Pienet kysymykset ja vastaukset

Yleistä keskustelua Jehovan todistajista.

Valvoja: Moderaattorit

Pro et contra
Viestit: 1634
Liittynyt: 04.08.2014 19:37

Re: Pienet kysymykset ja vastaukset

Viesti Kirjoittaja Pro et contra »

Utelias2 kirjoitti: 02.02.2020 09:50 Olisin kysynyt kuinka paljon yksittäinen JT antaa rahaa Srk lkeen?
En ole JT joten en tiedä asiasta mitään.
Sen tiedän ettei heillä ole Kymmenyksiä.
Olisiko 100 euroa kuukaudessa liikaa?
Seurakunnan omiin tarpeisiin rahantarve on aika vakaa jos ei ole isompia hankintoja niin tuohon tarpeeseen riittää seurakunnan koosta riippuen muutamasta eurosta muutamaan kymppiin julistajaa kohden joko lahjalaatikkoon tai tilisiirtona.
Sitten on muita lahjoituskohteita mm. maailmanlaajuiseen työhön ja auttamisjärjestelyyn ja muita tilapäisiä järjestelyitä joiden lahjoitustarve ilmoitetaan erikseen.
Itse olen joskus asettanut 30€/kk lahjoitustavoitteen ja sitoutunut siihen ja antanut lisäksi jonkun euron seurakunnan omiin menoihin.
Vaikea sanoa mitä kukin lahjoittaa kun asiaa ei seurata, tiedän että jotkut lahjoittavat enemmän ja auliisti ja toiset vähemmän ja muutamat: useimmiten vähävaraiset taas eivät juurikaan lahjoita.
Laodikea
Viestit: 19
Liittynyt: 27.04.2017 19:16

Re: Pienet kysymykset ja vastaukset

Viesti Kirjoittaja Laodikea »

Miksi Herätkää-lehdessä on ollut juttu lyijymyrkytyksestä? (Herätkää 22.11.1992, s. 6-10)
Syväkurkku
Viestit: 517
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Re: Pienet kysymykset ja vastaukset

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku »

Laodikea kirjoitti: 13.02.2020 20:57 Miksi Herätkää-lehdessä on ollut juttu lyijymyrkytyksestä? (Herätkää 22.11.1992, s. 6-10)
Tämä on varmaan viimeisimpiä loiskahduksia Vartiotorniseuran pitkästä perinteestä antaa "lääketieteellisiä" neuvoja. Onneksi ne ovat vähenemässä.

Vuoden 1925 Golden Age (Herätkään edeltäjä) kauppasi Radio Biola nimistä laitetta, joka pystyi mm. diagnosoimaan kaikki sairaudet (22.4.1925):
The Electronic Radio Biola, which means life renewed by radio waves or electrons. The Biola automatically diagnoses and treats diseases by the use of the electronic vibrations. The diagnosis is 100 percent correct, rendering better service in this respect than the most experienced diagnostician.... THE principle of operation of the Biola is the collection... of the disease vibrations.... the fluid containing the same waves or vibrations enters the body, meets the disease waves and destroys them.... This is a great step forward, marking the Biola as the most valuable treatment apparatus obtainable today, and well worthy of notice in the columns of a magazine like THE GOLDEN AGE
Kuva laitteesta löytyy googlettamalla. Yksi kappale komeilee kunniapaikalla lääketieteellisten huijausten museossa!

Vuoden 1926 lehti kehottaa mieluummin tekemään itsemurhan kuin leikkaamaan nielurisat (7.4.1926) :
Tonsillectomy is called a minor operation. If so, getting well is a double major. If any overzealous doctor condemns your tonsils go and commit suicide with a case-knife. It's cheaper and less painful.
Tuohon lyijymyrkytys-juttuun liittyy ehkä parhaiten tämä varoitus käyttää alumiiniastioita (Awake 12.11.1929):
Avoid the use of aluminum cooking utensils and alum baking powders as they are injurious to your health, poisoning your blood stream... Sleep on the right side or flat on your back, with the head toward the north so as to get benefit of the earth's magnetic currents. Avoid serum inoculations as they pollute the blood stream with their filthy pus.... Stop chewing gum
Tämän jälkeen on ollut vaikka minkälaista lääketieteellistä huuhaata. Homeopatia, sairauksien katsominen silmistä ym. olivat hyvin suosittuja Jehovan todistajien keskuudessa vielä 70-luvulla. Sveitsiläinen voideltu veli Vogel takoi miljoonia Molkosanilla ja muilla ihmelitkuillaan.

Miksi? Tällä kaikella haluttiin luoda epäilyksen varjoa perinteistä lääketiedettä kohtaan. Suhtautuminen koulutukseen on Jehovan todistajilla yleisesti negatiivista ja perinteinen koululääketiede on osa "korkeampaa koulutusta".

Toki lyijymyrkytyksen vaara on todellinen, mutta todellisuudessa meitä suojaavat tuhat kertaa tehokkaammin erilaiset teollisuutta säätelevät lait ja muut säännökset.
Laodikea
Viestit: 19
Liittynyt: 27.04.2017 19:16

Re: Pienet kysymykset ja vastaukset

Viesti Kirjoittaja Laodikea »

Kiitos hyvästä vastauksesta! Kun seuraavan kerran tulee törmättyä todistajiin, voikin antaa kehuja hyvästä lyijymyrkytysartikkelista vuonna -92 ja jatkaa sitten sodomalaisten ylösnousemuksella...
Erottaminem

Komiteanjälkeen

Viesti Kirjoittaja Erottaminem »

Voidaanko komiteassa vastauskieltoon määrätty erottaa väärän asenteen vuoksi?
Weathertop
Moderaattori
Viestit: 1532
Liittynyt: 17.06.2017 19:35

Re: Komiteanjälkeen

Viesti Kirjoittaja Weathertop »

Erottaminem kirjoitti: 30.03.2020 22:11 Voidaanko komiteassa vastauskieltoon määrätty erottaa väärän asenteen vuoksi?
Lauma-kirja sanoo seuraavaa (sivulla 141): "Oikeuskomitean käsittelemää tapausta ei yleensä avata enää uudelleen sen jälkeen, kun asia on käsitelty loppuun. Tapaus voidaan kuitenkin poikkeuksellisesti ottaa uudelleen käsiteltäväksi, jos muutaman päivän kuluessa päätöksestä tulee ilmi uutta tietoa, joka viittaa vahvasti siihen, ettei väärintekijän katumus ollut aitoa. Hän on esimerkiksi saattanut antaa kuulemisen aikana harhaanjohtavia tietoja tai pimittää keskeisiä seikkoja."

Toivottavasti tämä vastasi kysymykseen.
"The universe is not fine-tuned for life; life is fine-tuned to the universe." - Victor J. Stenger
Carrie81
Viestit: 18
Liittynyt: 01.05.2013 15:54

Vertaistuki facebookissa

Viesti Kirjoittaja Carrie81 »

Onko Facebookissa mitään entisten Jehovan todistajien vertaistukiryhmää? :think:
Avatar
Johanneksen poika
Viestit: 3700
Liittynyt: 29.04.2007 13:49
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Vertaistuki facebookissa

Viesti Kirjoittaja Johanneksen poika »

Carrie81 kirjoitti: 07.04.2020 13:54 Onko Facebookissa mitään entisten Jehovan todistajien vertaistukiryhmää? :think:
Lähetin yksityisviestin.
Utelias2
Viestit: 87
Liittynyt: 02.02.2020 09:46

Re: Pienet kysymykset ja vastaukset

Viesti Kirjoittaja Utelias2 »

Olisin kysynyt viettääkö Jehovan todistajat Pääsiäistäkään?
Syväkurkku
Viestit: 517
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Re: Pienet kysymykset ja vastaukset

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku »

Utelias2 kirjoitti: 13.04.2020 13:53 Olisin kysynyt viettääkö Jehovan todistajat Pääsiäistäkään?
Jehovan todistajat eivät vietä pääsiäistä. JW.ORGin Usein kysyttyä osiossa on selitys miksi.

Jehovan todistajien viettämä "vuoden suurin juhla", muistonvietto, osuu lähelle pääsiäistä. Erona on, että pääsiäinen vietetään Jeesuksen ylösnousemuksen muistona, muistonvietossa puolestaan muistetaan ja juhlitaan Jeesuksen kuolemaa. Jotenkin sopivaa tuolle sysimustalle kultille.

Muistonvieton funktio on kertoa kuka kuuluu taivaaseen menevään 144 000 pieneen laumaan. "Juhliminen" rajoittuu siihen, että taivaaseen haluavat naukkaisevat lasin viiniä ja palan leipää.
Mimu

Re: Pienet kysymykset ja vastaukset

Viesti Kirjoittaja Mimu »

Olen eronnut todistajista yli 20 vuotta sitten. Jt-sukulaiset pitävät minuun edelleen normaalisti yhteyttä. Olenkin vasta viime aikoina kuullut karttamisohjesta, mutta miksi minua ei karteta? En käynyt kasteella, onko tässä syy? Olen nykyään petusluterilainen, vietän joulua ja pääsiäistä, mutta ilmeisesti näiden syiden takia ei karteta.
Toinen kysymys, suositellaanko jt-pariskunnille nykyään vapaaehtoista lapsettomuutta? Tai kannustetaanko nuoria miehiä ja naisia naimattomuuteen? Sinkku ja lapseton ehtii tehdä enemmän julistustyötä kuin perheellinen ihminen. Paratiisissa sitten ehtii tehdä ja kasvattaa lapsetkin. Tälläisiin ajatuksiin olen joskus törmännyt jehovan todistajien yhteydessä. Onko nämä ihan suosituksia vai yksittäisten ihmisten omia päätelmiä?
Syväkurkku
Viestit: 517
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Re: Pienet kysymykset ja vastaukset

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku »

Mimu kirjoitti: 14.05.2020 10:12 Olen eronnut todistajista yli 20 vuotta sitten. Jt-sukulaiset pitävät minuun edelleen normaalisti yhteyttä. Olenkin vasta viime aikoina kuullut karttamisohjesta, mutta miksi minua ei karteta? En käynyt kasteella, onko tässä syy?
Varsinainen karttaminen alkaa vasta, jos olet käynyt kasteella ja sitten luovut uskostasi. Siitä riippumatta vaikka olisitkin ollut joskus mukana seurakunnan toiminnassa, esimerkiksi osallistumalla kokouksiin ja ehkä käynyt kentälläkin. Kaste on kriittinen tekijä.

Jos et ole käynyt kasteella, suhtautautuminen on yleensä jopa päinvastaista. Rakkauspommituksella sinut yritetään saada mukaan.

Jos olet ollut 'lähdettyäsi' kriittinen Jehovan todistajia kohtaan, jäsenet todennäköisesti välttelevät sinua, mutta se ei ole varsinaista karttamista. Välttelemisen ja karttamisen ero on, että karttamissäännön rikkomisesta on seurauksia myös sille seurakunnan jäsenelle, joka rikkoo sääntöä.
Mimu kirjoitti: 14.05.2020 10:12 Toinen kysymys, suositellaanko jt-pariskunnille nykyään vapaaehtoista lapsettomuutta? Tai kannustetaanko nuoria miehiä ja naisia naimattomuuteen? Sinkku ja lapseton ehtii tehdä enemmän julistustyötä kuin perheellinen ihminen. Paratiisissa sitten ehtii tehdä ja kasvattaa lapsetkin. Tälläisiin ajatuksiin olen joskus törmännyt jehovan todistajien yhteydessä. Onko nämä ihan suosituksia vai yksittäisten ihmisten omia päätelmiä?
1960-luvulla lapsettomuuteen kannustettiin vielä virallisesti. Vartiotorni 1.1.1967 kirjoittaa:
Jotkut kristityt ovat katsoneet, että lapsettomuus tai se, että lapsia on vähemmän, tarjoaa heille enemmän aikaa Jehova Jumalan palvelukseen. Lapsettomilla aviopareilla ei ole esimerkiksi niitä vastuita, mitkä seuraavat lasten kasvatusta, joten heillä on tilaisuus käyttää enemmän aikaansa ja tarmoaan suoranaiseen Valtakunnan etujen edistämiseen.
Enää tällaistä virallista ohjetta ei ole. Tähän taitaa olla kaksi syytä. Ihmisillä on kova vietti saada jälkikasvua. Toisaalta kun uusia ihmisiä ei oikein enää saada kenttätyöllä värvättyä, lasten indoktrinaation merkitys on kasvanut. Tämä siitä huolimatta, että 2/3 lapsista myöhemmin jättää uskonnon.

Jehovan todistajilla on myös paljon kirjoittamattomia sääntöjä ja normeja. Vieläkin sellaista pariskuntaa arvostetaan, joka laittaa "valtakunnan edut edelle" ja jättää lasten hankkimisen myöhemmäksi tai kokonaan.
Minu

Re: Pienet kysymykset ja vastaukset

Viesti Kirjoittaja Minu »

Kiitos vastauksesta, tässä pari kysymystä lisää.
Tekevätkö Jehovan todistajat hyväntekeväisyyttä niin kuin monet muut uskonnolliset yhteisöt tekevät? Autetaanko kehitysmaiden köyhiä tai luonnonkatastrofien uhreja, oman seurakunnan vähäosaisia? Saleillahan on keräyslippaat, käyttääkö seurakunta niihin kertyneitä lahjoituksia yksittäisten ihmisten tai hyväntekeväisyyskohteiden hyväksi?
Toinen kysymys koskee hautajaisia. Minkälaisin menoin Jehovan todistaja haudataan? Onko siihen ohjeistusta tai vakiintuneita käytäntöjä? Onko esim. tuhkaaminen sallittua? Sellaisen huomion olen myös tehnyt, että oma jt-sukulaiseni ei mielellään osallistu ev. lut. hautajaisiin. Lieneekö kirkko, pappi tai erilaiset uskonkäsitykset syynä, mutta hän ei ole ollut mukana kuin ihan lähimpien perheenjäsenten hautajaisissa.
Syväkurkku
Viestit: 517
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Re: Pienet kysymykset ja vastaukset

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku »

Minu kirjoitti: 15.05.2020 08:35 Tekevätkö Jehovan todistajat hyväntekeväisyyttä niin kuin monet muut uskonnolliset yhteisöt tekevät? Autetaanko kehitysmaiden köyhiä tai luonnonkatastrofien uhreja, oman seurakunnan vähäosaisia? Saleillahan on keräyslippaat, käyttääkö seurakunta niihin kertyneitä lahjoituksia yksittäisten ihmisten tai hyväntekeväisyyskohteiden hyväksi?
Jehovan todistajat väittävät tekevänsä hyväntekeväisyyttä. Esimerkiksi jw.orgin "Usein kysyttyä"-osiossa kirjoitetaan:
Antavatko Jehovan todistajat katastrofiapua?
Kyllä. Jehovan todistajat tulevat usein apuun katastrofitilanteissa. Tarjoamme käytännön apua sekä todistajille että muille sopusoinnussa sen neuvon kanssa, joka esitetään Raamatussa Galatalaiskirjeen 6:10:ssä: ”Tehkäämme hyvää kaikille, mutta varsinkin niille, jotka ovat meille sukua uskossa.” Pyrimme antamaan myös henkistä ja hengellistä tukea, jota uhrit kipeästi kaipaavat (2. Korinttilaisille 1:3, 4).
Todellisuudessa hyväntekeväisyys on minimaalista ja rajoittuu käytännössä muiden Jehovan todistajien auttamiseen joissakin harvoissa katastrofitilanteissa. Näissäkään tapauksissa apu ei ole ollut täysin pyyteetöntä. Kun esimerkiksi Seura on joskus auttanut jälleenrakentamaan taloja, on annettu ymmärtää vakuutuskorvausten antamisen järjestölle olevan tapana. Jehovan todistajat ovat tehneet katastrofiavusta liiketoimintaa. Tällaista "apua" on saatettu tarjota myös ulkopuolisille.

Ne harvat kerrat, kun Seura on antanut katastrofiapua, on tarkasti dokumentoitu videoille ja käytetty propagandatarkoituksissa.

Kehitysmaiden köyhiä Seura ei ole koskaan auttanut.

Seurakuntien vähäosaisia Seura ei auta millään tavalla. Vähäosaisten auttaminen on sälytetty seurakunnan jäsenten harteille, eikä sitä edes mitenkään ole organisoitu. Käytännössä vähäosaisia ei auteta yleensä muiden seurakuntalaistenkaan toimesta. Koronapandemian alussa seurakuntien oli mahdollista käyttää omia varojaan helpottamaan hätää, nyt sekin on jälleen kielletty-

Lahjalaatikoihin kerätyt varat käytetään valtakunnansalien kulujen kattamiseen, "maailmanlaajuisen työn tukemiseen" ja "katastrofiapuun". Maailmanlaajuisen työn tukeminen on epäselvä käsite. Käytännössä rahoilla kustannetaan matkavalvojien ja haaratoimistoissa työskentelevien elämä. Loput rahoista lähetetään Yhdysvaltoihin, eikä niiden varojen käytöstä ole mitään tietoa. Seura ei tee tiliä varojen käytöstä. Katastrofiapuvarojenkaan käytöstä Seura ei tee tiliä. Koronapandemian aikana noita varoja on käytetty mm. Zoom-tilien ostamiseen propagandan levittämiseksi.

Jehovan todistajat perustelevat jäsenilleen kaikkea tätä sillä, että on tärkeämpää antaa ihmisille mahdollisuus ikuiseen elämään, kuin yrittää auttaa heitä tässä epätäydellisessä, Saatanan hallitsemassa maailmassa.

Ristiriitaista tässä on, että useissa maissa Jehovan todistajilla on hyväntekeväisyysjärjestön status, joka mm. sallii heille verovapauden. Näin esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Minu kirjoitti: 15.05.2020 08:35 Toinen kysymys koskee hautajaisia. Minkälaisin menoin Jehovan todistaja haudataan? Onko siihen ohjeistusta tai vakiintuneita käytäntöjä? Onko esim. tuhkaaminen sallittua? Sellaisen huomion olen myös tehnyt, että oma jt-sukulaiseni ei mielellään osallistu ev. lut. hautajaisiin. Lieneekö kirkko, pappi tai erilaiset uskonkäsitykset syynä, mutta hän ei ole ollut mukana kuin ihan lähimpien perheenjäsenten hautajaisissa.
Ohjeistus löytyy esimerkiksi Vartiotornista 15.7.1998 artikkelista "Kristillinen näkemys hautajaistavoista".

Käytännössä valtakunnansalilla pidetään puhe, vainaja lasketaan hautaan ja kahvitellaan. Voidaan tehdä myös toisessa järjestyksessä. Siitä, onko haudattava henkilö kelvollinen valtakunnansalilla pidettävään puheeseen, päättää palveluskomitea. Käytännössä henkilön on täytynyt olla "hyvämaineinen".

Tuhkaaminen on ok, tosin jotkut sitä välttelevät. Ihmisen kokonaisuus on "Jehovan muistissa", eikä ruumista tarvita ylösnousemukseen. Itse asiassa Seura on joskus suositellut tuhkaamista hautajaiskulujen pienentämiseksi. Herätkää-lehti 22.10.1999 kirjoittaa:
Yhä useammat ihmiset päätyvät polttohautaukseen säästääkseen hautauskuluissa. Yhdysvaltain hautausurakoitsijoiden liiton mukaan perinteinen hautaus maksoi Yhdysvalloissa vuonna 1996 keskimäärin 4600 dollaria (n. 23000 markkaa). Vastaavasti ”polttohautaus maksaa 500–2000 dollaria sen mukaan, millaisessa arkussa ruumis poltetaan ja millaiseen uurnaan tuhka laitetaan”, sanotaan lehdessä Chicago Sun-Times. Lisäksi tuhkaus ei välttämättä vaadi hautapaikkaa eikä hautakiveä, jotka voivat perinteisessä hautauksessa lisätä kustannuksia 40 prosenttia. Lehdessä mainitaan, että vuonna 1997 Yhdysvalloissa polttohaudattiin 23,6 prosenttia kaikista kuolleista, ja luvun odotetaan nousevan 42 prosenttiin seuraavien kymmenen vuoden aikana.
Jos henkilö on tehnyt testamentin Seuralle, järjestetään vainajan taloudessa "siivoustilaisuus". Osallistujat voivat lunastaa itselleen vainajan omaisuutta. Kertyneet rahat ja muu varallisuus siirtyvät Seuralle.

Jehovan todistajat pyrkivät välttämään muiden uskontokuntien järjestämiä hautaustilaisuuksia. Kahvitilaisuudet menettelevät.
Mimu

Re: Pienet kysymykset ja vastaukset

Viesti Kirjoittaja Mimu »

Kiitos taas tyhjentävistä vastauksista. Joskus yksinäisenä hetkenä olen ajatellut, että paluu Jehovan todistajien pariin toisi varmasti ystäviä elämääni. Ja sukulaiseni olisi mielissään, jos pukisin hameen päälleni ja lähtisin kirjat kourassa mukaan Raamatun tutkiskeluun. Olen käynyt viimeksi salilla joskus 90-luvun alkupuolella. Olin silloin noin 14-15 vuotias ja jotenkin ymmärsin, että tämä ei ole minun juttu. Edessä oleva mies kysyi valmiin kysymyksen Vartiotornista ja joku yleisöstä luki valmiin vastauksen samasta Vartiotornista. Istuin lapsena lukemattomat tunnit kokouksissa, konventeissa ja kirjan tutkiskeluissa, joten koin, että minulla todellakin on riittävästi pohjatietoa lähteä erkaantumaan todistajista. En tiedä, mitä Jehovan todistajat pystyvät antamaan nykyihmisille. Maailman loppu ei ole tullut ja muutkin ihmiset kuin todistajat ovat mukavia ja elävät ihan säällistä elämää. Demonejakaan ei ole näkynyt vaikka lapsena niitäkin pelkäsin. Ja taivaalta saatavia tulipalloja. Lapsille suunnatun Raamatun tarinoita - kirjan kuvitus oli hyvin vaikuttavaa ja jopa pelottavaa pienelle lukijalle. Mutta se tästä. Jokainen tulkoon uskossaan onnelliseksi, mutta minun paikka on edelleen jossain muualla.
Vastaa Viestiin