Charles Taze Russel

Jehovan todistajiin liittymätön uskonnollissävytteinen keskustelu. Alueella tiukka moderointi.

Valvoja: Moderaattorit

Marjolie
Viestit: 262
Liittynyt: 22.01.2013 14:42

Charles Taze Russel

Viesti Kirjoittaja Marjolie »

En tiedä onko kyseisestä miehestä ollut aiemmin aihetta, mutta hänen historiansa alkoi kiinnostaa.
Mielenkiintoinen tyyppi, kun ajattelee että hänkin oli monessa uskonnossa mukana ennen kuin löysi mieleisensä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Charles_Taze_Russell
Markku Meilo
Viestit: 13450
Liittynyt: 24.04.2007 10:28

Re: Charles Taze Russel

Viesti Kirjoittaja Markku Meilo »

Marjolie kirjoitti:...ennen kuin löysi mieleisensä.
Itse asiassa hän perusti itselleen uuden uskonnollisen liikkeen. Se tapahtui nk. suuren pettymyksen vanavedessä, eli kun milleriläinen second adventismi osoittauitui huuhaaksi ja suuri määrä ihmisiä etsi uusia keinoja palautella Jeesusta.
efedrin
Viestit: 64
Liittynyt: 24.11.2015 20:17

Re: Charles Taze Russel

Viesti Kirjoittaja efedrin »

Ihmettelen mistä Russel sai rahat niin massiiviseen ilmaisten kirjojen julkaisuun. Epäilen hänen vapaamuurimyönteisyytensä auttaneen. Jostain muistan lukeneeni Russelin sanoneen. Rahaa alkoi tulemaan ovista ja ikkunoista.
Veli-Hopea
Viestit: 5324
Liittynyt: 28.12.2010 16:25

Re: Charles Taze Russel

Viesti Kirjoittaja Veli-Hopea »

Ihmettelen mistä Russel sai rahat niin massiiviseen ilmaisten kirjojen julkaisuun.
No Jehovalta tietenkin ,höpsö!
Is leaving WTBS/JWorg a crime punishable by the death penalty?

-"Jos haluat todella rikkaaksi, perusta uskonto" - Ron Hubbart, scientologian perustaja.
Markku Meilo
Viestit: 13450
Liittynyt: 24.04.2007 10:28

Re: Charles Taze Russel

Viesti Kirjoittaja Markku Meilo »

efedrin kirjoitti:Ihmettelen mistä Russel sai rahat niin massiiviseen ilmaisten kirjojen julkaisuun.
Chuck-setä syntyi menestyneen kauppiaan pojaksi.
Marjolie
Viestit: 262
Liittynyt: 22.01.2013 14:42

Re: Charles Taze Russel

Viesti Kirjoittaja Marjolie »

Onkohan hänestä koskaan kirjoitettu mitään kirjaa, olis mielenkiintoista lukea hänestä enemmän. Onhan hän tavallaan Jehovan todistajuuden esi-isä. Mitä wikipediaa luin, niin Russel ilmeisesti käytti jotain okkultistisia tapoja. Luultavasti selvittääkseen Raamatullista sanomaa....ainoastaan Jumala tietää mitä mies on aikanaan tehnyt.
Markku Meilo
Viestit: 13450
Liittynyt: 24.04.2007 10:28

Re: Charles Taze Russel

Viesti Kirjoittaja Markku Meilo »

Marjolie kirjoitti:Onkohan hänestä koskaan kirjoitettu mitään kirjaa...
Kovin kattavaa Vt-elämäkertaa ei ymmärrettävästi ole eikä tule, koska CTR:n puuhat eivät juurikaan edistä mielenhallintaa. Kirjoittamassaan ensimmäisessä historiakirjassa Vartiotorniseura perustelee pastori Russelista julkaistun elämänkerran julkaisemattomuutta näillä sanoilla:
"LEA: Kenties se, että maailma on jättänyt huomioon ottamatta hänen nimensä, on laskettava hänelle eduksi. Näyttäisi siltä, että kaikkia Jumalan palvelijoita pidettiin menneisyydessä vähäarvoisina maailman silmissä, ja kuitenkin heidän työnsä jatkuvat. Eikö sama ilmiö toistu pastori Russellin elämässä? Onko muuten totta, että te ette ole milloinkaan julkaisseet pastori Russellin elämänkertaa?

JUHA: On. Jehovan todistajat ihailevat hänen inhimillisiä ominaisuuksiaan, mutta jos me antaisimme kunnian ja kiitoksen pastori Russellille, niin me sanoisimme, että työ ja menestys olivat hänen. Jehovan todistajat uskovat kuitenkin, että Jumalan henki ohjaa ja johtaa hänen kansaansa.

Jotkut ovat kompastuneet tähän kohtaan, ja nämä hänen ominaisuutensa, joita niin monet järjestössä olevat ihailivat siihen aikaan, muodostuivat koetukseksi, mihin monet lankesivat. He alkoivat etsiä vikoja Russellin seuraajasta J. F. Rutherfordista Vartiotorni-seuran presidenttinä ja itse Seurastakin. " (Jehovan todistajat Jumalan päätöksissä – sivu 63)
Kirjoittamassaan toisessa historiakirjassa Vartiotorniseura onkin sitä mieltä, että Russelin elämäkerta on sittenkin julkaistu:
”Russellin lyhyt elämäkerta ja hänen viimeinen tahtonsa ja testamenttinsa julkaistiin Vartiotornissa 1.3.1917 (engl. 1.12.1916) sekä Raamatun tutkielmien ensimmäisen osan seuraavissa painoksissa.” (jv-FI sivu 64)
Tarkistakaamme asia ensin vuoden 1917 Vartiotorni-lehdestä:
“Charles Taze Russell, thou hast, by the Lord, been crowned a king; and through the everlasting ages they name shall be known amongst the people, and thy enemies shall come and worship at thy feet.” (w16 Dec. 1 p. 377)
Sitten vuosien 1923-1927 “Jumalan aikakausisuunnitelma” -kirja sivulta 3 eteenpäin:
”Pastori C.T. Russelin elämäkerta...Charles Taze Russell, tunnettu yli koko maailman pastori Russell’ina, kirjailijana, luennoitsijana ja evankeliumin palvelijana, syntyi Pittsburgissa, Pennsylvaniassa, U.S.A., helmikuun 16 p. 1852 ja kuoli lokakuun 31 p. 1916...” (Jumalan aikakausisuunnitelma – 1927 sivut 3-10)
Joku ilmeisesti nosti kissan pöydälle, ja jokin jokin syy elämäkerran julkaisemisen salaamiseen on ollut. En ole huomannut Vartiotorniseuran kertaakaan myöntäneen valehteluaan, joten jäljelle jää tälläkin kerralla arvailu. Olisikohan syy vuoden 1916/1917 Vartiotorni-lehden tekstissä, joka ei lainkaan häviä henkilöpalvonnalle? Näin voisi päätella siitä mitä Vartiotorniseura kirjoittaa vuosikirjassa:
”Ajan mittaan kuitenkin jotkut omaksuivat sen käsityksen, että C. T. Russell itse oli tuo ”uskollinen ja ymmärtäväinen palvelija”. Tämä johti jotkut luomuksen palvonnan ansaan.” (yb80-FI sivu 88)
Eikä ole lainkaan yllätys, että tuossa vuosikirjan otteessakin on harhaanjohtoa ja menneen peittelyä. Väitteellä, että ”jotkut omaksuivat” halutaan luoda mielikuva, ettei Russelin palvelijanvirka olisi ollut Vt-seuran virallinen näkemys. Asia on helppo tarkistaa, katsotaan vaikka ensin tätä:
”[Ilm.] 8:3. Ja tuli toinen enkeli. – Ei “Herran ääni,” joka mainitaan edellisessä luvussa, vaan järjestetty yhdistys – VARTIOTORNIN RAAMATTU- JA TRAKTAATTISEURA, jonka pastori Russell perusti täydentämään työnsä. Tämä värssy osoittaa, että vaikka pastori Russell on mennyt esiripun toiselle puolelle, hoitaa hän kumminkin edelleen jokaista kohtaa elonkorjuutyössä.” (Täyttynyt salaisuus – 1923 sivu 200)
Ja sitten tätä:
"Aina vuoteen 1927 asti julistettiin ja hyväksyttiin ajatus, että hän oli 'se palvelija', mistä puhutaan matteuksen 24: 45:nnessä." (Jehovan todistajat Jumalan päätöksissä – sivu 95)
...olis mielenkiintoista lukea hänestä enemmän. Onhan hän tavallaan Jehovan todistajuuden esi-isä.
Noinkin sen voi ajatella, mutta raamatuntutkijoita en edelleen olemassa, joten loogisesti katsellen Russell ei tänään olisi jehovantodistaja.
Mitä wikipediaa luin, niin Russel ilmeisesti käytti jotain okkultistisia tapoja. Luultavasti selvittääkseen Raamatullista sanomaa....
Ei, vaan pönkittääkseen omia raamattunumerologisia harhojaan, Russelin rehellisyydessä olisi ollut parantamisen varaa.
Marjolie
Viestit: 262
Liittynyt: 22.01.2013 14:42

Re: Charles Taze Russel

Viesti Kirjoittaja Marjolie »

Ehkä valta nousi niin sanotusti päähän, kun ihmiset alkoivat kiinnostua hänen opeistaan. Piti saada enemmän tietoa kuin muut...keinoja kaihtamatta.
Markku Meilo
Viestit: 13450
Liittynyt: 24.04.2007 10:28

Re: Charles Taze Russel

Viesti Kirjoittaja Markku Meilo »

Marjolie kirjoitti:Ehkä valta nousi niin sanotusti päähän, kun ihmiset alkoivat kiinnostua hänen opeistaan.
Mun mielikuva on enemmänkin sellainen, että CTR pakotti asiat yhteneväisiksi ajatustensa kanssa. Hän mm. uudisti Raamatun ajanlaskua sadalla vuodella, valitsi auktoriteetiksi valtavirrasta poikkeavan historioitsijan ja muutteli tiettyä pyramidin mittaa, joka alun alkaenkin oli keksitty. Rutherfordin käytökseen verrattuna Russell oli nöyrä.
Piti saada enemmän tietoa kuin muut...keinoja kaihtamatta.
Yrittämisen ohella miehessä riitti suuruudenhulluutta, mutta miksipä ei jos kerran katsoi itsensä tulleen jumalan valitsemaksi jo äitinsä kohdussa ollessaan. Ja mitä tietoon tulee, niin Russelilla oli minimaalisen vähän osaa oppikysymysten luonnissa, suurin osa oli lainaa milleristeiltä. Surullisenkuuluisa 606-huuhaa oli sekin lainaa, mutta ei milleristeiltä.
Avatar
Nukahtanut
Viestit: 1459
Liittynyt: 12.12.2015 16:03

Re: Charles Taze Russel

Viesti Kirjoittaja Nukahtanut »

Wikin mukaan CTR myi 5 vaatekauppaansa ja sai niistä nykyrahassa palttiarallaa viis milliä dollareita. Kyllä noilla kelpaa kirjan, tai parikin myydä.
Ja olihan niitä lahjoittajia myös heti alusta asti. Varakkaita liikemiehiä jne.
"You see, in this world there's two kinds of people, my friend: Those with loaded guns and those who dig. You dig."- The Good, The Bad and The Ugly
Pro et contra
Viestit: 1634
Liittynyt: 04.08.2014 19:37

Re: Charles Taze Russel

Viesti Kirjoittaja Pro et contra »

Ainakin tämä varsin tuore elämäkerta on julkaistu vartiotorniseurasta riippumattoman kirjailijan toimesta:
Charles Taze Russell: His Life and Times: The Man, the Millennium and the Message
Paperback – December 31, 2009
by Fredrick Zydek (Author)
, saatavilla ainakin amazonilla englanninkielisenä.

Kirjan sisällöstä en tiedä enkä siitä onko ollut riittävästi lähdeaineistoa tai käytetty haastateltavina esim. elossa olevia omaisia?

C.T.R. on toki henkilönä hyvin kiinnostava, hänen esiintymisensä oli vetoavaa ja hän oli valtavan tuottelias kirjoittaja, en silti usko hänen ammentaneen kirjoittamisvoimaansa mistään okkultistisista lähteistä vaan omista tutkimustuloksista ja aikalaislähteistä.
Hän oli avioliitossa joka päättyi skandaalinkäryisen eroon, hän oli myös merkittävä siionisti mutta hänen siionisminsa oli erikoisten käsitysten värittämää.

Hän odotti Jumalalla olevan erityinen Aikakausisuunnitelma jonka mukaan pieni lauma lunastettiin maasta Jeesuksen morsiameksi ja hän odotti pääsevänsä taivaaseen ja saavansa taivaallisen palkinnon; kruunun sekä osallisuuden Jumalalliseen luontoon ja kuolemattomuuteen, kaiken vanhan järjestyksen loppu tuli saavuttaa v.1914 ja siitä alkaisi maan ennallistaminen täydellisyyteen niin että lopulta ihminen itsekin olisi sellainen miksi Jumala hänet alunperin luodessaan tarkoitti.
Russell myös hyväksyi joiltakin osin Darwinin kehitysopin mutta ei missään määrin ihmiseen soveltuvana eikä ilman kaiken Alkuunsaattajaa ja Luomis-suunnitelmaa, hän siis alisti kehitysoppiin liittyvät evoluutioprosessit Jumalan työkaluksi.
Avatar
Nukahtanut
Viestit: 1459
Liittynyt: 12.12.2015 16:03

Re: Charles Taze Russel

Viesti Kirjoittaja Nukahtanut »

Kyllähän CTR on pakko nostaa hattua siinä mielessä, että oikeaan aikaan osas perustaa porukkansa. Fundis-uskonnot alko noihin aikoihin oleen suosittuja, joten siinä oli mainio tilaisuus kerätä rahaa ja jäseniä mukaan. Bisnesmies siis henkeen ja vereen. :)
"You see, in this world there's two kinds of people, my friend: Those with loaded guns and those who dig. You dig."- The Good, The Bad and The Ugly
Markku Meilo
Viestit: 13450
Liittynyt: 24.04.2007 10:28

Re: Charles Taze Russel

Viesti Kirjoittaja Markku Meilo »

Nukahtanut kirjoitti:Kyllähän CTR on pakko nostaa hattua siinä mielessä, että oikeaan aikaan osas perustaa porukkansa. Fundis-uskonnot alko noihin aikoihin oleen suosittuja, joten siinä oli mainio tilaisuus kerätä rahaa ja jäseniä mukaan. Bisnesmies siis henkeen ja vereen. :)
Kannattaa kuitenkin muistaa, että CTR kalasti mönkään menneen millerismin savuavilla raunioilla. Second adventismissa tuota aikakautta nimitettiin suureksi pettymykseksi ja sen jäljiltä syntyi useita ryhmiä, esimerkiksi seitsemännen päivän adventitit.

Amerikan lainsäädäntö antoi turvan 1700-luvun vainoja Euroopasta paenneille ja se on merkittävä tekijä 1800-luvun amerikkalaisten uususkontojen synnyssä.
Markku Meilo
Viestit: 13450
Liittynyt: 24.04.2007 10:28

Re: Charles Taze Russel

Viesti Kirjoittaja Markku Meilo »

Osui tossa eteen näyte 1950-luvulta, jolloin Russeliin tehtiin yleisemminkin pesäeroa:
Incidentally, Griffis says: “Contrary to Pastor Russell,” etc.—but who is preaching the teaching of Pastor Russell? Certainly not Jehovah's Witnesses! They can not be accused of following him, for they neither quote him as an authority nor publish or distribute his writings. “The path of the just is as the shining light, that shineth more and more unto the perfect day.” (Proverbs 4:18) To hold only to what Pastor Russell taught would make behind the light some thirty-five years. If Griffis wants to talk about Jehovah’s witnesses today, let him get up-to-date and do it without so much dishonest and deceptive misrepresentation. (Awake! 1951 May 8 page 26)
Lopussa on vielä epärehellisyydestä tunnetun Vartiotorniseuran hilpeä heitto epärehellisyyteen ja petolliseen väärinesittämiseen liittyen.

No sittemmin on Russelia taas lainailtu kummioittavammin, kuten esimerkiksi Vt-lehden vuoden 2002 kirjoituksessa "Kaksi pappia jotka arvostivat Russellin kirjoituksia" 15. huhtikuuta sivuilla 28-29.
Marjolie
Viestit: 262
Liittynyt: 22.01.2013 14:42

Re: Charles Taze Russel

Viesti Kirjoittaja Marjolie »

Markku Meilo kirjoitti:
Incidentally, Griffis says: “Contrary to Pastor Russell,” etc.—but who is preaching the teaching of Pastor Russell? Certainly not Jehovah's Witnesses! They can not be accused of following him, for they neither quote him as an authority nor publish or distribute his writings. “The path of the just is as the shining light, that shineth more and more unto the perfect day.” (Proverbs 4:18) To hold only to what Pastor Russell taught would make behind the light some thirty-five years. If Griffis wants to talk about Jehovah’s witnesses today, let him get up-to-date and do it without so much dishonest and deceptive misrepresentation. (Awake! 1951 May 8 page 26)
Lopussa on vielä epärehellisyydestä tunnetun Vartiotorniseuran hilpeä heitto epärehellisyyteen ja petolliseen väärinesittämiseen liittyen.

No sittemmin on Russelia taas lainailtu kummioittavammin, kuten esimerkiksi Vt-lehden vuoden 2002 kirjoituksessa "Kaksi pappia jotka arvostivat Russellin kirjoituksia" 15. huhtikuuta sivuilla 28-29.
Eipä ne Jehovan todistajienkaan ennusteet ja opit ole aina olleet erheettömiä. Hekin ovat jopa viettäneet joulua yms juhlapyhää aikanaan, ennen kuin tutkivat niiden alkuperää paremmin. Laskelmat ovat heilläkin menneet pieleen.

Ehkä Russel meni jossain vaiheessa hurmoksesta sekaisin. Kuka tietää muuta kun hänen ex-vaimonsa ja lähipiiri.
Vastaa Viestiin