Alussa Jumala loi... eikun

Jehovan todistajiin liittymätön uskonnollissävytteinen keskustelu. Alueella tiukka moderointi.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Avatar
Tony
Viestit: 7464
Liittynyt: 28.04.2007 07:38

Alussa Jumala loi... eikun

Viesti Kirjoittaja Tony » 10.02.2016 09:02

Raamatun luomiskertomus on toki monelta osin jotain ihan muuta kuin tarkka laboratoriokertomus siitä, miten maailmankaikkeus ja Maa on syntynyt. Jo pelkästään se, että maa luotiin ennen muita taivaankappaleita ja tähtiä, on täydellisessä ristiriidassa todellisuuden kanssa.

Toinen perustavaa laatua oleva virhe koskee Kuuta. Luomiskertomuksen mukaan Kuu luotiin neljäntenä päivänä. Tieteen havaintojen mukaan Kuu on kuitenkin syntynyt Maan ja toisen planeetan, Theian, törmäyksessä. Tämä taas ei sovi mitenkään Raamatun selitykseen siitä, että Jumala loi maan, meret ja kasvillisuuden ennen Kuuta.

Nasan animaatiolla näytetään visualisointi siitä, minkälainen törmäys maan ja toisen
planeetan välillä olisi voinut olla aiemman teorian perusteella.Tutkimustulos muuttaa käsityksen maapallosta: "Väkivaltaisempi törmäys kuin tiesimme"

Kalifornian yliopiston tuore tutkimus kertoo lisätietoa miljardeja vuosia sitten tapahtuneesta planeettakolarista, jonka seurauksena maalle syntyi kuu.

Kauan, kauan sitten maapallo oli 100 miljoonan vuoden ikäinen. Planeettojen mittapuulla ei vielä edes taapero. Ja aurinkokunnassa pienokaista vaanivat monet vaarat.

Taivaalla näkyi valtava möykky, toinen planeetta, joka syöksyi kohti maata. Raamatun lopunajan kertomukset ovat kioskikirjallisuutta verrattuna tuhoon, jonka moinen yhteenotto aiheuttaa. Jos tuolloin olisi ollut ihmisiä, heidän kohtalonsa olisi ollut kavahduttava.

Laajasta tutkimuksesta raju tulos

Maan ja noin Marsin kokoisen Theian törmäyksestä on nyt saatu lisätietoa Kalifornian yliopiston tuoreessa tutkimuksessa, jota muun muassa Nasa on rahoittanut. Asiasta on uutisoinut Independent-lehti.

Tiedemiehet tarkastelivat Apollo-lennoilta tuotuja kuukiviä. He vertailivat niiden happi-isotooppeja Havaijilta ja Arizonasta kerättyihin vulkaanisiin kiviin. Tutkijoiden yllätykseksi kuukivien happi-isotoopit olivat täysin samanlaisia kuin maassa.

Varhaisemman teorian mukaan Theian ja maan törmäys oli enemmänkin sivuosuma. Uusi tutkimustulos piirtää hurjemman kuvan: kotoisa pallomme joutui planeettojen väliseen nokkakolariin.

– Jotta kuulla ja maalla olisi täsmälleen sama koostumus, törmäyksen pitäisi olla paljon väkivaltaisempi kuin olemme tienneet, planeettatutkija Mikael Granvik Helsingin yliopiston fysiikan laitokselta sanoo.

Hän on perehtynyt Kalifornian yliopiston tutkimukseen ja pitää sitä luotettavana, vaikka ryhmän mittaustuloksissa onkin pientä ristiriitaisuutta.

Mitä tapahtuu, kun kaksi planeettaa törmää?

– Siinä repeytyy rikki planeettojen koko vaippa – asteroidien törmäykset ovat mitättömiä tähän verrattuna. Planeetat sulautuvat yhdeksi kappaleeksi kuten kaksi vesitippaa. Näillä energioilla ja nopeuksilla ainesosa käyttäytyy kuin neste. Mikään maailmankolkka ei olisi säilynyt koskemattomana, Granvik kuvailee.
Olemmeko theialaisia?

Aiemmissa törmäysskenaarioissa on uumoiltu, että Theian ja maan pintakerrokset olisivat sekoittuneet. Uusi tutkimus kuitenkin väittää, että planeetat sulautuivat kauttaaltaan vaippojaan myöten. Vaipalla tarkoitetaan planeetan ytimen ja pinnan välistä kerrosta. Maan ydin ei sekoittunut.

Voiko siis leikkisästi kysyä, asummeko maassa vai Theialla?

– Theia oli huomattavasti maata pienempi. Vaikka ainekset sekoittuivatkin, voimme vielä sanoa, että asumme maassa, Granvik naurahtaa.

Täystuho mahdollisti elämän

Ajatuksia herättävää on myös se, että ilman galaktisen törmäyksen aiheuttamaa totaalista tuhoa ainakaan älyllistä elämää ei olisi ehkä syntynyt. Ihminen saakin kiittää taivaalla kurkistelevaa mollottajaa, joka syntyi törmäysjätteestä.

– Jos maalla ei olisi kuuta, olisi epätodennäköistä, että täällä myöskään olisi elämää. Kuu tasapainottaa maapallon akselin heiluriliikettä. Kuun ansiosta meillä on säännölliset vuodenajat ja ilmasto.

Ilman kuuta maapallolla ei välttämättä olisi ihmisen kaltaisia monimutkaisia elämänmuotoja.

Ilman kuuta ilmasto olisi kaoottinen ja esimerkiksi jääkausia olisi useammin. Lähellä päiväntasaajaa ei olisi aina lämmin, eikä pohjoisessa aina kylmä.

– Ihmiskunta syntyi pari miljoonaa vuotta sitten Afrikassa. Ilman kuuta ilmasto olisi muuttunut kahden miljoonan vuoden aikana niin monta kertaa radikaalisti, että ihmiskunta tuskin olisi selvinnyt, tähtitieteen dosentti sanoo.

Theia oli törmäyksen aikaan muodostumassa ja tutkijoiden mukaan siitä olisi ilman törmäystä tullut todennäköisesti planeetta aurinkokuntaan.

Sen nimi tulee kreikkalaisesta mytologiasta, jossa Theia oli yksi valtavan kokoisista titaaneista.

Kaksinkamppailusta maapallon kanssa titaani ei kuitenkaan selvinnyt, vaan on nyt uuden teorian mukaan osa sitä.
http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/arti ... me/5726770
"Jos Seura sanoisi minulle, että tämä kirja on musta vihreän sijaan, minä sanoisin: 'Kappas vaan, voisin vaikka vannoa, että se on vihreä, mutta jos Seura sanoo, että se on musta, niin se on musta!'" - Bart Thompson - piirivalvoja

Veli-Hopea
Viestit: 5325
Liittynyt: 28.12.2010 16:25

Re: Alussa Jumala loi... eikun

Viesti Kirjoittaja Veli-Hopea » 10.02.2016 09:45

Tämäkin tutkimustulos kertoo siitä että on luoja,mutta tuo luoja ei ole persoona vaan asioiden yhteinen tekijä,
mikäli oletetaan että näin tämä homma tapahtui.
Is leaving WTBS/JWorg a crime punishable by the death penalty?

-"Jos haluat todella rikkaaksi, perusta uskonto" - Ron Hubbart, scientologian perustaja.

harzit
Viestit: 96
Liittynyt: 17.09.2013 14:05

Re: Alussa Jumala loi... eikun

Viesti Kirjoittaja harzit » 12.02.2016 16:42

Jotenkin näin muistelisin selitysten menneen. Kertomus on kirjoitettu ikäänkuin maan pinnalta katsoen.
"1.Alussa Jumala loi taivaan ja maan. 2 Maa oli autio ja tyhjä, pimeys peitti syvyydet, ja Jumalan henki liikkui vetten yllä."

jep nyt siis tehtiin maa planeetta ja tästä kertomus alkaa, ei siis sieltä 14,7 mrd vuoden takaa

"3 Jumala sanoi: "Tulkoon valo!" Ja valo tuli. 4 Jumala näki, että valo oli hyvä. Jumala erotti valon pimeydestä,"

Tässä vaiheessa ruvettiin kirkastamaan savuista kaasukehää ja pistettiin vähä jenkaa palloon että tulee päivän ja yön vaihtelut.

"6 Jumala sanoi: "Tulkoon kaartuva kansi vesien väliin, erottamaan vedet toisistaan." 7 Jumala teki kannen ja erotti toiset vedet sen alapuolelle ja toiset sen yläpuolelle. Niin tapahtui, 8 ja Jumala nimitti kannen taivaaksi. Tuli ilta ja tuli aamu, näin meni toinen päivä."

Tässä vaiheessa aurinko siis lämmitti niin että vesikerroksesta nousi höyryä ja pilvet syntyivät.

"9 Jumala sanoi: "Kokoontukoot taivaankannen alapuolella olevat vedet yhteen paikkaan, niin että maan kamara tulee näkyviin." Ja niin tapahtui. 10 Jumala nimitti kiinteän kamaran maaksi, ja sen paikan, mihin vedet olivat kokoontuneet, hän nimitti mereksi. Ja Jumala näki, että niin oli hyvä."

No joo nyt maa menee sitte niin kuoppaseks että maankamara paljastuu

"11 Jumala sanoi: "Kasvakoon maa vihreyttä, siementä tekeviä kasveja ja hedelmäpuita, jotka maan päällä kantavat hedelmissään kukin lajinsa mukaista siementä." Ja niin tapahtui. 12 Maa versoi vihreyttä, siementä tekeviä kasveja ja hedelmäpuita, jotka kantoivat hedelmissään kukin oman lajinsa mukaista siementä. Jumala näki, että niin oli hyvä. 13 Tuli ilta ja tuli aamu, näin meni kolmas päivä."

kasvit ilmestyy

"14 Jumala sanoi: "Tulkoon valoja taivaankanteen erottamaan päivän yöstä, ja olkoot ne merkkeinä osoittamassa määräaikoja, hetkiä ja vuosia. 15 Ne loistakoot taivaankannesta ja antakoot valoa maan päälle." Ja niin tapahtui."

onks noi ny sitte tähtiä? Ilmeisesti savuverhoa yhä hälvennetään että alkaa näkyä tähtiä, okei.

"16 Jumala teki kaksi suurta valoa, suuremman hallitsemaan päivää ja pienemmän hallitsemaan yötä, sekä tähdet."

siis aurinko kuu ja tähdet. Nyt vasta. Mutta eiks ne luotu jo ihan vitun kauan sitte? en minä tajua. Ja miks auringon valo näkyy vasta nyt. Onhan se nyt paljo kirkkaampi ku ne tähdet ku näky jo aiemmin.

No joo. Voihan näitä yrittää selitellä kun tarpeeksi tulkitsee ja vääntää, vaikeeksi vaan menee. Mut aika pitkälle pääsin ennen ku nous seinä pystyyn :)

Jalo Sukuinen
Viestit: 208
Liittynyt: 07.02.2016 22:39

Re: Alussa Jumala loi... eikun

Viesti Kirjoittaja Jalo Sukuinen » 12.02.2016 16:57

Se mitä meille todistajana syötettiin oli se, kuinka tieteellinen luomiskertomus on, kun se mainitsee, että kaikkeudella oli alku. Ja myös tiedemiehet ovat samaa mieltä Mooseksen kuvaileman tapahtumien järjestyksen kanssa, josta seuraa johtopäätös: mistä Mooses on voinut tietonsa saada, muuta kuin jumalalta. Ja tämä selityshän tietysti meille riitti. Jos halusimme asian tarkistaa, niin syötimme hakusanoja watchtower libraryyn, jonka jälkeen mielemme valtasi zenmäinen tyyneys. Praise the slave!
Jokainen juustohampurilainen on tietenkin jonkun kasaama, mutta kaiken kasaaja on lentävä spagettihirviö. Raamen!

Avatar
Tony
Viestit: 7464
Liittynyt: 28.04.2007 07:38

Re: Alussa Jumala loi... eikun

Viesti Kirjoittaja Tony » 12.02.2016 17:00

harzit kirjoitti:"16 Jumala teki kaksi suurta valoa, suuremman hallitsemaan päivää ja pienemmän hallitsemaan yötä, sekä tähdet."

siis aurinko kuu ja tähdet. Nyt vasta. Mutta eiks ne luotu jo ihan vitun kauan sitte? en minä tajua. Ja miks auringon valo näkyy vasta nyt. Onhan se nyt paljo kirkkaampi ku ne tähdet ku näky jo aiemmin.

No joo. Voihan näitä yrittää selitellä kun tarpeeksi tulkitsee ja vääntää, vaikeeksi vaan menee. Mut aika pitkälle pääsin ennen ku nous seinä pystyyn :)
Jumalan Maa oli alussä jännä paikka. Koska kasvillisuus luotiin ennen Aurinkoa, ne elivät siinä vaiheessa ilman fotosynteesiä. Toki Jumala loi valon ilmiönä ennen kavillisuutta, mutta jos Aurinkoa ei kerran ollut tuossa vaiheessa, meille ei jää muita vaihtoehtoja kuin että Jumalalla oli valot verstaassa.
"Jos Seura sanoisi minulle, että tämä kirja on musta vihreän sijaan, minä sanoisin: 'Kappas vaan, voisin vaikka vannoa, että se on vihreä, mutta jos Seura sanoo, että se on musta, niin se on musta!'" - Bart Thompson - piirivalvoja

Ariadna
Viestit: 2177
Liittynyt: 28.04.2007 10:16

Re: Alussa Jumala loi... eikun

Viesti Kirjoittaja Ariadna » 07.03.2016 12:26

Professori Martti Nissinen luennoi Luomiskertomuksesta, 28 min.

Alussa sanakin selitetään.

http://areena.yle.fi/1-2384232

Marjolie
Viestit: 262
Liittynyt: 22.01.2013 14:42

Re: Alussa Jumala loi... eikun

Viesti Kirjoittaja Marjolie » 12.03.2016 20:09

Jos aattelis asiaa toisella tavalla. Ensin tehdään kuuma tulipallo, sen pinnalla ei voi elää kukaan. Sen jälkeen tehdään monta eri kerrosta testaten samalla mikä olisi paras ulkokuori kasveille. Viimeinen kerros muodostettiin tulivuorien avulla jotka syöksivät laavaa tulipallosta mikä on maan sisällä. Sekään pinta ei ollut vielä hyvä kasveille. Loppujen lopuksi antoi maan kuoren jäähtyä ja kovettua. Sen jälkeen tehtiin meri...siinä ei voinut elää muut kuin kalat ja meren kasvit. Piti kohottaa maata sen verran, että maan kasveja pystyi kokeilemaan. Maat kohotettiin, luotiin sopivat olosuhteet kasvillisuudelle. Kun istutus onnistui oli pallomme valmis ihmiskokeiluun. Ite aattelisin luomisen näin :)

Avatar
Jaakko Ahvenainen
Viestit: 8106
Liittynyt: 28.04.2007 15:41
Paikkakunta: Lieksa

Re: Alussa Jumala loi... eikun

Viesti Kirjoittaja Jaakko Ahvenainen » 13.03.2016 13:21

Myönnän tykästyneeni prof. Nissisen tapaan luennoida. Se taas, että hän tutkijana osaa kaivaa esille myös nyansseja, ei miellytä hyvin uskovaisia. Jo pelkkä berešit-sanan selitys näyttää tuottavan joillekin suunnatonta vastenmielisyyttä. Tällaista minun on hyvin vaikea ymmärtää.

Kiitos, Ariadna, minulle jo unohtuneesta linkistä.

Polyester
Viestit: 2971
Liittynyt: 11.05.2007 22:11

Re: Alussa Jumala loi... eikun

Viesti Kirjoittaja Polyester » 13.03.2016 17:54

Jaakko Ahvenainen kirjoitti:Myönnän tykästyneeni prof. Nissisen tapaan luennoida. Se taas, että hän tutkijana osaa kaivaa esille myös nyansseja, ei miellytä hyvin uskovaisia. Jo pelkkä berešit-sanan selitys näyttää tuottavan joillekin suunnatonta vastenmielisyyttä. Tällaista minun on hyvin vaikea ymmärtää.
Lieneekö usko erinomaisen vahva vai surkean heikko, kun täytyy yhdestä sanasta henkeensä vetää.

Vastaa Viestiin