Jeesuksen kadotetut vuodet

Jehovan todistajiin liittymätön uskonnollissävytteinen keskustelu. Alueella tiukka moderointi.

Valvoja: Moderaattorit

mirjam123
Viestit: 369
Liittynyt: 16.05.2014 22:40
Paikkakunta: Helsinki

Jeesuksen kadotetut vuodet

Viesti Kirjoittaja mirjam123 »

Onko täällä historiaan perehtyneitä seuraavasta aiheesta? Itse muistan 80-luvulla törmänneeni asiaan ja tarjosin sitä tutkistelun ohjaajillekin ja arvatenkin tulin tyrmätyksi ilman sen kummempia perusteluja. Taavi Kassila on nyt kirjoittanut aiheesta kirjan "Nasaretin miehen salaisuus" jonka aion lähiaikoina lukea. Argumentteja?

"Luukkaan evankeliumin 2. luku, jakeet 41-49 kertovat 12-vuotiaan Jeesuksen vierailusta temppelissä Jerusalemissa. "Kaikki, jotka kuulivat mitä hän puhui, ihmettelivät hänen ymmärrystään ja hänen antamiaan vastauksia." Luuk.2:47. Sitten sanotaan vain: "Jeesukselle karttui ikää ja viisautta; Jumalan ja ihmisten suosio seurasi häntä". Ja tähän loppuu 2. luku. Kolmas luku alkaa kuvailulla Johannes Kastajasta, jonka luokse Jeesus tulee. Luuk. 3:23: "Jeesus oli noin kolmenkymmenen vuoden ikäinen aloittaessaan työnsä." Hupsan! Minne katosi kuvaus ikävuosien 13-29 tapahtumista? Miksi noiden vuosien tapahtumien kuvaus haluttiin poistaa Raamatusta? Sisälsikö noiden ikävuosien tapahtumat jotakin sellaista, jota kirkkoisät eivät halunneet ihmisten tietävän?"

http://www.gummerus.fi/fi/ajankohtaista ... -intiassa/
Ariadna
Viestit: 2177
Liittynyt: 28.04.2007 10:16

Re: Jeesuksen kadotetut vuodet

Viesti Kirjoittaja Ariadna »

mirjam123 kirjoitti: Hupsan! Minne katosi kuvaus ikävuosien 13-29 tapahtumista? Miksi noiden vuosien tapahtumien kuvaus haluttiin poistaa Raamatusta? Sisälsikö noiden ikävuosien tapahtumat jotakin sellaista, jota kirkkoisät eivät halunneet ihmisten tietävän?"
Miksi olisivat?
Juutalaisena poikana hän tietenkin kulki töissä isänsä (rakennusmies) mukana kuten silloiseen tapaan kuului.

(Luukaksen evankeliumi 2:48 Ja hänet nähdessään hänen vanhempansa hämmästyivät, ja hänen äitinsä sanoi hänelle: "Poikani, miksi meille näin teit? Katso, sinun isäsi ja minä olemme huolestuneina etsineet sinua." )

Jeesuksen aikana Nasaretin lähellä ollutta kaupunkia Seforista rakennettiin ja työtä rakennuksilla riitti.
Ei varmaankaan ollut kovin kiinnostavaa evankelijoitsijoille kirjoittaa nuoren miehen normaalista työnteosta.
Jalo Sukuinen
Viestit: 208
Liittynyt: 07.02.2016 22:39

Re: Jeesuksen kadotetut vuodet

Viesti Kirjoittaja Jalo Sukuinen »

Totuudenmukaisuudesta en välitä, mutta Tuomaan lapsuusevankeliumi tarjoaa viihteellisimmän kertomuksen Jeesuksen kiusaajavuosista.
This little child Jesus when he was five years old was playing at the ford of a brook: and he gathered together the waters that flowed there into pools, and made them straightway clean, and commanded them by his word alone. And having made soft clay, he fashioned thereof twelve sparrows. And it was the Sabbath when he did these things (or made them). And there were also many other little children playing with him.
After that again he went through the village, and a child ran and dashed against his shoulder. And Jesus was provoked and said unto him: Thou shalt not finish thy course (lit. go all thy way). And immediately he fell down and died. But certain when they saw what was done said: Whence was this young child born, for that every word of his is an accomplished work? And the parents of him that was dead came unto Joseph, and blamed him, saying: Thou that hast such a child canst not dwell with us in the village: or do thou teach him to bless and not to curse: for he slayeth our children.
And Joseph called the young child apart and admonished him, saying: Wherefore doest thou such things, that these suffer and hate us and persecute us? But Jesus said: I know that these thy words are not thine: nevertheless for thy sake I will hold my peace: but they shall bear their punishment. And straightway they that accused him were smitten with blindness.
Jokainen juustohampurilainen on tietenkin jonkun kasaama, mutta kaiken kasaaja on lentävä spagettihirviö. Raamen!
agapi_dō
Viestit: 163
Liittynyt: 31.07.2015 22:15

Re: Jeesuksen kadotetut vuodet

Viesti Kirjoittaja agapi_dō »

Tuomaan (ei lapsuus) evankeliumi on kyllä lukemisen arvoinen.

Monet ovat sitä mieltä, että "epäilevä tuomas" oli yksi Jeesuksen läheisimmistä, jolle hän paljasti ehkä eniten. En ole asiaan perehtynyt, mutta taitaa tuo nag hammadin kokoelma olla kuitenkin aika vanhaa tekstiä, mitä tuskin on muuteltu ajan saatossa niin paljon kun yleisesti hyväksyttyä raamattua.
"We see on the basis of what we believe, not the other way around." -Errol Morris
Avatar
Jaakko Ahvenainen
Viestit: 8106
Liittynyt: 28.04.2007 15:41
Paikkakunta: Lieksa

Re: Jeesuksen kadotetut vuodet

Viesti Kirjoittaja Jaakko Ahvenainen »

Ihan mielenkiintoinen lukea, mutta älyttömän vaikea ajoittaa tämä Tuomaan evankeliumi. Syntyvaiheet lienevät jossain ensimmäisen vuosisadan loppupuolella tai toisen aikana. Joka tapauksessa tekstiä on muokattu toisella vuosisadalla siinä määrin, ettei alkuperäistä versiota voida määrittää. Tutkijoitten mielipiteet Tuomaan evankeliumin iästä jakautuvat rajusti.

Tuomaan evankeliumia ei pidä sekoittaa muuhun Tuomaan nimellä kulkevaan kirjallisuuteen, kuten: Tuomaan teot, Tuomas Kilvoittelijan kirja ja Tuomaan lapsuusevankeliumi.

Ketä lukea kiinnostaa, tästä löytyy.

Kirjallisuutta aiheesta:
Huuhtanen, Pauli & Marjanen, Antti & Uro, Risto: Jeesuksen salaiset sanat: Tuomaan evankeliumi. 2. tarkistettu painos. Helsinki: Yliopistopaino, 1994. ISBN 951-570-218-6.
Mielty, Kalervo: Tuomaan evankeliumin avain. Helsinki: Arator 2000. ISBN 952-9619-19-7
Marjanen, Antti & Uro, Risto: Tuomaan evankeliumi. Teoksessa Dunderberg, Ismo & Marjanen, Antti (toim.): Nag Hammadin kätketty viisaus: Gnostilaisia ja muita varhaiskristillisiä tekstejä. 3. uusittu painos. Helsinki: WSOY, 2006. ISBN 951-0-26043-6.
Ariadna
Viestit: 2177
Liittynyt: 28.04.2007 10:16

Re: Jeesuksen kadotetut vuodet

Viesti Kirjoittaja Ariadna »

agapi_dō kirjoitti:Monet ovat sitä mieltä, että "epäilevä tuomas" oli yksi Jeesuksen läheisimmistä, jolle hän paljasti ehkä eniten. En ole asiaan perehtynyt, mutta taitaa tuo nag hammadin kokoelma olla kuitenkin aika vanhaa tekstiä, mitä tuskin on muuteltu ajan saatossa niin paljon kun yleisesti hyväksyttyä raamattua.
Ihan viimeisimmän löydön mukaan Juudaksen evankeliumi kertoo Jeesuksen antaneen Juudakselle salaista opetusta kahden kesken ja hänet kuvataan muita oppilaita ymmärtäväisimmäksi ja läheisimmäksi ja evankeliumissa on voinut säilyä varhaisin selitys sille, miksi Juudas teki sen, mitä hän teki.

Juudaksen evankeliumi on julkaistu suomeksi 2006 Antti Marjasen ja Ismo Dunderbergin toimesta ja mielenkiintoisen kirjan viimeinen luku on;
"Entä jos Juudaksen evankeliumi olisi uudessa testamentissa", siinä kerrotaan mm. miten kristinusko voisi olla hyvinkin toisenlainen, esim.pääsiäistä vietettäisiin toisin kuin nyt, sillä evankeliumin mukaan Jeesus ei ole ihmiskunnan sovittaja vaan opettaja ja pääsiäinen kertoisi kuinka Kristus tarjosi tien ruumiin kahleiden voittamisesta.

Sitten evankeliumin mukaan ne jotka sallivat ihmisten uhraamisen ja murhaamisen Jeesuksen nimissä tuomitaan vääriksi kristityiksi ja näin ollen ristiretkiä ei olisi koskaan suoritettu.

Ja kirjan viimeinen kappale kuuluu näin :"Juudaksen evankeliumin ennustus kristinuskon synkästä tulevaisuudesta, jolloin ihmiset uhraavat ihmishenkiä Jeesuksen nimessä tuntuu joka tapauksessa hätkähdyttävän ajankohtaiselta näinä päivinä kun Irakin sodan uhrien lukumäärän on todettu olevan suurempi kuin aiemmin on ajateltu (ainakin 250 000 uhria) ja kun tätä sotaa johtaa kristillistä vakaumustaan korostava Yhdysvaltain presidentti"
Veli-Hopea
Viestit: 5325
Liittynyt: 28.12.2010 16:25

Re: Jeesuksen kadotetut vuodet

Viesti Kirjoittaja Veli-Hopea »

ja hänet kuvataan muita oppilaita ymmärtäväisimmäksi ja läheisimmäksi ja evankeliumissa on voinut säilyä varhaisin selitys sille, miksi Juudas teki sen, mitä hän teki.
Mulla on pitkään tökkiny se ajatus että Juudas joutui tekemään mitä teki. Tämähän oli "jumalallinen suunnitelma" ja sovitus, millä oikeudella siinä ketään ihmispoloista käytetään hyväksi, kavalluksen kun oli tapahduttava Jeesuksen tappamisesta puhumattakaan?

Ei kai se kavaltajan tai tappajan vika ole jos herra itse on suunnitellut mitä tapahtuman pitää. Tuomio syyllisille, ei pelinappuloille.

God, you made this happen..not people.
Is leaving WTBS/JWorg a crime punishable by the death penalty?

-"Jos haluat todella rikkaaksi, perusta uskonto" - Ron Hubbart, scientologian perustaja.
Polyester
Viestit: 2971
Liittynyt: 11.05.2007 22:11

Re: Jeesuksen kadotetut vuodet

Viesti Kirjoittaja Polyester »

Veli-Hopea kirjoitti:Mulla on pitkään tökkiny se ajatus että Juudas joutui tekemään mitä teki. Tämähän oli "jumalallinen suunnitelma" ja sovitus, millä oikeudella siinä ketään ihmispoloista käytetään hyväksi, kavalluksen kun oli tapahduttava Jeesuksen tappamisesta puhumattakaan?
Diili on ollut harvinaisen reilu alusta asti. Koko syntiinlankeemus ja "kiistakysymys" on suunniteltu juttu, varsinaisena tavoitteena:

Ef. 1:4 Jo ennen maailman luomista hän on valinnut meidät Kristuksessa olemaan edessään pyhiä ja nuhteettomia Kristuksesta osallisina.
5 Rakkaudessaan hän näki hyväksi jo edeltä määrätä meidät yhteyteensä, omiksi lapsikseen, Jeesuksen Kristuksen tähden.
Veli-Hopea
Viestit: 5325
Liittynyt: 28.12.2010 16:25

Re: Jeesuksen kadotetut vuodet

Viesti Kirjoittaja Veli-Hopea »

..eli etukäteen päätettiin käyttää ihmisiä hyväksi ja sitten kun asiat oli tehty niinkuin tehtiin ,asetettiin nämä ihmiset tuomiolle, kutakuin ikuiseen kadotukseen?

Mulla tökkii oikeudenmukaisuus näissä kuvioissa taas .
Is leaving WTBS/JWorg a crime punishable by the death penalty?

-"Jos haluat todella rikkaaksi, perusta uskonto" - Ron Hubbart, scientologian perustaja.
Polyester
Viestit: 2971
Liittynyt: 11.05.2007 22:11

Re: Jeesuksen kadotetut vuodet

Viesti Kirjoittaja Polyester »

Mulla tökkii kans, mutta johtunee siitä, että taivas on korkeampi maata ja viisaus on hullutusta. Sillä muistakaamme

Room. 9:20 Ihmisparka, mikä sinä olet arvostelemaan Jumalaa? Sanooko saviastia muovaajalleen: "Miksi teit minusta tällaisen?"
21 Kyllä kai savenvalajalla on oikeus tehdä samasta savesta toinen astia arvokasta ja toinen arkista käyttöä varten?
22 Näin on myös Jumala tehnyt näyttääkseen vihansa ja osoittaakseen voimansa. Suuressa kärsivällisyydessään hän on tosin säästänyt noita vihan astioita, jotka on määrätty tuhottaviksi.
23 Loppumattoman kirkkautensa hän taas on antanut ilmetä niistä astioista, joita kohtaan hän osoittaa laupeutta ja jotka hän on valmistanut kirkkautta varten.


Onhan se hienoa, jos saa olla auttamassa toisia pääsemään kirkkauteen. Tämän suuntaisia asioita varten on Jehovan todistajien uskonnossa keksitty erillinen sanakin: (palvelus)etu.
Markku Meilo
Viestit: 13442
Liittynyt: 24.04.2007 10:28

Re: Jeesuksen kadotetut vuodet

Viesti Kirjoittaja Markku Meilo »

Polyester kirjoitti:Onhan se hienoa, jos saa olla auttamassa toisia pääsemään kirkkauteen. Tämän suuntaisia asioita varten on Jehovan todistajien uskonnossa keksitty erillinen sanakin: (palvelus)etu.
Voi kuinka paljon hienompaa se olikaan mun jt-aikana kun sain jakaa ihmisiä vuohiin ja lampaisiin. Olen jo unohtanut sen vanhimman nimen, joka sanoi, että ovenavaajan suhtautuminen jehovantodistajiin (luetaan Vt-valheisiin) vaikuttaa suoraan siihen kuoleeko tämä maailmanlopussa, joka oli jälleen kerran ovella 1975.

No sittemmin tämäkin suuremmoinen tuominta(palvelus)etu on Vt-valheistossa delegoitu Jeesukselle.
Avatar
Jaakko Ahvenainen
Viestit: 8106
Liittynyt: 28.04.2007 15:41
Paikkakunta: Lieksa

Re: Jeesuksen kadotetut vuodet

Viesti Kirjoittaja Jaakko Ahvenainen »

Veli-Hopea kirjoitti:..eli etukäteen päätettiin käyttää ihmisiä hyväksi ja sitten kun asiat oli tehty niinkuin tehtiin ,asetettiin nämä ihmiset tuomiolle, kutakuin ikuiseen kadotukseen?

Mulla tökkii oikeudenmukaisuus näissä kuvioissa taas .
Eräs tulkintamahdollisuus on, että Juudas osti saamillaan rahoilla pellon (=maatilan) ja hoiteli sitä sen kummemmitta pölinöitä, mutta sattui jossakin vaiheessa putoamaan joko torppansa katolta tai muulta korkeammalta paikalta ja menehtyi siihen. Se kun vain nyt menee, ettei Raamattu välttämättä ole niin, mitä siinä lukee, vaan mitä siihen on milloinkin kirjoitettu. Juudaksenkin kohdalla mainitaan kaksi toisistaan poikkeavaa kuolintapaa. Molemmat eivät voi olla oikein, hyvä jos toinen. Mutta kumpi!
Markku Meilo
Viestit: 13442
Liittynyt: 24.04.2007 10:28

Re: Jeesuksen kadotetut vuodet

Viesti Kirjoittaja Markku Meilo »

Jaakko Ahvenainen kirjoitti:Se kun vain nyt menee, ettei Raamattu välttämättä ole niin, mitä siinä lukee, vaan mitä siihen on milloinkin kirjoitettu.
Jeesuksen kadonneisiin vuosiin verrattuna pidän vakavampana ongelmana sitä mitä Raamattuun on milloinkin muisteltu ja keksitty nimenomaan jälkikäteen. Väitetyn jumalan väitetty rooli Raamattuun päätyneiden tekstien kirjoittelussa joutuu perin outoon valoon kun Jeesuksen väitettyjä tekoja ei jumala ehtinyt kirjoituttaa siinä samalla, vaan vasta kymmeniä vuosia myöhemmin. Uskonnolliselta kannalta suurin ihmetystäni herättävä jumalan laiminlyönti jeesuskertomuksiin liittyy Jeesuksen kuolemaan, jota kuolemaa hehkutetaan niin maan merkityksellisenä koko ihmiskunnan tulevaisuudelle. Miten ihmeessä tuollaista hommaa ei tallennettu siltä istumalta, olisi kristikunta säästynyt monilta selittelyiltä evankeliumien eroihin liittyen.

Ihmetystäni lisää se kun samanaikaisesti VT:n puolelta markkinoidaan jos jonkinlaista yhteensattumaa jumalan profeetan ennustuksena, mutta UT:n puolella jumala ei pyrkinyt tallentamaan mennyttäkään yhdenmukaisesti.
Juudaksenkin kohdalla mainitaan kaksi toisistaan poikkeavaa kuolintapaa. Molemmat eivät voi olla oikein, hyvä jos toinen. Mutta kumpi!
Itse en muista ensimmäistäkään Raamatun niistä lukuisista ristiriidoista, jotka Vt-seura on ottanut esille ja joita se ei olisi samalla seliselittänyt olemattomiksi, nimeten ne hupaisasti vielä näennäisiksi ristiriidoiksi. Toki tuo seliselittelytaito ei rajoitu tuohon yhteen kaikista ainoista oikeista seliselittelyliikkeistä.
Avatar
Jaakko Ahvenainen
Viestit: 8106
Liittynyt: 28.04.2007 15:41
Paikkakunta: Lieksa

Re: Jeesuksen kadotetut vuodet

Viesti Kirjoittaja Jaakko Ahvenainen »

Jäjkikäteen on oiva huomio. Etukäteenhän niitä tuskin olisi voinut laatiakaan. No traditio mainitaan, mutta mitä se missäkin on! Sinulla on kirjat, kuten minullakin -ja niissä hyvät lähteet, eikä nootistossakaan ole moitteen sijaa. Täytynee lopettaa rabbien tavoin: vain oppineet ymmärtävät. ;)
Markku Meilo
Viestit: 13442
Liittynyt: 24.04.2007 10:28

Re: Jeesuksen kadotetut vuodet

Viesti Kirjoittaja Markku Meilo »

Jaakko Ahvenainen kirjoitti:Jäjkikäteen on oiva huomio.
Juu, en odottaisikaan senhetkistä, kunhan samalla tai vaikka seuraavalla viikolla.
Etukäteenhän niitä tuskin olisi voinut laatiakaan.
No monet uskovaiset esittävät Jeesuksen lopun yksityiskohtien olleen suunnilleen kiveen hakattuja vuosisatojakin aiemmin.
Täytynee lopettaa rabbien tavoin: vain oppineet ymmärtävät. ;)
Raamatun ja sen aikalaiskirjoitusten suhteen olemme nyt aivan uudessa tilanteessa. Osaamme lukea ja kirjoittaa ja pääsemme käsiksi alan todellisten ammattilaisten kommentteihin.
Vastaa Viestiin