Uusi Leevi ja Sofia video eli miten lapsi indoktrinoidaan, eristetään ja saadaan halveksimaan "korkeampaa koulutusta"

Yleistä keskustelua Jehovan todistajista.

Valvoja: Moderaattorit

Syväkurkku
Viestit: 509
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Uusi Leevi ja Sofia video eli miten lapsi indoktrinoidaan, eristetään ja saadaan halveksimaan "korkeampaa koulutusta"

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku »

Jehovan todistajat ovat pitäneet jokin aika sitten vuoden 2022 vuosikokouksensa.

Vuosikokouksen aluksi hallintoelimen jäsen David Splane esitteli uuden lapsille suunnatun videon Leevi ja Sofia - sarjassa. Videon teemana on ystävät, lapsille tärkeä asia.

Kuva

David Splane on nykyisen hallintoelimen pääteologi ja pitkälti määrittelee mihin uskotaan ja mihin ei. Splanen hengentuotoksia on mm. limittäisten sukupolvien oppi, jolla yritetään selittää miksi vuonna 1914 eläneet alkavat olla sukupolvena kokonaan kadonnut, vaikka "miljoonien silloin eläneiden ei pitänyt kuolla koskaan". Selitystä Splane elävästi yritti havainnollistaa fläppitaululla, josta yrityksestä onkin muodostunut jonkinasteinen meemi. David on kertonut olevansa hyvin musikaalinen ja esimerkiksi vuoden 2014 vuosikokouksessa hän esitteli uuden laulun, joka juhlisti 1914-opin satavuotista historiaa. Vaikka jo 1970-luvulla hallintoelimessäkin tiedettiin varsin hyvin, etteivät laskelmat voineet mitenkään pitää paikkaansa. Splane muistetaan myös erityisesti kesän 2021 konventissa pitämästään "luopioihin" ja mediaan kohdistamastaan vihapuheesta.

Yksi Splanen kantavista teemoista on ollut nurja suhtautuminen "korkeampaan koulutukseen". Tämä on enemmän kuin ymmärrettävää. Hallintoelimen suurin vihollinen on tieto ja koulutus. Ihminen joka ymmärtää biologian mekanismeja, lähinnä huvittuu Jehovan todistajien kreationismista. Historiaa opiskellut tietää Seuran aikalaskelmien olevan täyttä huuhaata. Teologiaa lukenut saattaa tietää liikaa Raamatun historiasta. Logiikkaa ja filosofiaa opiskellut näkee kaikki väärät päättelyketjut. Tieteellinen ajattelu, joka perustuu kriittisyyteen, on täyttä myrkkyä hallintoelimelle.

David Splane on syntynyt vuonna 1944 ja on iältään lähes kahdeksankymmentä vuotta. Hän on ollut naimisissa, mutta nähtävästi lapsia ei ole ollut (?). Hänen suhtaumisessaan lapsiin on havaittavissa samaa vihamielisyyttä kuin kollegallaan Steven Lettillä. David itse piti ensimmäisen puheensa valtakunnanalilla yhdeksänvuotiaana vuonna 1953 ja sen teema oli "Julistaen maailman tuomiota". Teema on pysynyt kohtalaisen ennallaan tuon jälkeen. Jos jonkun hallintoelimen jäsenen valitsisi esittelemään lastenvideota, vihoviimeisin valinta olisi David Splane.

Uuden videon teemana on miten lapset saisivat ystäviä. Neuvoja tämän ongelman ratkaisuun ei oikein videolta tahdo löytyä. Todelliset teemat on hienovaraisesti jätetty kertomatta, mutta ne ovat videota katsoessa ilmiselvät. 1) Koulutus ja tiede ovat pahasta ja 2) naisten paikka on miehen alapuolella. Nämä ovat olleet Splanen mieliteemoja aiemminkin. Todellisuudessa Splane vähät välittää, onko todistajalapsilla ystäviä. Videon mukaan Jehova on lapsen paras ystävä.

Alla on muutamia kohtia videosta kommentoituina. Näyttökaappaukset ovat peräisin Lloyd Evansin asiaa käsittäneeltä videolta.

Kuva

Videolla Sofia eristäytyy lukemaan välitunnilla Seuran kirjallisuutta muiden lapsien leikkiessä ja pelatessa. Tätä videon esittämää esimerkkiä noudattamalla lapsi saa takuulla erilaisuuden ja kummallisuuden leiman, joka yleensä johtaa kiusaamiseen. Kiusaamisesta ja erilaisuuden tunteesta seurauksena on usein pahojakin mielenterveydellisiä ongelmia.

Näin toimivat kaikki kultit: ne pyrkivät eristämään jäsenensä ympäröivästä yhteiskunnasta vahvistaakseen riippuvuutta kultista. Lapsesta lähtien koetaan, että olen erilainen ja turvapaikka on Jehovan todistajien keskuudessa.

Kuva

Maailmalliset luokkakaverit esitetään nörtteinä tai hölmöinä...

Kuva

Videolla näytetään, miten tiedettä käsittelevillä tunneilla askarrellaan täysin hyödyttömiä asioita, joiden merkitystä eivät oppilaatkaan ymmärrä. Miten turhaa opetella tiedettä!

Kuva

Vastenmielisyyttä koulutusta kohtaan nostatetaan alitajuisesti esittämällä opettajakin jotenkin vastenmielisellä tavalla. Sen sijaan seurakunnan jäsenet valtakunnansalilla ovat aina kauniita, hymyileviä, muodikkaita ihmisiä.

Kuva

Koulussa saatavaa teoreettista opetusta tärkeämpää on vaikkapa opetella "käden taitoja" korjaamalla isän kanssa iltasella auton moottoria. :)

Kuva

Ei haittaa jos ei ole ystäviä. Säästyneen ajan voi käyttää Seuran kirjallisuuden lukemiseen. Vahvistaa varmasti indoktrinaatiota.

Kuva

Videolla kerrotaan Lasaruksen sisarten Martan ja Marian tarina. Se, jossa Martta huolehtii tarjoiluista samalla kun Maria keskittyy kuuntelemaan. Ihan heti ei minulle auennut, miten tämä tarina liittyy ystävien saantiin ja yksinäisyyteen...

Kuva
Kuva

Videolla kerrotaan, että on hyvä kun naiset huolehtivat kotitaloustöistä. Annetaan myös ymmärtää Jeesuksen olleen edistyksellinen, kun piti parempana Marian keskittymistä kuuntelemaan opetusta. Tämä ei kuitenkaan ole kovinkaan "edistyksellistä": naisten asema on huolehtia kotitöistä ja korkeintaan kuunnella viisaampia miehiä. Näinhän tosin on Jehovan todistajienkin keskuudessa. Jos jostakin kumman syystä nainen joutuisi seurakunnassa pitämään rukouksen tai puheen (joka on rukouksen osalta tapahtunut tasan yhden kerran elämäni aikana), hänen tulee peittää päänsä päähineellä - miehille alistumisen symboliksi. Ainoastaan kenttätyöhön liittyvät esimerkkiesitykset sekä kirjallisuudesta koneen tavoin toistetut vastaukset ovat naisille sallittuja.

Kuva

Lopuksi annetaan ymmärtää, että ystävät löytyvät Jehovasta sekä valtakunnansalin ihmisistä. Jotka siis aina ovat hymyileviä, kauniita ja muodikkaita. Eivät nörttejä, hölmöjä tai muuten vastenmielisen oloisia. :)

(Suomenkielinen käännös "Leevi ja Sofia" on tavallaan hauska. Englanniksi nuo nimet ovat "Caleb and Sophia". Calebin oikeampi käännös taitaisi olla Kaaleppi. Eli videosarjan nimi suomeksi pitäisi oikeastaan olla "Sohvi ja Kaaleppi". :D )
Vieraas
Viestit: 3216
Liittynyt: 20.06.2011 21:56

Re: Uusi Leevi ja Sofia video eli miten lapsi indoktrinoidaan, eristetään ja saadaan halveksimaan "korkeampaa koulutusta

Viesti Kirjoittaja Vieraas »

Syväkurkku kirjoitti: 06.12.2022 17:45David Splane on syntynyt vuonna 1944 ja on iältään lähes kahdeksankymmentä vuotta. Hän on ollut naimisissa, mutta nähtävästi lapsia ei ole ollut (?).
Hallintoelimen jäsenistä tosiaan vain Tony Morrisilla on lapsia. Paul ja Jesse -nimiset pojat, molemmat tiettävästi päätoimistossa.

Päätoimistossa työskennellyt Barbara Anderson kertoi aikanaan, miten kirjoitusosastolla poikamiehetkin ovat laatineet sujuvasti lastenkasvatusta käsitteleviä artikkeleita. Omasta seurakunnasta jäi mieleen, kun lapsettoman pariskunnan sisar totesi kerran painokkaasti, että "Meillä on niin hienoa kirjallisuutta, että lapset eivät mitään muita kirjoja tarvitse!"
Video ei ollut ohjeistusvideo.
Vastaa Viestiin