Oliivipuuhun oksastetut

Jehovan todistajiin liittymätön uskonnollissävytteinen keskustelu. Alueella tiukka moderointi.

Valvoja: Moderaattorit

Pro et contra
Viestit: 1609
Liittynyt: 04.08.2014 19:37

Oliivipuuhun oksastetut

Viesti Kirjoittaja Pro et contra » 18.02.2016 13:45

Lestadiolaiset ja Jehovan-todistajat; " kuin kaksi marjaa" toisinaan sanotaan huomioimalla tiettyjen ulkonaisten seikkojen yhtenevyyttä täältä pohjolasta lähtöisin olevan nk. Laestadiolaisuuden ja etenkin sen vanhoillislestadiolaisen" herätysliikkeen ja Jehovan-todistajien liikkeen välillä.

Mutta mitkä nämä yhtäläisyydet todellisuudessa ovat?
Ensinnäkin kummankin liikkeen kannattajista puhutaan usein pilkallisesti negatiiviseen sävyyn sen takia että he pyrkivät elämään ja toimimaan Raamatun ohjeiden mukaan, seurakunnan kokoukset ovat pitkälti samantyyppisesti järjestettyjä tilaisuuksia joiden oleellinen anti on toisten uskovien seura ja Raamatullinen puhe, lestadiolaiset veisaavat spontaanimmin mutta hengellisten laulujen ja virsien esittäminen on pääasiassa kummassakin yhteisössä nimenomaan "seuraväen" tai läsnäolijoiden tehtävä.

Todistajien esittämä Raamatullinen puhe toteutuu jäsennyksen pohjalta ja lestadiolaisten puhujiksi kutsuttujen saarna perustuu lukukappaleen lukemisen jälkeen siihen mitä Henki antaa joten tässä käytännössä on jo enemmän eroa.
Lestadiolaisten kokoontumisissa on aina tärkeimmällä sijalla syntien anteeksiannon julkinen julistaminen kun taas todistajien kokoontumisissa painopiste on Lunastamisjärjestelyn opillisessa ymmärtämisessä.
Lestadiolaisille ominaista on valtava tunneside Jeesukseen, ovathan he se lauma jonka tie vie taivaaseen, Jehovan-todistajat uskonnollisen kiintymyksen kohde taas on pääosin itse Jumala,
Jeesusta kohtaan ei osoiteta julkisesti suuria kiintymyksen tunteita koska ne voisi tulkita "palvonnaksi"
( tietämäni mukaan v.45 muutettiin Vartiotorniseuran peruskirjaa jossa palvonnan osoittaminen
omistetaan yksin Jehovalle )
Suurimmat erot syntyvätkin suhteessa Jeesukseen.
Vanhoillislestadiolainen saarna on voimakasta, jopa apogyfikirjoista ( joskin harvoin ) voidaan ottaa jokin lukukappale ja katsoa mitä Henki antaa puhuttavaksi:
http://youtu.be/URhVlowdicI
Mitä tahansa muita yhtäläisyyksiä taikka eroavuuksia on teidän mielestänne niin näistä ajatuksista kiinnostaisi kuulla?
~ Sano minulle sinä, jota minun sieluni rakastaa: kussas laidunta pidät, ja kussas lounaalla lepäät? ...
KV 1:7

Veli-Hopea
Viestit: 5325
Liittynyt: 28.12.2010 16:25

Re: Oliivipuuhun oksastetut

Viesti Kirjoittaja Veli-Hopea » 18.02.2016 14:31

Ensinnäkin kummankin liikkeen kannattajista puhutaan usein pilkallisesti negatiiviseen sävyyn sen takia että he pyrkivät elämään ja toimimaan Raamatun ohjeiden mukaan,
Mielestäni tällainen käytös ei näy kovinkaan suuressa roolissa tällä palstalla vai mitä?
Jos nimenomaan puhutaan yksittäisistä jäsenistä uskontokunnasta riippumatta.

Eikö ole erikoista?
Is leaving WTBS/JWorg a crime punishable by the death penalty?

-"Jos haluat todella rikkaaksi, perusta uskonto" - Ron Hubbart, scientologian perustaja.

Markku Meilo
Viestit: 13432
Liittynyt: 24.04.2007 10:28

Re: Oliivipuuhun oksastetut

Viesti Kirjoittaja Markku Meilo » 18.02.2016 14:32

Pro et contra kirjoitti:Ensinnäkin kummankin liikkeen kannattajista puhutaan usein pilkallisesti negatiiviseen sävyyn sen takia että he pyrkivät elämään ja toimimaan Raamatun ohjeiden mukaan...
Ainakin jehovantodistajuuden ohjeistusmuutokset tunnen, Raamatun ohjeistusmuutoksista en ole tietoinen. Kertoisitko mitkä Raamatun ohjeistukset ovat muuttuneet, etenkin niistä olisin kiinnostunut, jotka ovat muuttuneen edestakaisin. Sen jälkeen on helpompi päätellä onko pyrkimys ollut Raamatun vaiko Vt-seuran ohjeiden mukaan elämiseen.
( tietämäni mukaan v.45 muutettiin Vartiotorniseuran peruskirjaa jossa palvonnan osoittaminen
omistetaan yksin Jehovalle )
Vt-liturgiassa Jeesusta palvottiin vuoden 1945 peruskirjamuutoksen jälkeen noin vuosikymmen, kunnes Vt-liturgia muuttui tuolta osin ja siitä syystä Vt-seura on myöhemmin lainaillut peruskirjaa harhaanjohtavasti. Vuosikirja (yb 1969 page 50) lainasi peruskirjaa ja jätti sanat "and Christ Jesus" pois, korvaten ne pisteillä:
“for public Christian worship of Almighty God …; to arrange for”
Sama epärehellisyys oli vuoden 1971 (15/12 page 760) Wt-lehdessä:
“…for public Christian worship of Almighty God [through] Christ Jesus: to arrange for...”
Hakasuluissa oleva sana on huijausta, ei siis osa peruskirjan tekstiä.*
Mitä tahansa muita yhtäläisyyksiä taikka eroavuuksia on teidän mielestänne niin näistä ajatuksista kiinnostaisi kuulla?
No oikeuskomedia ja hoitokokous ovat sukua toisilleen, mistä löytyy Raamatun ohjeet moiseen epäinhimilliseen toimintaan?*) Tässä oleellinen osa (tietojeni mukaan edelleen voimassaolevaa) 1945-peruskirjatekstiä (korostus lisätty):
The purposes of this Society are: To act as the servant of and the legal world-wide governing agency for that body of Christian persons known as Jehovah's Witnesses to preach the gospel of God's kingdom under Christ Jesus unto all nations as a witness to the name, word and supremacy of Almighty Good JEHOVAH; to print and distribute Bibles and to disseminate Bible truths in various languages by means of making and publishing literature containing information and comment explaining Bible truths and prophecy concerning establishment of Jehovah's kingdom under Christ Jesus to authorize and appoint agents, servants, employees, teachers, instructors, evangelists, missionaries and ministers to go forth to all the world publicly and from house to house to preach and teach Bible truths to persons willing to listen by leaving with such persons said literature and by conducting Bible studies thereon to improve men, women and children mentally and morally by Christian missionary work and by charitable and benevolent instruction of the people on the Bible and incidental scientific, historical and literary subjects to establish and maintain private Bible schools and classes for gratuitous instruction of men and women in the Bible, Bible literature and Bible history; to teach, train, prepare and equip men and women as ministers, missionaries, evangelists, preachers, teachers and lecturers to provide and maintain homes, places and buildings for gratuitous housing of such students, lecturers, teachers and minister; to furnish gratuitously to such students, lecturers, teachers, educators and ministers suitable meals and lodging and to prepare, support, maintain and send out to various parts of the world Christian missionaries, teachers and instructors in the Bible and Bible literature and for public Christian worship of Almighty God and Christ Jesus; to arrange for and hold local and world-wide assemblies for such worship to use or operate radio broadcasting stations for preaching this gospel of the kingdom; and to do any and all other lawful things that its Board of Directors shall deem expedient for the purposes stated.

Markku Meilo
Viestit: 13432
Liittynyt: 24.04.2007 10:28

Re: Oliivipuuhun oksastetut

Viesti Kirjoittaja Markku Meilo » 18.02.2016 14:39

Muisti palaa pätkittäin, etenkin kun ja jos konsultoi omia arkistoja. Peruskirjaa on kuin onkin muutettu 1999 tuolta osin ja Jeesuksen palvonta on poistettu, tilalla on nyt yksinkertaisesti "arrange for and hold assemblies for religious worship;"

Pro et contra
Viestit: 1609
Liittynyt: 04.08.2014 19:37

Re: Oliivipuuhun oksastetut

Viesti Kirjoittaja Pro et contra » 18.02.2016 16:05

Markku Meilo kirjoitti:Muisti palaa pätkittäin, etenkin kun ja jos konsultoi omia arkistoja. Peruskirjaa on kuin onkin muutettu 1999 tuolta osin ja Jeesuksen palvonta on poistettu, tilalla on nyt yksinkertaisesti "arrange for and hold assemblies for religious worship;"
Olin siis väärässä v.1945 muutoksen suhteen, että kyse oli siitä mitä ja miten peruskirjasta lainattiin.
Muutos peruskirjaan kuitenkin on tehty 1999
~ Sano minulle sinä, jota minun sieluni rakastaa: kussas laidunta pidät, ja kussas lounaalla lepäät? ...
KV 1:7

Polyester
Viestit: 2971
Liittynyt: 11.05.2007 22:11

Re: Oliivipuuhun oksastetut

Viesti Kirjoittaja Polyester » 18.02.2016 18:37

Pro et contra kirjoitti:Mitä tahansa muita yhtäläisyyksiä taikka eroavuuksia on teidän mielestänne niin näistä ajatuksista kiinnostaisi kuulla?
Yhtäläisyyksiä näen enemmän kuin eroavaisuuksia.
- Kumpaankin liikkeeseen lähinnä synnytään
- Selkeä jako meidän ja muiden välillä, Totuudessa olevat vs. vääräuskoiset, Jumalan lapset vs. syntiset
- Ulkopuolisesta maailmasta erottaudutaan paitsi henkisesti, myös ulkoisesti tapakulttuurilla, sanastolla ja ulkoasuun liittyvillä asioilla
- Yhteisöllisyys on hyvin samanlaista, pariutuminen yhteisön sisällä, sosiaalisia verkostoja, bisnesverkostoja
- Toiminnan järjestäminen ja vallankäyttö samantapaista, vain eri nimillä: vanhimmat vs. puhujat, oikeuskomitea vs. hoitokokous
- Kummatkaan eivät viihdy kirkossa, vaan kokous tai seurat ne olla pitää
- Kesän konventissa tai suviseuroissa voi nähdä tuttuja ja tiirailla vastakkaista sukupuolta

Varmaan jos lestadiolaiselta tai jehovantodistajalta kysyisi, eroa heidän mielestään olisi kuin yöllä ja päivällä. Ovathan JT:t ja helluntailaisetkin kuin kissa ja koira, vaikka kummatkaan eivät uskontonsa keskeisiä kappaleita kriittisesti halua tarkastella. Tai ehkä juuri siksi.

Jalo Sukuinen
Viestit: 208
Liittynyt: 07.02.2016 22:39

Re: Oliivipuuhun oksastetut

Viesti Kirjoittaja Jalo Sukuinen » 18.02.2016 18:52

Todistajana tiesin hyvin hyvin vähän lestadiolaisista. Tiesin vain sen etteivät katso televisiota ja että naisten ja miesten alusvaatteet on pestävä erikseen tai jotain sellaista. Totta kai sitä tarttui näihin eroavaisuuksiin, eikä perehtynyt asiaan sen enempää. Miksi olisi pitänyt, sillä Raamattu opettaa-kirjan kuvauksen mukaan ei tarvitse käydä läpi kaikkia vääriä rahoja. Riittää kun tietää aidon rahan tunnusmerkit. Hävettää että olen joskus pokerinaamalla tämänkin kuvauksen ovella lausunut...
Jokainen juustohampurilainen on tietenkin jonkun kasaama, mutta kaiken kasaaja on lentävä spagettihirviö. Raamen!

Polyester
Viestit: 2971
Liittynyt: 11.05.2007 22:11

Re: Oliivipuuhun oksastetut

Viesti Kirjoittaja Polyester » 18.02.2016 19:30

Jalo Sukuinen kirjoitti:Miksi olisi pitänyt, sillä Raamattu opettaa-kirjan kuvauksen mukaan ei tarvitse käydä läpi kaikkia vääriä rahoja. Riittää kun tietää aidon rahan tunnusmerkit.
Raamattu opettaa -kirjan seuraavaan painokseen tai samaa tarkoitusta varten olevaan seuraavaan kirjaan voisi ehdottaa lisäystä, että mitä tehdä jos joku väittää kädessäsi olevaa rahaa vääräksi. Sen sijaan, että tutustuisit hänen tarjoamiinsa todisteisiin rahan vääryydestä, kannattaa nopeasti poistua tilanteesta toistelleen "en halua riidellä" -lausetta, pitää raha visusti tallessa ja ottaa ulkopuolisen esittämä väite selvänä todisteena siitä, että raha taatusti on aito.

Jalo Sukuinen
Viestit: 208
Liittynyt: 07.02.2016 22:39

Re: Oliivipuuhun oksastetut

Viesti Kirjoittaja Jalo Sukuinen » 18.02.2016 19:40

Ihan hirveetä skeidaa toi bh-kirja, kun asiaa oikein ajattelee. Kuvauksethan ovat varsin tehokkaita, varsinkin silloin kun niillä täytyy puolustella ajatusta, mikä muutoin kuulostaisi järjettömältä. "Miksi perheenä kokoontuminen jakamaan lahjoja 24. tai 25. joulukuuta on väärin?" "Koska ethän sä haluaisi katuojasta poimittua tikkaria syödä?" WHAAT?!?
Jokainen juustohampurilainen on tietenkin jonkun kasaama, mutta kaiken kasaaja on lentävä spagettihirviö. Raamen!

Polyester
Viestit: 2971
Liittynyt: 11.05.2007 22:11

Re: Oliivipuuhun oksastetut

Viesti Kirjoittaja Polyester » 18.02.2016 20:11

Vanhoillislestadiolaisten "konventti"


Jalo Sukuinen
Viestit: 208
Liittynyt: 07.02.2016 22:39

Re: Oliivipuuhun oksastetut

Viesti Kirjoittaja Jalo Sukuinen » 18.02.2016 20:19

Mielenkiintoinen pätkä. Muistan myös jotain vastaavaa karavaanileiriä oulun konventissa, tosin paljon pienemmässä määrin toki. Harmi kun ei konventeissa ollut niin paljon aikaa sosialisoimiseen. Ristiriitaisin tuntein katson tota videota. Toisaalta iloitsen siitä veljeydestä, jota varmasti tuntevat. Toisaalta säälittää se, että ihminen latistetaan niin maahan, että uskonto tai pelastus on ainoa keino, jolla hän saa jonkinlaisen ihmisarvon takaisin.
Jokainen juustohampurilainen on tietenkin jonkun kasaama, mutta kaiken kasaaja on lentävä spagettihirviö. Raamen!

Pro et contra
Viestit: 1609
Liittynyt: 04.08.2014 19:37

Re: Oliivipuuhun oksastetut

Viesti Kirjoittaja Pro et contra » 18.02.2016 21:54

Tuosta videoleikkeestä tein joitakin huomioita, itsellä kun on sukua ja tuttavia tuossa yhteisössä ollut niin tiedän heidän käyttäneen suviseuroissa seuramerkkiä, jossa on kuvattuna useinmiten suviseurojen tunnus Raamatunlause ja suviseuraportti, sellaista en nähnyt kellään joten käytännöstä lienee luovuttu joko epäkäytännöllisenä tai muusta syystä. Toinen huomio koskee pukeutumista joka näyttää muuttununeen hyvinkin vapaaseen suuntaan, ei ehkä kuitenkaan itse seurateltassa, toisaalta voi olla niinkin että paikalla on paikallisia tai kauempaakin saapuneita jotka eivät ole varsinaisia uskovaisia. Suuri tapahtumahan tuo on jossa voidaan tavata muita ja tuttavia kauempaa joita harvoin näkee, niinhän se on konventinkin osalta kellä enemmän ja kellä vähemmän.

Täytyy aina muistaa että kun arvostelee jotakin ulkoista niin Jumala näkee syvemmin kuin ihminen.
~ Sano minulle sinä, jota minun sieluni rakastaa: kussas laidunta pidät, ja kussas lounaalla lepäät? ...
KV 1:7

Jalo Sukuinen
Viestit: 208
Liittynyt: 07.02.2016 22:39

Re: Oliivipuuhun oksastetut

Viesti Kirjoittaja Jalo Sukuinen » 18.02.2016 22:36

Pro et contra kirjoitti:Täytyy aina muistaa että kun arvostelee jotakin ulkoista niin Jumala näkee syvemmin kuin ihminen.
Näen videossa pohjimmiltaan hyvin kauniita ihmisiä. Näen myös ääri-muslimin sisällä kauneutta, joka on riistetty häneltä. En enää usko siihen "sydän on kaikkea muuta petollisempi"-bullshittiin.
Jokainen juustohampurilainen on tietenkin jonkun kasaama, mutta kaiken kasaaja on lentävä spagettihirviö. Raamen!

Misled
Viestit: 209
Liittynyt: 29.10.2013 13:18

Re: Oliivipuuhun oksastetut

Viesti Kirjoittaja Misled » 20.02.2016 12:48

Jalo Sukuinen kirjoitti:
Pro et contra kirjoitti:Täytyy aina muistaa että kun arvostelee jotakin ulkoista niin Jumala näkee syvemmin kuin ihminen.
Näen videossa pohjimmiltaan hyvin kauniita ihmisiä. Näen myös ääri-muslimin sisällä kauneutta, joka on riistetty häneltä. En enää usko siihen "sydän on kaikkea muuta petollisempi"-bullshittiin.
Tekis mieli sanoa, että hallintoelin on kaikea muuta petollisempi. Se kääntyy kuin tuuliviiri. Rakenna siinä vahvalle perustukselle, kun ne perustukset uppovat jatkuvalla syötöllä suohon..

Markku Meilo
Viestit: 13432
Liittynyt: 24.04.2007 10:28

Re: Oliivipuuhun oksastetut

Viesti Kirjoittaja Markku Meilo » 20.02.2016 12:58

Pro et contra kirjoitti:Täytyy aina muistaa että kun arvostelee jotakin ulkoista niin Jumala näkee syvemmin kuin ihminen.
Jos tuolle käsitteelliselle linjalle mennään, niin tuomitset juuri jumalan toimettomuudesta tai vaihtoehtoisesti torppaat jehovantodistajuuden.

Jos tässä roolipelissä oletetaan Vt-seuran/raamatuntutkijoiden tulleen jumalan taholta valittua 1918/1919 -huitteilla ja merkittävin jälkeenjäänyt vana on oppivalehtelua, vääriä ennustuksia Jehovan profeettana ja mädännäisyyttä, niin eipä jumala ole käyttänyt näkökykyään.

Vastaa Viestiin