kumpi oli ensin - muna vai kana?

Uskontoon liittymätön keskustelu.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
YksinäinenSusi
Viestit: 3810
Liittynyt: 19.06.2010 08:27

kumpi oli ensin - muna vai kana?

Viesti Kirjoittaja YksinäinenSusi »

Muistan että pohdin tätä nuorena jehovantodistajana useampaankin kertaan ja täytyy sanoa että kyllä tämä vähän ihmetytti.

Jehovantodistajien oppi pyrkii esittämään tämän niin että se todistaa luomisen puolesta. Koska jos ei ollut kanaa niin mites muna nyt sit olis voinu olla. Tai kääntäen jos ei ollut munaa niin mistä kana tuli.

Indoktrinoitu jehovantodistaja päätyy vain siihen päätelmään että Jumalan on täytynyt luoda kana joka sitten muni munan ja siitä kuoriutui sit toinen kana jne.

Kuitenkaan jehovantodistajalle kuten ei minullekaan silloin välähtänyt että eihän tämä kysymys sulje kehitysteoriaa pois kuviosta.

Aikain saatossa elämää oli vain jossain meressä jossa oli sopivan lämpimiä kohtia vaikkapa tuliperäisen toiminnan vuoksi. Elämää oli vain soluina jotka jakautuivat ja siten lisääntyivät exponentiaalisesti.

Eli lisääntyminen on ollut siis alusta asti mukana tavalla tai toisella - kuinkas muutenkaan.

No sit kun solut olivat lyöttäytyneet kimppaan ja muodostaneet isompia eliöitä niin jakautuminen ei ollut enää mahdollista. Täytyi löytää keino elämän jatkumiseksi.

Osa eliöistä ei ehkä löytänyt keinoa ja kun jakautuminen kävi mahdottomaksi tietyssä vaiheessa niin eliöitä kuoli paljon.
Mutta kun eliöitä oli aivan suunnattoman paljon niin jollain eliöllä oli käynyt niin että oli löytynytkin keino jatkaa elämää.
Eliö oli kyennyt muodostamaan erilaisen lisääntymiskeinon - nimittäin munan joka oli yhtä mikroskooppisen pieni kuin tuo eliökin. Urospuolta ei välttämättä vielä tuossa vaiheessa tarvittu kun oli kyse niin pienestä eliöstä.

Niinpä munasta tuli sitten se lisääntymiskeino ja kun eliöt edelleen kasvoivat ja eriytyivät mikä miksikin otukseksi ja lajihaaraksi niin urospuolikin tuli tarpeelliseksi suojelemaan naarasta ja munaa.

Naaraan ja munan olisi ollut mahdotonta selviytyä vihamielisessä ympäristössä, joten se paine pakotti uroksenkin kehittymään jostain mutaatiosta esiin.

Sitten kun eliöt eriytyivät ja maaeläimet muodostuivat kömpiessään alkumerestä maankamaralle, niin tämä munien muniminen ja niiden hedelmöittäminen jatkui ja otukset senkuin lisääntyivät kukin omassa lajihaarassaan.

Lopulta kehittyi jostain lajihaarasta kanan esimuoto ja siitä se sitten ympäristön paineen vaikutuksesta kehittyi vähitellen sellaiseksi kuin se on nyt ja kehitys varmaan edelleen jatkuu kanankin kohdalla edelleen.


Eli muna ja kana kehittyivät siis yhtä aikaa. Muna oli alusta asti mukana siitä hetkestä kun jakautuminen kävi mahdottomaksi.

Eli tämä kysymys: Kumpi oli ensin - muna vaiko kana? NIin tämä kysymys on erittäin virheellinen kysymys, mutta se on sopiva juurikin fundamentaliuskovaisten käyttöön.


No tää on mulla tällaista vähän havukka-ahon ajattelua, mutta jotenkin näin sen suurinpiirtein on täytynyt mennä. Ainakin itse luulisin näin.
Ihmisellä on oikeus yksilönä - määrätä oma kohtalonsa.
Avatar
Tony
Viestit: 7505
Liittynyt: 28.04.2007 07:38

Re: kumpi oli ensin - muna vai kana?

Viesti Kirjoittaja Tony »

JPB5 kirjoitti:Eli tämä kysymys: Kumpi oli ensin - muna vaiko kana? NIin tämä kysymys on erittäin virheellinen kysymys, mutta se on sopiva juurikin fundamentaliuskovaisten käyttöön.
Kysymys on oleellinen juuri fundamentalistisissa piireissä. Siellä ei tarvitse turhaan ajatella kehityslinjoja tai evoluutiota. Muna tosiaan on evoluutioteorian mukaan vanha keksintö - paljon vanhempi kuin kana.

Kuva
"Jos Seura sanoisi minulle, että tämä kirja on musta vihreän sijaan, minä sanoisin: 'Kappas vaan, voisin vaikka vannoa, että se on vihreä, mutta jos Seura sanoo, että se on musta, niin se on musta!'" - Bart Thompson - piirivalvoja
Kaarmis
Viestit: 3911
Liittynyt: 29.04.2007 22:13

Re: kumpi oli ensin - muna vai kana?

Viesti Kirjoittaja Kaarmis »

Ilman muuta muna oli ensin. Sitten munalle tuli kana, Joka erotessa vei puolet omaisuudesta.
"Meinasin sanoa että älä tule haudallenikaan. Mutta - tule silti."
Vastaa Viestiin