1900-luku - menestys vai epäonnistuminen?

Yleistä keskustelua Jehovan todistajista.

Valvoja: Moderaattorit

Torninvartija
Viestit: 465
Liittynyt: 28.04.2007 15:36
Paikkakunta: Helsinki

1900-luku - menestys vai epäonnistuminen?

Viesti Kirjoittaja Torninvartija »

Jehovan todistajien mukaan olemme eläneet lopun aikaa vuodesta 1914 lähtien. Heidän mukaansa tämän osoittaa Raamatun kronologia (joka perustuu Jehovan todistajien olettamukseen, että Jerusalemin tuho tapahtui vuonna 607 eaa. vaikka tiedetään, että tuo vuosiluku on pielessä) sekä maailman historialliset tapahtumat (sodat, nälkä, taudit yms. ikävät jutut).

1900-luvulla tapahtui monta ihmiskunnan kannalta ikävää asiaa, mutta myös paljon hyvää tapahtui. Olen lukenut McNeill & McNeillin kirjaa Verkottunut ihmiskunta (2003). Loistava teos ihmiskunnan historiasta. Hyvin kirjoitettu ja erittäin hyvin käännetty suomeksi. Isä ja poika McNeill summaavat 1900-lukua näin (s.411):
Ihmisten pidäkkeetön tappaminen 1900-luvulla ei liiemmin vaikuttanut väestönkehitykseen. Jos lasketaan yhteen kaikki sodista, kansanmurhista, valtion terrorista ja ihmisten aikaansaamista nälänhädistä aiheutuneet ennenaikaiset kuolemat, kokonaismäärä on ehkä 180-190 miljoonaa. Tämä on noin 4 prosenttia 1900-luvun kaikista kuolemista. Kuoleman jouduttaminen poliittisista syistä ei yltänyt läheskään samoihin lukuihin kuin elämän pidentyminen julkisen terveydenhuollon ja parantuneen ravitsemuksen ansiosta.
Tämä ei nyt ehkä vielä kerro kovin paljon elämisen laadusta ja monilla yksilöillä meni tietysti huonosti, mutta nähdäkseni ei ole mitenkään selvää, että 1900-luku olisi ollut kauhean paha ihmiskunnan kannalta kokonaisuutena. 1900-luvun plussat voittavat miinukset ja paljon pahemmin olisi voinut mennä! Jos pitäisi valita millä vuosisadalla eläisit keskivertokansalaisena, valitsisit luultavasti ekaksi vaihtoehdoksi 2000-luvun, sitten 1900-luvun, sitten 1800-luvun jne. Ainakin 1300-lukua kannattaisi välttää, silloin kolmasosa Euroopan väestöstä kuoli ruttoon ja nälkään. Miten tämä on selitettävissä, vaikka Saatanan pitäisi demoneineen riehua täällä maan läheisyydessä juuri nyt?

Laitetaan vielä yksi kvoutti (s. 410):
Jopa sierraleonilaiset, joiden eliniänodote on maailman lyhyin, saavat nauttia paristakymmenestä lisävuodesta vuonna 1900 eläneisiin sukulaisiinsa verrattuna.
"You take the blue pill and the story ends. You wake in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill and you stay in Wonderland and I show you how deep the rabbit-hole goes."
Polyester
Viestit: 2972
Liittynyt: 11.05.2007 22:11

Re: 1900-luku - menestys vai epäonnistuminen?

Viesti Kirjoittaja Polyester »

1900-luku oli menestys paitsi aineellisesti, myös ihmisoikeuksien ja vapaan tiedonvälityksen osalta.

Menestyksellä on ollut myös hintansa, mutta tietoisuus luonnonvarojen ja luonnon sietokyvyn rajallisuudesta kasvaa koko ajan. Maailmanlopun maalailuun ei ole mitään perusteita.
Vieras

Re: 1900-luku - menestys vai epäonnistuminen?

Viesti Kirjoittaja Vieras »

Seura käyttää ajankohtaisia sattumia tarkoituksiinsa. Uutiset saavat ihmiset aina huolestumaan, JT:t vain siirtävät tuon huolen omiin käyttötarkoituksiinsa. Ensimmäisen maailmansodan syttyminen 1914 oli JT:lle varsinainen onnenpotku. Olisipa 1975 sattunut jotain samankaltaista.

JT:t eivät ole aidosti huolissaan asioista kuten luonnonsuojelusta: sillähän ei ihminen mitään enää voita. Jos ihminen on tuhonnut maapalloa saastuttamisella, ei se varmaan ole mikään Jehovan hidas suunnitelma tuhota luomuksensa. Vika piilee enemmän ihmisten ajattelemattomuudessa ja ahneudessa, jotka kuuluvat ihmisluontoon.

Eikä se YK:kaan saa mitään rauhaa aikaiseksi: sehän on saatanallinen järjestö.
AchanBeroean
Viestit: 467
Liittynyt: 06.05.2007 17:56
Paikkakunta: Luopio

Re: 1900-luku - menestys vai epäonnistuminen?

Viesti Kirjoittaja AchanBeroean »

Torninvartija kirjoitti:1900-luvun plussat voittavat miinukset ja paljon pahemmin olisi voinut mennä! Jos pitäisi valita millä vuosisadalla eläisit keskivertokansalaisena, valitsisit luultavasti ekaksi vaihtoehdoksi 2000-luvun, sitten 1900-luvun, sitten 1800-luvun jne. Ainakin 1300-lukua kannattaisi välttää, silloin kolmasosa Euroopan väestöstä kuoli ruttoon ja nälkään. Miten tämä on selitettävissä, vaikka Saatanan pitäisi demoneineen riehua täällä maan läheisyydessä juuri nyt?
Jehovantodistajalahkossa on tosiaan opetettu oppia, jonka mukaan Saatana olisi heitetty alas maan läheisyyteen vuonna 1914 ja Jeesus olisi alkanut istuskelemaan passiivisesti jonnekin taivaalliselle valtaistuimelle, jossa hän odottaa Jehovan käskyä suorittaa - ns. suurempana Hitlerinä - Hitleriin verrattuna 1000 kertainen massamurha. Jehovantodistaja-ajattelun mukaan siis 1900-luku ilmiöineen on Saatanan aikaansaannosta ja Jeesus ja Jehova odottevat, kunnes ryhtyvät massamurhiin.

Kun nyt sitten pysähtyy miettimään 1900-luvun satoa, niin ainakin seuraavaa tulee mieleen:
  • joukkoviestintää (radio, TV, Internet),
    lääketiedettä (rokotukset, DNA jne.)
    liikennettä (polttomoottoriautot, lentokoneet, sähköjunat)
    energiaa (öljy, sähkö, ydinvoima)
    ravinnontuotantoa (traktorit, teolliset lannoitteet, vihreä vallankumous, geenimuuntelu)
    työelämää (siirtyminen alkutuotannosta teollisuuden kautta palveluihin ja työn helpottuminen)
    vapautta (yksilönvapaus sananvapaus, uskonnonvapaus, elinkeinovapaus, jne.)
Jehovantodistaja-ajattelun mukaan meidän tulee siis kiittää tästä kaikesta 1900-luvun hyvästä v. 1914 jälkeen maan läheisyyteen heitettyä Saatanaa! Jehovantodistajat siis ajatuksellisesti ovat saatananpalvojia.

Itse en usko Saatanan heitetyn maan läheisyyteen v. 1914 tai mitään muutakaan erikoista tapahtuneen. Paitsi, että ko. vuonna oli suurvaltasuhteissa sen verran herkkää, että yksi sarajevolainen salamurha aiheutti poliittisen ketjureaktion ja pahoja sotia. Onhan noita nähty sen jälkeenkin ja nähdään jatkossakin, vaikka Euroopassa on nautittu miltei sodaton ja kukoistava 1900-luku.

Jehovantodistajilla täytyy olla paljon uskoa ja paljon ponnistelua tosiasioiden tarkastelusta kieltäytymisessä, kun he pitävät 1900-lukua pahana. Tai sitten he hiljaa mielessään kiittävät Saatanaa.
"Mutta emme usko enää tällaiseen hölynpölyyn, vaan pidämme Vartiotorni-seuran aatetta fanaattisena ja vaarallisena ideologiana, koska se orjuuttaa ihmiset aivopesuohjelmansa avulla" - Herrick Åberg
Torninvartija
Viestit: 465
Liittynyt: 28.04.2007 15:36
Paikkakunta: Helsinki

Re: 1900-luku - menestys vai epäonnistuminen?

Viesti Kirjoittaja Torninvartija »

Lisätään onnistumisten listaan vielä orjuuden ja maaorjuuden loppuminen. Vaikka tämä tapahtui suuressa osassa maailmaa jo 1800-luvun loppupuolella, vasta 1900-luvulla orjuus saatiin loppumaan lähes kaikkialla maailmassa. Sitä ennen orjuutta pidettiin luonnollisena osana ihmiselämää. Esimerkiksi Raamatussa orjuutta pidetään niin luonnollisena asiana, että edes kristinusko ei pyrkinyt sitä poistamaan.
"You take the blue pill and the story ends. You wake in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill and you stay in Wonderland and I show you how deep the rabbit-hole goes."
Vieras

Re: 1900-luku - menestys vai epäonnistuminen?

Viesti Kirjoittaja Vieras »

Mielenkiintoinen pointti tuo ettei kristinusko pyrkinyt poistamaan orjuutta.

Sehän puhui kauniisti, mutta liittyikö se lupauksiin tuonpuoleisen oloista, että orjuutta ei ikään kuin olisi ?

Oikeastaan 1900 -luvulla tapahtui naisen aseman tunnustaminen täysivaltaisena, vailla holhousta ja äänioikeutettuna.

1900 -luvulla aloitettiin myös naisen ympärileikkauksen poistaminen
Vieras

Re: 1900-luku - menestys vai epäonnistuminen?

Viesti Kirjoittaja Vieras »

Eli asioilla on muitakin kuin mustavalkoisia puolia. Ei voida poimia vain vuosisadan kielteisiä puolia kokonaisesitykseen. On totta, että suursodat käytiin, mutta ihmiskunta ehkä oppi niistä jotakin. Sodankäynti ei ole leimannut pelkäsätään 1900-lukua, vaan ihmisen historia kauttaaltaan kantaa muassaan sotia. Uudistukset, parannukset ja keksinnöt ovat 1900-luvulla suuresti helpottaneet ihmisten elämää ja kohottaneet elintasoa. On hyvää ja huonoa kehitystä rinnakkain. Jokaisella vuosisadalla on ollut omat yleistä kehitystä muovanneet piirteensä, mutta JT:t kohdentavat esityksensä juuri 1900-lukuun. JT-teologiassa eletään kiireellistä lehdenlevitysaikaa nyt ja jatkuvasti ja jo 1800-luvulta alkaen, joten kiireellisyydentunnetta on syytä ylläpitää yksipuolisen informaation tarjonnalla.
Vastaa Viestiin