Onko "tekoveri" ratkaisu verensiirtokysymykseen?

Yleistä keskustelua Jehovan todistajista.

Valvoja: Moderaattorit

Avatar
Johanneksen poika
Viestit: 3701
Liittynyt: 29.04.2007 13:49
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Onko "tekoveri" ratkaisu verensiirtokysymykseen?

Viesti Kirjoittaja Johanneksen poika »

Onko "tekoveri" ratkaisu verensiirtokysymykseen?

Tämän kirjoituksen lopussa on linkki Tieteen kuvalehden uuteen numeroon. Siinä käsitellään keinotekoisia verivalmisteita. Mutta katsotaanpa aluksi, mitä Vartiotorniseura kirjoittaa verensiirtojen korvaavista aineista.

Vartiotorniseura on jo vuosia "hehkuttanut" verensiirtojen tilalle jotain korvaavia menetelmiä. Esim. näin:

*** Lukijain kysymyksiä ***
■ Onko mitään raamatullista syytä, jonka vuoksi Jehovan todistajat eivät hyväksyisi verenkorvikkeita tai ”keinotekoista verta”?
On hyvin tunnettua, että Jehovan todistajat eivät uskonnollisista syistä ota vastaan verensiirtoja. Aina Nooan ajasta lähtien tosi palvojat ovat kieltäytyneet veren syömisestä. (1. Mooseksen kirja 9:3, 4) Eläimestä vuodatettu veri tuli hävittää; sitä ei saanut ottaa talteen. (5. Mooseksen kirja 12:22–25) Kristittyjä käsketään ’karttamaan verta’. Jehovan todistajat eivät siksi ota vastaan verensiirtoja, joihin käytetään joltakulta verenluovuttajalta saatua verta, eivätkä he hyväksy myöskään sitä, että heiltä itseltään otettaisiin verta, joka varastoitaisiin ja siirrettäisiin myöhemmin takaisin heidän verisuoniinsa. – Apostolien teot 15:28, 29.
Jehovan todistajilla ei kuitenkaan ole mitään uskonnollista estettä, jonka vuoksi menetettyä verta ei voitaisi korvata verettömillä liuoksilla. Sellaisista eniten käytettyjä ovat esimerkiksi suolaliuos, Ringerin laktaattiliuos, dekstraani ja Hespan.
Lääkärit myöntävät, että sellaisilla plasmavolyymin kohottajilla on etuja, joista suurin on se, että ne eivät altista potilasta verensiirtoihin liittyville monille sairauksille ja muille vaaroille. Todisteet osoittavat lisäksi, että useimmat potilaat voivat tulla toimeen paljon heikommilla veriarvoilla kuin kerran ajateltiin mahdolliseksi.
Viime vuosina on tehty kokeita eräällä fluoratulla verenkorvikkeella (niin sanotulla keinotekoisella verellä), jolla näyttää olevan kyky kuljettaa happea ruumiin soluihin. Sen käyttöön liittyy omat riskinsä, kunnes sen vaikutukset on täysin tutkittu. Koska sitä ei kuitenkaan ole valmistettu verestä, sen käyttö ei olisi ristiriidassa Raamatulla valmennetun kristillisen omantunnon kanssa.

*** g82 22/9 s. 26 Jehovan todistajat – kirurginen ja eettinen haaste ***
Suuret leikkaukset mahdollisia
Vaikka kirurgit ovat usein kieltäytyneet hoitamasta todistajia näiden verivalmisteitten käyttöön omaksuman kannan vuoksi, mikä on näyttänyt ”sitovan lääkärin kädet”, monet lääkärit ovat nyt alkaneet pitää tilannetta vain yhtenä lisäkomplikaationa ja haasteena taidoilleen. Koska todistajat eivät vastusta kolloidi- tai kiderakenteisia nestemäisiä verenkorvikkeita, sähköpolttoa, hypotensiivista anestesiaa3 tai jäähdytystä vajaalämpöiseksi, niitä on käytetty menestyksellisesti. Hespan (hetatärkkelys) -plasmavolyyminkohottajien nykyiset ja tulevat sovellutukset,4 suurina annoksina suoneen annettavat rautadekstraaniruiskeet,5,6 ja ultraäänikirurgia7 ovat lupaavia, eikä niitä vastusteta uskonnollisista syistä. Jos myös äskettäin kehitetty fluorattu verenkorvike (Fluosol-DA) osoittautuu turvalliseksi ja tehokkaaksi,8 sen käyttö ei ole vastoin todistajien vakaumusta.

* * *

Mitä Vartiotorniseuran kirjallisuus sanoo muutamista "keinotekoisista" veren korvikkeista?

PolyHeme, Hemospan, Hemolink, Hemopure, Perftoran, Oxycyte ja Optro
- WTCD kirjastoromppu ei tunne näitä valmisteita

Oxygent
- tästä valmisteesta on maininta Herätkää-lehdessä:
*** g99 8/3 s. 19-20 Mitä asiantuntijat sanovat verettömästä hoidosta ***
Mitä asiantuntijat sanovat verettömästä hoidosta
HERÄTKÄÄ!-LEHDEN NORJAN-KIRJEENVAIHTAJALTA
”VAIKKA minulle ei jäisi tästä konferenssista mitään muuta mieleen, niin teidän osastonne minä kyllä muistan.” Näin sanoi eräs lääkäri kansainvälisen verensiirtotutkijoiden yhdistyksen (International Society of Blood Transfusion) 25. konferenssissa, joka pidettiin Oslossa viime kesänä (27.6.–2.7.1998). Hän oli juuri käynyt virallisiin näytteillepanijoihin kuuluvien Jehovan todistajien osastolla.
Tähän konferenssiin tuli yli 1 700 lääkäriä 83 maasta. Monet edustivat veripankkeja, mutta mukana oli myös hematologeja, kirurgeja ja nukutuslääkäreitä. Millaista informaatiota asiantuntijat jakoivat tässä korkean tason tapaamisessa? Mitä Jehovan todistajat olivat panneet näytteille, ja miten konferenssiväki suhtautui siihen?
Verettömiä hoitovaihtoehtoja
Käsiteltävinä aiheina olivat verensiirrot, veren testaaminen ja ihmisen veren lääketieteelliset vaihtoehdot. Skotlannin veripalvelua edustava lääkäri C. V. Prowse puhui aiheesta ”Ihmisen veren ja verivarastojen vaihtoehtoja”. Hän mainitsi erilaisia rekombinanttitekijöitä (synteettisiä kasvutekijöitä), jotka kiihdyttävät elimistön verisolujen tuotantoa. Munuaiset esimerkiksi tuottavat erytropoietiinia, joka lisää punasolujen muodostumista, mutta nyt tätä hormonia voidaan valmistaa laboratorioissa. Prowsen mukaan synteettinen ”erytropoietiini on saanut jo lujan jalansijan erilaisten anemioiden hoidossa”.
Samantyyppinen aine on kehitetty lisäämään elimistön verihiutaletuotantoa. Prowse sanoi: ”Tämän alueen tuoreimpiin keksintöihin kuuluvat trombopoieettiset kasvutekijät. Verihiutaleiden määrää kohentava Interleukin 11 on jo saanut myyntiluvan – – ja näyttää todennäköiseltä, että sen saavat pian myös trombopoietiini ja sitä vastaava rh-PEG-MGDF.”
Prowse mainitsi lisäksi synteettiset hyytymistekijät (plasman proteiineja), jotka ovat osoittautuneet hyödyllisiksi hemofiliapotilaille: ”Joidenkin plasman proteiinien rekombinanttivastineet ovat saaneet myyntiluvan, ja joissakin tapauksissa ne ovat vakiintuneet ensisijaisena hoitomenetelmänä, koska plasmaperäisiin valmisteisiin liittyvien virustartuntojen vaara herättää huolta.” Prowse lisäsi, että ”kehitteillä on tuotantoa silmällä pitäen muitakin hyytymistekijöitä”.
Erään lääketehtaan palveluksessa toimiva N. S. Faithfull piti esitelmän perfluorohiilivety-yhdisteistä (PFC). Jotkin niistä voivat kuljettaa happea verisuonistossa. Näiden kemikaalien ensimmäinen sukupolvi ei osoittautunut tyydyttäväksi tekovereksi. Onko asiassa edistytty? Faithfull sanoi: ”PFC-tekniikassa on muutamana viime vuonna edistytty ja – – [kahden seuraavan] sukupolven PFC-emulsioilla on tehty kliinisiä kokeita.” Hän kertoi yhdellä emulsiolla tehdyistä kokeista, joissa oli ollut mukana 256 ortopedisen, gynekologisen tai urologisen leikkauksen läpikäynyttä potilasta. Näissä leikkauksissa menetetään usein paljon verta. Millaisia tuloksia saatiin? Kummankin tutkimuksen tulokset osoittivat, että Oxygent-emulsio oli merkittävästi parempi kuin veri tilanteissa, joissa yleensä on totuttu antamaan verensiirto, ja että sen aikaansaama tila säilyi huomattavasti kauemmin kuin jos olisi käytetty autologista verta.
Konferenssissa kuultiin myös, että PFC-hiukkasten koko noissa emulsioissa ”on hyvin pieni – –, noin 40 kertaa pienempi kuin punasolun läpimitta. Pieni koko voi auttaa PFC-hiukkasia kulkemaan sellaisten hiussuonten läpi, joihin punasolut eivät mahdu.” Tämä kuulostaa lupaavalta eräiden vaurioituneiden, veren puutteesta kärsivien kudosten kannalta.
Muuan brittilääkäri korosti, että on tärkeää säästää verta leikkauksissa, koska verestä on pulaa ja verensiirtoihin liittyy riskejä. Havainnollistaakseen, miten paljon veren käyttöä voidaan vähentää, hän kertoi kirurgista, joka käytti verta vain 10 prosentissa suorittamistaan lonkkaleikkauksista; saman sairaalan muut kirurgit käyttivät verta 70 prosentissa lonkkaleikkauksista.
Jehovan todistajat edustettuina
Monista näistä hoitovaihtoehdoista ja -menetelmistä sai informaatiota Jehovan todistajien osastolta. Eräs taulu kertoi, että maailmassa on nykyään 120 sairaalaa, jotka tarjoavat veretöntä lääketieteellistä hoitoa, ja osastolta sai paketin, johon oli koottu ydinajatukset noin tuhannesta lääketieteellisestä artikkelista. Tarjolla oli informaatiota eri menetelmistä, joilla verensiirron voi välttää – menetelmistä joita voidaan käyttää ennen leikkausta, sen aikana ja sen jälkeen.
Suhtautuminen oli erittäin myönteistä. Todistajat keskustelivat konferenssin aikana osastollaan noin 480 lääkärin kanssa, joista monet tulivat takaisin saamaan lisätietoja ja toivat jopa joskus mukanaan kollegoitaan. Eräs kalifornialainen anestesiologian ja kirurgian professori totesi: ”Vaikuttavaa.” Muuan saksalainen professori sanoi: ”Voin käyttää tätä informaatiota opetustyössäni.” Kiinan suurinta veripankkia edustava lääkäri kertoi: ”Me tarvitsemme kipeästi tällaista tietoa, sillä meillä on niukat verivarastot.”
Norjalaisen sairaalan verikeskuksen johtaja palasi materiaalia saatuaan seuraavana päivänä osastolle ja sanoi: ”Saisiko näitä pari kolme lisää? Antaisin ne kirurgeille ja nukutuslääkäreille ja neuvoisin heitä käyttämään näitä menetelmiä, jotta verensiirtoja voitaisiin vähentää leikkauksissa tai välttää niitä kokonaan.” Eräs toinen lääkäri sanoi: ”Tämä on konferenssin kiinnostavin osasto.”
Jehovan todistajat ovat aktiivisesti auttaneet ihmisiä ympäri maapallon löytämään lääkäreitä, jotka osaavat ja haluavat hoitaa potilaita ilman verensiirtoa. Todistajat tarjoavat myös ajankohtaista informaatiota verensiirtojen lääketieteellisistä vaihtoehdoista. Sadat lääkärit, joukossa kirurgeja, ja muut alan ammattilaiset lukemattomista maista olivat konferenssissa kiinnostuneita tästä informaatiosta. Sen pitäisi vaikuttaa myönteisesti, kun he pyrkivät käyttämään niitä monia hoitomenetelmiä ja valmisteita, jotka tekevät verensiirron tarpeettomaksi.

* * *

Tieteen kuvalehden uusimmassa numerossa 16/2007 sivuilla 34-39 on kirjoitus "tekoverta suoniin". Artikkelin yhteydessä on mielenkiintoinen taulukko, josta näkyy, minkälaisia "tekoveriä" on markkinoilla tai tulossa markkinoille. Pieni katsaus täällä:

Tieteen kuvalehden taulukko keinotekoisista veristä
Lehtiveli
Eläkeläinen
Viestit: 1741
Liittynyt: 13.04.2007 10:07
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Lehtiveli »

Tekniikka kehittyy, ja varmasti tulevaisuudessa on mahdollista hoitaa kaikkia leikkauksia keinoveren avulla. Tällähetkellä homma yleensä tyssää siihen ettei ole rahaa. Verensiirto on edullinen ja tehokas.

Mielenkiintoisia nuo tällähetkellä saatavissa olevat tuotteet. Tuskin kuitenkaan ovat JT:lle sallittuja jos jossain vaiheessa valmistusta käytetään verta. :roll:
Markku Meilo
Viestit: 13450
Liittynyt: 24.04.2007 10:28

Viesti Kirjoittaja Markku Meilo »

Lehtiveli kirjoitti:Mielenkiintoisia nuo tällähetkellä saatavissa olevat tuotteet. Tuskin kuitenkaan ovat JT:lle sallittuja jos jossain vaiheessa valmistusta käytetään verta.
No kun ovat, esimerkiksi naudanverestä valmistettu Hemopure ja naudan- sekä ihmisverestä valmistettu Polyheme ovat sallittujen listalla. Siinä ei enää paina mitään vaatimus veren vuodattamisesta maahan. Homma perustuu siihen, että veri on pilkottu riittävässä määrin. Juuri tuosta samasta syystä jt voi nykyään syödä kuumennettuja veriruokia, koska kuumentaminen pilkkoo veren riittävän pieniin osiin.

Tämä on eräs hyvä osoitus siitä epätoivosta, jolla Vt-seura yrittää päästä irti vuoden 1961 veren täyskiellosta. Toinen hyvä osoitus on Vt-seuran piittaamaton asenne tosiasioita kohtaan, eli suomeksi valehtelu. Veriopin nopea hylkääminen olisi samalla oven avaaminen oikeudenkäynneille, joten homma on jatkuvaa taiteilua ja linssiinviilausta.
Pyrkimykseni olkoon kaikkia miellyttävän keskusteluilmapiirin luominen.
PoterO

Viesti Kirjoittaja PoterO »

Lehtiveli kirjoitti:Tällähetkellä homma yleensä tyssää siihen ettei ole rahaa. Verensiirto on edullinen ja tehokas.
Olen ymmärtänyt, että verensiirto olisi nykyään kalliimpi kuin veretön hoito noiden hemoglobiinijohdannaisten kanssa. Veren hintaa nostaa kaikki mm. erittäin huono säilyvyys ja jatkuva tarve. Hemoglobiinijohdannaiset ja muut vastaavat valmisteet taas säilyvät paljon helpommin, eikä niiden kanssa ole hämminkiä veriryhmien kanssakaan.
Torninvartija
Viestit: 465
Liittynyt: 28.04.2007 15:36
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Torninvartija »

Markku Meilo kirjoitti:Veriopin nopea hylkääminen olisi samalla oven avaaminen oikeudenkäynneille, joten homma on jatkuvaa taiteilua ja linssiinviilausta.
Selittäkääpäs mulle, kun mä en ole tätä tajunnut. Millä tavalla verensiirtokiellon lopettaminen avaisi oven oikeudenkäynneille? Eikös Vartiotorni-seura voi puolustautua yhtä hyvin sanomalla, että verensiirtojen karttaminen on uskonnollinen kantamme tai että se OLI uskonnollinen kantamme?
"You take the blue pill and the story ends. You wake in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill and you stay in Wonderland and I show you how deep the rabbit-hole goes."
Polyester
Viestit: 2972
Liittynyt: 11.05.2007 22:11

Viesti Kirjoittaja Polyester »

Markku Meilo kirjoitti:Juuri tuosta samasta syystä jt voi nykyään syödä kuumennettuja veriruokia, koska kuumentaminen pilkkoo veren riittävän pieniin osiin.
Loogisesti kyllä. Toki käytännössä on se pieni ero, että jos tosi kristitty tavataan kioskilla syömässä mustaa makkaraa, niin herkkuhetkeä muistellaan kohtapuoliin komiteassa.
Markku Meilo
Viestit: 13450
Liittynyt: 24.04.2007 10:28

Viesti Kirjoittaja Markku Meilo »

Torninvartija kirjoitti:Selittäkääpäs mulle, kun mä en ole tätä tajunnut. Millä tavalla verensiirtokiellon lopettaminen avaisi oven oikeudenkäynneille?
Sanooko Kerry Louderback-Woodin "Jehovah's Witnesses, Blood Transfusions, and the Tort of Mispresentation" sulle mitään? Eli jos ei, niin voin laittaa pdf:n haluamaasi osoitteeseen (tai saat sen reilun viikon päästä IKEAN kirkolliskokouksessa - heh).
Eikös Vartiotorni-seura voi puolustautua yhtä hyvin sanomalla, että verensiirtojen karttaminen on uskonnollinen kantamme tai että se OLI uskonnollinen kantamme?
Voi toki menestyksellisesti puolustautua uskonnollisella saralla, mutta lääketieteelisten tosiasioiden valheellisen esittämisen ja vääristelyn oikeutus on jo kymmeniä kertaluokkia hankalammin puolusteltavissa. Amerikkalaisessa oikeudessa jos kymmenien kuolleiden omaiset kyselevät Vt-seuran matskun lääketieteellisen sisällön perään, niin legendaarisen sekopään Clayton Woodworthin lääketieteen taitoa vastaavalla taidolla ei enää pärjätä niissä kisoissa.
Pyrkimykseni olkoon kaikkia miellyttävän keskusteluilmapiirin luominen.
Markku Meilo
Viestit: 13450
Liittynyt: 24.04.2007 10:28

Viesti Kirjoittaja Markku Meilo »

Polyester kirjoitti:Loogisesti kyllä. Toki käytännössä on se pieni ero, että jos tosi kristitty tavataan kioskilla syömässä mustaa makkaraa, niin herkkuhetkeä muistellaan kohtapuoliin komiteassa.
Vartiotorniseuran jäsenhankinnassa ei tosiaankaan tuoda esille, että jäsenyyden eräs tärkeimpiä perusedellytyksiä on loogisen ja omaehtoisen ajattelun tukahduttaminen.
Pyrkimykseni olkoon kaikkia miellyttävän keskusteluilmapiirin luominen.
Torninvartija
Viestit: 465
Liittynyt: 28.04.2007 15:36
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Torninvartija »

Markku Meilo kirjoitti:Sanooko Kerry Louderback-Woodin "Jehovah's Witnesses, Blood Transfusions, and the Tort of Mispresentation" sulle mitään?
Luin sitten tuon varsin ansiokkaan artikkelin, jonka pääsanoma oli, että Vartiotorni-seura on vääristellyt seuraajilleen lääketieteellisiä tosiasioita. Artikkeli on luettavissa täällä:

http://www.libertadeslaicas.org.mx/pagi ... 101176.pdf

Tulkitsen asiaa siten, että verensiirtojen salliminen ei suoranaisesti asettaisi Vartiotorni-seuraa juridisesti hankalampaan asemaan, mutta sellaisten ihmisten määrä, jotka olisivat hieman ärtyneitä siitä, että heidän rakkaimpansa kuolivat turhan Vartiotorni-säännön takia saattaisi kasvaa. Tämä taas saattaisi johtaa nykyistä lukuisampiin oikeusjuttuihin Vartiotorni-seuraa vastaan.
"You take the blue pill and the story ends. You wake in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill and you stay in Wonderland and I show you how deep the rabbit-hole goes."
Vastaa Viestiin