Voiko totuus (tai Totuus) olla henkilökohtainen

Jehovan todistajiin liittymätön uskonnollissävytteinen keskustelu. Alueella tiukka moderointi.

Valvoja: Moderaattorit

Markku Meilo
Viestit: 13450
Liittynyt: 24.04.2007 10:28

Re: Voiko totuus (tai Totuus) olla henkilökohtainen

Viesti Kirjoittaja Markku Meilo »

Kaarmis kirjoitti:...tai ei anneta subjektiisisuudelle edes mahdollisuutta, elää vaikkapa omaa elämäänsä jossakin random naapurissa. Tai naapurikansassa. Jne.
Olisi piristävä tuulahdus jos joku porukka rehellisesti myöntäisi uskontonsa olevan vanha roolipeli, joka ei millään tavalla tangeeraa nykyisin todennettua todellisuutta, mutta siitä huolimatta sitä on kiva pelata. Hyvin lähelle pääsi Hakaniementorilla ollut Kallion seurakunnan työntekijä, joka myönsi kyseessä olevan uskomisen, ei todellisuuden havainnoinnin. Ilmeisesti jt-piireissäkin on kulttuuritodistajia, jotka pelaavat tuota roolipeliä bestlifeever-hokeman lumoamana.
Oraakkeli
Viestit: 49
Liittynyt: 15.11.2015 21:29

Re: Voiko totuus (tai Totuus) olla henkilökohtainen

Viesti Kirjoittaja Oraakkeli »

JPB5 kirjoitti:os tällainen absoluuttinen totuus olisi ja se olisi vielä kaiken lisäksi uskonto, niin miksi tiedemiehet eivät olisi sitä huomanneet absoluuttiseksi totuudeksi kun hehän kuitenkin johtavat tutkimuksia kaikilla aloilla
Minusta ketjun otsikko sisältää itsessään jo avaimet kysymyksen ratkaisuun. Puhummeko totuudesta vai Totuudesta? Kysymyksen voisi muotoilla näinkin: Onko perimmäinen todellisuus persoonallinen vai persoonaton?

Jos kristityiltä asiaa kysytään totuus on Persoona. Totuuden henkilökohtaisuus avautuu sekin tästä käsin. Osallisuus Kristuksesta on totuudessa vaeltamista. Jos tämä on totta, on aika selvää miksi tiede ei löydä perimmäistä totuutta. Se on tieteen rajojen ulkopuolella. Tiede voi kyllä löytää totuuksia tästä maailmasta, mutta nekään eivät ole lopullisia totuuksia, koska tiede on itseänsä korjaavaa.

Uskonto ei ole totuus. On tehtävä selkeä ero uskonnon ja uskon välillä. Kristus on persoona, ei oppi. Ja silti opilla Kristuksesta lienee jotain tekemistä totuuden kanssa. Jos nimittäin Jeesus on totuus, meidän täytyy kysyä kuka monista jeesuksista. Muslimien, todistajien, mormonien vai kristittyjen Jeesus? Maailmalla liikkuu monia kristuksia, ja kaikki eivät ilmeisestikään voi olla totuus.

Oikeastaan tarkemmin sanottuna kristillisen uskon mukaan totuus on vielä enemmän kuin persoona. Totuus on "ylipersoonallinen". Jos nimittäin Kristus on Jumala ja Jumala on kolme persoonaa se merkitsee, että Jumala on rakkaussuhde kolmen persoonan välillä.

Voisiko luonnosta löytyä perimmäinen totuus? Kyse on kai siitä, palautuuko kaikki lopulta luonnon rakenneosiin. Minusta tuntuu hyvin vaikealta uskoa, että persoonattomasta aineesta ja energiasta voisi syntyä persoonaa, tietoisuuttaa, informaatiota ja ennen kaikkea rakkautta. Persoonien ja rakkaussuhteiden täytyy oman ymmärrykseni mukaan palautua johonkin sellaiseen Alkusyyhyn, joka on itsekin persoona - ja ikuinen rakkaus.
Kaarmis
Viestit: 3909
Liittynyt: 29.04.2007 22:13

Re: Voiko totuus (tai Totuus) olla henkilökohtainen

Viesti Kirjoittaja Kaarmis »

Alkusyyhy. :D
"Meinasin sanoa että älä tule haudallenikaan. Mutta - tule silti."
Polyester
Viestit: 2972
Liittynyt: 11.05.2007 22:11

Re: Voiko totuus (tai Totuus) olla henkilökohtainen

Viesti Kirjoittaja Polyester »

Oraakkeli kirjoitti:Tiede voi kyllä löytää totuuksia tästä maailmasta, mutta nekään eivät ole lopullisia totuuksia, koska tiede on itseänsä korjaavaa.
Lopullisten totuuksien hakeminen on tieteelle ulkoapäin asetettu vaatimus, ei tieteen omista periaatteista lähtevä vaatimus. "Lopullisten totuuksien" vaatiminen tieteeltä, joka ei edes yritä niitä tarjota, on nähdäkseni useassa tapauksessa uskovien keino kaivaa (huonolla menestyksellä) maata tieteellisen maailmankuvan alta. Tiede tutkii, selittää, mallintaa ja korjaa itseään. Jatkuvasti. Uskonto voi lopullisia, kiveen hakattuja näkemyksiä tarjota, riippuen kannattajiensa sitkeydestä vaikka maailman tappiin asti, mutta eri asia sitten, ovatko ne totuuksia ensinkään.

Uskosta voi parhaimmillaan saada lohtua ja mielenrauhaa, jota ei juuri muualta voi saada, ja olen suorastaan kateellinen niille, jotka kykenevät aidosti uskomaan hyvään Jumalaan. Silti toivoisin uskoviltakin, että tosiasiat myönnetään, ja esimerkiksi kreationistien selitykset evoluutiota vastaan ja vedenpaisumuksen puolesta saavat aikaan vaivaantuneisuutta, Jehovan todistajien kohdalla ärtymystäkin, kun on itse kyseisellä humpuukilla tullut heikkona hetkenään huijatuksi. Jokainen voi miettiä, millä tasolla esim. tekniikka ja sairauksien hoito olisivat, jos tieteellisen menetelmän sijaan tietoa olisi hankittu vaihtoehtoisilla tavoilla, kuten perimätiedolla, subjektiivisilla näkemyksillä, taikauskolla tai gurua kuuntelemalla. Tämä ei silti tarkoita, että tieteen pitäisi olla kaikki, tai että tieteen pitäisi olla uskonto - ainoastaan sitä, että annetaan asioille niille kuuluva arvo. Ollaan rehellisiä, vaikka uskottaisiinkin johonkin, kuka mihinkin.
Voisiko luonnosta löytyä perimmäinen totuus? Kyse on kai siitä, palautuuko kaikki lopulta luonnon rakenneosiin. Minusta tuntuu hyvin vaikealta uskoa, että persoonattomasta aineesta ja energiasta voisi syntyä persoonaa, tietoisuuttaa, informaatiota ja ennen kaikkea rakkautta.
Ihmisen tietoisuutta ja vapaan tahdon olemusta (ja onko sitä) tutkitaan ihan vakavissaan, ja aika näyttää, mitä tuloksia tulee. Myös tekoälyn kehitys on mielenkiintoinen, ajankohtainen aihe. Tämä on toistaiseksi pelkkää spekulaatiota, mutta jos onnistutaan kehittämään itsensä tiedostava, persoonallinen tekoäly, ihmiskunta on uudenlaisen maailman ja myös uusien eettisten kysymysten äärellä.
Polyester
Viestit: 2972
Liittynyt: 11.05.2007 22:11

Re: Voiko totuus (tai Totuus) olla henkilökohtainen

Viesti Kirjoittaja Polyester »

Kaarmis kirjoitti:Alkusyyhy. :D
Alkusyyhy, joka tunnetaan myös nimillä "kutka" ja "pilke silmäkulmassa" on hyvinkin monessa tapauksessa olemassaolon taustalla.
Weathertop
Moderaattori
Viestit: 1532
Liittynyt: 17.06.2017 19:35

Re: Voiko totuus (tai Totuus) olla henkilökohtainen

Viesti Kirjoittaja Weathertop »

Oraakkeli kirjoitti: Voisiko luonnosta löytyä perimmäinen totuus? Kyse on kai siitä, palautuuko kaikki lopulta luonnon rakenneosiin. Minusta tuntuu hyvin vaikealta uskoa, että persoonattomasta aineesta ja energiasta voisi syntyä persoonaa, tietoisuuttaa, informaatiota ja ennen kaikkea rakkautta. Persoonien ja rakkaussuhteiden täytyy oman ymmärrykseni mukaan palautua johonkin sellaiseen Alkusyyhyn, joka on itsekin persoona - ja ikuinen rakkaus.
Kvanttitason ilmiöistä voi syntyä makrotasolla persoonan, tietoisuuden ja kokemuksen illuusio. Vaikuttaisi siltä, että asia on juuri näin. Onhan esimerkiksi todettu, että käsi alkaa liikkua ennen kuin aivoissa syntyy "tietoinen" päätös käden liikuttamisesta. Fyysikko Kari Enqvist on ilmaissut asian niin, ettei konehuoneessa ole ketään.

Minustakin on masentavaa ajatella, että kaikki on vain alkeishiukkasten vuorovaikutusta (tai pohjimmiltaan kvanttivaahtoa ilman aikaa ja paikkaa), eikä mitään osiensa summaa suurempaa kokonaisuutta, joka aidosti vaikuttaisi asioihin "ylhäältä alaspäin", ole olemassa. Mutta ei totuuden tarvitse olla miellyttävä ollakseen totuus.

Tulee kuitenkin muistaa, ettei aito tiede koskaan väitäkään tietävänsä mistään kaikkea. Todellisuuden rakenteesta voi vielä paljastua asioita, joita emme osaa edes kuvitella.

EDIT: hienosäätöä
Viimeksi muokannut Weathertop, 09.09.2018 20:42. Yhteensä muokattu 4 kertaa.
"The universe is not fine-tuned for life; life is fine-tuned to the universe." - Victor J. Stenger
Avatar
Tony
Viestit: 7520
Liittynyt: 28.04.2007 07:38

Re: Voiko totuus (tai Totuus) olla henkilökohtainen

Viesti Kirjoittaja Tony »

Totuus on siitä jännä, että sitä ei kiinnosta pätkääkään mitä mieltä siitä ollaan. Siitä voidaan olla ihan miten varmoja tahansa, sen olemuksesta voidaan messuta millä äänenpainolla tahansa, sen vuoksi voidaan tappaa, murhata ja syyllistää ihan kuinka suurta ihmisjoukkiota tahansa, eikä se silti taivu milliäkään siihen suuntaan, johon sen halutaan taipuvan.
"Jos Seura sanoisi minulle, että tämä kirja on musta vihreän sijaan, minä sanoisin: 'Kappas vaan, voisin vaikka vannoa, että se on vihreä, mutta jos Seura sanoo, että se on musta, niin se on musta!'" - Bart Thompson - piirivalvoja
Weathertop
Moderaattori
Viestit: 1532
Liittynyt: 17.06.2017 19:35

Re: Voiko totuus (tai Totuus) olla henkilökohtainen

Viesti Kirjoittaja Weathertop »

Tony kirjoitti:Totuus on siitä jännä, että sitä ei kiinnosta pätkääkään mitä mieltä siitä ollaan. Siitä voidaan olla ihan miten varmoja tahansa, sen olemuksesta voidaan messuta millä äänenpainolla tahansa, sen vuoksi voidaan tappaa, murhata ja syyllistää ihan kuinka suurta ihmisjoukkiota tahansa, eikä se silti taivu milliäkään siihen suuntaan, johon sen halutaan taipuvan.
Niin. Moni ihminen, joka sanoo etsivänsä totuutta, etsii todellisuudessa jotain, joka toisi hänelle tarkoituksen tunteen ja mielenrauhan. Mutta totuudelle on täysin samantekevää, millaisia tunteita se meissä herättää. Tai löydämmekö sitä koskaan.
"The universe is not fine-tuned for life; life is fine-tuned to the universe." - Victor J. Stenger
Markku Meilo
Viestit: 13450
Liittynyt: 24.04.2007 10:28

Re: Voiko totuus (tai Totuus) olla henkilökohtainen

Viesti Kirjoittaja Markku Meilo »

Weathertop kirjoitti:Niin. Moni ihminen, joka sanoo etsivänsä totuutta, etsii todellisuudessa jotain, joka toisi hänelle tarkoituksen tunteen ja mielenrauhan.
Onneksi sen ainoan oikean Raamatullisen totuuden etsimistä helpottaa tarjolla oleva loputon määrä noita ainoita oikeita Raamatun totuuksia. Täällä vertailussa muutama noista ainoista Raamatun oikean totuuden haltijaliikkeistä.
Mutta totuudelle on täysin samantekevää, millaisia tunteita se meissä herättää.
Kuitenkin poikkeus kaikissa ainoissa oikeissa Raamatun totuuksissa on käytännössä se, ettei totuudelle kuitenkaan ole samantekevää millaista käytännöllistä ja taloudellista uhraushenkeä se löytäjissään herättää.
Tai löydämmekö sitä koskaan.
Ei mitään hätää, innokkaimmat etsijät keksivät kaiken aikaa uusia.
AnaniasHurmos
Viestit: 22
Liittynyt: 15.03.2014 16:59

Re: Voiko totuus (tai Totuus) olla henkilökohtainen

Viesti Kirjoittaja AnaniasHurmos »

Kysymys koski totuutta ja Totuutta. Totuus pienellä t:llä lienee kaikille selvä, se on totuus jostain yksittäisestä asiasta tai aiheesta. Sana fakta lienee jonkinlainen synonyymi sille. Totuus isolla t:llä on huomattavasti hankalampi asia. Jokainen tietämäni Totuuden puhuja valehtelee, kuten jehovan todistajat. Yleensä he valehtelevat myös itselleen. Filosofisena käsitteenä Totuus on mielenkiintoisempi. Voimme varsin perustellusti väittää, että absoluuttinen totuus (eli Totuus) on olemassa, vaikka se ei olekaan ihmisen saavutettavissa. Ihmiselle absoluuttista totuutta ei ole olemassa, mutta se ei tarkoita sen olemattomuutta.
Kaikki todella arvokas tässä elämässä on ilmaista.
Avatar
Jaakko Ahvenainen
Viestit: 8100
Liittynyt: 28.04.2007 15:41
Paikkakunta: Lieksa

Re: Voiko totuus (tai Totuus) olla henkilökohtainen

Viesti Kirjoittaja Jaakko Ahvenainen »

Aiheeseen perehtymisen voi aloittaa vaikka Bertrand Russell'in Länsimaisen filosofian historiasta.
Vastaa Viestiin