Mitä on porneia?

Jehovan todistajien oppien lähempää tarkastelua

Valvoja: Moderaattorit

Ariadna
Viestit: 2177
Liittynyt: 28.04.2007 10:16

Re: Mitä on porneia?

Viesti Kirjoittaja Ariadna »

Jaakko Ahvenainen kirjoitti:Mutta myönnän, ettei antiikin oikeus ole alaani. Sen toki tiedän, ettei se suhtautunut seksuaalisuuteen juutalaisen lain tavoin, vaan paljon sallivammin, mutta rajansa silläkin.
Juutalaisuudessa kuten myös antiikissa seksuaallisuus oli ihmisen/miehen perustarve siinä missä vesi ja ruoka.Sukupuoliroolien rajat olivat periaatteessa jo muodostuneet antiikin Roomassakin, miesten ja naisten rajattu eritavoin, kristillisyys ei sitä seksuaalisuuden osalta muuksi muuttanut, tosin Jeesuksen antama esimerkki antoi kristilliseen srk:n toimintaan liittyen naisille ympäröivän väestön mukaisesti tasa-arvoisemman aseman.
Hyvä vai huono! Ajoilla ja kansoilla on tapansa. Ja mitä Raamattuun tulee, roomalaisille sillä oli kovin vähän käyttöä tuolloin. Juutalaiset saivat tietyin rajoituksin huseerata sen kanssa ihan miten tahtoivat ja kristityt olivat yksi juutalainen lahko.
Sepä tässä mättääkin, kun ajat ja kansat ovat ajat sitten kadonneet ja lähtökohtana aiheeseen pidinkin Suuren Baylonian määrittelemää sanaa porneia joka sanana ei enää vastaa Raamatun alkuperäistä ajatusta.

Valtaansa käyttävät srk:n valtiaat katsovat, että heillä on oikeus tuomita ihmisen seksuaaluus, poistaa heidät srk:sta ja luovuttaa saatanalle tuottaen suurta häpeää ja surua ei pelkästään henkilölle vaan myös perheen muille srk:ssa oleville jäsenille. Tuollainen leimaaminen kuuluu juuri lahkon ominaisuuksiin ei kristillisyyteen.

Alkukristillisyydessä suuri kiistan aihe, jota silloin käytiin ja joka myöhemmin hajoitti kristillisyyden moniin eri lahkoihin oli ylösnousemusoppi, ei seksuaallisuus.

Tosin kirkon perustuksen muodostuessa Paavalilaisuuden mukainen ihanne naimattomuudesta sai valtavat mittasuhteet,varakkaitten seurakuntalaisten myötäjäiset siirtyivät perheen sijaan kirkolle ja naiset luostareihin.
Alkukirkon luostarien perustamisien yhteydessä jolloin alkoi uskonnollinen valta hallita seksuaallisuutta ja valta yleensäkin ja samalla rahastaa tulee hyvin esille.
Avatar
Jaakko Ahvenainen
Viestit: 8100
Liittynyt: 28.04.2007 15:41
Paikkakunta: Lieksa

Re: Mitä on porneia?

Viesti Kirjoittaja Jaakko Ahvenainen »

Pakitetaanpa tähän.
Ariadna kirjoitti:Tutkimalla ajanlaskun ajan juutalaisuuden ja VT:n mukaista tulkintaa sanasta porneia olen tullut siihen lopputulokseen,että jehovantodisjuudessa mennään suuresti paheksuttua "Suuren Babylonian" viitoittamaa tietä tulkitessaan porneia käsitettä.
Näin reformaation juhlavuotena (500) tulee ajatelleeksi myös sitä, mitä kaikkea tämä on mahdollistanut Jehovan todistajien lisäksi. Katolinen ja ortodoksinen kirkko jakautuivat jo varhain ja niillä molemmilla on joitakin haaraumia, mutta reformaation pohjalta syntyneet kirkot ja uskonnolliset liikkeet ovat aikansaaneet sen, ettei reformaation variaatioilla ole enää ääriä eikä määrää.

Uusia syntyy vuosittain lähes lukemattomia. Nämä yhdessä otodoksien ja katolisten kanssa muodostavat Jehovan todistajien hellimän "Suuren Babylonin". Ariadna iskee tarkan havaintonsa "Suuren Babylonin" ja Jehovan todistajien dogmaattiseen lähentymiseen siinä, mitä kutsutaan Raamatussa porneiaksi tai haureudeksi. Jo 2000 vuotta sitten porneia ei ollut yksiselitteinen käsite. Nyttemmin tämä käsite on laajentunut entisestään ja näin lähentänyt jehovantodistajuutta "Suureen Babyloniin". Lienenkö nyt ymmärtänyt aloituksen skopuksen oikein?

Haureus on porneiaa, mutta kaikki porneia ei ole ollut haureutta. Rooman valtakunnassa prostituutio oli laillista, myös uskonnollinen. Tämä viimemainittu oli hyväksyttyä myös juutalaisuudessa ennen eksiiliä (1.Moos.38). Porttoja oli, haureutta harjoitettiin, joskaan sitä ei juutalaisuudessa pidetty hyveellisenä, mutta kautta rantain sallittuna kuitenkin. Myös kaikkinainen epäjumalanpalvelus, noituus, ym. katsottiin haureudeksi, porneiaksi.

Toinen termi, mitä käytetään on moikheia, tarkoittaen yleensä aviorikosta, mutta porneia on laajempi, käsittäen niin maallisen kuin hengellisen haureuden, mitä etenkin Ilmestyskirja viljelee. Nyt täksi hengelliseksi haureudeksi on haluttu ymmärtää, ei ainoastaan YK:n rapsuttelu (mikä jehovantodistajuudessa mieluusti kielletään, vaikka tähän "petoon" onkin pidetty aktiivisesti yhteyttä, jopa jäsenyyttä DPI-NGO:n kautta), vaan paljon muuta lisäksi.

Naispappeus / -piispuus on toiminut yhdistävänä tekijänä samoin samankaltaiset käytännöt muiden vastaavien suljettujen uskonnollisten yhteisöjen kanssa, jotka katsovat valtakirkkoja ja niiden rakenteita porneian kautta. Summa summarun: lähes mikä tahansa toiminta voidaan määritellä nykyään porneian kautta. Kaikkinainen sekularisaatioksi ymmärretty on porneiaa sekin.

Mitä suppeammaksi oma (hengellinen) näkökenttä supistuu, sitä laajemmaksi kasvaa porneian sisältö. Vääränlaiset asusteet, vääränlainen ajattelutapa, väär... loputtomiin lähes. Kuka tämän määrittelee? Sanoisin pullistunut uskonnollinen ego.
Ariadna
Viestit: 2177
Liittynyt: 28.04.2007 10:16

Re: Mitä on porneia?

Viesti Kirjoittaja Ariadna »

Jaakko Ahvenainen kirjoitti: Ariadna iskee tarkan havaintonsa "Suuren Babylonin" ja Jehovan todistajien dogmaattiseen lähentymiseen siinä, mitä kutsutaan Raamatussa porneiaksi tai haureudeksi.
Juuri tähän huomioon puutuin, koska todistajat ylpeillen kertovat opistaan siitä kuinka he kaikessa jäljittelevät alkukristityille annettuja ohjeita.
Tuohan ei pidä paikkaansa tässä(kään) porneia asiassa.
Jo 2000 vuotta sitten porneia ei ollut yksiselitteinen käsite. Nyttemmin tämä käsite on laajentunut entisestään ja näin lähentänyt jehovantodistajuutta "Suureen Babyloniin". Lienenkö nyt ymmärtänyt aloituksen skopuksen oikein?
Oikein ymmärsit.
Alkukristittyjen aikaan juutalaisuudessakin käytäntö oli aikalailla selvää. Miehillä oli vapautensa, naiset olivat kotiin sidottuja miehen tai isän valtaan, jos sellainen oli olemassa, yksinäiselle naiselle tuon vapauden määritteli oma varakkuus.
Myös kaikkinainen epäjumalanpalvelus, noituus, ym. katsottiin haureudeksi, porneiaksi.
Puutun tuohon noituuteen, muuten samaa mieltä.

Noituus tai magiaksi kutsuttu oli yllättävästi kyllä sallittua, UT:ssa jopa yleisempää kuin VT:ssa.

Schmitt määrittelee magian näin; "magia on rituaalisymbolista toimintaa, jossa pyritään toivottuun tulokseen jumalallista apua hyväksi käyttäen".

Kiellettyä ja porneiaa sen harjoittaminen oli, jos kyseessä oli joku muu jumala kuin Jahve.
Avatar
Jaakko Ahvenainen
Viestit: 8100
Liittynyt: 28.04.2007 15:41
Paikkakunta: Lieksa

Re: Mitä on porneia?

Viesti Kirjoittaja Jaakko Ahvenainen »

Ariadna kirjoitti:Noituus tai magiaksi kutsuttu oli yllättävästi kyllä sallittua, UT:ssa jopa yleisempää kuin VT:ssa.
Schmitt määrittelee magian näin; "magia on rituaalisymbolista toimintaa, jossa pyritään toivottuun tulokseen jumalallista apua hyväksi käyttäen".
Kiellettyä ja porneiaa sen harjoittaminen oli, jos kyseessä oli joku muu jumala kuin Jahve.
Kiitos tästä täsmennyksestä. Aivan oikein. Muotoilin asiani huonosti. Kabbala elää ja voi hyvin. Sen juuret voi löytää jo VT:sta. Ajanlaksun molemmin puolin se sai uutta pontta mm. eskatologisesta kirjallisuudesta, vaikka varsinainen kehittely tapahtui keskiajalla, eikä ole vieläkään loppunut.

Pelkästään juutalaisena ilmiönä ei tätä voida pitää. Luonnollista imua saatiin naapurikansoilta. Ennustelulle on aina sijaa.
Ariadna
Viestit: 2177
Liittynyt: 28.04.2007 10:16

Re: Mitä on porneia?

Viesti Kirjoittaja Ariadna »

Jaakko Ahvenainen kirjoitti: Kabbala elää ja voi hyvin. Sen juuret voi löytää jo VT:sta. Ajanlaksun molemmin puolin se sai uutta pontta mm. eskatologisesta kirjallisuudesta, vaikka varsinainen kehittely tapahtui keskiajalla, eikä ole vieläkään loppunut.
Kabbalaa pohtimatta sen enenpää voi vaan sanoa senkin jakantuneen samoin kuin alkukristillisyydenkin, pääteemoina luomismystiikka, vaunu -eli valtaistuinmystiikka. Nämä samat teemat toistuvat jakaantuuneessa kristinuskossakin, alkaen Mooseksen kirjan luomisesta, Hesekieliestä ja Danielista.
Pelkästään juutalaisena ilmiönä ei tätä voida pitää. Luonnollista imua saatiin naapurikansoilta. Ennustelulle on aina sijaa.
Mystiikka on aina kiehtonut ihmisiä ja elää ja kukoistaa todistajienkin keskuudessa. Mikä on magiaa määritellään niin monitahoisesti,etten siihen enempää puutu, mutta eräs magian osa joka yhdisää kabbalaa ja kristittyjä on siunaus ja kirous.

Aiheeseen ja todistajuuteen liittyen siunaus ja kirous on Seuran taholta hyvin määritelty vaikkapa vain palvomispaikan suhteen, lyhyesti ilmaistuna; Valtakunnan salit ovat Jahven siunauksen alaisia ja kirkot kirouksen alaisia.

Tämä näkemys liitettynä 3.Moos. kirjan 18 lukuun joka käsittelee porneaa ja kesken kaiken "Älä..."alkavien porneiaa käsittelevien lauseiden kesken hyppää yllättävästi kieltoon jae 21 Molokkin palvonnasta, joka silloin oli ollut tutkijoiden mukaan " yleisesti ottaen käsitteenä kuolleiden jumala", epäjumala (yksi epäjumalista), kun taas Jahve oli elävien jumala.

Tästä mainitun jakeen oudosta kirjoituskohdasta tuli mieleen eräs mennyt tilanne.

Oli kirkolliset hautajaiset, Jt-sisar osallistui tilaisuuteen kappelin takaosassa viimeisessä penkkirivissä istuen, kun toiset nousivat välillä seisomaan hän istui ja erottautui siten, ettei osallistu tuohon epäjumalan palvontaan ja siinä suoritettaviin siunauksiin.

Kysymys kuuluu: oliko hänen osallistumisensa itse tilaisuuteen porneiaa, vaikkakin protestoiden, kun kerran tilaisuus ei ollut Jahven siunaamassa rakennuksessa vaan ns.kirotussa paikassa ja kun epäjumalan palvelus yhdistetään Raamatussa yleisesti haureuteen, vastakohtana uskollisuus ja puhtaus Jahven palvontaa kohtaan.
Avatar
Jaakko Ahvenainen
Viestit: 8100
Liittynyt: 28.04.2007 15:41
Paikkakunta: Lieksa

Re: Mitä on porneia?

Viesti Kirjoittaja Jaakko Ahvenainen »

Epäilemättä tämä Jehovan todistaja syyllistyi porneiaan tullessaan väärän uskonnon pyhäkköön. Äitini hautajaisissa kävi niin, että serkkuni tosin oli kotona pidetyssä muistotilaisuudessa mukana, mutta siunauskappeliin hän ei tullut. Vaan syyllistyinkö minä Valtakunnansalilla poiketessani porneiaan? En kuitenkaan istumalla protestoinut. Moinen olisi ollut typerää käyttäytymistä Jehovan todistajia kohtaan.

Siunaus ja kirous! Siinäpä se. Onhan minulle vihjailtu Jehovan todistajien taholta näistä Jehovan kirouksista väärämielisen ajatteluni tähden. Tämä ei kuitenkaan ole yhtä vakavaa, kuin arvostella heidän tosiasiallista kollektiivista jumalaansa, Hallintoelintä, joten emme nyt arvostele.

Se on, kun ei näitten erilaisten tosikristittyjen mielen mukaisesti halua itseään sitoa, tavaksi tullut saada niskoilleen aina silloin tällöin milloin minkäkinlaisia pelotteita. No, ei haittaa. Manaajia maailmaan mahtuu.
Ariadna
Viestit: 2177
Liittynyt: 28.04.2007 10:16

Re: Mitä on porneia?

Viesti Kirjoittaja Ariadna »

jaakko Ahvenainen kirjoitti:Epäilemättä tämä Jehovan todistaja syyllistyi porneiaan tullessaan väärän uskonnon pyhäkköön.
Tämän mukaan todistaja kuuluu tuohon muinaisuuteen jolloin tuon muinaisen kiellon syynä oli ensiksikin muinaisten profeettojen moitesanat silloiselle Israelille sekä muinaiset arkeologiset löydöt jotka osoittavat kuinka muinaisten vieraiden jumalien palveluun tunnettiin yleisesti suurta houkutusta.

Siis tämä muiden jumalien ihannointi ja houkutus oli todella suurta ja Jahvea loukkaavaa ennen muinoin 600 eaa alkaneeseen muinaiseen Joosian panemaan uskonpuhdistukseen asti. Sen jälkeen viehtymys selvästi laski, Baal. Asera, Taivaankuningatar Adonis ja hellenistiset jumalat eivät enää kilpailleet suosiosta Jahven kanssa.

Äitini hautajaisissa kävi niin, että serkkuni tosin oli kotona pidetyssä muistotilaisuudessa mukana, mutta siunauskappeliin hän ei tullut.

Eikö nuo todistajien uskomat muinaiset epäjumalalliset sukupuuttoon kadonneet viirukset liikkuisi muistotilaisuudessakin, kun siellä usein jumalakin mainitaan.
Vaan syyllistyinkö minä Valtakunnansalilla poiketessani porneiaan?

Et toki, onhan taikausko/magia tietääkseni sinusta kaukana.
Avatar
Jaakko Ahvenainen
Viestit: 8100
Liittynyt: 28.04.2007 15:41
Paikkakunta: Lieksa

Re: Mitä on porneia?

Viesti Kirjoittaja Jaakko Ahvenainen »

Ariadna kirjoitti:Et toki, onhan taikausko/magia tietääkseni sinusta kaukana.
Väärä tieto. Minulla on ikioma loitsukirja täynnä väkeviä manauksia.
Ariadna
Viestit: 2177
Liittynyt: 28.04.2007 10:16

Re: Mitä on porneia?

Viesti Kirjoittaja Ariadna »

Jaakko Ahvenainen kirjoitti:Minulla on ikioma loitsukirja täynnä väkeviä manauksia.
No, onneksi Lieksa ei ole mikään luvattu maa, ei haittaa mitään tommonen pieni saastutus :D
Vastaa Viestiin