Yhdeksän vuotta sitten julkaistu mielipidekirjoitus on yhä ajankohtainen

Yleistä keskustelua Jehovan todistajista.

Valvoja: Moderaattorit

Avatar
Johanneksen poika
Viestit: 3435
Liittynyt: 29.04.2007 13:49
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Yhdeksän vuotta sitten julkaistu mielipidekirjoitus on yhä ajankohtainen

Viesti Kirjoittaja Johanneksen poika » 25.07.2019 20:16

Helsingin Sanomissa 01.06.2010 julkaistu mielipidekirjoitus on edelleen ajankohtainen. Kirjoituksen otsikko oli Uskonnollisissa yhteisöissä ilmeneviä ihmisoikeusloukkauksia tulee tutkia. Kirjoituksessa tuotiin esiin mm. se, että kaikissa uskonnollisissa yhteisöissä eivät ihmisten perusoikeudet toteudu täysimittaisesti. Yhteisöjen säännöt rajoittavat jäsenten elämää monella tavalla. Yhteisöt myös asettavat jäsenilleen rajoituksia esimerkiksi puolison valintaan, koulutukseen ja ammattiin liittyen.

Yksi tällainen yhteisö on Jehovan todistajat. Monet tietävät, että Jehovan todistajien keskuudessa kurinpitotoimet voivat olla ankaria. Oikeuskomiteat langettavat tuomioita, joiden seurauksena entinen jäsen voi menettää sukulaisensa ja ystävänsä. Se ei ole kenenkään henkilökohtainen ratkaisu vaan yhteisön sääntöjen määräämä toimenpide.

Kun yhdeksän vuotta on kulunut tämän kirjoituksen julkaisemisesta, kaikki näyttää yhä samalta. Miksi mikään ei muutu? Eivätkö viranomaiset ja poliittiset johtajat pidä tarpeellisena puuttua hengelliseen väkivaltaan? Vai eivätkö he uskalla tehdä sitä?

Kirjoitus löytyy Helsingin Sanomien sivuilta.

Jos et pääse lukemaan sitä, lue se täältä.

Harmus
Viestit: 79
Liittynyt: 10.05.2013 10:58

Re: Yhdeksän vuotta sitten julkaistu mielipidekirjoitus on yhä ajankohtainen

Viesti Kirjoittaja Harmus » 26.07.2019 01:16

Sinänsä hyvä aihe edelleen.

Yle viittaa tuoreessa jutussa raporttiin, joka antaa pessimistisen kuvan valtioiden harjoittamasta "puolueettomasta" uskontojen valvonnasta. Kun jotain rajoitetaan tai johonkin puututaan viranomaisten toimesta, kyseessä on yleensä jonkin muun ryhmittymän suosiminen.

https://yle.fi/uutiset/3-10881867

Käytännössä näin on varmasti lähes aina. Aktiiviseen uusien jäsenten käännyttämiseen tähtäävä liike törmää vanhojen liikkeiden varpaille tai ärsyttää sen verran, että se halutaan hiljentää enemmistön toimesta ja tällöin hengellisen väkivallan kaltaiset argumentit otetaan perusteluiksi kieltotoimille, mutta muuten asiaan, siis hengellisissä yhteisössä tapahtuvaan henkiseen ja hengelliseen väkivaltaan tuskin puututaan.

Tai mistä päin maailmaa olette löytäneet "vapaan" valtion jossa hengellinen väkivalta on osattu kontrolloida lain puitteissa ja puolueettomasti? Mistä moiseen askareeseen syntyisi edes valtiollinen motivaatio?

Weathertop
Moderaattori
Viestit: 1490
Liittynyt: 17.06.2017 19:35

Re: Yhdeksän vuotta sitten julkaistu mielipidekirjoitus on yhä ajankohtainen

Viesti Kirjoittaja Weathertop » 26.07.2019 11:38

Ihan ensiksi olisi saatava päättäjät tajuamaan, mitä eroa on kultilla ja tavallisella uskonnolla ja miksi ensiksi mainitut eivät koskaan ole terveitä tai terveellisiä yhteisöjä. Kulteille ei missään nimessä tule myöntää mitään verovapauksia tai muita etuja. Kultit on helppo tunnistaa BITE-mallin perusteella.

Seuraava välttämätön askel olisi uskontojen kieltäminen lapsilta.

Tapahtuuko mitään tällaista lähiaikoina? No ei, mutta jotain pientä kyllä tapahtuu aina välillä. Voittoja nekin ovat.
"The universe is not fine-tuned for life; life is fine-tuned to the universe." - Victor J. Stenger

Vastaa Viestiin