Vuoden 2021 vuosikokous

Yleistä keskustelua Jehovan todistajista.

Valvoja: Moderaattorit

Syväkurkku
Viestit: 467
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Vuoden 2021 vuosikokous

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku »

Viime lauantaina 2.10. järjestettiin Yhdysvalloissa Seuran vuosikokous. Jehovan todistajien rivijäsenet ovat vielä pimennossa vuosikokouksen sisällöstä, mutta onneksi videot ovat jälleen vuotaneet. Kiitokset tästä Seuran sisällä toimiville Amerikan syväkurkuille. :D Useille YouTube kanaville on varmasti tulossa sisältöä lähipäivinä.

Vuosikokous on lakimääräinen tilaisuus, johon Seuran osakkeenomistajat kokoontuvat vuosittain tekemään lain edellyttämät toimenpiteet. Itselleni tuo osakkeenomistajien rooli on jäänyt aika epäselväksi. Lain mukaan heillä on todellista valtaa. Oma epäilykseni kuitenkin on, että kyseessä on hallintoelimen kumileimasin. Toki osakkeenomistajat kokevat itsensä erityisen tärkeiksi. Vuosikokoukseen eivät pääse kuin osakkeenomistajat. Näitä Seuran osakkeita on kulkeutunut Russellin ajoista lähtien "teokraattisissa" amerikkalaisissa suvuissa sukupolvelta toiselle.

Vuosikokous on yhtiökokous. Sinänsä hauska yksityiskohta tämä "yhtiömuotoinen uskonto". Oletko joskus kuullut Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tai katolisen kirkon yhtiökokouksesta tai osakkeenomistajista?

Jotta osakkeenomistajien asemaa korostettaisiin, vuosikokouksesta on vuosien mittaan kehittynyt tilaisuus, jossa on tapana esitellä "uusi valo", eli oppimuutokset. Uutta valoa tänä vuonna odottaville kokous oli pettymys, sillä sellaista ei juurikaan saatu. Odotuksiin ja pettymyksiin tottui Jehovan todistajana. Useisiin erikoisesitelmiin lähdettiin pitkiltäkin matkoilta. Menomatkalla oli ilmassa jännitys. Mistä nyt ilmoitettaisiin? Lopetettaisiinko julistustyö ja siirryttäisiin tuomion julistamiseen? Alkaisiko nyt Harmagedon? Lopulta käteen jäi aina pettymys. Samaa yksitoikkoista sanomaa oli näissä "erikoisesitelmissä" kuin mihin oli tottunut omissa kokouksissa. Joskus esitelmän pitäjä oli raahattu Yhdysvalloista asti. No, ainakin hän sai mukavan matkakokemuksen.

Kuva

Vuosikokouksen avauspuheen piti hallintoelimen David Splane, tuo kesän konventissa luopioihin ja mediaan kohdistuneen vihapuheen pitäjä. Nyt Splane oli pukenut päälleen historioitsijan roolin ja muisteli 1920-luvun alkuaikoja. Hän kertoi, miten vuonna 1919 Suuri Babylon ("väärä uskonto") oli kukistunut, kun Jeesus oli valinnut kansansa. Splane ei maininnut Raamatuntutkijoita nimeltä, jottei yleisö sekoittaisi asioita. Splane myös kertoi, miten Jeesus tuolloin nimitti "uskollisen ja ymmärtäväisen orjan" edustamaan itseään. Splane jätti mainitsematta, ettei tuolloin vielä tunnettu hallintoelintä. Splane ei myöskään maininnut, että tuossa vaiheessa uskollinen ja ymmärtäväinen orja oli Joseph Rutherford: alkoholiongelmainen, vihantäyteinen mies, joka hylkäsi vaimonsa, jonka kanssa hänen poikansa ei halunnut pitää mitään yhteyttä, joka vietti huikentelevaista elämää New Yorkissa ja Kaliforniassa kaksine kuljettajilla varustettuine Cadillaceineen ja kartanoineen.

Muistellessaan 1920-lukua Splane veti esiin Jumalan harppu-kirjan. Splanen mukaan silloinen kirja oli tarkoitettu alkeiskirjaksi, vetämään ihmisiä mukaan. Kirjaa painettiin 6 miljoonaa kappaletta. Splane ei jälleen kertonut, mitä tämä tarkoitti taloudellisesti. Suomessa kirja maksoi vuonna 1924 50 markkaa nahkaselkäisenä, 20 markkaa sidottuna ja 10 markkaa nidottuna. Vuoden 1924 markka vastaa nykyään 0,35 euroa, joten käyttäen sidotun version hintaa keskiarvona, kirjan hinta olisi nykyään keskimäärin 7 euroa. Kirjan myyntitulot olivat globaalisti yli 40 miljoonaa euroa. Muualta tiedämme, että ilmaisella työvoimalla tuotettujen kirjojen tuotantokustannukset olivat noin 10% myyntihinnasta, joten nuo 40 miljoonaa olivat käytännössä puhdasta tuloa. Tosin tästä voitosta meni osa kirjan vähittäismyyjille eli seurakuntalaisille. Olisi Splane voinut tämän hienon taloudellisen saavutuksen Seuran nykyisille osakkeenomistajille kertoa, tuostahan voi olla todella ylpeä!

Millainen kirja Jumalan Harppu oli?

Otetaan näyte kirjan nimiösivulta:

Kuva

Huomaa, miten varmana asia esitetään:
Todistaa sitovasti, että Miljoonat nykyään elävistä eivät kuole koskaan.
Seura on yrittänyt myöhemmin valkopestä historiaa lisäämällä EHKÄ-sanan tuohon Rutherfordin lauseeseen: "Miljoonat nykyään elävistä eivät EHKÄ kuole koskaan". Rutherfordilla mitään ehdollisuutta ei ollut. Uskollinen ja ymmärtäväinen orja oli varma asiastaan. Ja mehän tiedämme, että tuo lause on ollut valhetta jo vuosia sitten. 1920-luvun alussa eläneistä ei ole jäljellä miljoonaakaan.

Jumalan harppu kertoo myös Raamatun ennustuksista. Hauskimpia näistä ovat ennustukset junista, autoista ja raitsikoista:

Kuva

Ohimennen otetaan tähän alle vielä nuo kirjassa mainitut Raamatunkohdat kontekstin kera (KR92):

Nahum 2:3-6:
Nyt Herra palauttaa
Jaakobin suuruuden
ja myös Israelin suuruuden,
vaikka niiden maat on hävitetty
ja viinitarhat tuhottu.

Sankarien kilvet hohtavat punaisina,
soturit on puettu purppuraan,
vaunujen teräs säkenöi kuin tuli.

Taistelu lähestyy,
hevoset korskuvat.
Vaunut syöksyvät kaduille,
ryntäävät toreilla sinne tänne,
loistavat kuin soihdut,
kiitävät kuin salamat.

Kaupungin päälliköt kutsutaan koolle,
he juoksevat, kompastelevat
ja kiirehtivät muureille.
Mutta hyökkäystorni on jo paikoillaan.
Joopa joo, "vaunujen teräs säkenöi kuin tuli". Totta kai tässä kirjoitetaan junista. :D

Daniel 12:4
Mutta sinä, Daniel, pidä nämä asiat salassa ja sulje tämä kirja sinetillä lopun aikaan saakka. Monet harhailevat, mutta tieto lisääntyy.
Tässä saa jo vähän enemmänkin käyttää mielikuvitusta, että saa revittyä jakeesta autot ja raitsikat. Tämä kai perustui siihen, että jotkut käännökset käänsivät "harhailla"-sanan "kulkea edestakaisin". :lol:

Vuosikokouksen mukaan lapsille suunnatut Kaleb ja Sofia-videot ovat saamassa jatkoa. Uusi lastenvideo käsittelee koulukiusaamista. Useat Jehovan todistajien lapset joutuvatkin koulussa kiusatuiksi. Tosin eivät sen takia, että ovat Jehovan todistajia, vaan koska heidät on pakotettu käyttäytymään kultin omituisten sääntöjen mukaan. He eivät saa ystävystyä "maailmallisten" lasten kanssa, eivät viettää syntymä- ja nimipäiviä, eivät osallistua oppituntien ulkopuoliseen toimintaan, heidän tulee pukeutua poikkeavasti ja heidän on käytävä - pahimmassa tapauksessa luokkatoveriensa ovilla - saarnaamassa. Todistajalapset koetaan kummajaisina. Tämän on pakko jättää syvät arvet moniin todistajalapsiin.

Lääkkeeksi video neuvoo kiusattuja lapsia ja heidän vanhempiaan rukoilemaan. Omasta mielestäni paljon parempi tapa olisi ottaa kiusaaminen esille koulun kanssa tai jopa viedä asia viranomaisille.

Videolla todistajat on animoitu kummallisiin, taivaalla liiteleviin kupliin:

Kuva

Kuplassa monet todistajat valitettavasti elävätkin.

EDIT 12:10: Muutama pikku lisäys ja pari kiroitusvirheen korjausta
Viimeksi muokannut Syväkurkku, 07.10.2021 08:26. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Syväkurkku
Viestit: 467
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Re: Vuoden 2021 vuosikokous

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku »

Yhtiökokouksessa oli toki muitakin puhujia:

Kuva

Hallintoelimen puheet käyvät tässä yhtiökokouksessa yhä aggressiivisemmiksi ja vihaa uhkuvimmiksi. David Splane aloitti kesän konventissa nyrkkien heiluttamisen. Nyt puolestaan Samuel Herdin ääni värisi ja nyrkit heiluivat (ei kuitenkaan Rolex-käsi) hänen puhuessaan tulevasta taistelusta. Puhe vilisi mainintoja kranaateista, vihreistä bareteista ja mainitsipa hän jopa kaverinsa Tony Morrisin sotakokemukset. Kohta päästäisiin taas taistelemaan ja tappamaan Kuninkaan rinnalla!

Herd kertoi olevansa valmis taistelemaan heti, kun hänet on temmattu taivaaseen. Herd ei tohtinut suoraan mainita, että edessä olisi loistoisa massateurastus, jossa Jehovan todistajia lukuunottamatta kaikki ihmiset surmataan.

Redditissä joku oli taiteillut kuvan Herdin unesta. Kuvan voi vilkaista tästä.

Mikä on näiden harhaisten ja vihaa uhkuvien puheiden vaikutus erityisesti lapsiin?

Kuva

Mark Sanderson puolestaan muistutti Vartiotornissa 15.11.2013 ollutta kirjoitusta, jossa mainittiin:
Elämää pelastava ohjaus, jota silloin saamme Jehovan järjestöltä, ei ehkä näytä omasta mielestämme viisaalta. Meidän kaikkien täytyy olla valmiita tottelemaan mitä tahansa saamiamme ohjeita, vaikka ne eivät kenties näyttäisikään inhimilliseltä kannalta katsottuna tai strategisesti järkeviltä. Kaikkien, jotka panevat luottamuksensa maalliseen koulutukseen, aineelliseen omaisuuteen tai ihmisten järjestöihin, on nyt aika korjata ajatteluaan.
Seuran toiminta on saamassa yhä enemmän synkkiä ja huolestuttavia sävyjä. Näiden kahden puheen viesti oli: "Valmistaudumme väkivaltaan ja teidän tehtävänne on totella kyselemättä."

Luulen, että näiden puheiden on tarkoitus nostaa moraalia ennen hallintoelimeen Yhdysvalloissa kohdistuvia oikeudenkäyntejä. Tämä on toki spekulointia.

Joka tapauksessa on mielenkiintoista nähdä näytetäänkö puheet kokonaisuudessaan, kun tilaisuudesta laadittu video joskus julkaistaan Jehovan todistajien omilla verkkosivuilla.
Syväkurkku
Viestit: 467
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Re: Vuoden 2021 vuosikokous

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku »

Pieni täsmennys osakkeenomistajien rooliin. Vuonna 1944 osakkeenomistajilta otettiin valta pois eikä vuosikokoukseen enää valita edustajia osakkeiden perusteella. Tämä oli merkittävin kaappaus, jonka byrokraattina tunnettu Nathan Knorr (presidentti vuosina 1942-1977) suoritti. Valta siirtyi lopullisesti Seuran johdolle.

Kirja Jehovan todistajat - Jumalan valtakunnan julistajia kertoo s. 229-230:
Seuran peruskirjassa määrättiin sellainen osakasjärjestely, että jokainen kymmenen Yhdysvaltain dollarin lahjoitus oikeutti lahjoittajan käyttämään yhtä ääntä, kun valittiin Seuran johtokunnan jäseniä ja virkailijoita. Kenties näytti siltä, että sellaiset lahjoitukset todistivat aitoa kiinnostusta järjestön työtä kohtaan. Tämä järjestely aiheutti kuitenkin ongelmia. Seuran presidentti, veli Knorr, selitti: ”Seuran peruskirjan ehtojen perusteella näyttäisi siltä, että hallintoelimeen kuuluminen riippui lailliselle Seuralle tehtyjen lahjoitusten määrästä. Jumalan tahdon mukaan tällainen asiaintila ei kuitenkaan voisi vallita hänen valitun tosi kansansa keskuudessa.”
...
Siksi Seuran kaikkien äänioikeutettujen osakkaiden kokouksessa 2. lokakuuta 1944 äänestettiin yksimielisesti, että Seuran peruskirjaa muutettaisiin ja se saatettaisiin paremmin sopusointuun teokraattisten periaatteiden kanssa. Jäseniä ei enää otettaisi rajattomasti, vaan heidän määränsä olisi 300–500, ja johtokunnan jäsenet valitsisivat kaikki nämä miehet, ei rahalahjoitusten perusteella, vaan koska he olisivat kypsiä, toimeliaita ja uskollisia Jehovan todistajia, jotka palvelisivat koko ajallaan järjestön työssä tai olisivat aktiivisia sananjulistajia Jehovan todistajien seurakunnissa. Nämä jäsenet äänestäisivät, ketkä kuuluvat johtokuntaan, ja johtokunnan jäsenet valitsisivat sitten sen virkailijat. Nämä uudet järjestelyt astuivat voimaan seuraavana vuonna, 1. lokakuuta 1945. Tämä on osoittautunut todelliseksi suojaksi tänä aikana, jolloin vihamieliset ainekset ovat usein liikeasioissa juonittelemalla kaapanneet yrityksiä ja sitten muuttaneet kokonaan niiden rakenteen omien tarkoitusperiensä mukaiseksi.
Syväkurkku
Viestit: 467
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Re: Vuoden 2021 vuosikokous

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku »

Seura on yrittänyt myöhemmin valkopestä historiaa lisäämällä EHKÄ-sanan tuohon Rutherfordin lauseeseen: "Miljoonat nykyään elävistä eivät EHKÄ kuole koskaan". Rutherfordilla mitään ehdollisuutta ei ollut. Uskollinen ja ymmärtäväinen orja oli varma asiastaan.
Täsmennetään vielä toisenkin kerran. Joku ystävälllisesti valaisi minua yksityisviestillä Rutherfordin vuonna 1918 pitämästä puheesta, jonka otsikossa todella oli EHKÄ-sana. Pitäisi varmaan tehdä kotitehtävät paremmin. :)
Avatar
Tony
Viestit: 7517
Liittynyt: 28.04.2007 07:38

Re: Vuoden 2021 vuosikokous

Viesti Kirjoittaja Tony »

Syväkurkku kirjoitti: 12.10.2021 17:17
Seura on yrittänyt myöhemmin valkopestä historiaa lisäämällä EHKÄ-sanan tuohon Rutherfordin lauseeseen: "Miljoonat nykyään elävistä eivät EHKÄ kuole koskaan". Rutherfordilla mitään ehdollisuutta ei ollut. Uskollinen ja ymmärtäväinen orja oli varma asiastaan.
Täsmennetään vielä toisenkin kerran. Joku ystävälllisesti valaisi minua yksityisviestillä Rutherfordin vuonna 1918 pitämästä puheesta, jonka otsikossa todella oli EHKÄ-sana. Pitäisi varmaan tehdä kotitehtävät paremmin. :)
Välillä oli, välillä ei.

1918 - The discourse “The World Has Ended — Millions Now Living May Never Die” is first delivered, on February 24, in Los Angeles, California. On March 31, in Boston, Massachusetts, the talk is entitled “The World Has Ended — Millions Now Living Will Never Die.” - Jehovah's Witnesses - Proclaimers of God's Kingdom p.719

https://www.jwfacts.com/watchtower/1925.php
"Jos Seura sanoisi minulle, että tämä kirja on musta vihreän sijaan, minä sanoisin: 'Kappas vaan, voisin vaikka vannoa, että se on vihreä, mutta jos Seura sanoo, että se on musta, niin se on musta!'" - Bart Thompson - piirivalvoja
Vastaa Viestiin