JW Broadcasting lokakuu 2018

Jehovan todistajien oppien lähempää tarkastelua

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Avatar
Tony
Viestit: 7464
Liittynyt: 28.04.2007 07:38

JW Broadcasting lokakuu 2018

Viesti Kirjoittaja Tony » 14.10.2018 13:24

Cedarsin ajatukset lokakuun JW Broadcasting -ohjelmasta.

Ohjelmassa käsitellään mm. uutta Uuden Maailman Käännöstä, ja sitä, kuinka monelle kielelle se on saatu käännettyä. Sen julkaisustahan on jo viisi vuotta. Suomeksi sitä ei ole vielä saatu.

Cedars ottaa esille muutaman paikan, joissa uusi Uuden Maailman Käännös pelaa järjestön pussiin välittämättä siitä, miten paikat on käännetty tyyliin kaikissa muissa käännöksissä.

Yksi jae koskee Jeftan lupausta uhrata Jehovalle polttouhrina sen joka tulee ensimmäisenä talonsa ovista Jeftaa vastaan, kun tämä palaa kotiin voittoisalta sotareissulta. Järjestöhän ei hyväksy ilmeistä, eli että polttouhrilla tarkoitetaan tarinassa polttouhria. Järjestön mukaan Jeftan tytär meni vain jonnekin sen aikaiseen haaratoimistoon lopun iäksi ja lupasi olla harrastamatta koskaan seksiä. (Moni heittäytyisi toki mielummin polttouhriksi.)

Järjestön versiota tukemaan muokattu jae on Tuomarien kirjan (UM: Tuomarit) 11:40. Järjestön Raamatussa tavaksi tuli käydä morjenstamassa ja tsemppaamassa Jeftan tytärtä haaratoimistossa, kun muissa käännöksissä todetaan että kyse oli surutyöstä Jeftan tyttären muistolle.

Raamattu 1992: että nuoret tytöt menivät vuosittain neljäksi päiväksi ylistämään lauluillaan gileadilaisen Jeftan tyttären muistoa.

UM: vuodesta vuoteen Israelin tyttäret kävivät antamassa kiitosta gileadilaisen Jeftan tyttärelle, neljä päivää vuodessa.

Toinen Cedarsin esille nostama jae on 4. Mooseksen kirjan 31:18. Luku käsittelee Jehovan kostoretkeä midianilaisille. Tarkoitus oli tappaa kaikki midianilaiset. Kun soteretkue palasi ja Moosekselle selvisi, ettei kaikkia oltukaan tapettu, Mooseksella paloi käpy ja käski tappamaan loputkin. Paitsi tytöt, jotka eivät olleet harrastaneet seksiä. Ne sai Mooseksen mukaan pitää itsellään. Myös vanhempi UM toteaa asian. Uusi Uuden Maailman Käännös jättää kuitenkin mainitsematta sen, että tytöt sai pitää itsellään ja toteaa vain että tytöt sai jättää henkiin. Melko epätoivoista venkulointia saada Vanhan testamentin Jehova näyttämään inhimillisiä piirteitä.

Raamattu 1992: Mutta tytöt, jotka eivät ole maanneet miehen kanssa, saatte ottaa itsellenne.

UM: Ja jättäkää itsellenne eloon kaikki tyttölapset, jotka eivät ole kokeneet mitä on maata miehen kanssa.

Uusi UM: But you may keep alive all the young girls who have not had sexual relations with a man.

"Jos Seura sanoisi minulle, että tämä kirja on musta vihreän sijaan, minä sanoisin: 'Kappas vaan, voisin vaikka vannoa, että se on vihreä, mutta jos Seura sanoo, että se on musta, niin se on musta!'" - Bart Thompson - piirivalvoja

Pro et contra
Viestit: 1609
Liittynyt: 04.08.2014 19:37

Re: JW Broadcasting lokakuu 2018

Viesti Kirjoittaja Pro et contra » 14.10.2018 17:52

Jeftasta:
https://tampereenseurakunnat.fi/sivusto ... 18880.blog

Tapahtuman muistiinmerkintä on tulkittu lähinnä opettavana kertomuksena, ei mitenkään mallina siitä mitä kaikkea voi Jumalalle luvata ( vannoa ) ,Jumala ei tätä Jeftalta kuten ei muiltakaan vaatinut eikä halunnut, Jeesuksen kehotus "olemaan vannomatta" on aina ajankohtainen neuvo.
Mutta kertomusta on yritetty tulkita todistajien taholta myös niin että Jefta olisi ikäänkuin luovuttanut vertauskuvallisena polttouhrina tyttärensä ja mielestäni kertomus antaa tällekkin tulkinnalle mahdollisuuden..toisaalta Jumala antoi verivelkaisten kuninkaidenkin hallita Israelia joten miksei Jeftankin? ..mutta onko kertomusta ylipäätään tarpeen tulkita? ...mahdollisesti kyllä koska Jeftan tyttären kohtalo on epäoikenmukainen ja kristillisen Jumala käsityksen vastainen.
Viimeksi muokannut Pro et contra, 14.10.2018 18:13. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
~ Sano minulle sinä, jota minun sieluni rakastaa: kussas laidunta pidät, ja kussas lounaalla lepäät? ...
KV 1:7

Ariadna
Viestit: 2177
Liittynyt: 28.04.2007 10:16

Re: JW Broadcasting lokakuu 2018

Viesti Kirjoittaja Ariadna » 14.10.2018 17:58

Tony kirjoitti:Yksi jae koskee Jeftan lupausta uhrata Jehovalle polttouhrina sen joka tulee ensimmäisenä talonsa ovista Jeftaa vastaan, kun tämä palaa kotiin voittoisalta sotareissulta. Järjestöhän ei hyväksy ilmeistä, eli että polttouhrilla tarkoitetaan tarinassa polttouhria. Järjestön mukaan Jeftan tytär meni vain jonnekin sen aikaiseen haaratoimistoon lopun iäksi ja lupasi olla harrastamatta koskaan seksiä. (Moni heittäytyisi toki mielummin polttouhriksi.)
Muistan noin opetetun ainakin jo 80 luvulta asti ja perusteluksi käytettiin Jeremian 7 lukua jossa kansa edelleen uhraa lapsiaan ja Jeremia puolustaa jumalaansa."Siellä he polttavat omia poikiaan ja tyttäriään. Mitään sellaista en ole koskaan käskenyt enkä koskaan ajatellut"

Tässä on kyllä se ristiriita kun itse Jahve varhaisemmissa kirjoituksissa vaati uhrattavan myös ihmisiä erottelematta ihmistä eläimestä.

2.Moos.34:9 "Jokainen, joka ensimmäisenä tulee ulos äitinsä kohdusta, kuuluu minulle, samoin jokainen karjaasi syntyvä urospuolinen esikoinen, niin sonnivasikka kuin karitsakin"

On hyvä myös muistaa kuinka Jahve käski Aabrahamia uhraamaan poikansa, tosin siinä tilanteessa enkeli puuttui asiaan, Jeftan tytärtä eivät enkelit suojelleet kuten ei muitakaan Tuomarien kirjan naisia.

Tuom.19 luku kertoo aikansa naiskäsityksistä:
tarina kertoo benjamilaisen heimon keskuudessa tapahtuneesta sivuvaimon ja talonisännän tyttären yön yli kestäneestä joukkoraiskauksesta, jotka talon isäntä vieraanvaraisuudessaan antoi roskaväen maattavaksi.

Miehen kutsuessa vaimoa mukaansa huomasi tämän kuolleen öisen tapahtuman päätteeksi. Mitä mies teki nähtyään vaimonsa kuolleena: hän paloitteli vaimonsa kaiketi 10 osaan ja lähetti palat muille heimoille nähtäväksi millaisen rikoksen kohteeksi aviomies oli joutunut?
Tietenkin moisesta miehen kohtelusta syttyi sisällissota jossa kaikki benjaminheimon miehet ja naiset saivat surmansa, vain joitakin harvoja miehiä säästettiin, joille sitten jätettiin 400 pikkutyttöä, jotta Jahven suunnitelmat toteutuisivat ja aikanaan saisi mahdollisuuden syntyä benjaminsukuinen Saul/Paavali joka jo kohdussa ollessaan oli valittu muuttamaan tämän maailman uskonnollisen menon.

On kyllä mielenkiintoista tulevaisuudessa lukea millaisia versioita uudessa käännöksessä on näistäkin kauheuksista.

Pro et contra
Viestit: 1609
Liittynyt: 04.08.2014 19:37

Re: JW Broadcasting lokakuu 2018

Viesti Kirjoittaja Pro et contra » 14.10.2018 18:23

Kiintoisaa on että uusi UM-13 näyttää näissä nyt tarkastelun alla olevissa kohdissa olevan Biblian tekstin kanssa samalla "linjalla";

4Mos:31:18-19: . Mutta lapsista kaikki vaimonpuoli, jotka ei ole miestä tunteneet eikä maanneet miehen tykönä, sallikaat elää teidän edessänne.
19. Ja pysykäät ulkona leiristä seitsemän päivää kaikki, jokainen, joka hengen tappanut on eli tapettuun sattunut, että te puhdistatte teitänne kolmantena ja seitsemäntenä päivänä*, ynnä niiden kanssa, jotka te vangiksi otitte.

Tuom.11:39. Ja kahden kuukauden perästä tuli hän isänsä tykö, ja hän täytti lupauksensa hänestä niin kuin hän luvannut oli; ja ei hän tuntenut miestä: ja se oli tapa (a) Israelissa.
40. Ja Israelin tyttäret menivät itkemään (a) joka vuosi Jephtan Gileadilaisen tytärtä neljä päivää ajastajassa.
~ Sano minulle sinä, jota minun sieluni rakastaa: kussas laidunta pidät, ja kussas lounaalla lepäät? ...
KV 1:7

Pro et contra
Viestit: 1609
Liittynyt: 04.08.2014 19:37

Re: JW Broadcasting lokakuu 2018

Viesti Kirjoittaja Pro et contra » 14.10.2018 18:40

...Tuom.19 luku päättyy nuhteeseen:
. Ja kaikki jotka sen näkivät, sanoivat: ei ole senkaltaista ikänä ennen tapahtunut eikä nähty, siitä päivästä kuin Israelin lapset tulivat Egyptin maalta niin tähän päivään asti. Ajatelkaat nyt itsellänne tästä asiasta visusti, pitäkäät neuvoa ja puhukaat.
~ Sano minulle sinä, jota minun sieluni rakastaa: kussas laidunta pidät, ja kussas lounaalla lepäät? ...
KV 1:7

Ariadna
Viestit: 2177
Liittynyt: 28.04.2007 10:16

Re: JW Broadcasting lokakuu 2018

Viesti Kirjoittaja Ariadna » 14.10.2018 20:54

Pro et contra kirjoitti:Ajatelkaat nyt itsellänne tästä asiasta
Mistähän tuossa piti ajatella.
Vaimon jättämistä raiskaajille, aviovaimon palottelusta, neitsyen raiskaamisesta?

Tuo paloittelu taitaa nyt olla ainoa ainutlaatuinen tapahtuma tuon tarinan jälkeenkin, muutehan raiskatut aviovaimot vain kivitettiin.

YksinäinenSusi
Viestit: 3809
Liittynyt: 19.06.2010 08:27

Re: JW Broadcasting lokakuu 2018

Viesti Kirjoittaja YksinäinenSusi » 20.10.2018 20:01

Ihmetyttää monasti se asia että miksi jehovantodistaja-sisaret kokevat rakastavansa Jehovaa, vaikka he saattavat lukea Raamatusta tuollaisia noin kauhistuttavalla tavalla naisen arvoa ja ihmisoikeuksia häpäiseviä tekoja.
Etenkin kun ne teot oli Jehova määrännyt tehtäviksi joko suoraan tai epäsuorasti Lain periaatteiden mukaan.

Vai ajattelevatko jt-sisaret että ne miehet olivat yksin syypäitä kauheuksiin? Että siinä ei ollut Jehovalla osaa eikä arpaa?

Vai ajattelevatko/lukevatko sisaret ollenkaan noita kauheuksia ja nauttivatko he vain pelkästään seurakuntaan kuulumisen tuomasta yhteisöllisyydestä?

Jos tämä vihastuttaa meitä miehiä niin miksi sisaret eivät vihastu ja hylkää noin pahaksi ja raa'aksi osoittautunutta Jehovaa.
Ja eihän Jehova miksikään ole muuttunut. Nytkin hänellä on aikomuksena lahdata 99.99% ihmiskunnasta Harmagedonin taistelussa.

No - onneksi ei enää itse tarvitse uskoa tuollaiseen hirveään Jehovaan, jolla pelotellaan lapset jt-uskoon.
Ihmisellä on oikeus yksilönä - määrätä oma kohtalonsa.

Markku Meilo
Viestit: 13432
Liittynyt: 24.04.2007 10:28

Re: JW Broadcasting lokakuu 2018

Viesti Kirjoittaja Markku Meilo » 20.10.2018 21:42

JPB5 kirjoitti:Ihmetyttää monasti se asia että miksi jehovantodistaja-sisaret kokevat rakastavansa Jehovaa, vaikka he saattavat lukea Raamatusta tuollaisia noin kauhistuttavalla tavalla naisen arvoa ja ihmisoikeuksia häpäiseviä tekoja.
Etenkin kun ne teot oli Jehova määrännyt tehtäviksi joko suoraan tai epäsuorasti Lain periaatteiden mukaan.
A) Raa…, anteeksi Vt-seuran mukaan se vaan on niin, että raiskatunkin tulee kunnioittaa raiskaajaansa ja naiset haluavat olla pomotettavia.
B) Ei tule mennä Jehovan edelle, kaikki selviää aikanaan.
C) Ei muuta kuin vessaa kuuraamaan, kyllä se siitä.
D) Jokin muu syy.
Vai ajattelevatko jt-sisaret että ne miehet olivat yksin syypäitä kauheuksiin? Että siinä ei ollut Jehovalla osaa eikä arpaa?

Vai ajattelevatko/lukevatko sisaret ollenkaan noita kauheuksia ja nauttivatko he vain pelkästään seurakuntaan kuulumisen tuomasta yhteisöllisyydestä?
Oikea vastaus on Kanada, tai cañada kuten asia ilmaistaan tarkemmin täällä liikennemerkkien lisäkilvissä.
Jos tämä vihastuttaa meitä miehiä niin miksi sisaret eivät vihastu ja hylkää noin pahaksi ja raa'aksi osoittautunutta Jehovaa.
Ja eihän Jehova miksikään ole muuttunut. Nytkin hänellä on aikomuksena lahdata 99.99% ihmiskunnasta Harmagedonin taistelussa.
Se vaan ääriuskonnoissa harmittavasti näyttää menevän niin, että moni nainen eläisi uskontoaan jt-miehensä kautta. Kiinnostaisi tässä vaiheessa se kuinka pakollista se lopulta on, eli kuinka moni nainen jää järjestöön miehen lähdettyä ja kuinka moni mies naisen lähdettyä. Seurakunnathan ovat kilpailijoillakin naisvaltaisia, joka kertoo uskontohakuisuudesta.
No - onneksi ei enää itse tarvitse uskoa tuollaiseen hirveään Jehovaan, jolla pelotellaan lapset jt-uskoon.
Toisaalta olemme molemmat saaneet jo enemmän osallemme kun olisi ollut tarpeen.

J Hepatiitti
Viestit: 506
Liittynyt: 12.01.2018 02:03

Re: JW Broadcasting lokakuu 2018

Viesti Kirjoittaja J Hepatiitti » 24.10.2018 02:08

Omalta exältä aikoinaan tivasin, että miten hän naisena kokee lain raiskaustuomioiden kohdalla lainkaan hyväksyttävänä. Koki minun lähinnä hyökkäävän hänen uskoaan vastaan. Oli kuitenkin järkeillyt, että pyhä henki ohjasi oikeamielisiä tuomareita soveltamaan lakia armollisesti. Eli kaikki hyvin.

Voimakastahtoinen ihminen, jolla kuitenkin voimakas halu alistua oikeamielisen Jumalan paimennettavaksi kohti todellista elämää. Hukkaan on mennyt muuten hyvä pää. Ei nyt siitä kuitenkaan enempää, kun ei ole täällä puolustautumassa. Toivottavasti joskus heräilee ja selviää siitä pommista.
"I used to be a good person. I think there's something seriously wrong with me." -Veikko Leinonen

AnaniasHurmos
Viestit: 22
Liittynyt: 15.03.2014 16:59

Re: JW Broadcasting lokakuu 2018

Viesti Kirjoittaja AnaniasHurmos » 16.11.2018 23:47

Mutta Vartiotorni liki 40 vuoden takaa totesi, kuinka armollinen jhvh on nykyään luopioita kohtaan. Hän ei käske enää kivittämään heitä hengiltä, ainoastaan karttamaan. Joten tähän naisten kohtelussa lienee tapahtunut myös jokin muutos tämän hengen monopolia havittelevan jumalan mielessä.
Kaikki todella arvokas tässä elämässä on ilmaista.

Vastaa Viestiin