Sivu 1/1

Unorthodox: nuoren hasidinaisen lähtö<:Netflix

Lähetetty: 29.04.2020 09:28
Kirjoittaja Ariadna
Kun katsoin sarjan, muistin kuinka vaikeata se irtautuminen omalla kohdalla oli, mutta minäkin pystyin, kukin meistä palstalaisista pystyi, irtosi ja hyppäsi tuntemattomaan tulevaisuuteen.

Jiddišinkielinen sarja perustuu kirjailija-toimittaja Deborah Feldmanin (s. 1986) vuonna 2012 julkaistuun omaelämäkerralliseen teokseen Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots sekä sen jatko-osaan Exodus.

Sarjassa kuvataan 19-vuotiaan Estyn matkaa irti vanhoillisesta juutalaisesta yhteisöstä.
Esty kuuluu Tooran sääntöjä tiukasti noudattavaan Satmar-hasidiliikkeeseen, jonka seuraajat ovat holokaustista selviytyneiden juutalaisten jälkeläisiä. Juoni risteilee, toisaalta seurataan Estyn nykyhetkeä Berliinissä ja toisaalta tämän menneisyyttä Williamsburgissa.

1800-luvulta alkaen hasidiliike alkoi taistella perinteisen juutalaisuuden puolesta kaikkea modernia vastaan, mistä näkyvin ulkoinen merkki on vanhaan itäeurooppalaiseen tyyliin pohjautuva pukeutuminen, naisten pukeutumista kontrolloidaan tiukasti sukkahousujen väriä ja avioituneiden naisten peruukkityyliä myöten.
Pelkästään uskonnolliseen elämäntapaan rajoittuva koulutus johtaa siihen, että nuoret jäävät vaille taitoja, joita modernissa yhteiskunnassa tarvitaan

Sarjan teemat kumpuavat juutalaisuudesta mutta ovat silti varsin universaaleja: sääntöjä vastaan taisteleminen, lähteminen ja elämän uudelleen aloittaminen.

Re: Unorthodox: nuoren hasidinaisen lähtö<:Netflix

Lähetetty: 03.05.2020 07:16
Kirjoittaja sorbet
Mä tykkäsin tästä sarjasta. Hyvin näytettiin kuinka vaikeaa irtautuminen on niin ajatusten kuin käytännönkin tasolla. Sitä oman identiteetin hakemista ja vanhojen käsitystensä haastamista. Pystyin samaistumaan päähenkilön kokemuksiin. Kannattaa katsoa!