Jehovan sydämen ilahduttaminen

Jehovan todistajien oppien lähempää tarkastelua

Valvoja: Moderaattorit

Oraakkeli
Viestit: 49
Liittynyt: 15.11.2015 21:29

Jehovan sydämen ilahduttaminen

Viesti Kirjoittaja Oraakkeli »

Vartiotornin maailmassa ihmiselle annetaan raskas taakka: todistaja kantaa vastuuta itse Jehovan sydämen ilahduttamisesta. Äkkiseltään voisi ajatella, ettei tässä mitään ihmeellistä ole; eikö ole aivan luonnollista ajatella Jumalan iloitsevan, jos ihminen osoittautuu uskolliseksi ja toimii viisaasti. Tarkempi teologinen analyysi paljastaa kuitenkin Vartiotornin ajattelussa olevan vakavia ongelmia; oikeastaan sen teologiaan sisältyy sisäänrakennettuna hengellinen väkivalta.

Sananlaskut 27:11 on jae, jonka todistajat osaavat ulkoa, koska kyseinen kohta on yksi heidän useimmiten lainaamistaan raamatunjakeista. Kristikunnassa ani harva muistaisi, mitä siinä sanotaan. Miksi kohta on niin tärkeä todistajille? Koska se liitetään heidän kirjallisuudessaan säännönmukaisesti ns. kiistakysymykseen Jehovan ja Saatanan välillä. Jehovan todistajien teologian mukaan Saatana herjaa Jehovaa ja kiistää ihmisten nuhteettomuuden. Sinun pitää sen tähden antaa Jumalalle materiaalia, jotta Jehova voisi vastata Perkeleelle! Entä jos mokaat? Onko Jehovan päivä pilalla?

Kysymys on lopulta uskonnon ja evankeliumin erosta. Uskonnon ideanahan on saada Jumalan hyväksyntä teoilla ja suorittamalla. Evankeliumi sen sijaan lahjoittaa pelastuksen - koska Jumala vain on sellainen. Hän ei anna mahdollisuutta ihmiselle ostaa suhdetta häneen. Tätä pelastuksen ulottuvuutta kuvaa uudesti syntymisen käsite. Ajatus on analoginen biologisen syntymisen kanssa: kukaan ei voi avittaa omaa syntymistään.

Todistajan osana on siis osoittautua tosi palvojaksi, ei pelkäksi tavalliseksi kristityksi, vaan tosi kristityksi. Näin Jehovan sydän iloitsee ja Saatana joutuu häpeään. Jehova on tyytymätön, jos todistaja ei onnistu antamaan kunnollista todistusta Pomostaan. Tällöinhän Herjaaja voisi todeta ihmisessä - Jumalan luomistyössä - olevan jotain vikaa. Pieni ihminen joutuu näin mukaan kosmiseen taisteluun Jumalan ja henkivaltojen välillä.

Sääliksi käy niitä todistajia, jotka ovat luonteeltaan herkkiä tai kärsivät alemmuuden tunteesta. Toisilta puuttuu kokemus ehdottomasta rakkaudesta. Uskoisin tällaisten julistajien olevan alttiita erilaisille mielenterveyden ongelmille. Armon evankeliumi on jotain ihan muuta kuin uskontoa. Sen logiikkaan ei kuulu ansaitseminen. Eihän lapsen tarvitse ansaita asemaansa lapsena perheessä. Rakastavat vanhemmat rakastavat pyytettä, ilman ehtoja.

Teologisesti oppi pelastettujen kahdesta ryhmästä on hyvin vahingollinen Vartiotorniin uskoville. Käytännössä "suuri joukko" on orjan asemassa, koska lapseus on varattu voidelluille. Tästä seuraa ankara ja työteliäs uskonto, jossa pääasia on ilahduttaa Jehovan - ja hallintoelimen - sydän olemalla oikein hyvä ja nöyrä, sellainen, josta Jumala voi olla ylpeä. Rakkaudesta tulee ehdollista; jos et täytä vaatimuksia, joudut hylätyksi. Vartiotornin Jumala on hylkäävä jumala.

Hengellinen väkivalta onkin pitkälti siinä, että joku ihminen katsoo voivansa sanoa, mihin tasoon ihmisen pitäisi yltää pyhityselämässään. Kuka ihminen voi tietää toisen sydämen? Tai ihmisen lähtökohdat, ja kaikki elämän erilaiset kokemukset? Jehovan todistajat sanovat mieluusti, etteivät he tuomitse ketään. Ihmisinä se voi pitää monien kohdalla paikkansa. Järjestön teologia on kuitenkin kova ja karu, koska ihmiselle kasataan siinä aivan kohtuuton kuorma kannettavaksi.

Mitä tehdä kun Syyttäjä syyttää ja herjaa? Todistajat pyrkivät oikein kovasti ponnistelemaan, jotteivät antaisi lisää aiheita pilkkaan. Kristitty voisi levätä ja todeta: " Antaa kahlekoiran haukkua. Jumala on antanut vastauksen puolestani. Kiista on voitettu jo 2000 vuotta sitten"

Hyvä isä iloitsee lapsestaan, koska tämä on hänen ainutlaatuinen lapsensa. Aito vanhemmuus ei ikinä hylkää. Asema lapsena säilyy vaikka tila voi muuttua. Tottelematonkin lapsi pysyy lapsena. Olisiko Taivaallinen Isä erilainen? Vartiotornin pitäisi ensin edes myöntää, että muutkin ovat lapsia kuin ns. voidellut. Vasta sen jälkeen se voi - toivottavasti - alkaa muodostaa terveempää näkemystä pelastuksesta.
Markku Meilo
Viestit: 13446
Liittynyt: 24.04.2007 10:28

Re: Jehovan sydämen ilahduttaminen

Viesti Kirjoittaja Markku Meilo »

Oraakkeli kirjoitti:Äkkiseltään voisi ajatella, ettei tässä mitään ihmeellistä ole; eikö ole aivan luonnollista ajatella Jumalan iloitsevan, jos ihminen osoittautuu uskolliseksi ja toimii viisaasti.
Yhtä äkkiseltään voi kysellä mihin ihmisten luoma mahtava jumala tarvitsee ihmisiä muuhun kuin hallintoalamaisiksi pappisluokalle.
Tarkempi teologinen analyysi paljastaa kuitenkin Vartiotornin ajattelussa olevan vakavia ongelmia; oikeastaan sen teologiaan sisältyy sisäänrakennettuna hengellinen väkivalta.
Samasta hengellisestä väkivallasta isot kirkkokunnat ovat hissukseen pyrkimässä eroon ja siihen rakoon pyrkivät nyt pienemmät ryhmät.
Kysymys on lopulta uskonnon ja evankeliumin erosta. Uskonnon ideanahan on saada Jumalan hyväksyntä teoilla ja suorittamalla. Evankeliumi sen sijaan lahjoittaa pelastuksen...
Tuolla jaolla päätyy tilanteeseen, jossa ajanlaskumme ensimmäisellä vuosisadalla oli hyvin lyhyen aikaa evankeliumi, se levitettiin koko taivaan alla olleeseen luomakuntaan (Kol. 1:23) ja odotettiin Jeesuksen lupaamaa paluuta, jonka Jeesus ajoitti samoin tuolle ajanlaskumme ensimmäiselle vuosisadalle. Jeesus ei pitänyt lupaustaan, mutta toivorikkaat seuraajat saivat asian kehitettyä uskonnoksi ja lopulta useaksi uskonnoksi. Nykyään niitä voi laskea olevan kymmeniä tuhansia, riippuen laskentatavasta.
Pieni ihminen joutuu näin mukaan kosmiseen taisteluun Jumalan ja henkivaltojen välillä.
Tuo kuuluisa maailmankaikkeuden suurin kiistakysymys on siitä jännä asia, kun Aabraham ei Raamatun mukaan sitä maininnut, kuten ei Mooses, eikä profeetat. Myöskään Jeesus sekä apostolit eivät tuoneet asiaa esille.
Armon evankeliumi on jotain ihan muuta kuin uskontoa.
Jos esitettyä eroa haluaa ylläpitää, niin olisi parasta keksiä uskottava ja looginen selitys sille miksi Raamatun UT:n lopun aika olisi jatkunut jo noin 2000 vuotta ja miksi Jeesus petti seuraajansa tuolla armon evankeliumillaan.
Hengellinen väkivalta onkin pitkälti siinä, että joku ihminen katsoo voivansa sanoa, mihin tasoon ihmisen pitäisi yltää pyhityselämässään.
Joku voisi katsoa hengelliseksi väkivallaksi myös epärehellisyyden, jossa Raamatun kuvailemalle lopun ajan jeesusodottelulle annetaan aina uusille sukupolville valheellinen kuva.
Olisiko Taivaallinen Isä erilainen?
Itse asiassa taivaanisän voi hyvin oikeutetusti katsoa juutalaisten taivaanisäksi ja lakiliiton olevan voimassa. Raamatun UT:n Jeesuksen asema odotettuna messiaana lepää aivan liian köykäisten ja tarkoitushakuisten Raamatun VT:n lainausten pohjalla.
Vartiotornin pitäisi ensin edes myöntää, että muutkin ovat lapsia kuin ns. voidellut. Vasta sen jälkeen se voi - toivottavasti - alkaa muodostaa terveempää näkemystä pelastuksesta.
Terve näkemys UT:n lupaamasta pelastuksesta johtaisi siihen, että tulisi laittaa lappu luukulle ja päästää todellisuus valloilleen.
Pro et contra
Viestit: 1615
Liittynyt: 04.08.2014 19:37

Re: Jehovan sydämen ilahduttaminen

Viesti Kirjoittaja Pro et contra »

Oraakkeli:
Vartiotornin pitäisi ensin edes myöntää, että muutkin ovat lapsia kuin ns. voidellut. Vasta sen jälkeen se voi - toivottavasti - alkaa muodostaa terveempää näkemystä pelastuksesta.
Kyllä!
...mutta tämän lähtökohtaisen lapseuden myöntäminen on Vartiotornille mahdotonta.
~ Sano minulle sinä, jota minun sieluni rakastaa: kussas laidunta pidät, ja kussas lounaalla lepäät? ...
KV 1:7
Kaarmis
Viestit: 3911
Liittynyt: 29.04.2007 22:13

Re: Jehovan sydämen ilahduttaminen

Viesti Kirjoittaja Kaarmis »

Se on mahdotonta koska sitten ei olis enää mitään millä ihmisiä sitouttaa. Koko rakennelma luhistuisi käsiin.
"Meinasin sanoa että älä tule haudallenikaan. Mutta - tule silti."
Markku Meilo
Viestit: 13446
Liittynyt: 24.04.2007 10:28

Re: Jehovan sydämen ilahduttaminen

Viesti Kirjoittaja Markku Meilo »

Kaarmis kirjoitti:Se on mahdotonta koska sitten ei olis enää mitään millä ihmisiä sitouttaa. Koko rakennelma luhistuisi käsiin.
Ja onhan uudestisyntymää haikaileville tarjontaa yllin kyllin kilpailevissa piireissä jos nyt sitten jo useamman kerran ylibuukattuun 144000 joukkoon ei halua heittäytyä. Mitä mainittuun pelastukseen tulee, niin itse näen lahjoituksen ja ansainnan välillä pikemminkin veteen piirretyn viivan kuin selvän rajan. Pelkästään jo johdonmukainen järjestettyihin tilaisuuksiin osanotto on ansaintaa, puhumattakaan ponnistelusta oman näkemyksensä oikeutuksen puolesta.
Polyester
Viestit: 2971
Liittynyt: 11.05.2007 22:11

Re: Jehovan sydämen ilahduttaminen

Viesti Kirjoittaja Polyester »

Oraakkeli kirjoitti:Todistajan osana on siis osoittautua tosi palvojaksi, ei pelkäksi tavalliseksi kristityksi, vaan tosi kristityksi. Näin Jehovan sydän iloitsee ja Saatana joutuu häpeään. Jehova on tyytymätön, jos todistaja ei onnistu antamaan kunnollista todistusta Pomostaan. Tällöinhän Herjaaja voisi todeta ihmisessä - Jumalan luomistyössä - olevan jotain vikaa. Pieni ihminen joutuu näin mukaan kosmiseen taisteluun Jumalan ja henkivaltojen välillä.
Jehova tulee surulliseksi, jos viettää joulua tai syntymäpäiviä. Toisaalta joku havaittavalla tavalla olemassa oleva ihminen voi tulla surulliseksi, jos ei osallistu heidän järjestämiinsä juhliin, ja itselläkin on vaikeuksia ymmärtää, mikä joulussa tai syntymäpäivissä oikeasti on niin pahaa. Yritä siinä sitten tasapainoilla kiistakysymyksen keskipisteessä.
Teologisesti oppi pelastettujen kahdesta ryhmästä on hyvin vahingollinen Vartiotorniin uskoville. Käytännössä "suuri joukko" on orjan asemassa, koska lapseus on varattu voidelluille. Tästä seuraa ankara ja työteliäs uskonto, jossa pääasia on ilahduttaa Jehovan - ja hallintoelimen - sydän olemalla oikein hyvä ja nöyrä, sellainen, josta Jumala voi olla ylpeä. Rakkaudesta tulee ehdollista; jos et täytä vaatimuksia, joudut hylätyksi. Vartiotornin Jumala on hylkäävä jumala.
Uskonnollisissa kulteissa kulttijohto usein tavalla tai toisella säteilee jumalallista valoa. Jehovan todistajien tapauksessa se tulee Jeesuksen veljeyden ja Uskollisen ja ymmärtäväisen orjan statuksen kautta.
Hyvä isä iloitsee lapsestaan, koska tämä on hänen ainutlaatuinen lapsensa. Aito vanhemmuus ei ikinä hylkää. Asema lapsena säilyy vaikka tila voi muuttua. Tottelematonkin lapsi pysyy lapsena. Olisiko Taivaallinen Isä erilainen? Vartiotornin pitäisi ensin edes myöntää, että muutkin ovat lapsia kuin ns. voidellut. Vasta sen jälkeen se voi - toivottavasti - alkaa muodostaa terveempää näkemystä pelastuksesta.
Uskon, että monia Jehovan todistajia sisimmässään loukkaa se, ettei heitä lasketa Jumalan lapsiksi, vaikka he eivät helposti tätä myöntäisikään (edes itselleen).
Markku Meilo
Viestit: 13446
Liittynyt: 24.04.2007 10:28

Re: Jehovan sydämen ilahduttaminen

Viesti Kirjoittaja Markku Meilo »

Polyester kirjoitti:Uskon, että monia Jehovan todistajia sisimmässään loukkaa se, ettei heitä lasketa Jumalan lapsiksi, vaikka he eivät helposti tätä myöntäisikään (edes itselleen).
Mä olen miettynyt samaa kun olen muistellut kuinka jotkin nuoruuteni voidellut kuljeksivat ikäänkuin jalat eivät ylettäisi maahan ja paarialuokka katseli heitä ylöspäin. Nyt hallintoelin jatkaa samaa perinnettä. Suuri joukko on ollut ilmiselvää paarialuokkaa kautta aikain. Vikka alkuun pääsivät taivaaseen, niin heillä ei kuitenkaan ollut kuolemattomuutta, "koska heidän uskonsa on heikompi". Sitten kun suuri joukko uudelleensijoitettiin maahan, niin he eivät olleet jehovantodistajia, minäkin oli hyvän tahdon ihminen. Nyt tuo nimitysero on jäänyt pois, mutta edelleen suuri joukko on sopimuksettomassa tilassa ja siis yläluokan almijen varassa.

Kiitos sekavan Raamatun, sitä soveltamalla saa aikaan vaikka tuon luokkajaonkin. Sitten kun ajattelee, että Jeesus lupasi palata aikana, jolloin kaikki olivat voideltuja, niin viimeistään huomaa luokkajaon ongelman. Pelihän viheltyi (onko toi edes oikea sana) poikki kun Jeesus ei palannut, niin luulisi roolipelissä alkuperäisten sääntöjen olevan silti voimassa, vaikka roolipeliä onkin.
Vastaa Viestiin