Codex Gigas

Jehovan todistajiin liittymätön uskonnollissävytteinen keskustelu. Alueella tiukka moderointi.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Avatar
Nukahtanut
Viestit: 1459
Liittynyt: 12.12.2015 16:03

Codex Gigas

Viesti Kirjoittaja Nukahtanut »

http://www.iltasanomat.fi/tiede/art-2000001189726.html

Tossa lueskelin illanratoksi uutisia ja törmäsin tämmöseen uutiseen. Onko kellekään tuttu tuo teos?
"You see, in this world there's two kinds of people, my friend: Those with loaded guns and those who dig. You dig."- The Good, The Bad and The Ugly
Pro et contra
Viestit: 1634
Liittynyt: 04.08.2014 19:37

Re: Codex Gigas

Viesti Kirjoittaja Pro et contra »

Teos ei ole tuttu enkä ole siitä myöskään aiemmin kuullut mitään lainattavan.
Se on varhaiskeskiaikajalta peräisin oleva ilmeisimmin luostarissa tehty teos, upea kirja kuvituksineen ja käsityötä alusta loppuun.
Koska siinä on ainakin osa Raamattua sen tekemiseen on todellakin kulunut aikaa useita vuosia vaikka legenda kertookin sen valmistuneen yössä on tämä tieto vastoin niitä periaatteita ja sääntöjä joiden mukaan Raamattua tuli jäljentää luostarin scriptoriumissa. Jäljentäminen tapahtui päivänvalon aikaan ja oli kielletty tekemästä kynttilän tai muun valolähteen valossa koska kirjastot olivat valtavan arvokkaita ja vahingot lähes korvaamattomia mikäli tuli pääsi irti kirjastossa. Lisäksi tuli työ oli äärettömän tarkkaa eikä kynttilän tai soihdun häilyvä valoteho riittänyt niin pikkutarkan työn tekemiseen.

Tästä tulee mieleen elokuva The name of the Rose, Umberto Econ saman nimiseen romaaniin pohjautuva kiintoisa teos:

https://youtu.be/7-yYJgpQ-CE

" " Fransiskaanimunkki William Baskerville matkustaa yhdessä oppipoikansa Adson Melkin (nimetty benediktiiniluostari Stift Melkin mukaan) kanssa luostariin, jossa on tapahtunut murha. Juonen edetessä kuolee useita muitakin henkilöitä. Päähenkilöt tutkivat luostarin salaperäistä kirjastoa ja naurun kumouksellista voimaa sekä kohtaavat inkvisition. Luostarin mysteerit ratkeavat ainoastaan Williamin loogisten kykyjen ja päättelyn avulla.

Taustaa ja viittauksia

William Baskervillen nimi vihjaa sekä toiseen kuvitteelliseen mestarietsivään Sherlock Holmesiin Arthur Conan Doylen tarinan Baskervillen koira kautta että Vilhelm Occamilaiseen, joka kehitti Occamin partaveitsen loogisen periaatteen, jonka mukaan selityksistä tulisi aina valita yksinkertaisin joka kattaa kaikki tosiasiat. Williamin apulaisen Adsonin nimi puolestaan on sanaleikki sekä Galileo Galilein dialogista, jossa esiintyy henkilö Simplicio (Adso = ad Simplicio, ”Simpliciolle”), että Sherlock Holmesin apulaisesta tohtori Watsonista.

Yhdellä tasolla kirja on selonteko skolastisesta menetelmästä, joka oli hyvin suosittu 1300-luvun filosofiassa. William esittelee deduktiivisen päättelyn voimaa, erityisesti syllogismeja. Hän kieltäytyy hyväksymästä selitykseksi yksinkertaista demonien riivattuna olemista, vaikka demonologia oli keskiajan katolisessa maailmassa suosittu selitys. Apotti puolestaan on sitä mieltä, että luostari elää viimeisiä päiviä ennen Kristuksen toista tulemista. Myös tätä aihetta käsitellään kirjassa laajasti. William osoittaa empiirisillä kyvyillään, että kyse on jostain paljon maallisemmasta. Hän pitää mielensä avoimena, kerää faktoja ja havaintoja, seuraa puhdasta intuitiotaan ja hyödyntää dialektista metodia. Hän tekee näin päätöksiä siitä, mitä hänen tulisi tutkia, aivan kuin skolastikko tekisi. Tarina näyttää myös, kuinka tärkeää on olla valmiina muuttamaan mieltään kun faktat muuttuvat tutkimuksen kuluessa. Vaikka Williamin teorisoidut ratkaisut eivät aina käy yhteen todellisten tapahtumien kanssa, hän ei kykenisi ratkaisemaan luostarin mysteereitä ilman niitä.

Kuten Econ teokset yleensäkin, myös Ruusun nimi sisältää oppineita viittauksia. Sokea kirjastonhoitaja Jorge Burgoslainen on sanaleikki argentiinalaisesta kirjailijasta Jorge Luis Borgesista, joka on vaikuttanut Ecoon suuresti. Borges oli sokea viimeisinä vuosinaan, ja hän oli Argentiinan kansalliskirjaston hoitaja. Hänen novellinsa Baabelin kirjasto on vaikuttanut Econ kirjan salaiseen kirjastoon. Eco vietti jonkin aikaa Toronton yliopistossa kirjoittamassa kirjaa. Kirjassa esiintyvän kirjaston portaat muistuttavat Robarts Libraryn portaita. Kirjassa on kauttaaltaan useita latinankielisiä lainauksia, osa aitoja ja osa keksittyjä. Kirjassa keskustellaan Aristoteleen filosofiasta ja muun muassa islamilaisten filosofien kirjoittamista kommentaareista, sekä millenaristisista harhaopeista kuten fraticelleistä. Kirjassa viitataan useisiin filosofeihin, moniin anakronistisesti, kuten muun muassa Ludwig Wittgensteiniin. " " Wikiped.
Veli-Hopea
Viestit: 5324
Liittynyt: 28.12.2010 16:25

Re: Codex Gigas

Viesti Kirjoittaja Veli-Hopea »

On minulla tämä kirja valokuvina, mutta eipä se paljoa hyödytä kun en ymmärrä siitä mitään.

Kääntäiskö joku suomeksi? :mrgreen:
Is leaving WTBS/JWorg a crime punishable by the death penalty?

-"Jos haluat todella rikkaaksi, perusta uskonto" - Ron Hubbart, scientologian perustaja.
Avatar
Nukahtanut
Viestit: 1459
Liittynyt: 12.12.2015 16:03

Re: Codex Gigas

Viesti Kirjoittaja Nukahtanut »

Veli-Hopea kirjoitti:On minulla tämä kirja valokuvina, mutta eipä se paljoa hyödytä kun en ymmärrä siitä mitään.

Kääntäiskö joku suomeksi? :mrgreen:
Eiköhän tuohonki joku innokas löydy :D
Mielenkiintoinen teos sekä sisällöltään, että kooltaan (melkein metrin korkea jne).
"You see, in this world there's two kinds of people, my friend: Those with loaded guns and those who dig. You dig."- The Good, The Bad and The Ugly
Vastaa Viestiin