Adhd/Add ongelman ydin

Uskontoon liittymätön keskustelu.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
YksinäinenSusi
Viestit: 3808
Liittynyt: 19.06.2010 08:27

Adhd/Add ongelman ydin

Viesti Kirjoittaja YksinäinenSusi »

Adhd/Add - henkilön aivot ovat fyysiseltä rakenteeltaankin hieman erilaiset kuin terveiden ihmisten.

Tämä näkyy esimerkiksi näin:

Terve ihminen:
Terve ihminen pystyy keskittymään johonkin työtehtävään tai harrastukseen ihan vain velvollisuuden tunteesta. Hän vain päättää tehdä asian ja pystyy keskittymään siihen ja tekee sen, vaikka se ei olisi mukavaa eikä kovin kiinnostavaa juuri sillä hetkellä. Hän pystyy itsekurin avulla viemään sen läpi.

Terveet ihmiset pystyvät myös kuuntelemaan toisia ihmisiä ja muistavat helposti ja heidän päähänsä TARTTUU helposti esim sellaisia asioita kuten mitä toinen ihminen sanoi, miltä toinen ihminen näytti kasvoiltaan.
Terveet ihmiset muistavat, jos heille pomo pidemmästikin selittää jopa puoli tuntiakin että mitä täytyy seuraavaksi tehdä vaikkapa työpaikalla. Ja he tekevät sen ilman jatkuvia "Hei miten se pitikään tehdä?" lisäkysymyksiä pomolta.Adhd/Add - ihminen:
Adhd/Add - ihminen ei pysty keskittymään pakolla. Hän ei pysty keskittymään työtehtäviin, eikä edes omiin harrastuksiinsakaan pakosti vain velvollisuuden tunteesta. Tosin työpaikalla on kuitenkin työasia tehtävä siltikin vaikka ei pysty siihen kunnolla keskittymään - potkujen pelko pitää huolen siitä. Tulos on senmukainen.
Suoritetussa työssä on paljon virheitä joita muut työntekijät joutuvat parsimaan. Työstä näkee että ne on juosten kustu ja hätäisesti kyhätty kasaan ilman keskittymiskykyä ja tietysti potkujen pelossa.
Näin siis yleensä ottaen.

On kuitenkin sellaisia töitä jotka soveltuvat adhd/add - ihmiselle hyvin, vaikka niitä on vähemmän tarjolla. Esim jos täytyy tehdä jokin tuote piirrustuksia lukemalla, niin selkeä piirustus takaa että mitään ei unohdu ja valmistunut tuote on piirustuksen mukainen.
Varastotyön tekijänä oleminen on helpompaa, koska varastohyllyiltä noudettavat asiat lukevat paperissa. Ei tarvitse kuunnella ketään pomoa. Ottaa vain seuraavan paperin pinkasta esiin ja noutaa siinä mainitut tarvikkeet hyllyiltä ja paketoi laatikoihin.

Avainsana on siis itsenäinen tekeminen. Työn olisi oltava ainakin jonkin verran itsenäisluonteista.

Jos adhd/add - ihminen saa itse päättää mitä tekee seuraavaksi ilman että pomo hengittää kellon kanssa niskaan, niin asiat alkavat sujua paljon paremmin.
Silloin keskittyminen ja tarkkaavaisuus toimivat paremmin ja työt tuntuvat mielekkäämmiltä, koska on valinnanvaraa että minkä työn tekee ensiksi ja minkä viimeiseksi.

Voi siis valita mikä työtehtävä sopii itselle keskittymiskyvyn ja tarkkaavaisuuden kannalta parhaiten juuri sillä hetkellä. Ja voi vaikka valita että tekee ensin kaikkein miellyttävimmän ja kiinnostavimman asian päästäkseen kunnolla vauhtiin.
Kun on päässyt kunnolla vauhtiin niin ne "perseestä" olevat työtehtävätkin sitten sujuvat jälkeenpäin.

Usein adhd/add - ihminen saattaisi pärjätä parhaiten yrittäjänä koska siinä saa olla oman itsensä pomo ja yrittäjäksihän ei edes aleta ellei asia kiinnosta itseä kovasti.
Ongelmana onkin sopivan yritysidean löytäminen ja jonkinlainen liikemiesvaistokin pitäisi olla. Eli yrittäminenkään ei sovi kaikille.

Sanotaan että yrittäjäksi synnytään. Eli yrittäjäksi ei noin vain aleta ellei ole "syntynyt yrittäjäksi". Mutta se onko tämä totta, niin se on toinen asia ja jokaisen pitää se omalla kohdallaan miettiä koska asiat eivät ole täysin mustavalkoisia tässäkään asiassa.


Eli Adhd/Add - ongelman ydin on siis tämä:

Adhd/add - ihminen ei siis pysty keskittymään käsillä olevaan tehtävään siksi että siihen PITÄÄ keskittyä.

VAAN, Adhd/add - ihminen pystyy keskittymään vain silloin kun aivot sattuu olemaan siinä tilassa että keskittyminen käsillä olevaan asiaan on mahdollista. Joten käsillä olevan asian täytyy odottaa sitä että tulisi tehdyksi.

(Terve ihminen tekee käsillä olevat asiat ihan suit sait tuosta vain. He pystyvät itsekurin avulla keskittymään tarvittaessa mihin vain. Heillä itsekuri on avainsana. Muuta he eivät tarvitse.)
Ihmisellä on oikeus yksilönä - määrätä oma kohtalonsa.
YksinäinenSusi
Viestit: 3808
Liittynyt: 19.06.2010 08:27

Re: Adhd/Add ongelman ydin

Viesti Kirjoittaja YksinäinenSusi »

Adhd/Add -oireet vaihtelevat. Osalla saattaa jopa esiintyä ylivilkkautta ja hyperaktiivisuutta, mutta tarkkaavaisuudessa ja keskittymiskyvyssä ei ole kuin vähäisiä ongelmia.

Add - tapauksilla ei esiinny ylivilkkautta tai hyperaktiivisuutta ja he näyttävät päällepäin ihan tavallisilta ihmisiltä. Mutta sitten muisti, kuulomuisti ja keskittymiskyky ovat lähes olemattomia.

Itselläni on tämä ongelma. Kuulen vain korkeintaan 5 sekunnin ajan kun minulle puhutaan. Sen jälkeen kaikki mitä minulle puhutaan - on mennyt ohi enkä edes tiedä mistä puhuttiin. Tämä aiheuttaa aika voimakasta työkyvyttömyyttä.
Minulle sopii sellainen työ, jossa annettavat työtehtävä-ohjeet voidaan puhua 5 sekunnissa. Silloin muistan mitä ja mistä puhuttiin.
Jos ohjeiden puhuminen minulle kestää yli 5 sekuntia niin ajatukseni lähtevät harhailemaan ja kuuntelukykyni katoaa lähes täysin.

Tässä filmissä kerrotaan adhd-ominaisuudesta.
https://areena.yle.fi/1-4303900
Ihmisellä on oikeus yksilönä - määrätä oma kohtalonsa.
Vastaa Viestiin