JT-asiaa Yle Areenassa

Yleistä keskustelua Jehovan todistajista.

Valvoja: Moderaattorit

Podcasteri
Viestit: 3
Liittynyt: 08.06.2021 17:11

JT-asiaa Yle Areenassa

Viesti Kirjoittaja Podcasteri »

Hei,

toimittamani podcastin eli Viimeisen johtolangan kolmas kausi julkaistiin tänään Yle Areenan audioissa. Uskon kauden kiinnostavan foorumin keskustelijoita. Siellä on aika paljon myös JT-asiaa. Ja niin, linkkiä saa myös jakaa: https://areena.yle.fi/audio/1-50991884

yst.terv. Marko Niemi, toimittaja YLE/Audiokehitys
Syväkurkku
Viestit: 500
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Re: JT-asiaa Yle Areenassa

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku »

Käsittämättömän hienosti tehty dokumentti Piia Ristikankareen tapauksesta. Kuuntelin neljättä tuntia kestävän podcastin yhdellä istumalla, eikä mielenkiinto päässyt herpaantumaan hetkeksikään. Olet löytänyt aiheesta aivan uskomattomia käänteitä ja uuden tarkastelukulman.

Ohjelmassa on runsaasti asiaa myös Jehovan todistajista, mutta silti asiavirheitä on vaikea löytää. Harvoin olen törmännyt ohjelmaan, jossa toimittaja on paneutunut aiheeseensa noin perusteellisesti. Ansaitsisi ehdottomasti tutkivan journalismin palkinnon.

Itse tiesin tapauksesta aikaisemmin lähinnä sen, että Piian perhe oli Jehovan todistajia. Tämän uskomattoman surullisen tarinan yksityiskohdista minulla ei ollut mitään tietoa. Siitä, miten myös perheen kaksi äitiä kuolivat epäluonnollisen kuoleman, ensimmäisen vaimon juotua itsensä hengiltä ja toisen vaimon tehtyä itsemurhan muutaman viikon avioliiton jälkeen. Tai siitä mikä oli perheen lapsien kohtalo: Piia katosi mystisesti, pikkuveli teki itsemurhan ja toinen veli ajautui vankilaan rikoskierteen seurauksena. Siitä, miten lapsia pahoinpideltiin hiljaisiksi Valtakunnansalilla tai siitä miten naapurit yrittivät vaatettaa ja auttaa perheen lapsia. Siitä, miten Piia etsiskeli alkolisoitunutta äitiään milloin mistäkin ja huolehti kotona äidin velvollisuuksista. Tai siitä, miten kaiken tämän jälkeenkin perheen isä höpisee Danielin ennustuksista ja Nebukadnessarista sekä elää aivan toisessa todellisuudessa. Ehkä tuo on suoja kaiken koetun jälkeen.

Suomalaisittain tämä on äärimmäinen tarina Jehovan todistajuuden aiheuttamista ongelmista. Sillä vaikka Piian katoamisella ei olekaan mitään suoraa yhteyttä Jehovan todistajiin, tapahtumilla ja perheen ongelmilla sekä kärsimyksillä on selkeä yhteys Jehovan todistajien toimintatapoihin, sääntöihin ja uskomuksiin. Kansainvälisesti tapaus ei suinkaan ole ainutlaatuinen.

Jokin aika sitten Suomessakin esitettiin Frii-kanavalla dokumentti amerikkalaisesta Jehovan todistajasta, Ralph Candelariosta. Kuten Ristikankareen perheessä, myös Candelarion kaksi vaimoa kokivat epäluonnollisen kuoleman. Candelarion tapauksessa tosin selvisi, että Ralph oli surmannut molemmat vaimonsa. Tapaukseen liittyi muitakin epätavallisia käänteitä. Toiseen vaimoonsa Ralph tutustui, kun hänen ja hänen tulevan vaimonsa lapset alkoivat seurustella. Nuorille oli jo sovittu hääpäivä, mutta Ralph ja sulhasen äiti ehtivät edelle (tässä vaiheessa Ralph oli jo surmannut edellisen vaimonsa). He pistäytyivät pikavihillä Las Vegasissa. Nuoret olivat ymmällään tilanteesta: heidän piti mennä naimisiin, mutta he olivatkin nyt sisaruspuolia. Yllättäviä käänteitä oli tässäkin jutussa.

Ralph Candelarion suorittamien murhien motiiviksi on osittain epäilty yksinkertaisesti hänen haluaan mennä uusiin naimisiin. Jehovan todistajien säännöt eivät tähän anna mahdollisuutta. Avioero ja uusi avioliitto johtavat tällaisessa tapauksessa erottamiseen. Ralph pelkäsi erottamista seuraavan karttamisen tuhoavan hänen koko elämänsä. Hän olisi menettänyt sukulaisensa ja ystävänsä, koko edellisen elämänsä. Hän katsoi parhaaksi toimittaa vaimonsa pois päiviltä. Hän ehkä koki, että Jumalakin antaisi helpommin anteeksi surmatyön kuin avioeron, sillä avioero rikkoi suoranaisesti niitä sääntöjä, joita seurakunnassa toistettiin viikosta toiseen. Harvoin olen kuullut Valtakunnansalin lavalta korostetun murhaa vääränä tekona, mutta aviorikokset ja kaikki muut seksuaalisuuteen liittyvät "synnit" ovat jatkuvasti esillä. Myös kiinnijäämisen riski murhassa oli pienempi, minkä ensimmäisen vaimon murha todisti.

Vuonna 2018 45-vuotias Lauren Stuart ampui kaksi lastaan, miehensä ja koiransa Keego Harborissa, Yhdysvalloissa. Itsemurhaviestissään Lauren kuvasi itseään rikkinäiseksi ihmiseksi, joka oli lapsuudessaan kokenut seksuaalista hyväksikäyttöä. Stuartit oli jokin aika aiemmin erotettu Jehovan todistajista. Yhtenä syynä erottamiseen oli se, että vanhemmat olivat lähettäneet lapsensa opiskelemaan yliopistoon. Tämä johtaa yleensä seurakunnannassa ainoastaan "pehmokarttamiseen", joten asiaan on varmaankin liittynyt myös jotakin muuta. Joka tapauksessa Laurenin tunteneet pitivät traagisia perheen kuolemaan johtaneita tapahtumia seurauksena siitä, ettei Lauren kestänyt henkisesti karttamisen aiheuttamia seurauksia. Mielessään hän ehkä ajatteli, että surmaamalla perheensä ainakin nämä saisivat ylösnousemuksen ja pääsisivät nopeasti tulevaan paratiisiin kärsimättä karttamisen aiheuttamia seurauksia.

Vuonna 1995 veljekset Bryan (17 vuotta) ja David (16) Freeman tappoivat vanhempansa ja pikkuveljensä Pennsylvaniassa, Yhdysvalloissa. Fred Rosen on kirjoittanut tapauksesta kirjan Blood Crimes. Samoin kuin Ristikankareen perheen lapsia, myös Freemanin poikia kiusattiin rajusti koulussa heidän uskonnostaan johtuvan erilaisuuden vuoksi. Kiusaaminen ja kodin äärimmäisen tiukat säännöt saivat pojat kapinoimaan ja etsimään hyväksyntää muualta. Hyväksyntä löytyi uusnatsien piiristä. Uusi ympäristö lietsoi väkivaltaisuutta, joka lopulta päätyi murhiin. Nämäkin pojat olivat mieleltään täysin sekaisin. Entä millainen tulevaisuus heillä olisi ollut elämässä, jos heidän olisi annettu elää normaalia nuorten elämää, ohjattu tekemään itsenäisiä, kriittisiä ratkaisuja ja kannustettu kouluttautumaan sekä etsimään elämässä itseä kiinnostavia asioita?

Nämä ovat kaikki tietysti aivan äärimmäisiä esimerkkejä. Mutta kymmeniä muita surullisia esimerkkejä karttamisen aiheuttamista itsemurhista ja mielenterveyden ongelmista, verensiirtokiellon aiheuttamista kuolemista sekä seksuaalisen hyväksikäytön seurauksista löytyy esimerkiksi YouTubesta ShunnedPodcast-kanavalta (podcasteina saatavana useilta alustoilta).

Uskonnon tai lahkon sijaan olenkin jo pitkään käyttänyt nimitystä kultti, varoituksena mielenterveyteen ja jopa henkeen kohdistuvista vaaroista.

Ristikankareen tapauksesta jää käteen todella surullinen olo. Koulussa kiusattu, seurakunnan säännöillä ahdistettu, alkoholistiäidin velvollisuuksista kotona huolehtinut tyttö oli juuri löytämässä valoa synkkään tunneliin. Opiskelu ja normaali nuoruus ihastumisineen ja elämän kokeiluineen olivat näköpiirissä. Mutta epätodellisessa ympäristössä kasvaminen ei ollut antanut mitään eväitä arvioida millaiset tilanteet olivat elämässä oikeasti vaarallisia.
Avatar
Johanneksen poika
Viestit: 3620
Liittynyt: 29.04.2007 13:49
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: JT-asiaa Yle Areenassa

Viesti Kirjoittaja Johanneksen poika »

Syväkurkku kirjoitti: 09.11.2021 04:59 Käsittämättömän hienosti tehty dokumentti Piia Ristikankareen tapauksesta. Kuuntelin neljättä tuntia kestävän podcastin yhdellä istumalla, eikä mielenkiinto päässyt herpaantumaan hetkeksikään. Olet löytänyt aiheesta aivan uskomattomia käänteitä ja uuden tarkastelukulman.
Olen Syväkurkun kanssa samaa mieltä. Todella mielenkiintoinen ja hyvin tehty dokumentti. Uskallan suositella tätä moniosaista dokumenttia kaikille.

Kiitokset dokumentin tekijöille!
Avatar
Tony
Viestit: 7513
Liittynyt: 28.04.2007 07:38

Re: JT-asiaa Yle Areenassa

Viesti Kirjoittaja Tony »

Erittäin mielenkiintoinen sarja. Eikä vähiten siksi, että keissiin liittyy niin paljon kysymysmerkkejä. Uskonto tuo kuvioon vielä lisätwistin, todistajalasten elämä kun ei ole ihan sieltä normaaleimmasta päästä. Ja kuten ohjelmassa aihetta sivutaan, Jt-lapset oppivat varhain salailemaan asioita, mikäli he toimivat vastoin uskonnon sääntöjä.

Kaiken kaikkiaan todella surullinen ihmiskohtalo ja hyvä, että sitä ruoditaan edelleen. Olisi todella hienoa, jos keissi vielä joskus selviäisi.
"Jos Seura sanoisi minulle, että tämä kirja on musta vihreän sijaan, minä sanoisin: 'Kappas vaan, voisin vaikka vannoa, että se on vihreä, mutta jos Seura sanoo, että se on musta, niin se on musta!'" - Bart Thompson - piirivalvoja
Lottopallo
Viestit: 255
Liittynyt: 14.12.2014 20:00

Re: JT-asiaa Yle Areenassa

Viesti Kirjoittaja Lottopallo »

Muistuu mieleeni yksi niistä lukemattomista riidan aiheista kotona näin ensimmäisen jakson perusteella. Vielä 80- ja 90-luvuilla harvemmilla oli kahta telkkaria kotona. Monen monta kertaa lähdin teininä ovet paukkuen ja raivoissani itkien kotoa, kun en saanut katsoa jotain haluamaani. Liian maailmallista tai liian väkivaltaista kun oli jo ensiminuuttien perusteella. Jos faijalle sattui tulemaan jotain itseä kiinnostavaa, niin kanava myös vaihtui ja mutsiltakin keskeytettiin monta kertaa Dallasin katselu kuin seinään.

Piian ikäisenä ja vuosia sen jälkeenkin voin henkisesti äärimmäisen pahoin. Piti esittää nuhteetonta todistajanuorta. Fyysinen väkivallan uhka kotona oli jokapäiväistä kuten henkinen kuormitus. Luin jostain aikoinaan, että Piiaakin oltiin suureksi yllätykseksi kiusattu jehovantodistajuuden takia. Olin itsekin peruskouluaikoina suoranaisen noitavainon kohteena todistajataustani takia. Jokainen tietää minkälaisia elukoita lapset ja teinit voivat olla. Empatiakyky on kaukana aikuisen tasosta. Syy- ja seuraussuhteiden käsittäminen on olematonta. Nimiteltiin minuakin vammaiseksi läskiksi jehovahomoksi ja vaikka miksi. Tytötkin osaa olla todella julmia toisilleen, vaikka fyysistä väkivaltaa eivät ihan niin usein kohtaa kuin pojat.

Mitä Piian kohtaloon tulee, niin veikkaan itsemurhaa. Pahoinvointi ei aina näy ulospäin. On saattanut matkustaa bussilla johonkin kauemmas veden äärelle ja tehnyt lopullisen päätöksen. Piian jäljet taisi kadota jonkin tien varteen. Koirien nenut kertoivat tällaista. On epätodennäköistä, ertä Piia olisi eksynyt jonkun paikallisen Ted Bundyn kyytiin.

Ruumiilliseen kurittamiseen liittyvässä ketjussa on pieni pintaraapaisu siitä mitä jouduin itse lapsuudessani ja nuoruudessani kokemaan todistajakodissa. Minulla ei ollut edes minkäänlaista yksityisyyttä kotona. Sain vasta 17-vuotiaana oman huoneen. Tähän asti olin joutunut nukkumaan vanhempieni kanssa samassa huoneessa. Kaikki kaapit ja vetolaatikot pistotarkastettiin tasaisin väliajoin. Olin kirjeenvaihdossa yhden tytön kanssa. Kirjeet tietenkin löydettiin. Aijai sitä kuulustelun ja paskamyrskyn määrää. Jopa koulukirjojen ja vihkojen välit tarkastettiin säännöllisesti. Että silleen.
Voin ikävuodet 15-18 todella pahoin ja itsemurhaakin mietin vakavissani. Kaikenlaisia skenaarioita kävin läpi. Jotenkin ihmeen kaupalla selvisin. Suurin helpotus oli, kun melko nuorena pääsin jehovantodistajuuden ikeestä pois.
Podcasteri
Viestit: 3
Liittynyt: 08.06.2021 17:11

Re: JT-asiaa Yle Areenassa

Viesti Kirjoittaja Podcasteri »

Tässä vielä yksi aiheeseen liittyvä artikkeli, joka julkaistiin viikonloppuna: https://yle.fi/aihe/a/20-10001654
Avatar
Johanneksen poika
Viestit: 3620
Liittynyt: 29.04.2007 13:49
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: JT-asiaa Yle Areenassa

Viesti Kirjoittaja Johanneksen poika »

Podcasteri kirjoitti: 15.11.2021 18:40 Tässä vielä yksi aiheeseen liittyvä artikkeli, joka julkaistiin viikonloppuna: https://yle.fi/aihe/a/20-10001654
Hei! Lähetin sinulle yksityisviestin.

Terv. JP
Avatar
Tony
Viestit: 7513
Liittynyt: 28.04.2007 07:38

Re: JT-asiaa Yle Areenassa

Viesti Kirjoittaja Tony »

Podcasteri kirjoitti: 15.11.2021 18:40 Tässä vielä yksi aiheeseen liittyvä artikkeli, joka julkaistiin viikonloppuna: https://yle.fi/aihe/a/20-10001654
Ylen artikkeli kirjoitti:Juttelin Tom-Kristianin kanssa myös puhelimessa. Hän kertoi, että hänen ollessaan yksi seurakunnan vanhimmista heillä käsiteltiin oikeuskomiteassa myös tapaus, jossa sekä raiskaaja että uhri olivat seurakunnan jäseniä. Tapaukset käsiteltiin suljettujen ovien takana, eikä niitä viety poliisin tutkittavaksi. Olisi aiheelllista tutkia, kuinka yleistä tämä on eri seurakunnissa.
Näiden tapausten lisäksi iso ongelma ovat myös lasten hyväksikäyttötapaukset, joita ei viedä yhteisössä viranomaisten tietoon vaan tapaukset pyritään selvittämään yhteisön sisällä. Jehovan todistajien vaatimukset kahdesta todistajasta, ennen kuin hyväksikäyttösyytöstä voidaan käsitellä edes seurakunnan sisällä, ovat myös olleet omiaan aiheuttamaan ongelmia. Lasten hyväksikäyttö kun ei ole rikos, jolle on yleensä tarjolla kaksi todistajaa. Tässä on yksi summaus aiheesta.

Lainauksia seurakunnan vanhinten ohjekirjasta aiheeseen liittyen:
Paimentakaa Jumalan laumaa (2019) -ohjekirja kirjoitti:"Mikäli lapsen kaltoinkohtelusta syytetty on seurakuntanne yhteydessä, kahden vanhimman tulee puhelun aikana ilmoittaa lakiosastolle syytetyn koko nimi, syntymäaika ja mahdollinen kastepäivä. Sen jälkeen kun vanhimmat ovat keskustelleet lakiosaston kanssa, puhelu siirretään palvelusosastolle." - Vanhinten ohjekirja Paimentakaa Jumalan laumaa (2019), kappale 8

"Tapauksella täytyy olla kaksi tai kolme silminnäkijää. Henkilö, joka vain toistaa kuulopuheita, ei ole silminnäkijä. Oikeuskomiteaa ei voida perustaa vain yhden silminnäkijän todistuksen perusteella." -- "Jos henkilö kiistää syytöksen, asiaa tutkivien vanhinten tulee yrittää järjestää tapaaminen, jossa väärinteosta syytetty ja syytöksen esittänyt ovat mukana (ks. luku 14, jos kyseessä on lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä koskeva epäilys). Jos jompikumpi osapuolista ei halua tulla tähän tapaamiseen tai jos henkilö edelleen kiistää syytöksen, oikeuskomiteaa ei voida muodostaa, koska väärintekoa ei ole vahvistettu tapahtuneeksi." - Vanhinten ohjekirja Paimentakaa Jumalan laumaa (2019), kappale 40 ja 42

"Seurakunnan yhteydessä olevia lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytettyjä (olipa syytökset näytetty toteen tai ei) koskevat tiedot, mukaan lukien esittelykirjeet, tulee säilyttää kirjekuoressa, jonka päällä on kyseisen henkilön nimi ja teksti ”Älä hävitä”. Tätä kirjekuorta tulee säilyttää seurakunnan luottamuksellisessa arkistossa." - Vanhinten ohjekirja Paimentakaa Jumalan laumaa (2019), kappale 25

"Lisäksi palvelusosasto ohjeistaa vanhimpia varoittamaan seurakunnan yhteydessä olevia perheenpäitä siitä, että heidän on tarpeen valvoa alaikäisten lastensa kanssakäymistä kyseisen henkilön kanssa. Vanhinten tulee varoittaa perheenpäitä vain jos palvelusosasto pyytää toimimaan niin." - Vanhinten ohjekirja Paimentakaa Jumalan laumaa (2019), kappale 23
"Jos Seura sanoisi minulle, että tämä kirja on musta vihreän sijaan, minä sanoisin: 'Kappas vaan, voisin vaikka vannoa, että se on vihreä, mutta jos Seura sanoo, että se on musta, niin se on musta!'" - Bart Thompson - piirivalvoja
Avatar
Johanneksen poika
Viestit: 3620
Liittynyt: 29.04.2007 13:49
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: JT-asiaa Yle Areenassa

Viesti Kirjoittaja Johanneksen poika »

Podcasteri kirjoitti: 15.11.2021 18:40 Tässä vielä yksi aiheeseen liittyvä artikkeli, joka julkaistiin viikonloppuna: https://yle.fi/aihe/a/20-10001654
Lähetin taas sinulle yksityisviestin.
Vieras

Re: JT-asiaa Yle Areenassa

Viesti Kirjoittaja Vieras »

Minusta oli törkeää haastatella jo ihan ilmiselvästi muistisairaudesta kärsivää vanhaa isää. Olen työskennellyt Muistisairaiden kanssa ja isästä huomaa selvästi esim. lähimuistin olevan huono. Jankkaa samoja asioita muistamatta että juuri oli kertonut saman. Myös harhautuminen useasti kertomaan aurinkopaneeleista kielii muistisairaudesta. Toimittaja oli töykeä viimeisessä osassa isää kohtaan. Kaikki jaksot olen kuunnellut ja tykännyt mutta nyt tuli paha mieli isän puolesta, vaikka tuskin hän itse sitä ymmärtää, miten häntä kohdeltiin.
Zara

Re: JT-asiaa Yle Areenassa

Viesti Kirjoittaja Zara »

En kyllä ihmettele, vaikka toimittaja muutamassa kohdassa toistakin kysymyksen. Kolkolta kuulosti Heikin puheet Sirpa vaimosta, myös Kallen haudan sijainnista ei isä ollut vähääkään kiinnostunut. Heikistä sai vaikutelman kylmänä tyyppinä. Aika paljon epäselviä kuolemantapauksia lähipiirissä.
CRR

Re: JT-asiaa Yle Areenassa

Viesti Kirjoittaja CRR »

Olikohan toisen vaimon nimi oikeasti Sirpa?
Tunnistan aivan selvästi tuosta kuvauksesta kuolleen tuttuni, joka yritti itsemurhaa junan alle ja kuoli lääkkeiden yliannostukseen hämärissä olosuhteissa.
Zara

Re: JT-asiaa Yle Areenassa

Viesti Kirjoittaja Zara »

Jos sama henkilö kyseessä kiinnostaa tuo ”hämärissä olosuhteissa”. Toivottavasti tutkintaa ei tyritty, tai toivottavasti edes tutkittiin. Tuntuu että Heikki Ristikankareen läheltä katoaa tai kuolee ihmisiä epäselvissä olosuhteissa; molemmat vaimot, poika ja tytär, eikä yksikään kuolema ole luonnollinen. Sitten Heikki vielä kertoo tarvinneensa nuo tapahtumat. Hyytävää.
Vieras

Re: JT-asiaa Yle Areenassa

Viesti Kirjoittaja Vieras »

CRR kirjoitti: 12.04.2022 21:36 Olikohan toisen vaimon nimi oikeasti Sirpa?
Tunnistan aivan selvästi tuosta kuvauksesta kuolleen tuttuni, joka yritti itsemurhaa junan alle ja kuoli lääkkeiden yliannostukseen hämärissä olosuhteissa.
Kyllä oli. Joutui ensin pyörätuoliin, kun menetti jalkansa jäätyään junan alle. Ja sitten kuoli myöhemmin aika pian naimisiin mentyään.

Sivumennen mainittuna hänen tyttärensä oli miehensä kanssa ainakin jossain vaiheessa Betelissä, voivat olla vieläkin.
Vastaa Viestiin