piirivalvoja

Avatar
Jaakko Ahvenainen
Viestit: 8106
Liittynyt: 28.04.2007 15:41
Paikkakunta: Lieksa

Re: Hs: Tutkimus uskonnollisen perheen lapsista

Viesti Kirjoittaja Jaakko Ahvenainen » 09.11.2015 19:56

En nyt vielä kovin yhdestä tutkimuksesta hätkähtäisi, mutta katsotaan, josko niitä ilmestyisi lisää tästä genrestä.

Markku Meilo
Viestit: 13432
Liittynyt: 24.04.2007 10:28

Re: Hs: Tutkimus uskonnollisen perheen lapsista

Viesti Kirjoittaja Markku Meilo » 28.11.2015 02:37

Jaakko Ahvenainen kirjoitti:En nyt vielä kovin yhdestä tutkimuksesta hätkähtäisi, mutta katsotaan, josko niitä ilmestyisi lisää tästä genrestä.
Oisko vuosi tai pari sitten kun (muistaakseni) hollantilaista tutkimusta käsiteltiin YLEn radio-ohjelmassa. Kyseessä oli tutkimus, jonka mukaan luomuhommaan hurahtavista ihmisistä kasvaa aiempaa itsekkäämpiä/epäempaattisempia/tuomitsevampia vai mitä siinä nyt sitten olikin. Tuon tutkimuksen mukaan siiis ihminen kykenee ylentämään itseään muita paremmaksi ihan vaan luomukamaan intoutumalla.

Tällä syömisellä en pidä tuollaisen mekanismin olemassaoloa poissuljettuna.

agapi_dō
Viestit: 163
Liittynyt: 31.07.2015 22:15

Re: Hs: Tutkimus uskonnollisen perheen lapsista

Viesti Kirjoittaja agapi_dō » 30.12.2015 05:52

Oli uskonto mikä hyvänsä, luomuruoka tai JT tai joku muu, mikäli siihen liittyy millään lailla ajatus ryhmästä, ryhmään kuulumisesta, mikä on jollain lailla "parempi" kun kaikki muut, niin lopputuloshan on tuo.

Eikä välttämättä tarvitse olla johonkin lapsena kasvatettu - moni alkoholin suhteen absolutistiksi muuttunut suhtautuu ylimielisesti alkoholia kohtuudella juoviinkin, vaikkei sitä ehkä itse tiedostaisikaan. Ei tietenkään kaikki, mutta yleistä tuo on.

Nyt kun hiljattain lueskelin joitain vanhoja kirjoituksia/mietintöjäni niin tuli mieleen että joskus kirjoitin sivun, pari mietteitä lauseesta "älä tuomitse, jottai sinuakin tuomittaisi", sieltä löytyi tällainen pätkä, (ja "kaava"):

-1 0 +1

Nollan voisi ajatella kuin neutraalina, peilityynenä merenä. Ideaalina. Mutta ihmismieli tykkää laittaa asioita lokeroihin ja eri asteikoille, toisinsanoen luoda +1:iä, ja -1:iä. Eikä siinä mitään sinänsä, se on tavallaan pakollista tietyllä tasolla. Mutta se pitäisi jatkuvasti tiedostaa. Moni asia mikä jää tiedostamatta, aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä.

Kun ihminen luo toisen, niin ei voi olla luomatta toista, siinä asian tietynlainen "yin/yang". Alla pikku lainaus omasta kelailusta asian tiimoilta:

"Jos luot kanssaihmisestäsi paremman, +1:en, niin samalla nanosekunnilla, _luot_ jotain, vastakohdan mikä mahdollistaa arvostelun. Jotakin mitä ei ole oikeasti olemassa, muualla kuin päänsisäisissä harhoissasi. Samalla kun luot 1+:en, tulet väistämättä luomaan -1:en, ja kun se on luotu niin niin väistämättä sovellat sitä myös muihin ihmisiin. +1 ajattelu luo väistämättä AINA myös arvon, "-1". Sitä mieli/ego soveltaa niihin ketkä eivät uskomuksien perusteella ehkä toimi mielestäsi niin ideaalisesti, "pyhästi", mitä heiltä odotat. Toisinsanoen, arvostelemalla ja tuomitsemalla luot epätasa-arvoisuutta ja samalla motivaatioita ja syitä siihen että ihmisiä pitäisi erotella "parempiin" tai "huonompiin". Näiden lisäksi helposti jos ajattelet tähän kaavaan perustuen, luultavasti lisäät eriarvoisuutta ja sitä myötä myös yhteiskunnallisia ongelmia siinä sivussa, tietämättäsi. Ihmisen asia ei ei ole tehdä tällaisia tuomioita. Kun ihminen on "keskellä", ja ymmärtää sen että täällä ei kukaan ole toista parempi, eikä huonompi niin tuomitsemisen hinku häviää kuin tuhka tulleen."

Nyt kun on maahanmuuttoasiat ja rasismi/antirasismi ollut tapetilla, niin on helppo nähdä miten ihmiset eri puolilla suomessakin ahkerasti jakautuvat ja luovat "plussia ja miinuksia". Ei siitä kenellekkään ole tosin mitään hyötyä ollut, vaan pelkästään päinvastoin. Nykyään sosiaalinen media tuohon asiaan liittyen on vielä omiaan lisäämään lumipalloefektiä.

Tulipa taas otettua monimutkaisesti kantaa yksinkertaisen asiaan..heh.
"We see on the basis of what we believe, not the other way around." -Errol Morris

Vastaa Viestiin