Onko uskominen mielentilasta kiinni?

Jehovan todistajiin liittymätön uskonnollissävytteinen keskustelu. Alueella tiukka moderointi.

Valvoja: Moderaattorit

Polyester
Viestit: 2972
Liittynyt: 11.05.2007 22:11

Re: Onko uskominen mielentilasta kiinni?

Viesti Kirjoittaja Polyester »

Markku Meilo kirjoitti:Näin asian näen minäkin. Vaan siitä kuuluisasta sattuneesta syystä tuon tarkennuksena esille sen, että tuo mainitsemasi koskee nimenomaan tätä päivää - kiitos netin ja aktiivisen porukan. Vedenjakaja tuossa vuohiin ja lam... eikun tiedonjanoisiin ja -janottomiin voi osaltaan olla iän tuoma täydellinen erossa oleminen nettimaailmasta.
Nykyaikaa minäkin ajattelin ja sitä porukkaa, joka muutenkin suhteellisen aktiivisesti nettiä käyttää. Uudet ikäluokathan ovat jo nettinatiiveja, sanotaan, mikä taitaa näkyä jo nyt Vartiotorniseuran tuloksessa. Ennen tietoa piti aktiivisesti hankkia, nykyään alkaa olla jo niin, että aktiivisuutta tarvitaan sen torjumiseen.
Toki asioita käsitellään nyt mediassakin, mutta oman kokemukseni mukaan ne oli helppo laittaa Saatanan piikkiin. Mulle muistuu hyvin mieleen kun oli jotain juttua lehdessä kuinka ihmissuku on niin ja niin vanhaa ja kotoisin Afrikasta, ohitin sellaiset rutiinilla, olihan ihmiskunta vain noin 6000 vuotta vanha luomisen tulos.
Median rooli on monellakin tapaa ongelmallinen, kun toimittajilla ei ole välttämättä riittäviä taustatietoja ja asioiden käsittely on usein pakostakin lyhyttä. Lienee yksilöllistä kuinka paljon ns. luopiomateriaalille pitää altistua jotta silmät aukeaisivat, mutta ilmeisesti asiaan paneutumista tarvitaan ainakin jonkin verran. Tai ainakin itse pidän Vartiotornin luulorakennelmaa suhteellisen huolella tehtynä, tavallisimpia vastaväitteitä on torjuttu jo valmiiksi (mm. Puhu perustellen kirja) ja "olemme Jumalan kanava / emme ole erehtymättömiä" antaa mahdollisuuden selitellä aika paljon "yksityiskohtia" parhain päin.
Polyester
Viestit: 2972
Liittynyt: 11.05.2007 22:11

Re: Onko uskominen mielentilasta kiinni?

Viesti Kirjoittaja Polyester »

Occamin partaveitsi kirjoitti:Kun minä mietiskelen oloani jehovantodistajuudessa näin jälkeenpäin, niin minulle se jehovatodistajuus tuli kun mopelle illallinen, koska synnyin todistaja perheeseen. Itseasiassa en koskaan syventynyt kovin perusteellisesti perintönä saamaani uskontoon.

Myönnän, että se syventämättömyys oli suurta tyhmyyttä kohdallani.
Järjestön istuttamaa tyhmyyttä tässä on kasvattanut aika moni muukin eikä menneitä kannata liikaa katua. Monet pystyvät JT:nä onneksi elämään suhteellisen normaaliakin elämää. Ei se elämä välttämättä paremmin olisi "maailmassakaan" mennyt, monessa tapauksessa varmaan kyllä, mutta ei se mitenkään automaattista ole. Omat väärät ratkaisunsa ja vastoinkäymisensä ne maailman ihmisilläkin ovat.
Veli-Hopea kirjoitti:
Eli kysymys oli paljolti toimeentulosta.
Tätä minä ajattelen Leinosestakin. Ei sitä vaan voi niin vaan ääneen sanoa mitä sattuu, jos nyt ei niin toimeentulosta kuitenkaan ole kyse mutta leivästä, katosta päänpäällä, eduista ja elintasosta.
Sen lauluja laulat, jonka leipää syöt. Kun Veikko tiedottaa muille, hän harrastaa teokraattista sodankäyntiä. Kun hän tiedottaa itselleen, hän harrastaa kognitiivista dissonanssia.
Avatar
Jaakko Ahvenainen
Viestit: 8100
Liittynyt: 28.04.2007 15:41
Paikkakunta: Lieksa

Re: Onko uskominen mielentilasta kiinni?

Viesti Kirjoittaja Jaakko Ahvenainen »

Markku Meilo kirjoitti:Ongelmaksi länsimaissa nouseekin se, että tuossa "kohtuullisen terveessäkin" porukassa tuo hyvä määritetään kuitenkin itse.
Tämä on hyvä huomio, jonka taustalla piileskelee vallanhalu ja riisto, minkä vain suuriluuloinen yli-ihminen saattoi kehittää tunnettuine seurauksineen. Kristinusko sopi hyvin peitenimeksi ja sopii edelleen. Tosin islam on hyvänä kakkosena kirimässä rinnalle.
Voisivatko eri uskontojen lukemattomat ainoat oikeat totuudet yhdessä muodostaa vaikka totuuskirjon, siinä olisivat sitten kaikki absoluuttiset näkemykset edustetuina?
Tätä on muistaakseni johonkin rajaan asti kokeiltu kehittää, mutta onnistumatta. Totuuskirjo on niin valtava, etteivät sävyt tahdo enää riittää.
agapi_dō
Viestit: 163
Liittynyt: 31.07.2015 22:15

Re: Älykkyydestä..

Viesti Kirjoittaja agapi_dō »

Kannattaa lukaista, mielenkiintoinen artikkeli älykkyydestä. Miten sen nyt haluaakaan määritellä. Korkea älykkyys ei takaa hyviä päätöksiä, ja viisaus on edelleen arvossa. Pari lainausta:

“The people pushing the anti-vaccination meme on parents and spreading misinformation on websites are generally of more than average intelligence and education.”"

"A tendency to rely on gut instincts rather than rational thought might also explain why a surprisingly high number of Mensa members believe in the paranormal; or why someone with an IQ of 140 is about twice as likely to max out their credit card."

"The harsh truth, however, is that greater intelligence does not equate to wiser decisions; in fact, in some cases it might make your choices a little more foolish. Keith Stanovich at the University of Toronto has spent the last decade building tests for rationality, and he has found that fair, unbiased decision-making is largely independent of IQ."

"That’s not all. People who ace standard cognitive tests are in fact slightly more likely to have a “bias blind spot”. That is, they are less able to see their own flaws, even when though they are quite capable of criticising the foibles of others."

And they have a greater tendency to fall for the “gambler’s fallacy” – the idea that if a tossed coin turns heads 10 times, it will be more likely to fall tails on the 11th. The fallacy has been the ruination of roulette players planning for a red after a string of blacks, and it can also lead stock investors to sell their shares before they reach peak value – in the belief that their luck has to run out sooner or later."

http://www.bbc.com/future/story/2015041 ... ing-clever
"We see on the basis of what we believe, not the other way around." -Errol Morris
Polyester
Viestit: 2972
Liittynyt: 11.05.2007 22:11

Re: Älykkyydestä..

Viesti Kirjoittaja Polyester »

agapi_dō kirjoitti:Kannattaa lukaista, mielenkiintoinen artikkeli älykkyydestä. Miten sen nyt haluaakaan määritellä. Korkea älykkyys ei takaa hyviä päätöksiä, ja viisaus on edelleen arvossa.
Älykkyys on yliarvostettua. Se helpottaa joidenkin asioiden tekemistä, jos sen pystyy suuntaamaan oikein, mutta älykkyys itsessään ei tee kenestäkään hyvää työntekijää saati viisasta ihmistä. Muistan myös joitakin todistajia, jotka olivat hyvin älykkäitä ja myös varsin tietoisia omasta erinomaisuudestaan. Älykkyys lienee ollut heille paremminkin ansa kuin siunaus, jos älykkyyden kanssa samassa paketissa on tullut liikaakin itseluottamusta ja taipumus hätiköityihin johtopäätöksiin.

JT-uskoa sanotaan joskus järkeisopiksi, mikä juontanee juurensa siitä, että ero joidenkin kilpailevien firmojen kevyehköön "Jeesus pelastaa" -linjaan on selvä. Järkeisoppisuus on kuitenkin täysin näennäistä, sillä suhtautuminen esim. historiaa ja Raamatun tekstien alkuperää koskevaan tutkimukseen on kaukana järkevästä.
Markku Meilo
Viestit: 13450
Liittynyt: 24.04.2007 10:28

Re: Onko uskominen mielentilasta kiinni?

Viesti Kirjoittaja Markku Meilo »

Polyester kirjoitti:Nykyaikaa minäkin ajattelin ja sitä porukkaa, joka muutenkin suhteellisen aktiivisesti nettiä käyttää.
Tämän käsitin kyllä, toin vain esille sen merkittävän ikäihmisten joukon, jotka ovat tuolla jossain. Jos työelämässä ei ole ollut tietotekniikan kanssa missään tekemisissä, niin kynnys lienee monille melko korkea ryhtyä eläkepäivinään asiaan paneutumaan

En muista onko tässä ollut jo esillä ajatus, että uskominen pohjaa haluun uskoa tietyllä tavalla. Tota ajatusta pyörittelin yksi yö ennen nukahtamista. Halu uskoa tietyllä tavalla tulee esiin siinä kritiikittömyydessä, jolla uskotaan halutulla tavalla samoin halu uskoa tulee esiin siinä pohjattomassa innossa, jolla vältellään tämän tietyn uskon koettelemista ristiriitatilanteissakin.

Se miten halu uskoa tietyllä tavalla syntyy onkin jo toinen juttu, melko suoraviivaisen kritiikitön sekin.
Vastaa Viestiin