Ylösnousemus

Jehovan todistajien oppien lähempää tarkastelua

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Pinehas
Viestit: 6
Liittynyt: 21.09.2017 09:07

Ylösnousemus

Viesti Kirjoittaja Pinehas » 01.05.2018 00:40

Tuli tossa kaverin kanssa puhetta ylösnousemuksesta paratiisissa, niin osaako kukaan kertoa, miten se toteutuu syntymättömien lasten kohdalla?

Onko niin, että yhtäkkiä äiti on raskaana uudestaan?
Entäs jos on ollut useampi keskenmeno?

Kuitenkin hedelmöitynyt munasolu on pyhä ja elävä jeppuloiden oppikirjan mukaan...

Markku Meilo
Viestit: 13432
Liittynyt: 24.04.2007 10:28

Re: Ylösnousemus

Viesti Kirjoittaja Markku Meilo » 01.05.2018 01:39

Pinehas kirjoitti:Tuli tossa kaverin kanssa puhetta ylösnousemuksesta paratiisissa, niin osaako kukaan kertoa, miten se toteutuu syntymättömien lasten kohdalla?
En muista ensimmäistäkään ajatusta esitetyn aiheesta, Vt-seura tuskin on valmistautunut ajatuksen varalle. Lähimmäksi tulee kuuluisa perheansio, eli sen mukaan voisi ajatella, että saliuskottavan jehovantodistajanaisen (maailmanlopun yli) kantama zygootti voisi kuin voisikin olla OK hallintoelimelle. Odotan kommenttia siltä suunnalta.
Onko niin, että yhtäkkiä äiti on raskaana uudestaan?
Toi alkaa olla niitä ph-tason juttuja, joista Jeesus on hyvä esikuva.
Entäs jos on ollut useampi keskenmeno?
Perheansioon lukemani (mahdollisesti maailmanlopun yli kannettu) zygootti ei kuitenkaan ole automaattisesti olekaan ylösnousemuskelpoinen (Vartiotorni 15. kesäkuuta 1984 sivu 30). Tässä on vanha ongelma kun Raamattu heittää kapuloita rattaisiin. Tuskin kukaan jehovantodistaja on epätietoinen Vt-seuran kannasta, että naisen hedelmöittynyt munasolu katsotaan elämään oikeutetuksi ihmisalkioksi, siis käytännössä ’uudeksi ihmiseksi’. Tällöin myöskään aborttia ei sallita mistään syystä. Toki taas syntymänsä jälkeen lapsella ei ole tätä yksilöllistä elämänoikeutta, vaan Vt-seuran mukaan lapsi on nk. perheansion varassa siihen asti kun hän kastattaa itsensä jehovantodistajaksi. Toki perheansion (family merit) suhteen Vt-seuran materiaali on vuosien varrella ollut jonkin verran häilyvää, eikä ihme kun Raamattu ei moista termiä tunne. Sen sijaan Raamattu tuntee seuraavanlaisen järjestelyn:
”Isiä ei tule surmata lasten takia eikä lapsia tule surmata isien takia. Kukin tulee surmata oman syntinsä vuoksi.” (5. Moos. 24:16 UMK)
Tämän estämättä Raamatussa kuitenkin mainitaan jumalan tappaneen Daavidin ja Batseban lapsen (2. Sam. 12:14). No tämä ilmiselvä ongelma on tietysti selitettävä pois päiväjärjestyksestä ja kas näin se tehtiin nuoruudessani (w60 Aug 1 p 479-480) :
”In this particular case of David and Bath-sheba neither of them had a right to the child and so there was no injustice in their being deprived of it. Besides, as an uncircumcised, unnamed infant it had not as yet developed any personality pattern or consciousness so as to appreciate life.”
Tämä meni aikoinaan minulta ohi ja kun siihen törmäsin, niin minun oli luettava tuo kolmasti ennen kuin uskoin silmiäni. Vt-seura on kuin onkin löytänyt tapauksen, jossa vanhemmilla ei ole oikeutta lapseen ts. lapsella ei olekaan ollut oikeutta elämään. Lapsen puolelta oli sitten vielä raskauttavaa, että lapsi ei ollut ehtinyt järjestää nimeä itselleen eikä ympärileikauttaa itseään. Lisäksi Vt-seura katsoi, että lapsi ei ollut huolehtinut siitä, että hänen persoonallisuutensa olisi ehtinyt seitsemässä päivässä kehittyä sille tasolle, että hänen tietoisuutensa riittäisi Vt-seuran edellyttämään elämän ymmärtämiseen.

Jos Daavidin ja Batseban tapausta sovellettaisiin tämän päivän jt-inkvisiittori-istuntoon, olisi tuloksena seuraavanlainen päätös:

”Tässä nimenomaisessa tapauksessa Jannella ja Lauralla ei kummallakaan ollut oikeutta lapseen, joten heidän valitsemansa abortti oli oikeutettu. Päätöksessä otettiin lisäksi huomioon, että lapselle ei oltu annettu nimeä, lasta ei oltu ympärileikattu, eikä lapsi ollut kehittänyt persoonallisuutta siihen rajaan, että lapsi olisi osannut arvostaa Jehovan maanpäällistä Järjestöä.”

Asiaa on käsitelty 2005 kysärissä (Vartiotorni 15. toukokuuta 2005 sivu 31) ja sen verran on 45 vuodessa edistytty, että aivan pähkähullu selitys on hylätty. Itse pääasia, Raamatun ristiriita elää edelleen ja voi hyvin.
Kuitenkin hedelmöitynyt munasolu on pyhä ja elävä jeppuloiden oppikirjan mukaan...
Toi yllä lainaamani on ko. ohjekirjoista, mutta siitä ei tule nk. "hullua hurskaammaksi".

Lothar II
Viestit: 412
Liittynyt: 08.12.2009 10:52

Re: Ylösnousemus

Viesti Kirjoittaja Lothar II » 01.05.2018 10:32

Markku Meilo kirjoitti: aborttia ei sallita mistään syystä. Toki taas syntymänsä jälkeen lapsella ei ole tätä yksilöllistä elämänoikeutta,
Muistan aika hyvin kun huomasin nuo ristiriidat silloin, mutta ei auttanut muu kuin lakaista ne maton alle pois ajatuksista. :shh:
Vuosien mittaan maton alle kerääntyi liian häiritsevä muhkura ristiriitaisuuksia.
Sitten eräänä kauniina päivänä tuli siivottua maton alus puhtaaksi.

Markku Meilo
Viestit: 13432
Liittynyt: 24.04.2007 10:28

Re: Ylösnousemus

Viesti Kirjoittaja Markku Meilo » 01.05.2018 11:10

Lothar II kirjoitti:Vuosien mittaan maton alle kerääntyi liian häiritsevä muhkura ristiriitaisuuksia.
Sitten eräänä kauniina päivänä tuli siivottua maton alus puhtaaksi.
Tuosta juolahti mieleen niiden ristiriitaisuuksien määrä, joka ristiriitaisuuksia havainneelta yksittäiseltä henkilöltä jää pakosta havaitsematta. Kun seuraa kriittisiä nettipalstoja, niin kaiken aikaa tulee eteen uusia huomioita. Toisaalta sitä voi pitää luonnollisena, jolloin epäluonnollista onkin puhe jostain yliluonnollisesta totuudesta.

Weathertop
Moderaattori
Viestit: 1387
Liittynyt: 17.06.2017 19:35

Re: Ylösnousemus

Viesti Kirjoittaja Weathertop » 01.05.2018 12:55

Lothar II kirjoitti: Muistan aika hyvin kun huomasin nuo ristiriidat silloin, mutta ei auttanut muu kuin lakaista ne maton alle pois ajatuksista. :shh:
Sama täällä, ainakin mitä Daavidin ja Batseban lapsen tapaukseen tulee. Jehvanalle kiitos ajatuspysäytystekniikoista.
Vain paha meitä kiittää. Oi, veljet pimeän.

Polyester
Viestit: 2852
Liittynyt: 11.05.2007 22:11

Re: Ylösnousemus

Viesti Kirjoittaja Polyester » 01.05.2018 22:08

On tuosta näköjään ollut juttua. Esiin vedetään "Emme tiedä, mutta voimme luottaa siihen, että Jehova ratkaisee asian täydellisen oikeudenmukaisella tavalla" -kortti.
w09 15/4 s. 12-13 kirjoitti: Lukijoiden kysymyksiä

Onko toivoa sellaisen lapsen ylösnousemuksesta, joka kuolee äitinsä kohdussa?

Niiden, jotka eivät ole koskaan menettäneet syntymätöntä lasta tällä tavoin, voi olla vaikea kuvitella, miltä se tuntuu. Joillekin vanhemmille tällainen kokemus tuottaa syvää surua. Eräs äiti menetti viisi syntymätöntä lasta. Aikanaan hän sai iloita kahden terveen pojan kasvattamisesta. Silti hän muisti jokaisen menetyksen. Hän tiesi elämänsä loppuun saakka, kuinka vanhoja hänen lapsensa olisivat, jos nämä olisivat jääneet henkiin. Onko tällaisilla kristityillä perustetta toivoa, että he saisivat ylösnousemuksen välityksellä takaisin sen, mitä he ovat menettäneet?

Yksinkertaisesti sanottuna emme tiedä vastausta. Raamatussa ei suoranaisesti käsitellä kuolleina syntyneiden tai keskenmenossa menetettyjen lasten ylösnousemusta. Siinä on kuitenkin periaatteita, jotka koskevat tätä kysymystä ja saattavat tuoda jonkin verran lohdutusta.

--

Tarkoittaako tämä kaikki sitten sitä, että Raamatun opetuksen mukaan lapset, jotka kuolevat ennen syntymäänsä, saavat ylösnousemuksen? On korostettava, että Raamattu ei vastaa tähän kysymykseen suoraan, joten asian suhteen ei ole syytä olla dogmaattinen. Tämä aihe voi herättää lähes loputtomasti erilaisia kysymyksiä. Olisi kuitenkin parasta välttää spekulointia. Sen tiedämme, että asia on Jehova Jumalan käsissä ja että hän on runsas rakkaudellisessa huomaavaisuudessa ja armossa (Ps. 86:15). Hänen harras halunsa on tehdä kuolema tyhjäksi ylösnousemuksen välityksellä (Job 14:14, 15). Voimme luottaa siihen, että hän toimii aina oikein. Ohjatessaan rakkaudellisesti Poikaansa ”murskaamaan Panettelijan työt” hän parantaa samalla ne monet haavat, joita elämä tässä pahassa asiainjärjestelmässä on meille aiheuttanut (1. Joh. 3:8).
Mikäli jollekulle jää vielä tämänkin jälkeen häiritseviä kysymyksiä, kypsät kristityt voivat tarjota hänelle rakkaudellista apua näyttämällä hänelle "Tällaisilla asioilla ei kannata spekuloida, sillä paratiisissa tulee olemaan ikuisesti aikaa pohtia paljon mukavampia kysymyksiä" ja "Aikaa on vähän, joten meidän kannattaa asettaa hyvän uutisen julistaminen etusijalle" -kortit.

https://wol.jw.org/fi/wol/d/r16/lp-fi/2009285

Weathertop
Moderaattori
Viestit: 1387
Liittynyt: 17.06.2017 19:35

Re: Ylösnousemus

Viesti Kirjoittaja Weathertop » 02.05.2018 15:02

Mielenkiintoisesti Seura osaa kuitenkin vastata moneen muuhun opilliseen kysymykseen, josta Raamattu ei pukahda mitään. En muista esimerkiksi jaetta, jossa määriteltäisiin teokraattiset nukkumisasennot tai kerrottaisiin, että kireiden kalsareiden käyttö on masturbaatiota, joka puolestaan on syntiä. Tai opastettaisiin, millaista seksiä aviopuolisot saavat keskenään harrastaa ja millaista eivät.
Vain paha meitä kiittää. Oi, veljet pimeän.

Polyester
Viestit: 2852
Liittynyt: 11.05.2007 22:11

Re: Ylösnousemus

Viesti Kirjoittaja Polyester » 02.05.2018 18:05

Weathertop kirjoitti:Mielenkiintoisesti Seura osaa kuitenkin vastata moneen muuhun opilliseen kysymykseen, josta Raamattu ei pukahda mitään.
Seuralle ei ole edes hidaste, saati este se, mitä Raamatussa lukee tai ei lue. "Raamatun periaatteita" löytyy sitä mukaa kun tarvitaan, ja jos joku ei näitä ymmärrä, vika on hänessä eikä Seurassa. Toisaalta suorakin käsky voidaan ohittaa vedoten kuvaannollisuuteen, hyperbolaan tai siihen, että asia koski tiettyä ryhmää tai aikakautta.

Tässä asiassa ei ehkä ole haluttu antaa suoraa vastausta siksikään, että kysymys on lopulta aika epäkiinnostava hallintoelimen palvonnan kannalta. Housujen kireyden tai voimisteluasentojen ohjeistamisella järjestö sentään pääsee ohjaamaan käyttäytymistä, ja mikäs sen kivempaa kontrollifriikin mielestä, mutta ei liene kovin suurta käytännön merkitystä, mitä joku ajattelee syntymättömien lasten pelastumisesta. Oman nahan pelastaminenhan siinä kuitenkin on päällimmäisenä mielessä. Ja onhan lehtiin hyvä myös välillä tällaista "pohdiskelevampaa" sisältöä saada, etteivät luulisi ihan aivot narikkaan -kultiksi.

J Hepatiitti
Viestit: 485
Liittynyt: 12.01.2018 02:03

Re: Ylösnousemus

Viesti Kirjoittaja J Hepatiitti » 03.05.2018 01:58

Polyester kirjoitti:[Oman nahan pelastaminenhan siinä kuitenkin on päällimmäisenä mielessä. Ja onhan lehtiin hyvä myös välillä tällaista "pohdiskelevampaa" sisältöä saada, etteivät luulisi ihan aivot narikkaan -kultiksi.
Sentään esinahka pelastui jehovamankelista selvittyä. Mutta kyllähän se on niin,että jos jt-logiikkaa käyttää, niin jokaiselle sikiölle löytyy oma paikkansa. Jos ei muuten, niin Marsista tehdään asui kelpoinen planeetta ja sinne kulkee uskon kekäleillä tuhiseva höyryveturi.

Alkuperäinen hepreankielen maata tarkoittava sana tarkoittaa mitä tahansa tyhjyydessä leijailevaa murikkaa tarpeen mukaan. Dormammun, Cromin ja pahan hengen mukaan.
"I used to be a good person. I think there's something seriously wrong with me." -Veikko Leinonen

Avatar
Jaakko Ahvenainen
Viestit: 8100
Liittynyt: 28.04.2007 15:41
Paikkakunta: Lieksa

Re: Ylösnousemus

Viesti Kirjoittaja Jaakko Ahvenainen » 05.05.2018 23:09

Weathertop kirjoitti:En muista esimerkiksi jaetta, jossa määriteltäisiin teokraattiset nukkumisasennot...
Koetanpa avittaa. Sopisiko tämä Hesen 4:9 esimerkki: "Ota vehnää, ohraa, papuja, linssejä, hirssiä ja vaivaisvehnää, pane ne samaan astiaan ja leivo niistä itsellesi leipää. Se olkoon ravintosi niiden kolmensadanyhdeksänkymmenen päivän ajan, jotka makaat kyljelläsi.". (KR92) :)

Hallintoelimelle suositan, elleivät jo ole oivaltaneet, niin ja tietenkin seurakunnan vanhimmistolle. Beteleistä ei ole niin väliä. Pyörivät painajaisissaan kuitenkin.

Vastaa Viestiin