Karttaminen on kiristämistä

Yleistä keskustelua Jehovan todistajista.

Valvoja: Moderaattorit

Vieras

Re: Karttaminen on kiristämistä

Viesti Kirjoittaja Vieras »

almi kirjoitti:Aika harva ulkopuolinen ymmärtänee, millaista peliä pienen uskonnollisen yhteisön sisällä eletään.
Ei takuulla ymmärrä, eivätkä monet edes usko sitä todeksi, toisinaan ei edes terapeutti tai lääkäri tai ei-jt-sisaruksetkaan. Ei myöskään hyvä ystävä voi ymmärrä, miksi ei voi käydä tervehtimässä jt-sukulaisia matkan varrella tai kysyä lupaa heidän luokseen yöksi hotellin sijaan.
almi kirjoitti:Ihmissuhteet, opit ja sen myötä koko maailma koostuu Jehovan todistajista ja heidän uskomuksistaan.
Ja heidän tavastaan tulkita raamattua koko maailmalle. Voiko raamattu todella tarkoittaa karttamissääntöä noin laajalti, sitä on vaikea uskoa. Mutta en minäkään aterioitsisi tai seurustelisi juoppojen tms. "räyhääjien", joita raamattu luettelee, kanssa. Ovatko sitten kaikki eronneet tai erotetut todella raamatun kuvauksen kaltaisia "räyhäreitä"!

Minä ainakin uuvuin ja väsyin siihen riittämättömyyden tunteeseen, jota jt:nä koin; mikään ei riittänyt, uupumusta "ymmärrettiin" kehotuksella: lisää kenttää ja rukousta ja sydämentilan tarkistusta. Eivät vain auttaneet, en vain jaksanut järjestön määräämää elämäntapaa olematta silti juoppo tai haureellinen tms.
almi kirjoitti:Sellaisesta maailmasta ei helpolla uskalla ulos, ja siksi sen sisällä pyrkii olemaan joskus hinnalla millä hyvänsä. Toisinaan sisällä pysymistä "avustetaan" kiristämisellä.
Kyllä, ja siihen alistutaan vaikka henkisen terveytensä kaupalla.
Järjestöön rekisteröitymistä myös painostetaan; ei voi puhua, ei seurustella kanssasi, kun et ole kastettu.
Kuinka moni kasteelle menevistä todella rakkauspommituksen hämmentämänä ymmärtää asian vakavuuden, että se on lopullinen päätös, josta jää ikuinen leima otsaan jt-perheessä ja -piireissä. Kuinka moni kasteelle menevistä oikeasti ymmärtää, että se tarkoittaa elinaikanansa ikuista sitoutumista järjestöön, ikuista velvollisuutta noudattaa tiettyä elämäntapaa ajatuksiaan myöten, ikuista velvollisuutta kenttäpalvelukseen. Ja että jos kaiken tämän jättää, se on kuin tulipalon tuhoamaa; mitään ei jää jälelle. Itsensä kokoaminen ehjäksi, itsenäiseksi persoonaksi voi olla hyvinkin aikaa vievää ja työlästä. Joillekin se voi todella avata häkin ovet huomaamaan ajattelevansa myös itse.
Viimeksi muokannut Jaakob, 06.07.2008 21:57. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Syy: lainaus korjattu
madgyver
Viestit: 289
Liittynyt: 30.04.2007 13:35

Re: Karttaminen on kiristämistä

Viesti Kirjoittaja madgyver »

Vieras kirjoitti:Kuinka moni kasteelle menevistä oikeasti ymmärtää, että se tarkoittaa elinaikanansa ikuista sitoutumista järjestöön, ikuista velvollisuutta noudattaa tiettyä elämäntapaa ajatuksiaan myöten, ikuista velvollisuutta kenttäpalvelukseen. Ja että jos kaiken tämän jättää, se on kuin tulipalon tuhoamaa; mitään ei jää jälelle. Itsensä kokoaminen ehjäksi, itsenäiseksi persoonaksi voi olla hyvinkin aikaa vievää ja työlästä.
En minä ainakaan... Mä koin että mulla ei ole muuta vaihtoehtoa. Eikä mulla käytännössä ollutkaan. Voi luoja sentään kun olisin silloin tiennyt minkälaista taakkaa joudun kantamaan loppuelämäni yhden väärän päätöksen takia...
"Viime vuosina on miljoonista ihmisistä eri puolilla maailmaa tullut Jehovan todistajia. Kaikkien heidän pitäisi olla hyvin selvillä sen järjestön historiasta, jonka yhteydessä he ovat.” (Vartiotorni 1. toukokuuta 1994 sivu 16)
Ulpero
Viestit: 12
Liittynyt: 11.06.2008 14:05
Paikkakunta: Joensuu

Re: Karttaminen on kiristämistä

Viesti Kirjoittaja Ulpero »

Vieras kirjoitti: Kuinka moni kasteelle menevistä todella rakkauspommituksen hämmentämänä ymmärtää asian vakavuuden, että se on lopullinen päätös, josta jää ikuinen leima otsaan jt-perheessä ja -piireissä. Kuinka moni kasteelle menevistä oikeasti ymmärtää, että se tarkoittaa elinaikanansa ikuista sitoutumista järjestöön, ikuista velvollisuutta noudattaa tiettyä elämäntapaa ajatuksiaan myöten, ikuista velvollisuutta kenttäpalvelukseen. Ja että jos kaiken tämän jättää, se on kuin tulipalon tuhoamaa; mitään ei jää jälelle. Itsensä kokoaminen ehjäksi, itsenäiseksi persoonaksi voi olla hyvinkin aikaa vievää ja työlästä. Joillekin se voi todella avata häkin ovet huomaamaan ajattelevansa myös itse.
Niin ja me lapsena kastetut ja kasteelle painostetut. Kuinka moni meistä ymmärsi, että mitä on tekemässä? Minä en ainakaan. Pääasia, että suku pysyi tyytyväisenä ja ei joutunut vuokseni häpeään. Siinä minun kasteellemenoni suurin motiivi silloin varhaisteininä. Jos olisin todella ymmärtänyt, että pari vuosikymmentä erottamisen jälkeenkin suku pitää kunnia-asianaan pitää minut kuolleena. No, vaihtoehtoja ei ollut eikä niitä annettu. Kun kerran keskustelin vanhinten kanssa tuosta lapsena kastetun ja erotetun kohtalosta, he sanoivat, että kun on kastekysymyksistä läpi mennyt, niin on täytynyt ymmärtää mihin sitoutuu. Armoa ei tunneta vaikka kuinka olisi painostuksen alla päätöksensä joutunut tekemään... "Jos on mennyt vääristä motiiveista kasteelle ja silloin valheellisesti esittänyt jehovalle vihkiytynyttä, niin siinähän nähdään vain valheen jäljet. Sitä niittää mitä kylvää."

Jotain tarttis tehdä, ettei pikkuruiset teini-ihmiset enää kasteelle menisi. Miksei tuossa voisi olla joku ikäraja?
Jakke
Viestit: 1843
Liittynyt: 28.04.2007 18:23
Paikkakunta: Kuopio

Re: Karttaminen on kiristämistä

Viesti Kirjoittaja Jakke »

Minä mainitsin, muistaakseni eka kertaa komitean puhuttelussa ollessani, että en tajunnut kasteelle mennessäni mitä se tarkoitti ja mun mielestä kasteeni pitäisi mitätöidä. Ei menny läpi, vaikka idea oli mielestäni loistava :lol:
How's your Jesus Christ been hangin'? -Tori Amos
Ulpero
Viestit: 12
Liittynyt: 11.06.2008 14:05
Paikkakunta: Joensuu

Re: Karttaminen on kiristämistä

Viesti Kirjoittaja Ulpero »

Juu, mutta kaikki kääntyy siunaukseksi. Kuinka monta yhtä onnellisessa asemassa olevaa tunnette ns. taviksissa, ettei oman suvun kanssa tarvitse olla missään tekemisissä :lol: Voi ylistys ja kiitos suuri hallintoelimelle siitä, etteivät enää häiritse eloani. Tokihan tuossa muuan vuosi vierähti, ennen kuin näin mukavalta tämä asia tuntuu :roll:
Kaarmis
Viestit: 3909
Liittynyt: 29.04.2007 22:13

Re: Karttaminen on kiristämistä

Viesti Kirjoittaja Kaarmis »

Jakke kirjoitti:Minä mainitsin, muistaakseni eka kertaa komitean puhuttelussa ollessani, että en tajunnut kasteelle mennessäni mitä se tarkoitti ja mun mielestä kasteeni pitäisi mitätöidä. Ei menny läpi, vaikka idea oli mielestäni loistava :lol:
Minä en ennen kastettani "vihkiytynyt rukouksessa jehovalle" (yritin kyllä mutta se tuntui niin omituiselta) joten ainakin minun kasteeni sen vertauskuvana pitäisi mitätöidä!
"Meinasin sanoa että älä tule haudallenikaan. Mutta - tule silti."
ex-jehu
Viestit: 114
Liittynyt: 09.10.2007 00:14
Paikkakunta: PKS

Re: Karttaminen on kiristämistä

Viesti Kirjoittaja ex-jehu »

Jakke kirjoitti:Minä mainitsin, muistaakseni eka kertaa komitean puhuttelussa ollessani, että en tajunnut kasteelle mennessäni mitä se tarkoitti ja mun mielestä kasteeni pitäisi mitätöidä. Ei menny läpi, vaikka idea oli mielestäni loistava :lol:
Erittäin hyvä pointti kyllä. Ei 13v kakara voi edes ymmärtää mitä haluaa elämältään, eikä sitä tulisi missään nimessä olettakaan.

Huh voi kyllä itse olla tyytyväinen ettei hairahtunut menemään kasteelle. :D
"Jehovan todistajat liikkuvat aina pareittain ... Ainut poikkeus näihin on seurustelutilanne, jossa Jehovan todistajia on aina vähintään kolme."
Vieras

Re: Karttaminen on kiristämistä

Viesti Kirjoittaja Vieras »

Muistuu ihan mieleen, kun kysyin äitikullaltani, että enkö heidän mielestään ollut 9-vuotiaana liian lapsi päästettäväksi kastealtaaseen. Äitikulta sanoi tuhahtaen: "Eipäs, olit jo melkein 10".

Siis LUOJA! Ja tuollaiset ihmiset saa tehdä lapsia vapaasti..
Vieras

Re: Karttaminen on kiristämistä

Viesti Kirjoittaja Vieras »

Tää pistää kyllä hiljaiseksi.

Ite olin 14 v kun menin kaseteelle. Isä, esivalvoja, kysyi vaan yks päivä että menisitkö kasteelle.
No totta kai, mahtava homma! Kyssärit läpi heittämällä, ulkomuistista.
En "vihkiytynyt rukoksessa" kun on muutenkin ollut niin outo ymmärtää "suhde Jumalaan".
Edelleen on, melkein kaks vuosikymmentä jälkeenpäin.
Taitaa uskon liekki lepattaa?
Vieras

Re: Karttaminen on kiristämistä

Viesti Kirjoittaja Vieras »

Tähän lasten "aikuiskasteeseen" pitäisi saada stoppi tai ikärja suomalaisen yhteiskunnan päättäjien taholta. Kastaahan se Ev.lut. kirkkokin vauvana, mutta siinä ei olekaan noita sanktioita erosta, pakollista kenttää tai muita ikäviä ja elinikäisiä JT-velvollisuuksia ja ero tai rippikoulun ja konfirmaation väliin jättäminen on mahdollista. Sen ikäinen (ainakaan alle 18 v.) ei koskaan voi todella ymmärtää, mihin on sitoutumassa. Pitäisi saada joku kansanedustaja puhumaan asian puolesta ja tekemään lakilaoite. Eikös se Tuomioja jo antanut jotain lausuntoja tähän suuntaan. Siinäpä työsarkaa Veljesseuran aktiiveille! Taitaisi JT kastelukemabarometri alkaa laskea samantien.
Vieras

Re: Karttaminen on kiristämistä

Viesti Kirjoittaja Vieras »

Vaikka sellainen laki olisi tietysti äärettömän vaikeaa säätää, koska uskonnonvapaus perusoikeutena on tavallisten lakien yläpuolella ja tavallisen lain säätäminen saattaisi tällöin merkitä perusoikeuden kaventamista.

Brooklyniläiset surutta käyttävät hyväksi demokraattisten valtioiden, kuten Suomen, perusvapauksia, sillä JT-"uskonnonvapaushan" ei monestikaan tarkoita kaikkine karttamissääntöineen todellista uskonnonvapautta, vaan perustuslaki kääntyy tässä itseään vastaan. Lain tarkoitus on tarjota vapautta eikä oikeuttaa pientä ryhmää (JT hallintoelintä) pakottamaan tai manipuloimaan lapsia fanaattisiin lahkoihin, jotka vieläpä pyrkivät kieltämään koulunkäynnin.

Eikös Leinonen ole istunut mukana jossakin komiteassa, joka pohti uskontojen eettisiä toimintaperiaatteita? JT:han eivät periaatteessa saisi osallistua politiikkaan.
Bergerac
Viestit: 2306
Liittynyt: 28.04.2007 08:15
Paikkakunta: Jersey

Re: Karttaminen on kiristämistä

Viesti Kirjoittaja Bergerac »

Vieras kirjoitti:Tähän lasten "aikuiskasteeseen" pitäisi saada stoppi tai ikärja suomalaisen yhteiskunnan päättäjien taholta. Kastaahan se Ev.lut. kirkkokin vauvana, mutta siinä ei olekaan noita sanktioita erosta, pakollista kenttää tai muita ikäviä ja elinikäisiä JT-velvollisuuksia ja ero tai rippikoulun ja konfirmaation väliin jättäminen on mahdollista. Sen ikäinen (ainakaan alle 18 v.) ei koskaan voi todella ymmärtää, mihin on sitoutumassa. Pitäisi saada joku kansanedustaja puhumaan asian puolesta ja tekemään lakilaoite. Eikös se Tuomioja jo antanut jotain lausuntoja tähän suuntaan. Siinäpä työsarkaa Veljesseuran aktiiveille! Taitaisi JT kastelukemabarometri alkaa laskea samantien.
Näin se pitäisi mennä, mutta (FIN) valtio ei käsittääkseni kovin konkreettisesti uskalla päätasolla puuttua uskontoon liittyviin asioihin.
Virkatopologiassa alaspäin kaupungit saattavat asettaa omia jopa erityiskohteluita, etenkin, uskonnon tai kulttuurin nimissä--valitettavasti jopa hylkien suomalaisia, olivat sitten uskonnoltaan tai kulttuuriltaan mitä tahansa.
Ulkomaalaiset jotka rikastuttavat Suomen kulttuuria vastoin Suomen Lakeja, pitää palauttaa kotimaahan. Jos palauttamisen jälkeen uhkaa kuolema niin ei ole meidän ongelma.
Oma maa mansikka, muu maa must(a)ikka. Suomi Suomena.
pakana

Re: Karttaminen on kiristämistä

Viesti Kirjoittaja pakana »

Henkinen väkivalta esim. työpaikalla määritellään näin:

Henkinen väkivalta voi ilmetä hyvin monin tavoin, kuten:

* sanaton viestintä: kielteiset eleet, ilmeet, äänensävyt, katseet, olankohautukset
* sosiaalinen eristäminen: ei puhuta, ei kuunnella, kohdellaan kuin ilmaa, kielletään muita puhumasta, tervehdyksiin ei vastata, siirretään työskentelemään muista erillään, ei anneta ilmaista mielipiteitä, keskeytetään jatkuvasti
* maineen tai aseman loukkaaminen: levitetään vääriä tietoja, puhutaan pahaa selän takana, juorutaan, mustamaalataan, kritisoidaan, haukutaan, nöyryytetään, pilkataan, kiusatun uskonnollinen tai poliittinen vakaumus tehdään naurunalaiseksi, mitätöidään
* työnteon vaikeuttaminen tai loukkaaminen: jätetään tiedonvälityksen ulkopuolelle, annetaan tarkoituksettomia tehtäviä, annetaan vähän tai ei lainkaan työtehtäviä, annetaan osaamiseen nähden ala-arvoisia tehtäviä
* suulliset tai kirjalliset uhkaukset
* sukupuolinen häirintä ja ahdistelu


Henkiseksi väkivallaksi parisuhteessa katsotaan mm:

Painostus muuttamaan omaa elämää, mielipiteitä ja uskomuksia

Ensi ja turvakotien liitto sanoo henkisestä väkivallasta seuraavaa:

Henkinen väkivalta

Henkistä väkivaltaa on esimerkiksi kumppanin verbaalinen alistaminen nimittelemällä häntä erityisesti toisten läsnä ollessa tai nolaamalla hänet julkisesti. (=Julkinen varoitus, erottaminen?) Sitä on myös sosiaalinen eristäminen esimerkiksi ystävistä tai sukulaisista, taloudellinen alistaminen, mielipiteiden ilmaisun tai pukeutumisen kontrollointi, vapaasti ulos menemisen estäminen, seksuaalisuuteen liittyvä psyykkinen alistaminen tai fyysisellä väkivallalla uhkaaminen. Henkinen väkivalta liittyy lisäksi aina fyysiseen väkivaltaan. Jo väkivallan uhka on äärimmäistä henkistä väkivaltaa. Henkistä tuskaa, kuten pelkoa, voidaan pitää väkivallan merkittävimpänä ja yleisimpänä oireena pahoinpitelyjen määrästä ja laadusta riippumatta. Monet naiset ovat kokeneet parisuhdeväkivallassa pahimmaksi pelossa elämisen ja väkivallan uhan.


Sen lisäksi, että koko rakkaudellinen veljesseura syyllistyy henkiseen väkivaltaan jo koko uskonnollisissa tavoissaan, se on sitä mitä suuremmassa määrin silloin kun se eristää eronneen/erotetun ihmisen omasta seurastaan.

Ikävä kyllä... henkinen väkivalta taitaa olla väkivallasta se muoto, jota ei ole kriminalisoitu? Mutta kun se kriminalisoidaan aikanaan... voisin kuvitella aika massiiviset joukkokanteet juuri nimenomaa näiden erottamisten yhteydessä... :roll:
Pehmoluopio
Viestit: 1565
Liittynyt: 28.04.2007 18:24
Paikkakunta: Hanko

Re: Karttaminen on kiristämistä

Viesti Kirjoittaja Pehmoluopio »

Ulpero kirjoitti:kun on kastekysymyksistä läpi mennyt, niin on täytynyt ymmärtää mihin sitoutuu.
Miten voi ymmärtää mihin sitoutuu kun kukaan ei kerro, eikä missään lukenut että voi tulla erotetuksi sellaisillakin perusteilla kuin mitä minut erotettiin? (Itsepetos ja tulevaisuudessa tapahtuva irstaus)

Mitä tulee esimerkiksi Raamatun tuntemukseen annetaan ymmärtää, että kun "odottaa Jehovaa", Raamatun hämärät kohdat aukenevat. Toisin sanoen, ei sitouduta Totuuteen tässä ja nyt, vaan Totuuden lupaukseen. Opetus on luonteeltaan epärehellistä, sillä eräässäkin "alkeiskirjassa" vakuutetaan, että evankeliumin tapahtumilla on neljä todistajaa. Kuitenkin "Koko Raamattu"-kirjassa myönnetään, että todistajia on oikeasti kaksi.
Miljoonat kohta kuolevat eivät eläneet koskaan
pakana

Re: Karttaminen on kiristämistä

Viesti Kirjoittaja pakana »

Pehmoluopio kirjoitti: Miten voi ymmärtää mihin sitoutuu kun kukaan ei kerro, eikä missään lukenut että voi tulla erotetuksi sellaisillakin perusteilla kuin mitä minut erotettiin? (Itsepetos ja tulevaisuudessa tapahtuva irstaus)
Hä? Onko toi joku syy erottamiselle? Tulevaisuudessa tapahtuva irstaus?! HAH! :lol: Tolla perusteella vois erottaa kaks kolmasosaa JT- nuorista. :roll:

Siks toisekseen... mäkin menin kasteelle 14-vuotiaana... on ihan eri asia osata lukea ja vastata kastekysymyksiin, kun todella ymmärtää mihin on sitoutumassa tuossa iässä. Tuossa iässä sitä rakastuu "ikuisesti" viikon välein... kohde vaan vaihtuu. :wink:
Vastaa Viestiin