Sivu 1/1

JW Broadcasting lokakuu 2018

Lähetetty: 14.10.2018 13:24
Kirjoittaja Tony
Cedarsin ajatukset lokakuun JW Broadcasting -ohjelmasta.

Ohjelmassa käsitellään mm. uutta Uuden Maailman Käännöstä, ja sitä, kuinka monelle kielelle se on saatu käännettyä. Sen julkaisustahan on jo viisi vuotta. Suomeksi sitä ei ole vielä saatu.

Cedars ottaa esille muutaman paikan, joissa uusi Uuden Maailman Käännös pelaa järjestön pussiin välittämättä siitä, miten paikat on käännetty tyyliin kaikissa muissa käännöksissä.

Yksi jae koskee Jeftan lupausta uhrata Jehovalle polttouhrina sen joka tulee ensimmäisenä talonsa ovista Jeftaa vastaan, kun tämä palaa kotiin voittoisalta sotareissulta. Järjestöhän ei hyväksy ilmeistä, eli että polttouhrilla tarkoitetaan tarinassa polttouhria. Järjestön mukaan Jeftan tytär meni vain jonnekin sen aikaiseen haaratoimistoon lopun iäksi ja lupasi olla harrastamatta koskaan seksiä. (Moni heittäytyisi toki mielummin polttouhriksi.)

Järjestön versiota tukemaan muokattu jae on Tuomarien kirjan (UM: Tuomarit) 11:40. Järjestön Raamatussa tavaksi tuli käydä morjenstamassa ja tsemppaamassa Jeftan tytärtä haaratoimistossa, kun muissa käännöksissä todetaan että kyse oli surutyöstä Jeftan tyttären muistolle.

Raamattu 1992: että nuoret tytöt menivät vuosittain neljäksi päiväksi ylistämään lauluillaan gileadilaisen Jeftan tyttären muistoa.

UM: vuodesta vuoteen Israelin tyttäret kävivät antamassa kiitosta gileadilaisen Jeftan tyttärelle, neljä päivää vuodessa.

Toinen Cedarsin esille nostama jae on 4. Mooseksen kirjan 31:18. Luku käsittelee Jehovan kostoretkeä midianilaisille. Tarkoitus oli tappaa kaikki midianilaiset. Kun soteretkue palasi ja Moosekselle selvisi, ettei kaikkia oltukaan tapettu, Mooseksella paloi käpy ja käski tappamaan loputkin. Paitsi tytöt, jotka eivät olleet harrastaneet seksiä. Ne sai Mooseksen mukaan pitää itsellään. Myös vanhempi UM toteaa asian. Uusi Uuden Maailman Käännös jättää kuitenkin mainitsematta sen, että tytöt sai pitää itsellään ja toteaa vain että tytöt sai jättää henkiin. Melko epätoivoista venkulointia saada Vanhan testamentin Jehova näyttämään inhimillisiä piirteitä.

Raamattu 1992: Mutta tytöt, jotka eivät ole maanneet miehen kanssa, saatte ottaa itsellenne.

UM: Ja jättäkää itsellenne eloon kaikki tyttölapset, jotka eivät ole kokeneet mitä on maata miehen kanssa.

Uusi UM: But you may keep alive all the young girls who have not had sexual relations with a man.


Re: JW Broadcasting lokakuu 2018

Lähetetty: 14.10.2018 17:52
Kirjoittaja Pro et contra
Jeftasta:
https://tampereenseurakunnat.fi/sivusto ... 18880.blog

Tapahtuman muistiinmerkintä on tulkittu lähinnä opettavana kertomuksena, ei mitenkään mallina siitä mitä kaikkea voi Jumalalle luvata ( vannoa ) ,Jumala ei tätä Jeftalta kuten ei muiltakaan vaatinut eikä halunnut, Jeesuksen kehotus "olemaan vannomatta" on aina ajankohtainen neuvo.
Mutta kertomusta on yritetty tulkita todistajien taholta myös niin että Jefta olisi ikäänkuin luovuttanut vertauskuvallisena polttouhrina tyttärensä ja mielestäni kertomus antaa tällekkin tulkinnalle mahdollisuuden..toisaalta Jumala antoi verivelkaisten kuninkaidenkin hallita Israelia joten miksei Jeftankin? ..mutta onko kertomusta ylipäätään tarpeen tulkita? ...mahdollisesti kyllä koska Jeftan tyttären kohtalo on epäoikenmukainen ja kristillisen Jumala käsityksen vastainen.

Re: JW Broadcasting lokakuu 2018

Lähetetty: 14.10.2018 17:58
Kirjoittaja Ariadna
Tony kirjoitti:Yksi jae koskee Jeftan lupausta uhrata Jehovalle polttouhrina sen joka tulee ensimmäisenä talonsa ovista Jeftaa vastaan, kun tämä palaa kotiin voittoisalta sotareissulta. Järjestöhän ei hyväksy ilmeistä, eli että polttouhrilla tarkoitetaan tarinassa polttouhria. Järjestön mukaan Jeftan tytär meni vain jonnekin sen aikaiseen haaratoimistoon lopun iäksi ja lupasi olla harrastamatta koskaan seksiä. (Moni heittäytyisi toki mielummin polttouhriksi.)
Muistan noin opetetun ainakin jo 80 luvulta asti ja perusteluksi käytettiin Jeremian 7 lukua jossa kansa edelleen uhraa lapsiaan ja Jeremia puolustaa jumalaansa."Siellä he polttavat omia poikiaan ja tyttäriään. Mitään sellaista en ole koskaan käskenyt enkä koskaan ajatellut"

Tässä on kyllä se ristiriita kun itse Jahve varhaisemmissa kirjoituksissa vaati uhrattavan myös ihmisiä erottelematta ihmistä eläimestä.

2.Moos.34:9 "Jokainen, joka ensimmäisenä tulee ulos äitinsä kohdusta, kuuluu minulle, samoin jokainen karjaasi syntyvä urospuolinen esikoinen, niin sonnivasikka kuin karitsakin"

On hyvä myös muistaa kuinka Jahve käski Aabrahamia uhraamaan poikansa, tosin siinä tilanteessa enkeli puuttui asiaan, Jeftan tytärtä eivät enkelit suojelleet kuten ei muitakaan Tuomarien kirjan naisia.

Tuom.19 luku kertoo aikansa naiskäsityksistä:
tarina kertoo benjamilaisen heimon keskuudessa tapahtuneesta sivuvaimon ja talonisännän tyttären yön yli kestäneestä joukkoraiskauksesta, jotka talon isäntä vieraanvaraisuudessaan antoi roskaväen maattavaksi.

Miehen kutsuessa vaimoa mukaansa huomasi tämän kuolleen öisen tapahtuman päätteeksi. Mitä mies teki nähtyään vaimonsa kuolleena: hän paloitteli vaimonsa kaiketi 10 osaan ja lähetti palat muille heimoille nähtäväksi millaisen rikoksen kohteeksi aviomies oli joutunut?
Tietenkin moisesta miehen kohtelusta syttyi sisällissota jossa kaikki benjaminheimon miehet ja naiset saivat surmansa, vain joitakin harvoja miehiä säästettiin, joille sitten jätettiin 400 pikkutyttöä, jotta Jahven suunnitelmat toteutuisivat ja aikanaan saisi mahdollisuuden syntyä benjaminsukuinen Saul/Paavali joka jo kohdussa ollessaan oli valittu muuttamaan tämän maailman uskonnollisen menon.

On kyllä mielenkiintoista tulevaisuudessa lukea millaisia versioita uudessa käännöksessä on näistäkin kauheuksista.

Re: JW Broadcasting lokakuu 2018

Lähetetty: 14.10.2018 18:23
Kirjoittaja Pro et contra
Kiintoisaa on että uusi UM-13 näyttää näissä nyt tarkastelun alla olevissa kohdissa olevan Biblian tekstin kanssa samalla "linjalla";

4Mos:31:18-19: . Mutta lapsista kaikki vaimonpuoli, jotka ei ole miestä tunteneet eikä maanneet miehen tykönä, sallikaat elää teidän edessänne.
19. Ja pysykäät ulkona leiristä seitsemän päivää kaikki, jokainen, joka hengen tappanut on eli tapettuun sattunut, että te puhdistatte teitänne kolmantena ja seitsemäntenä päivänä*, ynnä niiden kanssa, jotka te vangiksi otitte.

Tuom.11:39. Ja kahden kuukauden perästä tuli hän isänsä tykö, ja hän täytti lupauksensa hänestä niin kuin hän luvannut oli; ja ei hän tuntenut miestä: ja se oli tapa (a) Israelissa.
40. Ja Israelin tyttäret menivät itkemään (a) joka vuosi Jephtan Gileadilaisen tytärtä neljä päivää ajastajassa.

Re: JW Broadcasting lokakuu 2018

Lähetetty: 14.10.2018 18:40
Kirjoittaja Pro et contra
...Tuom.19 luku päättyy nuhteeseen:
. Ja kaikki jotka sen näkivät, sanoivat: ei ole senkaltaista ikänä ennen tapahtunut eikä nähty, siitä päivästä kuin Israelin lapset tulivat Egyptin maalta niin tähän päivään asti. Ajatelkaat nyt itsellänne tästä asiasta visusti, pitäkäät neuvoa ja puhukaat.

Re: JW Broadcasting lokakuu 2018

Lähetetty: 14.10.2018 20:54
Kirjoittaja Ariadna
Pro et contra kirjoitti:Ajatelkaat nyt itsellänne tästä asiasta
Mistähän tuossa piti ajatella.
Vaimon jättämistä raiskaajille, aviovaimon palottelusta, neitsyen raiskaamisesta?

Tuo paloittelu taitaa nyt olla ainoa ainutlaatuinen tapahtuma tuon tarinan jälkeenkin, muutehan raiskatut aviovaimot vain kivitettiin.

Re: JW Broadcasting lokakuu 2018

Lähetetty: 20.10.2018 20:01
Kirjoittaja YksinäinenSusi
Ihmetyttää monasti se asia että miksi jehovantodistaja-sisaret kokevat rakastavansa Jehovaa, vaikka he saattavat lukea Raamatusta tuollaisia noin kauhistuttavalla tavalla naisen arvoa ja ihmisoikeuksia häpäiseviä tekoja.
Etenkin kun ne teot oli Jehova määrännyt tehtäviksi joko suoraan tai epäsuorasti Lain periaatteiden mukaan.

Vai ajattelevatko jt-sisaret että ne miehet olivat yksin syypäitä kauheuksiin? Että siinä ei ollut Jehovalla osaa eikä arpaa?

Vai ajattelevatko/lukevatko sisaret ollenkaan noita kauheuksia ja nauttivatko he vain pelkästään seurakuntaan kuulumisen tuomasta yhteisöllisyydestä?

Jos tämä vihastuttaa meitä miehiä niin miksi sisaret eivät vihastu ja hylkää noin pahaksi ja raa'aksi osoittautunutta Jehovaa.
Ja eihän Jehova miksikään ole muuttunut. Nytkin hänellä on aikomuksena lahdata 99.99% ihmiskunnasta Harmagedonin taistelussa.

No - onneksi ei enää itse tarvitse uskoa tuollaiseen hirveään Jehovaan, jolla pelotellaan lapset jt-uskoon.

Re: JW Broadcasting lokakuu 2018

Lähetetty: 20.10.2018 21:42
Kirjoittaja Markku Meilo
JPB5 kirjoitti:Ihmetyttää monasti se asia että miksi jehovantodistaja-sisaret kokevat rakastavansa Jehovaa, vaikka he saattavat lukea Raamatusta tuollaisia noin kauhistuttavalla tavalla naisen arvoa ja ihmisoikeuksia häpäiseviä tekoja.
Etenkin kun ne teot oli Jehova määrännyt tehtäviksi joko suoraan tai epäsuorasti Lain periaatteiden mukaan.
A) Raa…, anteeksi Vt-seuran mukaan se vaan on niin, että raiskatunkin tulee kunnioittaa raiskaajaansa ja naiset haluavat olla pomotettavia.
B) Ei tule mennä Jehovan edelle, kaikki selviää aikanaan.
C) Ei muuta kuin vessaa kuuraamaan, kyllä se siitä.
D) Jokin muu syy.
Vai ajattelevatko jt-sisaret että ne miehet olivat yksin syypäitä kauheuksiin? Että siinä ei ollut Jehovalla osaa eikä arpaa?

Vai ajattelevatko/lukevatko sisaret ollenkaan noita kauheuksia ja nauttivatko he vain pelkästään seurakuntaan kuulumisen tuomasta yhteisöllisyydestä?
Oikea vastaus on Kanada, tai cañada kuten asia ilmaistaan tarkemmin täällä liikennemerkkien lisäkilvissä.
Jos tämä vihastuttaa meitä miehiä niin miksi sisaret eivät vihastu ja hylkää noin pahaksi ja raa'aksi osoittautunutta Jehovaa.
Ja eihän Jehova miksikään ole muuttunut. Nytkin hänellä on aikomuksena lahdata 99.99% ihmiskunnasta Harmagedonin taistelussa.
Se vaan ääriuskonnoissa harmittavasti näyttää menevän niin, että moni nainen eläisi uskontoaan jt-miehensä kautta. Kiinnostaisi tässä vaiheessa se kuinka pakollista se lopulta on, eli kuinka moni nainen jää järjestöön miehen lähdettyä ja kuinka moni mies naisen lähdettyä. Seurakunnathan ovat kilpailijoillakin naisvaltaisia, joka kertoo uskontohakuisuudesta.
No - onneksi ei enää itse tarvitse uskoa tuollaiseen hirveään Jehovaan, jolla pelotellaan lapset jt-uskoon.
Toisaalta olemme molemmat saaneet jo enemmän osallemme kun olisi ollut tarpeen.

Re: JW Broadcasting lokakuu 2018

Lähetetty: 24.10.2018 02:08
Kirjoittaja J Hepatiitti
Omalta exältä aikoinaan tivasin, että miten hän naisena kokee lain raiskaustuomioiden kohdalla lainkaan hyväksyttävänä. Koki minun lähinnä hyökkäävän hänen uskoaan vastaan. Oli kuitenkin järkeillyt, että pyhä henki ohjasi oikeamielisiä tuomareita soveltamaan lakia armollisesti. Eli kaikki hyvin.

Voimakastahtoinen ihminen, jolla kuitenkin voimakas halu alistua oikeamielisen Jumalan paimennettavaksi kohti todellista elämää. Hukkaan on mennyt muuten hyvä pää. Ei nyt siitä kuitenkaan enempää, kun ei ole täällä puolustautumassa. Toivottavasti joskus heräilee ja selviää siitä pommista.

Re: JW Broadcasting lokakuu 2018

Lähetetty: 16.11.2018 23:47
Kirjoittaja AnaniasHurmos
Mutta Vartiotorni liki 40 vuoden takaa totesi, kuinka armollinen jhvh on nykyään luopioita kohtaan. Hän ei käske enää kivittämään heitä hengiltä, ainoastaan karttamaan. Joten tähän naisten kohtelussa lienee tapahtunut myös jokin muutos tämän hengen monopolia havittelevan jumalan mielessä.