Levanti ja Raamatun arkeologia

Jehovan todistajiin liittymätön uskonnollissävytteinen keskustelu. Alueella tiukka moderointi.

Valvoja: Moderaattorit

Avatar
Jaakko Ahvenainen
Viestit: 8100
Liittynyt: 28.04.2007 15:41
Paikkakunta: Lieksa

Re: Levanti ja Raamatun arkeologia

Viesti Kirjoittaja Jaakko Ahvenainen »

Ariadna kirjoitti:Vastaavasti vuohet olivat köyhän miehen lehmiä, paimentolaiset eivät omistaneet maata vaan asuivat teltoissa ja siirtyivät paikasta toiseen.
Näin tämä menee edelleen mm. Siinailla. Osaltaan syy piilee myös siinä, ettei nautaeläin tule toimeen autiomaassa. Ikivanhojen asioiden äärillä olemme.

Sellainen käsitys minulle on syntynyt, että paitsi Eliin myös Baaliin ja Jahveen liitettiin sonni tai vasikka. Mitä taas uhreihin tulee, tottakai jumalille uhrattiin kaikkein parasta itse kunkin varallisuuden mukaan ja näistä uhreista papisto sai osansa ynnä elantonsa riippumatta siitä, mille jumalalle milloinkin uhrattiin aivan kuten sanoit.

Lähinnä halusin korostaa sitä, ettei Jahve ollut sen väkivaltaisempi kuin El tai Baal, eikä Jahve-kultti alkujaan poikennut ympäristökansojen jumal-kulteista. Raamattu antaa mielestäni liian silotellun kuvan israelilaisten varhaisesta uskonnosta. Tästä nimen omaan lukuisat sonni- ja vasikkapatsaat ovat osoituksena kuten myös vielä lukuisammat naisfiguriinit, jotka kuvaavat Aseraa ja joita on löytynyt lähes jokaisesta esiin kaivetusta talosta.

Tiedän kyllä, että näitä figuriineja on esitetty lasten leluina, mutta tuollaiseen en pysty suhtautumaan vakavasti. Pikemminkin kyseeseen tulevat kotijumalat. Kansan uskonnollisuus on suurella todennäköisyydellä ollut aivan muuta, mitä Raamattu esittää. Viitteitä tästä on mm. Ex. 31:19, 34 kun Raakel varastaa isänsä kotijumalat ja kätkee ne kamelini satulaan.
Pro et contra
Viestit: 1634
Liittynyt: 04.08.2014 19:37

Re: Levanti ja Raamatun arkeologia

Viesti Kirjoittaja Pro et contra »

Jaakko Ahvenaisen viittaamat kotijumalat [saattaa olla selitys näille lukuisille sonnin ja Aseran figuureille jotka ovat kulttiesineitä.
Sonni liitetään myös Baaliin josta esm. Hoosea 11:2 johon voidaan yleisesti käsittää liittyvän kulttiesineiden käyttö mutta myös tekstiyhteys Hoos.14:2 kohtaan jossa "kuvat" sekä todelliset temppeliuhrisonnit vaihtuvat kiitollisuuden osoituksiin uhraten "huultemme nuoria sonneja" UM.

Voihan olla myös vähemmän todennäköinen mahdollisuus että lukuisat sonnifiguuri löydökset littyvät osittain Israelilaisten uskonnollisen kehyksen raamittamaan kulttuuriin samalla tavoin kuin Vartiotorniseura käytti aikoinaan vartiotornilogoa lähes jokaisessa paikassa ja yhteydessä, onpa tuosta logosta tehtailtu riipuksia ja solmionpidikkeitäkin ilman että meidän tulisi nyt tehdä johtopäätös näiden esineiden kautta tai niille osoitetusta palvonnasta.
Avatar
Jaakko Ahvenainen
Viestit: 8100
Liittynyt: 28.04.2007 15:41
Paikkakunta: Lieksa

Re: Levanti ja Raamatun arkeologia

Viesti Kirjoittaja Jaakko Ahvenainen »

Tämä on mielenkiintoista. Pro et contran näkemys noudattelee sitä vanhojen arkeologien näkemystä, missä Asera-figuriinit tahdottiin osoittaa kaikkina muina, paitsi nimenomaisesti kulttiesineinä. Nyttemmin tämä tulkinta on arkeologien enemmistön hylkäämä.

Mielestäni sonni-patsaiden suhteellisen suuri esiintyneisyys Levantin alueella pronssikaudella ja rautakauden alussa osoittaa varsin varmasti noilla alueilla tapahtunutta palvontaa, jota sonni-patsaat edustavat. Tottakai kulttimenojen yksityiskohdissa on tapahtunut ajan oloon muutoksia ja kehittymistä ja mistä Raamatun kirjoittajat sittemmin jalostivat oman monoteistisen muotonsa. Tämä lienee tapahtunut kuitenkin varsin myöhään vasta 500-400-luvuilla eKr. ja erityisesti joko eksilissä tai todennäköisimmin sen jälkeen.
Avatar
Jaakko Ahvenainen
Viestit: 8100
Liittynyt: 28.04.2007 15:41
Paikkakunta: Lieksa

Re: Levanti ja Raamatun arkeologia

Viesti Kirjoittaja Jaakko Ahvenainen »

Paitsi arkeologia, myös Raamatun redaktiokriittinen tutkimus näyttää puoltavan epäjumalien palvontaa Israelissa ja Juudassa sekä viimekädessä olleen syyn Jumalan vihastumiselle kansaansa. Mikäli tältä pohjalta lähdemme tutkimaan aihetta, käy selväksi, ettei Raamattu ole mitenkään johdonmukainen saati kronologinen esitys Israelin tai Juudan kansan vaiheista, vaan taustalla on ollut tietty perusteksti, jonka toimittaja(t) on / ovat erilaisista perimätiedoista ja fragmenteista koostanut ja jota sitten aikain saatossa on useaan otteeseen eri toimittajien toimesta täydennetty ja muokattu niin, että osa näistä voidaan sijoittaa eksiilin aikaan tai välittömästi sen jälkeen.

Se Jehovan todistajille ominainen tapa väittää Mooseksen kirjoittaneen Mooseksen kirjat saa näin varsin omintakeisen ja täysin virheellisen kuvan. Voin hyvällä syyllä kysyä, mitä eksaktia tukea Jehovan todistajilla on väitteilleen ja vastaan: ei kerrassaan mitään. Tässä suhteessa heidän puheensa ja aikamääreensä on helppo osoittaa silkaksi höpötykseksi, mille ei vakavasti otettavasta raamatuntutkimuksesta tai arkeologiasta löydy mitään arvoa.
Markku Meilo
Viestit: 13450
Liittynyt: 24.04.2007 10:28

Re: Levanti ja Raamatun arkeologia

Viesti Kirjoittaja Markku Meilo »

Jaakko Ahvenainen kirjoitti:Paitsi arkeologia, myös Raamatun redaktiokriittinen tutkimus näyttää puoltavan epäjumalien palvontaa Israelissa ja Juudassa sekä viimekädessä olleen syyn Jumalan vihastumiselle kansaansa.
Jumalan vihastuminen kansaansa lienee hyvin monimuotoinen havaintokenttä, mutta jo se, ettei sadetta saatu omalle paikkakunnalle oli kiinni jumalasta kuten Malakia 3:10 kertoo.
Se Jehovan todistajille ominainen tapa väittää Mooseksen kirjoittaneen Mooseksen kirjat saa näin varsin omintakeisen ja täysin virheellisen kuvan.
Puhumattakaan lapsuuteni Uudet taivaat ja uusi maa -kirjasta, jonka mukaan Adam kirjoitteli ekat jakeet tuntemaamme Raamattuun.
Voin hyvällä syyllä kysyä, mitä eksaktia tukea Jehovan todistajilla on väitteilleen ja vastaan: ei kerrassaan mitään. Tässä suhteessa heidän puheensa ja aikamääreensä on helppo osoittaa silkaksi höpötykseksi, mille ei vakavasti otettavasta raamatuntutkimuksesta tai arkeologiasta löydy mitään arvoa.
Voi hyvä ystävä, tiedän sinun olevan tietoinen siitä, että Vt-Jeesuskin jo mainitsi edeltä käsin vuoden 1914 merkityksen:
"This cannot be very far off, for Jesus said that the generation that saw 1914 'will by no means pass away until all these things occur.'-Matt. 24:34, NW." (w56 Oct. 15 p. 616)

"As Jesus said, the end would occur in the same generation that saw the beginning of the 'last days' in 1914.-Matt. 24:34" (w68 May 1 p. 265)
No toisaalta voimme vain arvailla miten kyseinen Vt-Jeesus harmittelee kun tuo 1914-sukupolvi hylättiin 1995.

Kuinka monta erilaista Raamatun jeeusversiota maa kantaakaan päällään?
Avatar
Jaakko Ahvenainen
Viestit: 8100
Liittynyt: 28.04.2007 15:41
Paikkakunta: Lieksa

Re: Levanti ja Raamatun arkeologia

Viesti Kirjoittaja Jaakko Ahvenainen »

Markku Meilo kirjoitti:Voi hyvä ystävä, tiedän sinun olevan tietoinen siitä, että Vt-Jeesuskin jo mainitsi edeltä käsin vuoden 1914 merkityksen:
Tottahan toki. Pelkkä kursoorinen huomautus minulta. On se silti perin merkeleellinen juttu, ettei yksikään varteenotettava raamatuntutkija (ja heitä on satoja, ellei tuhansia) katso asiakseen lainata Vartiotorniseuran tulkintoja. Olisihan tämä jo valmiiksi märehditty huomattavasti helpompaa kuin vuosisatoja tutkimalla tutkien haettava tieto, mutta ei. Aivan kuin olisivat heittäneet kaikkein pyhimmän hallintoelimen, jonka viisaus on jumalallinen, tunkiolle.

Asia tulee vielä mutkikkaammaksi, kun tämä kaikkein pyhin hallintoelin suvaitsee lainata näitä tutkijoita sopivaksi katsomiltaan osin, suoden heille arvon eräs, muuan, huomattava ja niin päin pois.
Vastaa Viestiin