Kastettujen lukumäärä on romahtanut Suomessa muutamassa vuodessa

Yleistä keskustelua Jehovan todistajista.

Valvoja: Moderaattorit

Syväkurkku
Viestit: 514
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Kastettujen lukumäärä on romahtanut Suomessa muutamassa vuodessa

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku »

Hallintoelin on julkaissut viime vuoden tilastot. Yhteenvedon Suomen osalta voi lukea vaikkapa Johanneksen pojan sivuilta.

Itselläni kiinnittyi huomio kastettujen määrään. Muutamalta viime vuodelta Suomen osalta luvut ovat:

2022 155
2021 146
2020 182
2019 281
2018 241
2017 300

Pelkkä pandemia ei noita lukuja selitä.

Vielä 1980-luvulla kastettuja oli vuosittain yli 500. Esimerkiksi otin hyllystä vuoden 1984 vuosikirjan ja sen mukaan vuonna 1983 kastettuja oli 616. Kastettujen lukumäärä on tippunut noista ajoista neljänteen osaan.

Noista 155 viime vuonna kastetusta suurin osa lienee Jehovan todistajien lapsia, jotka on enemmän tai vähemmän painostettu kasteelle. Hallintoelinhän antoi jokin aika sitten ohjeeksi vanhemmille sitoa esimerkiksi ajokortin saanti kasteeseen. Eikä naimisiin voi mennä kastamattomana ja useissa maissa ei myöskään saa seurustella ilman kastetta.

Tämä tarkoittaa sitä, että tulevina vuosina julistajien ikäprofiili vanhenee ja luonnollisen poistuman kautta salit alkavat toden teolla tyhjentyä.

Toisaalta vertailu 1980-luvulle kertoo sen, että aiempina vuosina ovet kävivät tiuhaan. Mukaan saatiin paljon uusia ihmisiä, mutta lähes saman verran jätti Jehovan todistajat.

Muiden kuin kastettujen määrän osalta tilaston luvut ovat aikamoista puppua. "Julistaminen" on tehty viime aikoina lähinnä ryhmätyönä Zoomissa, yksi on soitellut puheluita ja parikymmentä henkilöä kukin raportoinut ajan. Aikavaatimuksia on poistettu ja helpotettu. Syvällä uidaan.
Avatar
Tony
Viestit: 7516
Liittynyt: 28.04.2007 07:38

Re: Kastettujen lukumäärä on romahtanut Suomessa muutamassa vuodessa

Viesti Kirjoittaja Tony »

Noin puolikas kastettu per seurakunta. Vähiin käyvät ennen kuin loppuvat.

Silloin kun setä oli nuori, niin kyllä niitä oli pienessäkin seurakunnassa vuosittain useampi. Kesän konventissa pulahti poikkeuksetta vähintään muutama uusi höynäytetty.
"Jos Seura sanoisi minulle, että tämä kirja on musta vihreän sijaan, minä sanoisin: 'Kappas vaan, voisin vaikka vannoa, että se on vihreä, mutta jos Seura sanoo, että se on musta, niin se on musta!'" - Bart Thompson - piirivalvoja
Syväkurkku
Viestit: 514
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Re: Kastettujen lukumäärä on romahtanut Suomessa muutamassa vuodessa

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku »

Alkoi sen verran kiinnostamaan tuo kastettujen määrä Suomessa, että kaivoin vanhoja vuosikirjoja esiin tehdäkseni pienen tilaston. Alun perin ajattelin ulottaa tarkastelun 1920-luvulle, mutta kastettujen määrää alettiin tilastoida vasta vuonna 1969. Sekin toki on yli 50 vuotta sitten. Seura on poistanut numeeriset raportit netissä olevista vuosikirjoista, muutamaa viimeistä vuotta lukuunottamatta. Ehkä juuri siksi, ettei tällaisia tilastoja pääsisi tekemään. Onneksi on nuo painetut versiot. :D

Alla on kuvaaja kastettujen määrästä Suomessa vuosina 1969-2022:

Kuva

Yhteensä kastettuja on tuona ajanjaksona 27314 sielua.

Käyrästä näkee selvästi ainakin kaksi asiaa. Juuri ennen vuotta 1975 monet, monet ryntäsivät kasteelle välttääksen kuoleman vuoden 1975 Harmagedonissa. Parhaana vuonna 1974 kävi 1368 henkilöä kasteella. Lähes kymmenen kertaa enemmän kuin viime vuonna! Myös pettymyksen suuruus näkyy käyrästä.

Toinen merkittävä asia tapahtui vuoden 1990 jälkeen. Internetin tulo toi esille valtavasti tietoutta Jehovan todistajista ja kasteelle menijöiden määrä on alkanut pikku hiljaa hiipua.

Kastettujen lukumäärä on hyvä indikaattori todelliselle kannatukselle ja sen kasvulle. Lukua on vaikea manipuloida. Esimerkiksi julistajien määrää voidaan helposti manipuloida määrittelemällä julistaja uudelleen. Niin kuin on tehtykin.
Observer
Viestit: 155
Liittynyt: 15.05.2014 18:45

Re: Kastettujen lukumäärä on romahtanut Suomessa muutamassa vuodessa

Viesti Kirjoittaja Observer »

En tiennytkään että vuoden -75 piikki oli Suomessa noin hurja. :shock: On se melkoista, millaisen hypetyksen yhden miehen eli Fred Franzin epäonnistuneet laskelmat saivat aikaan maailmanlaajuisesti.

Toinen pudotus 1990-luvun puolivälin jälkeen liittyy sekin lopun odotuksen laimentumiseen, sillä vuonna 1995 muutettiin sitä kuuluisaa sukupolviopetusta. Silloin todettiin, ettei sukupolvea voi käyttää lopun läheisyyden laskemiseen tms. Luvut alkoivat tulla alas heti sen jälkeen muuallakin kuin Suomessa, kun "kiireellisyydentuntu" hävisi. Hallintoelin tajusi virheensä liian myöhään ja otti sukupolvi-opetuksen käsittämättömän kakkosversion käyttöön vuonna 2008 - mutta se ei enää korjannut tilannetta.

Ja tietysti myös internet on tehnyt tehtävänsä sen jälkeen. Vaikka joku kiinnostuisi todistajista aluksi, google tekee pian tehtävänsä ja kiinnostus hiipuu siihen. Jäljelle jäävä minimaalinen kasvu on lähes tulkoon ainoastaan niiden Jt-perheiden lasten ansiota, joita on varoitettu netin "valheista", ja jotka menevät kuuliaisesti kasteelle. Osa heistä katuu kastepäätöstään vanhempana, mutta tunnetusti helppoa ulospääsytietä järjestöstä ei ole olemassa, joten he pysyvät mukana raporttien hiipuvissa julistajamäärissä.
Syväkurkku
Viestit: 514
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Re: Kastettujen lukumäärä on romahtanut Suomessa muutamassa vuodessa

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku »

Observer kirjoitti: 14.01.2023 15:24 Luvut alkoivat tulla alas heti sen jälkeen muuallakin kuin Suomessa, kun "kiireellisyydentuntu" hävisi.
USAn tilastoissa tämä näkyy vähintään yhtä selvästi, lasku alkoi vuoden 1995 jälkeen:
Kuva
Itse en olisi uskonut, että sukupolviopin muutoksella olisi ollut noin iso vaikutus. Ehkä siinä vaiheessa kun huomaa koko homman olevan täyttä huuhaata, ei kiinnitä moiseen yksityiskohtaan enää niin suurta huomiota. :D Tarkemmin ajatellen monille asiaan vilpittömästi uskoneelle sen on kuitenkin täytynyt olla melkoinen järkytys. Ja olihan se todella epätoivoinen ja läpinäkyvä yritys. Jälkeenpäin ajatellen jopa humoristinen. Fläppitauluineen kaikkineen.
Vastaa Viestiin