jehovantodistaja perheessä

Rekisteröityneet käyttäjät voivat esitellä itsensä tai kertoa taustoistaan täällä.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
hate64
Viestit: 1
Liittynyt: 06.04.2015 21:53

jehovantodistaja perheessä

Viesti Kirjoittaja hate64 » 06.04.2015 22:20

moi olen uusi täällä ja ajattelin kysyä onko minula ja lapsillani vaara joutua jehovien silmätikuksi.
vaimoni littyi salaa jehoviin parivuotta sitten ja yritti myös lapsiani sinne kokouksiin viedä jopa salaa minulta.sain tietää asiasta ja kerroin lapsille että on parempi kun jätätte menemästä sinne koska sen jälkeen ette voi tehdä mitään hauskaa niinkuin kaverinne tekevät.
tässä pariviikkoa takaperin vaimoni yritti nuorempaa lastani viedä jälleen kokoukseen mutta kielsin ja siitä hän hermostui todella paljon.
onko mahdollista että siellä yhteisössä he yrittävät vaimoni kautta saada lapseni käymään kokouksissa?
olemme naimisissa ennenkö hän tähän apinalaumaan liittyi ja he alussa yrittivät myös minua sinne mutta vastasin että teidän sairaaseenlahkoon en liity eikä minun lapseni.
onko tässä vielä odotettavissa avioero lahkon painostuksella kun en heihin liity?

rippeli
Viestit: 2455
Liittynyt: 28.04.2007 12:43
Paikkakunta: Helsinki

Re: jehovantodistaja perheessä

Viesti Kirjoittaja rippeli » 06.04.2015 22:38

Tervetuloa kirjoittelemaan.
Palstalta löytyy varmaan monenlaisissa eri elämäntilanteissa olevia. Sinunkaan tilanteesi ei ole outo, taikka ainutkertainen.
Vaimosi tietenkin yrittää saada myös lapset lahkoon. Oikeastaan se on hänen velvollisuutensa, nyt kun hän on löytänyt "totuuden".

Hankala tilanne ehdottomasti.
Let me go Master I hate you so

Markku Meilo
Viestit: 13432
Liittynyt: 24.04.2007 10:28

Re: jehovantodistaja perheessä

Viesti Kirjoittaja Markku Meilo » 06.04.2015 22:46

hate64 kirjoitti:moi olen uusi täällä ja ajattelin kysyä onko minula ja lapsillani vaara joutua jehovien silmätikuksi. vaimoni littyi salaa jehoviin parivuotta sitten ja yritti myös lapsiani sinne kokouksiin viedä jopa salaa minulta.
En tietenkään tiedä mitä sinä suljet sisään tuohon "silmätikkuun", mutta opillinen peruslähtökohta jehovantodistajilla on kaikkien eteen sattuvien käännyttäminen ja etenkin lastensa saaminen samaan jamaan. Jos jt ei saa hallittua lapsiaan mukaan juoneen, niin hän saattaa kokea epäonnistuneensa Vt-seuran silmissä, joten yritystä on jos vaimosi mielii saliuskottavaksi jehovantodistajaksi. Porukan hierarkiassa epäonnistuminen lastensa mukaantuomisessa ei ole lainkaan positiivinen suoritus.
sain tietää asiasta ja kerroin lapsille että on parempi kun jätätte menemästä sinne koska sen jälkeen ette voi tehdä mitään hauskaa niinkuin kaverinne tekevät.
Kai on joitain muitakin tehokkaita tapoja tärvätä lapsensa lapsuutta kuin jehovantodistajuus, mutta heti ei tule esimerkkiä mieleen. No joo nyt tuli, joku toinen vastaava uskonnollinen kultti.
onko mahdollista että siellä yhteisössä he yrittävät vaimoni kautta saada lapseni käymään kokouksissa?
Todennäköisesti yrittävät vähintään motivoimalla vaimoasi.
onko tässä vielä odotettavissa avioero lahkon painostuksella kun en heihin liity?
Odotettavuudesta en tiedä kohdallasi, mutta ero on käsitykseni mukaan yleisempi kuin eroamattomuus. ja tarkoitan tällä sitä jos tilanne kärjistyy.

Polyester
Viestit: 2969
Liittynyt: 11.05.2007 22:11

Re: jehovantodistaja perheessä

Viesti Kirjoittaja Polyester » 06.04.2015 23:39

hate64 kirjoitti:onko mahdollista että siellä yhteisössä he yrittävät vaimoni kautta saada lapseni käymään kokouksissa?
Käymään kokouksissa, omaksumaan Jehovan todistajien ajattelutavan ja ryhtymään Vartiotorniseuran eli JW.orgin sanoman levittäjäksi. Siinä tavoitteet lyhykäisyydessään.

Tilanteestasi muodostuu erityisen hankala, jos asia pääsee siihen pisteeseen, että lapsesi sulkee mielensä kritiikiltä ja uskoo sokeasti kaiken, mitä Jehovan todistajien järjestö sanoo. Jehovan todistajat ovat omituinen kultti, jonka jäseniltä edellytetään sokeaa tottelevaisuutta USA:ssa päämajaansa pitävää järjestöä kohtaan, vaikka järjestö muuttaa opetuksiaan tämän tästä.

Mitään yksittäistä killer-argumenttia Jehovan todistajien uskon kumoamiseksi ei taida valitettavasti olla, mutta voit tuoda esille mm. järjestön muuttuneita oppeja (vuosilukuennustukset, elinsiirrot, veren osien käyttö lääketieteessä, siviilipalvelus). Jehovan todistajat uskovat myös, että Aadamin ja Eevan luominen ja vedenpaisumus olivat todellisia tapahtumia, kuten kaikki muukin Raamatussa kerrottu. Lasten iästä riippuen voitte vaikkapa laskeskella miten kaikki eläimet mahtuivat Nooan arkkiin (eivät tietysti mitenkään) tai tarkastella, mitä arkeologia ja geenitutkimus sanovat ihmislajin alkuperästä.

Voit kokeilla ehdottaa vaimollesi ja lapsillesi, että tarkastelette yhdessä tällä foorumilla ja esim. johanneksenpoika.fi -sivustolla olevia kirjoituksia. Kun vaimosi mitä todennäköisimmin kieltäytyy (häntä on varoitettu "luopiomateriaalista") niin voit kysyä, kannattaisiko esim. mormoneihin tai helluntailaisiin liittyvän hakea tietoa kaikkialta, vai uskoa pelkästään, mitä mormonit tai helluntailaiset itse sanovat. Tähän kysymykseen vaimosi on vaikea vastata.

Avioeroa JT:t eivät hyväksy muun kuin uskottomuuden eli avioliiton ulkopuolisen seksin takia. Vaimosi ei siis voi ottaa sinusta eroa, ellet tuollaista tee. Tietysti yhteiselo voi mennä sen verran hankalaksi, että sinä otat eron, mutta sitä ei voi etukäteen tietää. Jos arvostelet hänen uskontoaan, paikalliset JT:t varmasti luokittelevat sinut vastustajaksi ja "luopioiden" vaikutuspiirissä olevaksi ja enemmän tai vähemmän välttelevät sinua. Koska et kuitenkaan ole koskaan ollut JT, heillä ei ole varsinaista velvollisuutta karttaa sinua "luopiona".

Avatar
Tony
Viestit: 7448
Liittynyt: 28.04.2007 07:38

Re: jehovantodistaja perheessä

Viesti Kirjoittaja Tony » 07.04.2015 06:51

Sekin kannattaa ottaa huomioon, että Jehovan todistaja kokee huonoa omaatuntoa siitä, mikäli ei saa käännytettyä "huonekuntaansa", etenkään lapsiaan, jehovantodistajuuteen.

Nämä tilanteet ovat siitäkin melko haastavia, että Jehovan todistaja kokee harmagedonin tulevan alinomaan pian. Asetelma painostaa kertomaan asiasta myös lapsille. Pian koittavasta maailmanlopusta (josta selviävät vain Jehovan todistajat) kertominen lapsille, saattaa olla traumatisoivaa, kun se tulee läheiseltä, vanhemmalta, johon lapsi lähtökohtaisesti kuitenkin luottaa.
"Jos Seura sanoisi minulle, että tämä kirja on musta vihreän sijaan, minä sanoisin: 'Kappas vaan, voisin vaikka vannoa, että se on vihreä, mutta jos Seura sanoo, että se on musta, niin se on musta!'" - Bart Thompson - piirivalvoja

Eksynyt
Viestit: 19
Liittynyt: 30.03.2014 12:42
Paikkakunta: Tampere

Re: jehovantodistaja perheessä

Viesti Kirjoittaja Eksynyt » 07.04.2015 07:17

Mainitsit: joutua jehovien silmätikuksi.
Jos teillä joskus tulee asumusero uskonnon takia, niin silloin sinua mahdollisesti, vaikka et ole Jt kytätään sen takia, että onko sinulla avioliiton ulkopuolisia suhteita. Tällä saadaan varmistettua vaimosi mahdollisesti haluava raamattuun perustuva avioero.

selavii
Viestit: 17
Liittynyt: 23.02.2012 16:40
Paikkakunta: Suomi

Re: jehovantodistaja perheessä

Viesti Kirjoittaja selavii » 07.04.2015 09:54

Moro,

tilanteesi kuulostaa samalta kuin omani. Ks. viestiketju:
http://veljesseura.org/foorumi/viewtopic.php?f=1&t=5938
Tuolta sain itse paljon vinkkejä ja apua elämääni.

Veli-Hopea
Viestit: 5325
Liittynyt: 28.12.2010 16:25

Re: jehovantodistaja perheessä

Viesti Kirjoittaja Veli-Hopea » 07.04.2015 12:25

Moi vaan. No ei tämä tietenkään elämän helpoimpia tilanteta ole ja voi tuoda elämään jos jonkinmoista murhetta ja riitaa. Tietenkin kaikilla ihmisillä on oikeus uskoa ja käydä kokouksissa jos niin tahtovat, sehän selvä.

Selvempääkin selvä on se , että kaikilla samoilla on oikeus saada tietoon kolikon toinenkin puoli, eli yhtälailla olet oikeutettu kertomaan lapsille ja vaimolle kaikki muu mitä todistajuudesta ja sen historiasta tiedät.

Ei voi vaatia oikeutta vain kiillotettuun puoleen kuten jostain kumman syystä niin monesti halutaan tehdä ja kaikesta muusta puhuminen on kielletty.

Te olette perhe ja rakastatte toisianne. Kai se nyt on perkele oikeus selvittää kaikille osapuolille, mikä jt touhuissa on totta ja mikä humpuukia? Siihen teillä on kaikilla oikeus jopa vaimolla, vaikka ei välttämättä niin tykkääkkään jos jt asioita pengotaan pintaa syvemmältä.

Toki jos ehdotat penkomaan syvemmältä niin "kaikki netissä esitettyhän on sitten valhetta." (jota ei tietenkään perustella ikään.)

Jokatapauksessa nämä keskustelut todistajuudesta tällaisessa tilanteessa on aina (usein ) riidansiemeniä , valitettavasti.

Terveisiä vain perheelle, kaikki ei ole todistajuudessa sitä miltä näyttää ja niistä SAA puhua.
Is leaving WTBS/JWorg a crime punishable by the death penalty?

-"Jos haluat todella rikkaaksi, perusta uskonto" - Ron Hubbart, scientologian perustaja.

Avatar
Tony
Viestit: 7448
Liittynyt: 28.04.2007 07:38

Re: jehovantodistaja perheessä

Viesti Kirjoittaja Tony » 07.04.2015 20:19

Kuten on todettu, kaikki kritiikki leimataan vastustamiseksi, Saatanan juoneksi. Jos ehdit, tässä voisi yrittää olla väitettä edellä, heittämällä ilmoille toteamuksen että "lahkot ja kultit yleensä demonisoivat kaikki kyseenalaistavat tahot, jopa läheiset, ja se myös on merkki siitä että kyse todella on lahkosta tai kultista."

Mikäli keskustelu vielä tämän jälkeen jatkuu, voi todeta että terveillä uskonnollisilla yhteisöillä ei ole tarvetta pelätä kritiikkiä siinä määrin, että kaikki kyseenalaistaminen demonisoidaan. Ja että mikäli kritiikki kielletään ja se demonisoidaan, siihen on aina ja poikkeuksetta olemassa syy, ja niitä syitä pelätään.

Jehovan todistajat kutsuvat uskontoaan totuudeksi. Totuudella ei ole mitään pelättävää.

Kuva
"Jos Seura sanoisi minulle, että tämä kirja on musta vihreän sijaan, minä sanoisin: 'Kappas vaan, voisin vaikka vannoa, että se on vihreä, mutta jos Seura sanoo, että se on musta, niin se on musta!'" - Bart Thompson - piirivalvoja

Masterpiece
Viestit: 333
Liittynyt: 09.10.2011 22:15

Re: jehovantodistaja perheessä

Viesti Kirjoittaja Masterpiece » 28.04.2015 16:31

Tony kirjoitti:Kuten on todettu, kaikki kritiikki leimataan vastustamiseksi, Saatanan juoneksi. Jos ehdit, tässä voisi yrittää olla väitettä edellä, heittämällä ilmoille toteamuksen että "lahkot ja kultit yleensä demonisoivat kaikki kyseenalaistavat tahot, jopa läheiset, ja se myös on merkki siitä että kyse todella on lahkosta tai kultista."

Mikäli keskustelu vielä tämän jälkeen jatkuu, voi todeta että terveillä uskonnollisilla yhteisöillä ei ole tarvetta pelätä kritiikkiä siinä määrin, että kaikki kyseenalaistaminen demonisoidaan. Ja että mikäli kritiikki kielletään ja se demonisoidaan, siihen on aina ja poikkeuksetta olemassa syy, ja niitä syitä pelätään.

Jehovan todistajat kutsuvat uskontoaan totuudeksi. Totuudella ei ole mitään pelättävää.
Juuri näin. Jos heillä olisi oikeasti puhtaat jauhot pussissaan kepulikonstien sijaan, niin mitään syytä vältellä "erimielisiä" ei olisi. Mitään syytä aggressiiviseen käytökseen ei olisi. Mutta kun esiriipun takana piileskelee pelkkä rahanahne koneisto, jota esiriipun toisella puolella olevat eivät näe ennen kuin on liian myöhäistä.

Occamin partaveitsi
Viestit: 685
Liittynyt: 02.11.2014 14:14

Re: jehovantodistaja perheessä

Viesti Kirjoittaja Occamin partaveitsi » 28.04.2015 19:27

hate64 kirjoitti:moi olen uusi täällä ja ajattelin kysyä onko minula ja lapsillani vaara joutua jehovien silmätikuksi.
vaimoni littyi salaa jehoviin parivuotta sitten ja yritti myös lapsiani sinne kokouksiin viedä jopa salaa minulta.sain tietää asiasta ja kerroin lapsille että on parempi kun jätätte menemästä sinne koska sen jälkeen ette voi tehdä mitään hauskaa niinkuin kaverinne tekevät.
tässä pariviikkoa takaperin vaimoni yritti nuorempaa lastani viedä jälleen kokoukseen mutta kielsin ja siitä hän hermostui todella paljon.
onko mahdollista että siellä yhteisössä he yrittävät vaimoni kautta saada lapseni käymään kokouksissa?
olemme naimisissa ennenkö hän tähän apinalaumaan liittyi ja he alussa yrittivät myös minua sinne mutta vastasin että teidän sairaaseenlahkoon en liity eikä minun lapseni.
onko tässä vielä odotettavissa avioero lahkon painostuksella kun en heihin liity?
Kirjoituksestasi ei selviä minkä ikäisiä lapsesi ovat, mutta siinä vaiheessa, kun lapsesi pystyvät jonkin verran tekemään itse päätelmiä asioista, niin viimeistään silloin sinun tehtäväsi on kertoa lapsillesi niistä monista pieleenmenneistä oppirakennelmista, joita jehovantodistajilla on ollut viimeisen sadan vuoden aikana.

Tämä vaatii sinulta jonkin verran asiaan perehtymistä, mutta apua saat paljolti juuri esim, tältä keskustelupalstalta, toki tälläkin palstalla on jonkin verran "yliampumista", mutta suunta on oikea.

Itse olen ollut koko ikäni jehovantodistajain yhteydessä ja en ole enää mikään nuori, paremminkin senioriluokkaan kuuluva.
Kokemukseni perusteella en suosittele, esim. lapsenlapsille enkä lapsenlapsen lapsille jehovantodistajuutta, vaikka myönnänkin, että pahempiakin suuntia on olemassa kuin jehovantodistajuus.

Pahimpana pidän jehovantodistajuudessa se sidonnaisuus, mihin kastettu jäsen joutuu.

Kasteen jälkeen sinun on vaikea siitä irrottautua, vaikka toteasitkin, että olet joutunut järjestöön, joka perustuu virheellisiin ja vääriin raamatun tulkintoihin,...joita et aikaisemmin huomannut tai ymmärtänyt oikein.
Irrottautuminen tästä järjestöstä voi merkitä vanhempien eroa lapsistaan ja yleensäkin lähimmäistään. Se on joissakin tapauksissa raskas prosessi.

Suosittelen keskustelua vaimosi kanssa rauhallisissa merkeissä näistä "pieleen menneistä" opinkappaleista.
Aluksi voi aloittaa vaikka siitä, miksi odotettu harmakedon ei alkanutkaan "sen sukupolven" aikana, joka näki esim ensimmäisen maailmansodan 1914.

Miksi selitykseksi on keksitty järjen vastainen "tuplasukupolvi" josta ei ole raamatussa halaistua sanaa.

Toki on lukematon määrä muitakin "järjen vastaisuuksia", mutta esim. tästä voit aloittaa.
Asioita ei tule monimutkaistaa tarpeettomasti.
"Occamin partaveitsi ja Einsteinin hiomakivi"

uskoin murruin elin
Viestit: 24
Liittynyt: 18.07.2013 22:24

Re: jehovantodistaja perheessä

Viesti Kirjoittaja uskoin murruin elin » 07.06.2015 11:14

Jos hetken mietit mitä vaimosi kokee juuri nyt , tajuat asian hullunkurisuuden.
Hän käy kokouksissa. Hänellä on tavoitteet. Nämä on aseteltu esille kuin tarjottimelle. Eihän sinun ole pakko mutta tosi uskovaisena valitset kaikkea.
Kokouksissa kerrotaan esimerkkejä miten jehovalle uskollinen vaimo saa pässeimmänkin miehen käännytettyä mukaan. Ja lapset ovat avainasemassa.
Vaimona on raskasta kun tietää harman lähestyvän. Rakastamani puoliso ei siitä selviä takuulla vaikka jehova näkeekin sydämeen.
Lapset pelastuvat äidin mukana, kuulemma. Mutta uskollinen vaimo osoittaa rakkautta miestään kohtaan ja todistaa jehovasta käytöksellään.

Itselläni tilanne oli sietämätön. Rakastin ja edelleen rakastan miestäni.
Mutta se paine ja suru tulevasta kuolemasta hänen kohdallaan oli raskasta. Vaikka se ei ole ihmisen päätettävissä, jehova näkee sydämen koin suuria tunnontuskia öisin. Vierellöni makaa aviopuolisoni joka on niin vankkumaton näkemyksessään, ettei liikahakkaan uskonnon suuntaan.

Ehkä mieheni tajusi millaisessa asemassa olin. Perheeseemme oli ovesta marssinut kiila meidän aviopuolisoimme väliin. Tämä kiila leikki olevansa liima ja puolisoita yhteen liittävä voima mutta todellisuudessa se kasvoi jokaisen kokouksen myötä isommaksi .
Itselläni oli todella pahaolla. Keskityin olemaan jehivantodistajien oppien mukainen vaimo. Ja kun en onnistunut , syyllistin itseäni siitä ettei mieheni ollut mukana.

Mistä nämä ajatukset kumpusivat? Itse näen , että ainaiset esimerkit aviopuolisoista joista toinen saa toisen mukaan tai vaimosta joka saa lapset mukaan ja tätä kautta puolison niin nämä laittoivat raskaan taakan harteilleni kannettavaksi. Odotin lapsien tulevan voimakkaasti mukaan ja näin joskus toivoin heidän kysyvän isältää : Etkö sinä halua tulla paratiisiin meidän kanssa?
Syyllistämällä , syyllistämällä kepeästi ohi mennen.


Mieheni suhtautui lopulta neutraalisti. Kertoi toki, että hymyni oli kadonnut. Olin kiree ja ei minusta kovin onnellisuus paistanut läpi.
Miksi olisikaan? Huonekuntani oli menossa kohti tuhoa.

Tiesin luopiosivuista. Ne oli todella pelottavia.
Hullua?
Jos mieheni olisi ne eteeni tuonot.... Olisin loukkaantunut.
Mutta puhe jota kuuntelin palveluskokouksessa: Karttaminen ,sai minut ajattelemaan.
Puhe käsitteli sitä miten kohdellaan erotettuja ja jopa omia erotettuja lapsia.

Mietin.Jos lapseni menee kasteelle joskus, hän saa ystäviä seurakunnasta ja hänen elämänsä kietoutuu kokonaan jehovantodistajien järjestöön minun aikaansaanoksella , olenko valmis ottamaan taakakseni mahdolliset seuraamukset?
Jos hän eroaa niin kaikki seurakunnan yhteyteen kuuluva katoaa?
Pitäähän riskejä ottaa ja jokainen on itse vastuussa jehovalle.

Paljon käytetty esimerkki urheiluseurasta ja sen säännöistä alkoi ontumaan. Jos jalitsunpelaaja liittyy seuraan hänellehän on säännöt selvät. . . .
Mutta entäs sitten kun hän loukkaa itsensä ja lähtee joukkueesta pois, hylkääkö joukkueessa oleva ystävä? Tai valmentajana oleva isä? Tai veli joka sponssaa joukkuetta? Katkeaako näihin kaikkiin yhteys kuten jos kastettu eroaa/erotetaan jehovantodistajista?


Teillä on raskasta. Miten neuvoisin? Sinun käytöksesi on ennakoitu kirjallisuudessa ja eikö ole hienoa psykologista esivalmistelua. Vastustajat on leimattu todellakin saatanan kätyreiksi. Kaikki on otettu huomioon kirjallisuudessa. Hänellä on iskostettu mielikuva, että vain jehovantodistaja pariskunnilla on avain tosi onnellisuuteen....

Yksi minua herättänyt asia oli saada tietooni, että jehovantodistajat näyttää lisänneen nimen jehova uuteen testamenttiin vaikka raamatussa tälläinen lisäily ja poistelu kielletään ehdottomasti. Ja myös tutustuminen raamatun historiaan valoitti paljon asiaa.

Voisi todeta, että kehoitus tutustua järjestön omaan historiaan, raamatun historiaan ja raamatun laajempi lukeminen avasivat ajatuksiani.

Markku Meilo
Viestit: 13432
Liittynyt: 24.04.2007 10:28

Re: jehovantodistaja perheessä

Viesti Kirjoittaja Markku Meilo » 07.06.2015 13:09

uskoin murruin elin kirjoitti:Odotin lapsien tulevan voimakkaasti mukaan ja näin joskus toivoin heidän kysyvän isältää : Etkö sinä halua tulla paratiisiin meidän kanssa?
Syyllistämällä , syyllistämällä kepeästi ohi mennen.
Lapset eivät vaan ole missään asemassa opettamaan tälläisia asioita vanhemmilleen. Toki lapsi voi tuollaista kysellä, mutta pitävät perustelut jäävät kyllä antamatta, etenkin kun ne jäävät aikuiseltakin antamatta.

Meillä se vaan meni niin, että minä kyselin miksi faijan pitää kuolla ja me pääsemme paratiisiin. Siihen mutsilla muotoutui rutiiniksi "no ehkä" -alkuinen lyhyt kuittaus. Ne kun haluaa seurata Raamatun Jeesusta tekisivät paremmin jos seuraisivat Jeesusta myös uskonnollisen kostuttautumisen osalta, siis aikaisintaan kolmekymppisenä. Perheen sisällä tapahtuva lapsen repiminen uskonnolla kahtaalle ei rakenna, kuten ei rakenna lapsen käyttäminen kiristykseenkään.

Vastaa Viestiin