2020 aluekonventit peruutettu

Yleistä keskustelua Jehovan todistajista.

Valvoja: Moderaattorit

Pro et contra
Viestit: 1634
Liittynyt: 04.08.2014 19:37

Re: 2020 aluekonventit peruutettu

Viesti Kirjoittaja Pro et contra »

Polyester kirj: Rahankeräyslain kannalta tilanne on kuitenkin mielestäni ihan selvä: keräyksen saa ilman eri lupaa suorittaa vain julkisessa tilaisuudessa siihen osallistuvien keskuudessa, sanottiinpa sitä kolehdiksi tai ei.
Näinpä mutta on syytä tarkentaa että myös yksityiskodeissa tapahtuva uskonnollisen yhteisön kokoontuminen voi olla julkinen kokoontuminen ja todistajien säännölliset kokoukset säännölliseen kellonaikaan ovat tällä hetkellä keväällä 2020 siirtyneet korkeintaan 10 hengen kokoontumisiksi yksityiskoteihin huolimatta siitä että läsnäolijoiden määrää joudutaan viranomaisten määräyksestä tällä hetkellä rajoittamaan.
Yksityiskodeissa tapahtuviin tilaisuuksiin ei voi olla tällä hetkellä kirjaimellisesti vapaa pääsy mikäli tuo 10 hengen yläraja on täynnä mutta jos läsnäolijoita on vaikkapa 7 ja naapurin 3 hengen perhe sattumalta tulee kylään kokousaikaan niin he voivat jäädä seuraamaan ohjelmaa niin halutessaan ja näinollen tilaisuudessa voidaan periaatteessa kerätä lahjoituksia tai kolehtia.

Oletan esim. alle 70 vuotiaan todistajan laittavan kotikokouksissa lahjoituksen kirjekuoreen ja toimitettavaksi kahdelle vanhimmalle seurakunnan tilille mutta tässä törmätään ongelmaan sillä Raamatullisen mallin mukaan "vasemman käden ei pidä tietää mitä oikea tekee" ( Mat. 6:3-4) ja on jotenkin varmistuttava siitä että lahjanantajan lahjan arvo ei tule paljastumaan, varmaankin tällöin lahjan eteenpäin viejät ja lahjoitusten laskijat ovat eri henkilöitä!

Valtaosalle helpoin tapa on tilisiirto mutta kuten todettua tässä on nähtävästi ja ilmeisesti ongelmana lain edellyttämä ja puuttuva rahankeräyslupa.
Polyester
Viestit: 2972
Liittynyt: 11.05.2007 22:11

Re: 2020 aluekonventit peruutettu

Viesti Kirjoittaja Polyester »

Joitain rajatapauksia voi olla, mutta pääsääntöisesti on varsin selvää, onko jokin tilaisuus luonteeltaan yksityinen vai julkinen. Jos muutama kutsuttu ihminen kokoontuu yksityiskodissa, melkoinen taikuri saa olla, jos sen onnistuu vääntämään julkiseksi tilaisuudeksi. Mutta jos tuo menee läpi, ei muuta kuin lahjalaatikko tai maksupääte eteiseen. "Ei kolehtia, mutta kaikkeuden Luoja tarvitsisi ihan välttämättä sinulta rahaa."
Vieras

Re: 2020 aluekonventit peruutettu

Viesti Kirjoittaja Vieras »

Tänään ryhmänvalvoja ilmoitti että jos haluaa antaa lahjoituksia tulisi itse soittaa koordinaattorille ja pyytää tilinumero. No jos et soita, vanhimmat tietää kuka ei halua lahjoittaa mutta voihan sitä tietysti pyytää tilinumeron eikä lahjoita. Lahjoitukset kun menee seuran tilille, ei seurakunnan tarpeisiin.
Avatar
Johanneksen poika
Viestit: 3700
Liittynyt: 29.04.2007 13:49
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: 2020 aluekonventit peruutettu

Viesti Kirjoittaja Johanneksen poika »

Pro et contra kirjoitti: 03.04.2020 18:21. . . on syytä tarkentaa että myös yksityiskodeissa tapahtuva uskonnollisen yhteisön kokoontuminen voi olla julkinen kokoontuminen ja todistajien säännölliset kokoukset säännölliseen kellonaikaan ovat tällä hetkellä keväällä 2020 siirtyneet korkeintaan 10 hengen kokoontumisiksi yksityiskoteihin huolimatta siitä että läsnäolijoiden määrää joudutaan viranomaisten määräyksestä tällä hetkellä rajoittamaan.
Ei se näin mene. Yksityiskodeissa järjestetyt kokoukset EIVÄT OLE JULKISIA KOKOUKSIA. Yksi peruste on se, että sinne ei ole kaikilla vapaa pääsy. Esimerkiksi erotetut eivät ole tervetulleita sinne. Sen sijaan valtakunnansaleilla pidetyt kokoukset ovat julkisia, sinne saavat myös erotetut halutessaan mennä.
Pro et contra
Viestit: 1634
Liittynyt: 04.08.2014 19:37

Re: 2020 aluekonventit peruutettu

Viesti Kirjoittaja Pro et contra »

JP: . Yksityiskodeissa järjestetyt kokoukset EIVÄT OLE JULKISIA KOKOUKSIA. Yksi peruste on se, että sinne ei ole kaikilla vapaa pääsy. Esimerkiksi erotetut eivät ole tervetulleita sinne. Sen sijaan valtakunnansaleilla pidetyt kokoukset ovat julkisia, sinne saavat myös erotetut halutessaan mennä.
En löydä esim. Kokoontumis- tai Uskonnonvapauslaista kieltoa etteikö yksityiskodissa voida järjestää julkista kokousta mutta yleistä järjestystä valvovalla viranomaisella on oikeus puuttua tilaisuuden kulkuun jos tästä aiheutuu vaaraa tai merkittävää häiriötä.
Todistajien kokoontumisista ei aiheudu tavanomaisesta poikkeavaa vaaraa tai häiriötä.

Varmaankin erotettu voi tulla puolison seurassa myös yksityiskotiin kokoukseen, muut variaatiot menevät jo niin poikkeuksellisiin asetelmiin että en osaa edes hyvällä mielikuvituksella spekuloida näillä tilanteilla.
Polyester
Viestit: 2972
Liittynyt: 11.05.2007 22:11

Re: 2020 aluekonventit peruutettu

Viesti Kirjoittaja Polyester »

Kokoontumislaki jättää jonkin verran tulkinnanvaraa sen suhteen, mikä voidaan katsoa yleisötilaisuudeksi, mutta ei tämä ihan mielivaltaista silti ole.
Yleisellä kokouksella tarkoitetaan tässä laissa mielenosoitusta tai muuta kokoontumisvapauden käyttämiseksi järjestettyä tilaisuutta, johon muutkin kuin nimenomaisesti kutsutut voivat osallistua tai jota he voivat seurata. Yleisenä kokouksena ei kuitenkaan pidetä sellaista mielenosoitusta, joka on tarkoitettu ainoastaan yksittäisten henkilöiden mielipiteen ilmaisemista varten.

Yleisötilaisuudella tarkoitetaan tässä laissa yleisölle avoimia huvitilaisuuksia, kilpailuja, näytöksiä ja muita niihin rinnastettavia tilaisuuksia, joita ei ole pidettävä yleisinä kokouksina. Jos tilaisuuteen osallistuminen edellyttää kutsua tai määrätyn yhteisön jäsenyyttä, sovelletaan siihen tämän lain säännöksiä yleisötilaisuudesta, jollei tilaisuutta osanottajien lukumäärän, tilaisuuden laadun tai muiden erityisten syiden perusteella voida pitää luonteeltaan yksityisenä.

Tätä lakia ei sovelleta julkisyhteisöjen järjestämiin virallisiin tilaisuuksiin eikä uskonnollisten yhdyskuntien tunnusomaiseen toimintaan kuuluviin tilaisuuksiin, jotka järjestetään julkista uskonnonharjoitusta varten yhdyskunnan omissa tai niitä vastaavissa tiloissa.
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990530

Tässä pienryhmäkokoontumisten yksityiseen luonteeseen viittaa mm.
- osallistujien pieni määrä
- tilana yksityiskoti, ei yhdyskunnan omistama tila
- kokouksista ei tiedoteta julkisesti, tai tiedotetaan hyvin suppeasti
- kokoukset eivät ole yleisölle avoimia, vaikka normaalisti ovat

Sinänsä yleisötilaisuuden ei tarvitse välttämättä olla kaikille avoin, vaan se voidaan rajata esim. kutsuvieraisiin tai kerhon jäseniin. Kun kuitenkin Jehovan todistajien kokoukset lähtökohtaisesti ovat kaikille avoimia, olisi aika vaikea väittää, että kaikki on tässä suhteessa periaatteessa ennallaan ja kokoukset vain jaettu pienempiin ryhmiin. Mitä tahansa voi tietysti väittää ja monenlaista uskotaankin.

Niin ja tällä pohdiskelulla olisi merkitystä vain sen kannalta, saako pienryhmäkokoontumisissa kerätä kolehdin, joka ei ole kolehti. Tilinumeron jakaminen menee joka tapauksessa selvästi rahankeräyksen puolelle.
Polyester
Viestit: 2972
Liittynyt: 11.05.2007 22:11

Re: 2020 aluekonventit peruutettu

Viesti Kirjoittaja Polyester »

Vieras kirjoitti: 03.04.2020 20:58 Tänään ryhmänvalvoja ilmoitti että jos haluaa antaa lahjoituksia tulisi itse soittaa koordinaattorille ja pyytää tilinumero. No jos et soita, vanhimmat tietää kuka ei halua lahjoittaa mutta voihan sitä tietysti pyytää tilinumeron eikä lahjoita. Lahjoitukset kun menee seuran tilille, ei seurakunnan tarpeisiin.
Ihan fiksua järjestön kannalta, ei jää mustaa valkoiselle...
Avatar
Johanneksen poika
Viestit: 3700
Liittynyt: 29.04.2007 13:49
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: 2020 aluekonventit peruutettu

Viesti Kirjoittaja Johanneksen poika »

Pro et contra kirjoitti: 03.04.2020 22:18 En löydä esim. Kokoontumis- tai Uskonnonvapauslaista kieltoa etteikö yksityiskodissa voida järjestää julkista kokousta mutta yleistä järjestystä valvovalla viranomaisella on oikeus puuttua tilaisuuden kulkuun jos tästä aiheutuu vaaraa tai merkittävää häiriötä.
Todistajien kokoontumisista ei aiheudu tavanomaisesta poikkeavaa vaaraa tai häiriötä.

Varmaankin erotettu voi tulla puolison seurassa myös yksityiskotiin kokoukseen, muut variaatiot menevät jo niin poikkeuksellisiin asetelmiin että en osaa edes hyvällä mielikuvituksella spekuloida näillä tilanteilla.
Kyse ei ole niinkään kokoontumis- tai uskonnonvapauslaista vaan Jehovan todistajien omista säännöistä. PÄÄSÄÄNTÖISESTI EROTETUN EI SALLITA OSALLISTUA YKSITYISKODISSA PIDETTÄVÄÄN KOKOUKSEEN. Tosin äärimmäisiä poikkeuksia voi olla:

*** km 11/74 s. 8 Kysymyspalsta ***

Kysymyspalsta

● Ottaen huomioon ymmärryksemme 2. Joh. 9–11:n merkityksestä, jota käsiteltiin lokakuun 15. Päivän Vartiotornissa 1974, olisiko olemassa olosuhteita, jotka sallisivat erotetun henkilön olla läsnä yksityiskodissa pidettävissä kokouksissa?

Yleisesti sanoen erotettuja henkilöitä ei kutsuta yksityiskodeissa pidettäviin kokouksiin. Järjestö-kirja sanoo sivulla 174: ”Erotettua ei estetä käymästä valtakunnansalin yleisölle avoinna olevissa kokouksissa, niin kauan kuin hän käyttäytyy sopivasti. Kukaan ei tietenkään tervehdi häntä, eikä hän voi käydä missään yksityiskodeissa pidetyissä kokouksissa.” Tämä pitää paikkansa niistä, jotka ’menevät edemmäksi’ eivätkä ”pysy Kristuksen opissa”.

Jos kuitenkin joku erotettu henkilö pyrkii tulemaan takaisin, osoittaa katumusta eikä riko sitä mitä sanotaan 2. Joh. 9–11:ssä tekemällä jatkuvasti tai kannattamalla sitä, mikä on vastoin ’Kristuksen oppia’, saattaa olla, että hänen voitaisiin sallia olla läsnä kokouksissa jossakin kodissa, ellei paikkakunnalla ole valtakunnansalia, ja veljet avaavat siellä kotinsa yleisökokoukselle, Vartiotornin tutkisteluille ja palveluskokouksille, niin että tuo koti palvelee valtakunnansalin asemassa. Sellaisissa tapauksissa tuota kotia voitaisiin pitää ikään kuin valtakunnansalina niiden tuntien aikana, jolloin kokouksia pidetään. Kokoukset ovat vanhimmiston valvonnassa. Vanhimmat tulevat tietämään erotettua henkilöä koskevat tosiasiat ja voivat harkita, toisiko hänen läsnäolonsa jossakin kodissa pidettävässä kokouksessa häpeää seurakunnalle. He voivat keskustella tästä kysymyksestä keskenään ja talon isäntäväen kanssa. Ellei isäntäväki ole sitä vastaan, että erotettu henkilö on läsnä, vanhimmat voisivat silloin tiedottaa asiasta erotetulle, ja hänen sallittaisiin tulla tuohon kotiin niiden tuntien aikana, jolloin sitä käytetään ikään kuin valtakunnansalina. Erotetun henkilön täytyy käyttäytyä sopivasti koko sen ajan, minkä hän on siellä.

Silloin kun ainoa yksityiskodissa pidettävä kokous on kirjantutkistelu, erotettua henkilöä ei kutsuttaisi olemaan läsnä, mutta hän voi olla läsnä valtakunnansalissa pidettävissä kokouksissa.

Kuten on esitetty Vartiotornissa 15.10.1974 sivuilla 468–469, kristitty voi tervehtiä jotakuta erotettua henkilöä, joka ei ole sellainen, jota kuvaillaan 2. Joh. 9–11:ssä, mutta hän ei varmastikaan menisi pidemmälle kuin sanoisi ”päivää” tai tervehtisi muulla tavallisella tavalla. Vartiotorni 15.10.1974 ehdotti sivulta 475, että sellaisissa tapauksissa, joihin ei liity lihallisia sukulaisuussuhteita, olisi hyvä jättää lisäkeskustelu ja kehotuksen antaminen vanhimmille.

* * *

Tuossa kirjoituksessa oli yksi ehto sille, että erotettu voisi joissakin tapauksissa olla läsnä yksityiskodissa pidetyssä kokouksessa. Jos joku erotettu henkilö pyrkii tulemaan takaisin seurakuntaan, hänen sallitaan joissakin tapauksissa olla läsnä yksityiskodissa pidetyssä kokouksessa. Mutta on huomattava tämä: Se on poikkeustapaus, eikä näin ollen voida sanoa, että yksityiskokoukseen olisi VAPAA PÄÄSY KAIKILLA. Näin ollen yksityiskodissa pidetty Jehovan todistajien kokous EI OLE JULKINEN.


Polyester
Viestit: 2972
Liittynyt: 11.05.2007 22:11

Re: 2020 aluekonventit peruutettu

Viesti Kirjoittaja Polyester »

Vielä uskonnonvapauslaista lainaus:
Kokoontumislain soveltaminen harjoitettaessa uskontoa julkisesti

Tilaisuudesta, jossa harjoitetaan uskontoa julkisesti, on voimassa, mitä kokoontumislaissa (530/1999) säädetään yleisestä kokouksesta, jollei tilaisuus kuulu uskonnollisen yhdyskunnan tunnusomaiseen toimintaan ja sitä järjestetä yhdyskunnan omissa tai niitä vastaavissa tiloissa.
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2003/20030453

Julkinen uskonnonharjoitus rinnastuu siis paremminkin yleiseen kokoukseen kuin yleisötilaisuuteen, joten sitäkin suuremmalla syyllä yleisöllä pitäisi olla vapaa pääsy. Myöskään tilaisuuksia ei järjestetä yhdyskunnan omistamissa tai "vastaavissa" (vuokraamissa?) tiloissa.
Pro et contra
Viestit: 1634
Liittynyt: 04.08.2014 19:37

Re: 2020 aluekonventit peruutettu

Viesti Kirjoittaja Pro et contra »

JP : Jos joku erotettu henkilö pyrkii tulemaan takaisin seurakuntaan, hänen sallitaan joissakin tapauksissa olla läsnä yksityiskodissa pidetyssä kokouksessa. Mutta on huomattava tämä: Se on poikkeustapaus, eikä näin ollen voida sanoa, että yksityiskokoukseen olisi VAPAA PÄÄSY KAIKILLA. Näin ollen yksityiskodissa pidetty Jehovan todistajien kokous EI OLE JULKINEN.
Mutta lähtökohtaisesti on julkinen tilaisuus samoin kuin muidenkin uskonnollisten yhdyskuntien yksityiskodeissa järjestämä toiminta ja mielestäni tämä lähtökohtaisuus on tässä kysymyksessä määräävä premissi.
Sekin on poikkeustapaus että erotettu joka ei ole pyrkimässä takaisin pyrkisi yksityiskotiin kokoukseen eikä tällä perusteella mielestäni voi kumota kokousjärjestelyjen julkisluonteisuutta niiden järjestys paikasta huolimatta.
Vempula
Viestit: 372
Liittynyt: 05.04.2015 09:04

Re: 2020 aluekonventit peruutettu

Viesti Kirjoittaja Vempula »

Johanneksen poika kirjoitti: 03.04.2020 22:54
*** km 11/74 s. 8 Kysymyspalsta ***

Järjestö-kirja sanoo sivulla 174: ”Erotettua ei estetä käymästä valtakunnansalin yleisölle avoinna olevissa kokouksissa, niin kauan kuin hän käyttäytyy sopivasti. Kukaan ei tietenkään tervehdi häntä, eikä hän voi käydä missään yksityiskodeissa pidetyissä kokouksissa.” Tämä pitää paikkansa niistä, jotka ’menevät edemmäksi’ eivätkä ”pysy Kristuksen opissa”.

- - Vanhimmat tulevat tietämään erotettua henkilöä koskevat tosiasiat ja voivat harkita, toisiko hänen läsnäolonsa jossakin kodissa pidettävässä kokouksessa häpeää seurakunnalle.
Tämä on sivuhuomautus, mutta en voi olla nostamatta esiin Vartiotornin sanavalintoja.

Tuohan on aivan järkyttävää juttua. Erotetuista puhutaan kuin spitaalisista (tai koronaviruksen kantajista), joita ei lähtökohtaisesti saa päästää kotiinsa, mutta lisämausteena on moraalinen ulottuvuus: erotettu voi tuottaa häpeää (!!!) seurakunnalle.

Toiseksi pomppaa silmille höpinä Kristuksen opista. Julki lausumaton premissi tietysti kuuluu, että Kristuksen oppi on yhtä kuin lahkon opetukset, vaikka lahkon kulloisetkin väitteet eivät perustuisikaan Raamattuun tai siihen, mitä tuo "Kristus" sitten opettikaan.

Kysymyspalstan teksti tarjoaa esimerkin lahkon sisäisestä sosiaalisesta murteesta, jolle lahkon jäsenet ovat itse sokeita. Vartiotornihan jopa kutsuu sitä "puhtaaksi kieleksi". Kielellä on tietenkin ryhmän koheesiota, me-henkeä lisäävä vaikutus, ja kielen avulla lahkolaiset voivat tunnistaa toisensa ja erottautua muista. Mutta sellaiselle, joka on lahkon mielenhallinnasta vapautunut, nuo ilmaukset näyttäytyvät todella härskeinä. Nehän ovat ylimielisiä ja törkeitä.

Tästä tulee mieleen kantelutapaus muutaman vuoden takaa. Konventtipuheissa lahkon saarnamiehet nimittivät "luopioita" muun muassa mieleltään sairaiksi ja käyttivät muitakin voimakkaasti latautuneita halventavia ilmauksia. Viranomaiset eivät tainneet koskaan käsittää, mitä nuo ilmaukset tarkoittavat. Lahko pääsi kuin koira veräjästä. En ota nyt kantaa siihen, vahditaanko niin sanottua vihapuhetta nykyään jo niin paljon, että se rajoittaa tarpeettomasti sananvapautta. Mutta se lienee selvää, että lahkon konventtipuhe koetteli vihapuheen rajoja.

Suunsoittohan on kuulunut Vartiotornin tapoihin lähes alusta alkaen. Lahkon toinen presidentti Rutherford joutui vankilaan 1918 soitettuaan suuta Yhdysvaltain hallitusta vastaan ja parjattuaan muita uskontoja. Juuri siksi tai siitä huolimatta Kristus mukamas valitsi Rutherfordin porukan edustajakseen maan päällä. Ja sillä "oikeutuksella" lahko katsoo asiakseen määritellä "Kristuksen opin".
Syväkurkku
Viestit: 517
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Re: 2020 aluekonventit peruutettu

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku »

Juttelin asiasta lyhyesti tutun juristin kanssa. Jehovan todistajilla on oikeus rekisteröityneenä uskonnollisena yhdyskuntana kerätä kolehtia. Tämä oikeuttaa pitämään lahjalaatikoita julkisissa tilaisuuksissa. (Tuskin moni Jehovan todistaja tietää, että juridisesti puhuen heiltä kerätään kolehtia...)

Kaikki muu rahankeräys vaatii luvan. Seuralla on hyvät juristit ja siitä syystä tilinumeroista ei pidetä suurta numeroa julkisesti. Itse asiassa WhatsUp-ryhmissä olleet viestit koskien lahjoitusten tekemistä tilisiirroilla ovat olleet lain vastaisia. Tämä myös selittää, miksi asiasta ehkä jotenkin tietoiset vanhimmat pallottelevat asiaa toisilleen.

Tätä mieltä siis yksi juristi lyhyen keskustelun perusteella.

En viitsi avata uutta ketjua uutiselle jonka juuri kuulin, joten kerrottakoon se tässä. Tavallaan se liittyy tuohon syyhyn, jonka vuoksi konventit on peruutettu. Koronavirus on alkanut tehdä tuhojaan myös Jehovan todistajien keskuudessa. Esimerkiksi Italiassa 60 Jehovan todistajaa on menehtynyt.
Syväkurkku
Viestit: 517
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Re: 2020 aluekonventit peruutettu

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku »

Vielä pieni hauska lisäys, jonka huomasin jälkeenpäin.

Jos Jehovan todistajat väittävät, että he eivät kerää kolehtia, heillä ei lain mukaan ole oikeutta pitää lahjalaatikoita esillä. Laissa ainoastaan kolehdin keruu on sallittu ilman keräyslupaa.

Jehovan todistajat ovat itse sitä mieltä, että eivät kerää kolehtia. Vartiotorni 1.7.1960:
Vielä yllättävämpi monille, jotka eivät tunne hyvin Jehovan todistajia, saattaa olla se tosiasia, että Seura ei ole koskaan koko 76-vuotisen olemassaolonsa aikana kerännyt kolehtia.
Koska kolehdin keräys on ainoa laillinen tapa kerätä rahaa ilman lupaa, lahjalaatikotkin ovat laittomia ellei niissä kerätä kolehtia. :D

Asian arkaluonteisuutta kuvaa, että sana "kolehti" on poistettu Jehovan todistajien verkkokirjastosta.

Jos jaksaisi, tästäkin saisi mukavan jutun vietäväksi eteenpäin.
Polyester
Viestit: 2972
Liittynyt: 11.05.2007 22:11

Re: 2020 aluekonventit peruutettu

Viesti Kirjoittaja Polyester »

Syväkurkku kirjoitti: 04.04.2020 11:01 Kaikki muu rahankeräys vaatii luvan. Seuralla on hyvät juristit ja siitä syystä tilinumeroista ei pidetä suurta numeroa julkisesti. Itse asiassa WhatsUp-ryhmissä olleet viestit koskien lahjoitusten tekemistä tilisiirroilla ovat olleet lain vastaisia. Tämä myös selittää, miksi asiasta ehkä jotenkin tietoiset vanhimmat pallottelevat asiaa toisilleen.
Tilinumeron jakaminen suullisesti vaikeuttaa näytön hankkimista, mutta ei sinänsä muuta asiaa miksikään. Rahankeräysluvan tarve ei riipu keräyksen toteutustavasta.

https://www.arpajaishallinto.fi/rahanke ... nkeraykset

Vaikka vanhimmat olisi velvoitettu tällaiseen toimintaan esim. kiepparin tai haaratoimiston taholta, he silti ovat vastuussa omista teoistaan. Sama on mm. ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnin kohdalla hyväksikäyttötapauksissa. Minkä verran palkattoman papin kannattaa ottaa riskiä amerikkalaisen korporaation puolesta?
Pro et contra
Viestit: 1634
Liittynyt: 04.08.2014 19:37

Re: 2020 aluekonventit peruutettu

Viesti Kirjoittaja Pro et contra »

Syväkurkku kirjoitti: 04.04.2020 12:57 Vielä pieni hauska lisäys, jonka huomasin jälkeenpäin.

Jos Jehovan todistajat väittävät, että he eivät kerää kolehtia, heillä ei lain mukaan ole oikeutta pitää lahjalaatikoita esillä. Laissa ainoastaan kolehdin keruu on sallittu ilman keräyslupaa.

Jehovan todistajat ovat itse sitä mieltä, että eivät kerää kolehtia. Vartiotorni 1.7.1960:
Vielä yllättävämpi monille, jotka eivät tunne hyvin Jehovan todistajia, saattaa olla se tosiasia, että Seura ei ole koskaan koko 76-vuotisen olemassaolonsa aikana kerännyt kolehtia.
Koska kolehdin keräys on ainoa laillinen tapa kerätä rahaa ilman lupaa, lahjalaatikotkin ovat laittomia ellei niissä kerätä kolehtia. :D

Asian arkaluonteisuutta kuvaa, että sana "kolehti" on poistettu Jehovan todistajien verkkokirjastosta.

Jos jaksaisi, tästäkin saisi mukavan jutun vietäväksi eteenpäin.
Mutta pitää paikkansa ettei kokouksessa kerätä kolehtia samalla tavalla kuin monien muiden uskonnollisten yhteisöiden tilaisuuksissa eli tuomalla henkilökohtaisesti keräyslipas tai keräyshaavi tilaisuudessa olevan henkilön eteen.
Tuskin uskonnollisen yhdistyksen julkisen tilaisuuden rahankeräyksen laillisuus on siitä kiinni minkä mallisella "hatulla" ja millä nimellä lahjoitus, "almu", "uhrilahja", "anti" eli kolehti kerätään tai onko tuo "hattu" paikallaan vaiko kiertää penkeissä?
Vastaa Viestiin