Turkulainen Pia Hasan pääsi Jehovan todistajista irti vertaistuella: ”Ammattiauttajilta ei saanut apua”

Vertaistuelle pyhitetty osio.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Vertaistuki-alueen tarkoitus on tarjota mahdollisuus vertaistuelle, sanomisen, kuuntelemisen ja parhaimmillaan ymmärtämisen muodossa. Alueella voit avautua jehovantodistajuuden aiheuttamista haasteista ja saada tukea tilanteeseesi.

Vertaistuki-alueella ei suvaita minkään sortin väittelyitä, tinkaamisia, eikä opillisia debatteja. Niitä varten on omat, kyseiseen tarkoitukseen paremmin sopivat alueensa.

Vertaistuen eräs määritelmä.
Avatar
Johanneksen poika
Viestit: 3435
Liittynyt: 29.04.2007 13:49
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Turkulainen Pia Hasan pääsi Jehovan todistajista irti vertaistuella: ”Ammattiauttajilta ei saanut apua”

Viesti Kirjoittaja Johanneksen poika » 10.06.2017 16:00

Kuva
Kuva: Anniina Virtanen

Entinen Jehovan todistaja Pia Hasan kertoi vertaistuesta ja ammattiauttajista. Tässä ote Turkulaisen jutusta:

Hasan kokee, etteivät lääkärit, asiantuntijat tai terapeutit tunnista tai osaa käsitellä uskonnollista traumaoireyhtymää. Terapiaan voi mennä, mutta uskonnosta ei haluta puhua.

– Minulla on terapeuteista sellaisia kokemuksia, että uskontoon ei osata suhtautua, Hasan kertoo.

Hän on sitä mieltä, että sosiaali- ja terveydenhuollon opintoihin täytyisi kuulua hengellisen väkivallan käsittely.


Turkulaisen jutussa mainitusta "uskonnollisesta traumaoireyhtymästä" löytyy onneksi tietoja, joa vain vaivautuu etsimään. Mikä on "uskonnollinen traumaoireyhtymä"? Mitkä ovat sen tunnusmerkit? Miten se vaikuttaa ihmiseen? Näistä asioista kerrotaan hieman Turkulaisen jutun jälkeen.

http://johanneksenpoika.fi/uutiset/juttu_s778.html

mymmeli
Viestit: 235
Liittynyt: 18.07.2011 19:35

Re: Turkulainen Pia Hasan pääsi Jehovan todistajista irti vertaistuella: ”Ammattiauttajilta ei saanut apua”

Viesti Kirjoittaja mymmeli » 22.10.2017 20:04

Kyllä on niin tuttua noi uskonnollisen traumaoireyhtymän oireet mullekin. Kaisa Klapurin teksti kuvasi todella hyvin noita oireita. Itse sanoisin, että ne tukahduttavat ihmisen ja estävät elämästä aitoa ja tervettä elämää. Tai siis itse koen, että tiukka uskonnollinen kontrolli estää elämästä aitoa ja tervettä elämää. Itse olen kyllä hyötynyt myös ammattiauttajista juurikin itsetunnon rakentamisen suhteen. Oma terapeuttini kyllä ymmärsi liiallisen tiukan kontrollin aiheuttamat negatiiviset vaikutukset. Nuo kaikki Klapurin mainitsevat kohdat kyllä allekirjoitan ja täytyy kyllä todeta, että omilla aivoilla ajattelemaan on ihan pitänyt tietoisesti ponnistella uskonnosta eroamisen jälkeen. Totta kai jo silloin ajattelin hapuilevasti omilla aivoilla, mutta eläminen tässä jt- yhteiskunnan ulkopuolella on niin erilaista kuin lahkossa oli. Tätä elämää tässä uudessa yhteiskunnassa on tosiaan pitänyt ihan opetalla!! Parisuhdekuviot ovat täällä paljon vapaammat. Ei ole vain sitä yhtä mallia, jota jt- kuvioissa on. Joskus sitä on kyllä tuntenut yksinäisyyttä , kun tuntuu, että tässä maailmassa elävät eivät silti tiedä millaista on olla ex- jt ja millaista elämä lahkossa on ollut. Juttelin kerran yhden ex-körtin kanssa ja hänkin totesi, että ei kukaan voi käsittää elämää lahkolaisena, jollei sitä ole kokenut. Itselle on jotenkin tuonut helpotusta sen ymmärtäminen , että näinhän se on ja ei sitä voi ulkopuoliselta vaatiakaan ellei hänellä ole jotain kosketusta hengellisyyteen ( missä tahansa uskonnossa). Tällaisia tuli mieleen tällä kertaa. HYvä oli kirjoitus Piasta.

mymmeli
Viestit: 235
Liittynyt: 18.07.2011 19:35

Re: Turkulainen Pia Hasan pääsi Jehovan todistajista irti vertaistuella: ”Ammattiauttajilta ei saanut apua”

Viesti Kirjoittaja mymmeli » 22.10.2017 20:28

Lisäksi tuo maailman pelko tai voisiko sanoa paremmin, että elämänpelko on myös tuttua. Kyllä sitä itsekin kun liikkui jossain vaiheessa yöelämässä niin törmäsi kaikenlaisiin seksiehdotuksiin ym. suhteisiin. Jt on kuitenkin tavallaan niin tynnyrissä kasvanut. Tämä maailma on niin paljon moninaisempi ja sehän on tietysti rikkaus. Tässä maailmassa ihmiset eivät elä minkään tietyn sääntökokoelman mukaan vaan on niin monenlaisia tapoja elää. Tämä on aiheuttanut itsessäni joskus ahdistusta. Terapiassa opin kuuntelemaan paremmin itseäni ja tekemään asioita, jotka tuntuvat itsestä hyvältä vaihtoehdolta.

Vastaa Viestiin