Ihmiskunnan kärsimysten alku: maanviljelys

Yleistä keskustelua Jehovan todistajista.

Valvoja: Moderaattorit

Torninvartija
Viestit: 465
Liittynyt: 28.04.2007 15:36
Paikkakunta: Helsinki

Ihmiskunnan kärsimysten alku: maanviljelys

Viesti Kirjoittaja Torninvartija »

Jehovan todistajien mukaan ihmiskunnan kärsimykset alkoivat kun Aadam ja Eeva tekivät syntiä. Alla olevassa linkissä Jared Diamond kertoo miten ihmiskunnan kärsimykset todellisuudessa alkoivat. Ne alkoivat kun metsästäjä-keräilijät ryhtyivät maanviljelijöiksi. Maanviljelys johti sairauksiin, nälänhätiin, ryöstelyyn, sotiin, tyranniaan, orjuuteen, sukupuolten eriarvoisuuteen ja eliitin ja tavallisen kansan väliseen syvään eriarvoisuuteen. Lue koko stoori:

http://www.environnement.ens.fr/perso/c ... iamond.pdf
"You take the blue pill and the story ends. You wake in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill and you stay in Wonderland and I show you how deep the rabbit-hole goes."
Vieras

Re: Ihmiskunnan kärsimysten alku: maanviljelys

Viesti Kirjoittaja Vieras »

Älä äänestä kepua ?
am-ha·’a’rets
Viestit: 296
Liittynyt: 28.05.2007 12:44

Re: Ihmiskunnan kärsimysten alku: maanviljelys

Viesti Kirjoittaja am-ha·’a’rets »

Todella mielenkiintoinen artikkeli. Tätähän tukevat viimeaikaiset tieteelliset (ja sitä ennen "huuhaakiihkoilijoiksi" leimattujen lääkäreiden) tutkimukset vähähiilihydraattisen ruokavalion terveellisyydestä.
"Life is what You make of it."
Polyester
Viestit: 2972
Liittynyt: 11.05.2007 22:11

Re: Ihmiskunnan kärsimysten alku: maanviljelys

Viesti Kirjoittaja Polyester »

Torninvartija kirjoitti:Jehovan todistajien mukaan ihmiskunnan kärsimykset alkoivat kun Aadam ja Eeva tekivät syntiä. Alla olevassa linkissä Jared Diamond kertoo miten ihmiskunnan kärsimykset todellisuudessa alkoivat. Ne alkoivat kun metsästäjä-keräilijät ryhtyivät maanviljelijöiksi.
Ja nämähän sattuvat ajallisesti yhteen... periaatteessa.

Kysymys taitaa viime kädessä olla siitä, mikä määrä ihmisiä maapallolle on sopiva. Kun lähimpään naapuriluolaan on parinkymmenen kilometrin matka, mikäpä siinä on ulkoillessa ja luolamiehen proteiinipitoisesta ruokavaliosta nauttiessa.

Silti maanviljelykseen siirtyminen oli mielestäni myönteistä kehitystä, kuten myös teollistuminen. Olkoonkin, että metsästäjä-keräilijöillä oli silmää myös taiteelle, en oikein voi kuvitella siltä pohjalta syntyvää sivilisaatiota - ja on tainnut ihmisoikeuksienkin kanssa olla vähän niin ja näin.
AchanBeroean
Viestit: 467
Liittynyt: 06.05.2007 17:56
Paikkakunta: Luopio

Re: Ihmiskunnan kärsimysten alku: maanviljelys

Viesti Kirjoittaja AchanBeroean »

Torninvartija kirjoitti:Jehovan todistajien mukaan ihmiskunnan kärsimykset alkoivat kun Aadam ja Eeva tekivät syntiä. Alla olevassa linkissä Jared Diamond kertoo miten ihmiskunnan kärsimykset todellisuudessa alkoivat. Ne alkoivat kun metsästäjä-keräilijät ryhtyivät maanviljelijöiksi. Maanviljelys johti sairauksiin, nälänhätiin, ryöstelyyn, sotiin, tyranniaan, orjuuteen, sukupuolten eriarvoisuuteen ja eliitin ja tavallisen kansan väliseen syvään eriarvoisuuteen. Lue koko stoori:

http://www.environnement.ens.fr/perso/c ... iamond.pdf
Maanviljelys on myös johtanut jatkuvasti täydempiin vatsoihin, joista omani on hyvä esimerkki. Maanviljelys mahdollisti kaupunkielämän, kun tehostunut ruoantuotanto mahdollisti pidemmälle viedyn erikoistumisen ja työnjaon.

Pidän vaarallisena romantisoida metsästäjä-keräily-kulttuuria, vaikka suomalaisugrilaiset kansat, joiden esi-isistä polveudun, olivat niitä viimeisiä siihen tarrautuneita. Mikään korkeakulttuuri ei voinut edistyä metsästäjä-keräilijä-taloudessa ja siinä mielessä maanviljelyksen alkua voidaankin pitää maailman luomisena, koska vasta sen myötä oli mahdollista syntyä maailma, jonka tunnemme muutaman tuhannen viime vuoden takaa.

Ihmiskunta voi joskus palata metsästykseen ja keräilyyn, mutta silloin hyvinvoinnin määrä niin yksilötalolla kuin koko paljon pienemmän populaation osalta tulee olemaan paljon alhaisempi. Bushmannit voivat viettää suhteellisen mukavaa elämää, mutta tietokoneita he eivät keksi.

Tasa-arvomielessä pidän haikailua tasa-arvoisempaan metsästäjä-keräilyyn huonona ideana. Tuonaikainen tasa-arvo perustui miesten ja naisten yhtä huonoon tuottavuuteen. Marjastava tai sienestävä nainen oli yhtä tärkeä - jollei tärkeämpikin - ruoanhankkija kuin pitkillä metsästysmatkoilla viipyvä mies. Ylenpalttista runsautta eivät kumpikaan saaneet aikaan. Miesten ja naisten työt tunnettiin kuitenkin jo tuolloin.

Ei ole ihme, että Raamatun maailmankuvassa mies on naisen yläpuolella, koska maatalousyhteiskunnassa hevosella tai härällä peltojaan kyntävä mies oli selvästi tuottavampi ja vapaampi, kuin puurokattilan ja lastenhoidon välissä sukkuloiva nainen. Raamattu ja siihen perustuvat uskonnot on ymmärrettävä maatalousyhteiskunnan tuotteeksi. Maatalous ja sadot ovat riippuvaisia säistä ja siksi säitä on haluttu selittää jumalilla, joiden palvontaan on luotu järjestelmiä, joista kristinusko on Suomessa ollut vahvoilla.

Nyt, kun Suomi monen muun yhteiskunnan tavoin on riippuvainen teollisuudesta ja palveluista, ei jumalille ole niin suurta tarvetta, koska jokainen tietää, että menestys riippuu markkinoista, ei jumalten suosiosta. Maatalousyhteiskunnan jumalat lopulta kuolevat turhina, jos ne eivät onnistu pian luomaan nahkojaan teollisuus-, palvelu-, ja tietoyhteiskunnan jumaliksi. Jehova-jumala, jonka opetuslasten oppimiskäsitys perustuu yksipuoliseen propagandaan ja indoktrinaatioon, joutuu tietoyhteiskunnassa tosi ahtaalle.
"Mutta emme usko enää tällaiseen hölynpölyyn, vaan pidämme Vartiotorni-seuran aatetta fanaattisena ja vaarallisena ideologiana, koska se orjuuttaa ihmiset aivopesuohjelmansa avulla" - Herrick Åberg
Torninvartija
Viestit: 465
Liittynyt: 28.04.2007 15:36
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ihmiskunnan kärsimysten alku: maanviljelys

Viesti Kirjoittaja Torninvartija »

En tiedä onko tässä varsinaisesti romantisoitu metsästäjä-keräilijä kulttuureja tai haikailtu niihin takaisin. On vain todettu, että niissä oli puolensa. Tietokoneet, etelänmatkat ja autot on kivoja keksintöjä, mutta maatalous on mahdollistanut niiden laajamittaisen käytön vasta aivan viime vuosina. Sitä ennen oli 10 000 vuoden ajan melko kurjaa maanviljelyksestä huolimatta. Nykyinen hyvinvointi ei ehkä vielä ihan heti vakuuta siitä, että maanviljelys oli hyvä idea. Mutta jos hyvät olot sen kuin paranevat, voimme ehkä tulevaisuudessa todeta, että kyllä se kannatti, vaikka hintana oli muutamien tuhansien vuosien kurjuus.
"You take the blue pill and the story ends. You wake in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill and you stay in Wonderland and I show you how deep the rabbit-hole goes."
PoterO

Re: Ihmiskunnan kärsimysten alku: maanviljelys

Viesti Kirjoittaja PoterO »

Metsästäjä-keräilijä kulttuurissa ei populaation määrä yleensä pääse kasvamaan kovinkaan suureksi. Maanviljelys taas mahdollistaa toisinaan jopa räjähdysmäisen väestön kasvun, jolloin katovuoden seurauksena voivat jopa miljoonat ihmiset menehtyä. Tämä on ollut ongelmana viime aikoihin asti myös ns. läntisissä maissa ja on arkipäivää tänäkin päivänä monissa osissa maailmaa. Mitalilla on yleensä kääntöpuolensa.

Diamondin Tykit, taudit ja teräs kirjaan perustuva sarja muuten pyörähti kesällä TV:stä. Suosittelen myös kirjaa.
wolframium
Viestit: 1070
Liittynyt: 05.06.2007 17:22

Re: Ihmiskunnan kärsimysten alku: maanviljelys

Viesti Kirjoittaja wolframium »

Maanviljelys on johtanut myös kaikenlaisten mukavien viljaperäisten tuotteiden valmistukseen.

Jotka tosin nekin ovat johtaneet ihmiskunnan kärsimyksiin.
Erilaisten ja eri tavoin havainnoivien ihmisten on hyvin vaikeaa tai lähes mahdotonta ymmärtää toisiaan, koska he kutsuvat samaa asiaa eri nimillä ja eri asioita samalla nimellä.
Polyester
Viestit: 2972
Liittynyt: 11.05.2007 22:11

Re: Ihmiskunnan kärsimysten alku: maanviljelys

Viesti Kirjoittaja Polyester »

Torninvartija kirjoitti:En tiedä onko tässä varsinaisesti romantisoitu metsästäjä-keräilijä kulttuureja tai haikailtu niihin takaisin. On vain todettu, että niissä oli puolensa. Tietokoneet, etelänmatkat ja autot on kivoja keksintöjä, mutta maatalous on mahdollistanut niiden laajamittaisen käytön vasta aivan viime vuosina. Sitä ennen oli 10 000 vuoden ajan melko kurjaa maanviljelyksestä huolimatta. Nykyinen hyvinvointi ei ehkä vielä ihan heti vakuuta siitä, että maanviljelys oli hyvä idea. Mutta jos hyvät olot sen kuin paranevat, voimme ehkä tulevaisuudessa todeta, että kyllä se kannatti, vaikka hintana oli muutamien tuhansien vuosien kurjuus.
En edelleenkään oikein lämpene metsästäjä-keräilijäkulttuurin romantisoinnille, mistä mielestäni on tässä kyse. En näe maatalousyhteiskuntaa ikävänä välivaiheena, joka piti käydä läpi ennen teollista yhteiskuntaa.

En usko, että metsästäjä-keräilijäkulttuurissa eläminen on ollut mitenkään auvoista. Naapuriluolan (20 km päässä) asukas on voinut jokin kaunis päivä saapua parin kaverinsa kanssa, viedä vähähiilihydraattiset säilykkeet ja raiskata vaimon. Poliisia ei ole voinut soittaa paikalle, koska ei ole ollut kännykkää millä soittaa, eikä poliisia jolle soittaa.

Kaikkialla, missä on ihmisiä, on myös nokkimisjärjestys ja tietynlaista riistoa - ja tämänhän jeppulatkin ovat oivaltaneet "ihminen hallitsee ihmistä hänen turmiokseen" opetuksessaan. Mutta missä on ihmisiä, siellä on myös yhteistyötä, kulttuuria ja solidaarisuutta.

Mielestäni olisi ihmisen potentiaalin haaskausta, jos tyydyttäisiin elämään harvakseltaan luolissa, metsästellen ja marjoja poimien. Ihminen pystyy paljon enempään. Yhteiskunta kannattaa rakentaa, vaikka se ei ilmaista olisikaan.
Vieras

Re: Ihmiskunnan kärsimysten alku: maanviljelys

Viesti Kirjoittaja Vieras »

"metsästäjä-keräilijäkulttuurin romantisoinnille",

Se on kuitenkin ollut jännittävää aikaa. Muistan kun sain lukea kuinka he mm. keksivät tulen.
hijt
Viestit: 237
Liittynyt: 09.11.2007 17:16
Paikkakunta: München

Re: Ihmiskunnan kärsimysten alku: maanviljelys

Viesti Kirjoittaja hijt »

Maanviljelyshän on maailmanlaajuisesti yksi pahimmista saastuttajista ja ympäristön pilaajista, joten ei se nyt pelkästään hyvä asia ole. Ilmankaan on kuitenkin hankala tulla toimeen, joten vähän kaksipiippuinen juttu. Itse olen koettanut vähentää lihansyöntiä ja ostaa biotuotteita aina kun kukkaro sallii, tosin ei sillä välttämättä sen suurempaa merkitystä on kuin että ostan vaan itselleni vähän parempaa omaatuntoa. :?

JT:thän ei muuten yleensä ottaen taida juuri perustaa ympäristöasioista, en ainakaan ikinä tavannut oikeasti ekologista JT:tä. Esim. se, että autolla huristellaan kokouksiin vaikka olis lyhytkin matka. Kai sen on ihan kepeää kun voi jättää kaiken turhan murehtimisen maapallon tilasta herran huomaan...
"Raised upon repulsive lies from the time we were born
Driven into heads, holy laws..."
[Paradise Lost ~ Our Saviors]
Vastaa Viestiin