Vuoden 1995 oppimuutos, tunnelmat?

Yleistä keskustelua Jehovan todistajista.

Valvoja: Moderaattorit

AchanBeroean
Viestit: 467
Liittynyt: 06.05.2007 17:56
Paikkakunta: Luopio

Re: Vuoden 1995 oppimuutos, tunnelmat?

Viesti Kirjoittaja AchanBeroean »

Camus kirjoitti:
Polyester kirjoitti: Muistaakseni oppimuutos julkistettiin kesän 1995 konventin puheessa, ja tutkittiin Vartiotornista syksyllä.
.
Todellako? Minulle tämä olisi tärkeä tieto. Voiko joku vahvistaa että todella jo kesällä 1995 on ollut puhetta tästä. Onko tämä 'normaalia' että oppimuutoksia pohjustetaan suullisesti?
Noin vanhoja asioita on vaikea muistaa, mutta lahkon normaali menettely on, että muutoksia pohjustetaan vihjailuilla, niin että ajatukseen on ehditty tottua. Lahkon kirjallisuus ja puheet on taitavasti sovitettu toisiinsa, niin että puheissa voidaan voimakkaasti piilovaikuttaa kuulijoihin. Puheiden tekstit pidetään salaisina, eikä tekstejä ole jälkikäteen saatavissa.

Jehovantodistajat olivat 1980-luvun alusta aina 1990-luvun puoliväliin vedonneet voimakkaasti "vuoden 1914 sukupolven" -oppiin ja koko 1900-luvun oli viritelty erilaisia vuoteen 1914 liittyneitä laskelmia. Vuoden 1975 maailmanlopunennuste ei ollut suoraan sidottu vuoteen 1914, mutta sopi siihen eli vuosi 1975 olisi muuttanut "näkymättömän läsnäolon" ihmiskunnan joukkomurhaksi eli harmaksi.

Kesän 1995 konventissa julkaistiin uusi päätutkistelukirja, joka korvaisi aiemman. Jos otetaan otteet molemmista, koskien puheena olevaa oppia, on ero selvä.

Ensimmäinen ote, lyhenne pe (Paradise Earth) eli kirja "Sinä voit elää ikuisesti maan päällä paratiisissa".
*** pe luku 18 s. 154 kpl 6-8 ”Maailman loppu” on lähellä! ***

6 Eikö edellä olevan perusteella ole selvää, että Kristuksen antama ”tunnusmerkki” ja hänen opetuslastensa ennustamat todisteet toteutuvat parhaillaan? Vaikka onkin monia muita todisteita, niin jo edellä lueteltujenkin pitäisi riittää osoittamaan se, että me todella elämme Raamatun ennustamia ”viimeisiä päiviä”.

7 Mutta jotkut saattavat sanoa: ’Sotia, nälänhätää, ruttotauteja ja maanjäristyksiä on esiintynyt usein historian kuluessa. Ei siis olisi vaikeaa ennustaa niiden ilmaantuvan uudelleen.’ Mutta ajattelehan: Raamattu sekä ennusti nämä asiat että osoitti niiden esiintyvän maailmanlaajuisesti. Lisäksi Raamattu sanoi, että kaikki nämä tapahtuisivat sen sukupolven aikana, joka oli elossa vuonna 1914. Mutta mitä huomattavat maailman johtajat ennustivat juuri ennen vuotta 1914? He sanoivat, että maailmanrauhaa lupaavat olosuhteet olivat suotuisammat kuin koskaan. Mutta Raamatun ennustamat hirvittävät vaikeudet alkoivat täsmälleen vuonna 1914! Itse asiassa maailman johtajat sanovat nyt, että vuosi 1914 oli historian käännekohta.

8 Kiinnitettyään huomiota niihin moniin asioihin, jotka ovat olleet tunnusomaisia vuoden 1914 jälkeiselle aikakaudelle, Jeesus sanoi: ”Tämä sukupolvi ei missään tapauksessa katoa, ennen kuin kaikki nämä [myös tämän järjestelmän loppu] tapahtuvat.” (Matteus 24:34, 14) Mitä sukupolvea Jeesus tarkoitti? Hän tarkoitti sitä sukupolvea, johon kuuluvat ihmiset olivat elossa vuonna 1914. Ne ihmiset, jotka ovat vielä jäljellä tuosta sukupolvesta, ovat nyt hyvin vanhoja. Mutta jotkut heistä elävät niin kauan, että näkevät tämän pahan järjestelmän lopun. Yksi asia on siis varma: kaikki pahuus ja kaikki pahat ihmiset kohtaavat pian äkillisen loppunsa Harmagedonissa.
Toinen ote, lyhenne kl, (Knowledge Leads), eli kirja "Tieto, joka johtaa ikuiseen elämään", vuodelta 1995.
*** kl luku 11 s. 106 kpl 16 Nämä ovat viimeisiä päiviä! ***

16 Jotkin viimeisiä päiviä kuvailevien ennustusten piirteet voisivat itsessään näyttää soveltuvan muihin historian aikoihin. Mutta kun ne yhdistetään, ennustetut todisteet viittaavat tarkasti meidän aikaamme. Valaistaanpa asiaa: Ihmisen sormenjälkiin sisältyvistä viivoista muodostuu kuvio, joka ei voi kuulua kenellekään toiselle ihmiselle. Samoin viimeisillä päivillä on oma merkkien eli tapahtumien kuvionsa. Näistä muodostuu ”sormenjälki”, jota ei voi yhdistää mihinkään muuhun ajanjaksoon. Kun todisteita tarkastellaan yhdessä niiden raamatunkohtien kanssa, jotka osoittavat Jumalan taivaallisen valtakunnan hallitsevan parhaillaan, voidaan hyvin perustellusti päätellä, että nämä ovat todella viimeisiä päiviä. Lisäksi selvät raamatulliset todisteet osoittavat, että nykyinen paha järjestelmä tuhotaan pian.
Kun vertailee ko. käännytyskirjojen tekstejä on ero ilmiselvä.

Konventissa jaettiin lauantaina Tieto-kirja ja tavalla tai toisella konventin kuulijoita ja kirjan lukijoita pohjustettiin hienovaraisesti hyväksymään lievemmin ilmaistu vuoden 1914 painotus. Jokuhan kuitenkin lukisi kirjan ja huomaisi sukupolvi-opin puuttuvan uudesta käännytyskirjasta.

Pieni osa konventin kuulijoista tarttui kirjaan ja lukaisi sen iltapalaksi tai ainakin selaili sen pääpiirteissään. Toisaalta lahkon pitkäpiimäinen tapa papukaijoida kirjoja kirjantutkistelussa jarruttaa monien itsenäistä luentaa, kirjaahan tankataan kuitenkin kuukausikaupalla myöhemmin. Jos lukee etukäteen, tulee kirjiksistä vieläkin tylsempiä.

Vartiotorni-lehdessä sitten 1.11.1995 julkaistiin koko muuttunut opetus sukupolvesta ja samalla tyynnyteltiin lahkolaisia, tyyliin "Raamatun ennustuksiin ja niiden tulkintoihin pettyminen ei ole mitään uutta". Tärkeintähän on kuitenkin joka kuukausi myydä Vartiotorni-lehtiä, sillä se on elämän tarkoitus ja ainoa tapa pelastua.
*** w95 1/11 s. 16 kpl 3 Aika pysyä hereillä ***

Kun 70. vuosiviikko (v. 29–36) lähestyi ja jälleen kun vuosi 1914 läheni, jumalaapelkäävät ihmiset odottivat Messiaan saapumista. Ja hän tosiaan saapui! Kummassakin tapauksessa hänen ilmaantumistapansa kuitenkin erosi siitä, mitä oli odotettu. Kummassakin tapauksessa paha ”sukupolvi” myös kärsii lopulta Jumalan säätämän tuhon verrattain lyhyen ajanjakson kuluttua (Matteus 24:34).
"Mutta emme usko enää tällaiseen hölynpölyyn, vaan pidämme Vartiotorni-seuran aatetta fanaattisena ja vaarallisena ideologiana, koska se orjuuttaa ihmiset aivopesuohjelmansa avulla" - Herrick Åberg
Jakke
Viestit: 1843
Liittynyt: 28.04.2007 18:23
Paikkakunta: Kuopio

Re: Vuoden 1995 oppimuutos, tunnelmat?

Viesti Kirjoittaja Jakke »

Camus kirjoitti: Todellako? Minulle tämä olisi tärkeä tieto. Voiko joku vahvistaa että todella jo kesällä 1995 on ollut puhetta tästä. Onko tämä 'normaalia' että oppimuutoksia pohjustetaan suullisesti?
Ainakin 90-luvulla tyyli oli juuri tuo, että kesän konventissa pidettiin puhe jossa tuli esille jotain "uutta valoa", joskus merkittävistä asioista, toisinaan taas pienemmistä yksityiskohdista ja sitten syksymmällä kyseistä aihetta tarkasteltiin VT:n tutkittavassa kirjoituksessa.
How's your Jesus Christ been hangin'? -Tori Amos
Vieras

Re: Vuoden 1995 oppimuutos, tunnelmat?

Viesti Kirjoittaja Vieras »

Ensimmäinen ote, lyhenne pe (Paradise Earth) eli kirja "Sinä voit elää ikuisesti maan päällä paratiisissa".

OT... "Punainen pommi" ihanine jellona kuvineen. Eikös tuosta tullut ohjeistus, että tuolla nimellä kirjaa ei saa enää kutsua.
Vieras

Viesti Kirjoittaja Vieras »

Tässä on totuus vuoden 1914 sukupolven merkityksestä!
Vai oliko totuus sittenkään totuus?

Totuus joka johtaa ikuiseen elämään 1968 s.95, 96
Kiinnitettyään huomion moniin seikkoihin, jotka ilmaisevat vuoden 1914 jälkeisen aikakauden "lopun ajaksi", Jeesus sanoi: "Tämä sukupolvi ei katoa, ennen kuin kaikki nämä tapahtuvat." (Matt.24:34) Mitä sukupolvea hän tarkoitti?
Jeesus oli juuri viitannut ihmisiin, jotka näkisivät "tämän kaiken". "Tämä kaikki" tarkoittaa niitä tapahtumia, jotka ovat sattuneet vuoden 1914 jälkeen tai joiden on vielä tapahduttava ennen tämän jumalattoman järjestelmän loppua. (Matt.24:33) Vaikka jotkut olisivat syntyneet viisikymmentäkin vuotta sitten, he eivät olisi voineet nähdä "tätä kaikkea". He tulivat näyttämölle, kun ennustetut tapahtumat olivat jo meneillään. Mutta on yhä olemassa ihmisiä, jotka elivät vuonna 1914 ja näkivät, mitä silloin tapahtui, ja jotka olivat niin vanhoja, että he muistavat nuo tapahtumat. Tämä sukupolvi on nyt käymässä iälliseksi. Suuri osa siitä on jo kuollut pois. Jeesus sanoi kuitenkin hyvin painokkaasti: "Tämä sukupolvi ei missään tapauksessa häviä, ennen kuin kaikki nämä tapahtuvat." (Um) Jotkut siihen kuuluvista ovat yhä elossa tämän jumalattoman järjestelmän lopussa ja näkevät sen lopun. Se merkitsee sitä, että on vain vähän aikaa siihen, kun loppu tulee! (Ps.90:10) Nyt on siis aika ryhtyä kiireisiin toimiin, ellet halua joutua tuhoon tämän pahan järjestelmän mukana.

Vartiotorni 1.2.1968 s.62
Jeesus käytti ... sanoja "tämä sukupolvi" merkitsemään erittäin rajoitettua ajanjaksoa, sellaisena aikana elävän ihmissukupolven jäsenten elinikää, jolloin tapahtuu tiettyjä käänteentekeviä asioita. Ps.90:10:n mukaan tämä elinikä voisi olla 70 vuotta tai jopa 80 vuotta.
Markku Meilo
Viestit: 13450
Liittynyt: 24.04.2007 10:28

Viesti Kirjoittaja Markku Meilo »

Anonymous kirjoitti:Vartiotorni 1.2.1968 s.62
Jeesus käytti ... sanoja "tämä sukupolvi" merkitsemään erittäin rajoitettua ajanjaksoa, sellaisena aikana elävän ihmissukupolven jäsenten elinikää, jolloin tapahtuu tiettyjä käänteentekeviä asioita. Ps.90:10:n mukaan tämä elinikä voisi olla 70 vuotta tai jopa 80 vuotta.
Tuo 70...80 vuotta oli jo 1914-sukupolven kakkosversio tai kolmosversio jos Russelin näkemys otetaan huomioon. 1914-sukupolven piti tulla päätökseensä 1951 ja/tai 1954:

Raamatuntutkielmien neljännessä osassa C.T. Russell esitti Vartiotorniseuran ensimmäisen version ’1914-sukupolvesta’. Erona toiseen versioon oli se, että ensimmäisen version sukupolvi päättyi vuonna 1914 kun toisen version sukupolvi oli syntynyt viimeistään 1899. Tässä ensimmäinen versio:

“Those who are walking with us in the light of present truth are not looking for things to come which are already here, but are waiting for the consummation of matters already in progress. Or, since the Master said, ‘When ye shall see all these things,’ and since ‘the sign of the Son of Man in heaven,’ and the budding fig tree, and the gathering of ‘the elect’ are counted among the signs, it would not be inconsistent to reckon the ‘generation’ from 1878 to 1914--36 1/2 years-- about the average of human life today.” (The Battle of Armageddon p. 605)

Vartiotorniseura saarnasi uuden oppiversion mukaan noin puoli vuosisataa, että vuoteen 1914 liittynyt sukupolvi ei katoa maapallolta ennen Harmagedonin taistelua. Tässä lyhyt yhteenveto miten tämä uskomaton vedätys tapahtui. Harmittelen, että olen itsekin saarnanut tätä puppua.

Jeesuksen ajan kuulijakunta oletti sukupolven iäksi 30-40 vuotta. Jerusalemin temppelin hävitys vuonna 70 tapahtui tuon aikahaarukan sisällä. Niinpä oli aika aloittaa Vartiotorniseuran pisin yksittäinen ja samaan ennustukseen perustuva harmagedonennustelu:

"The thirty-six intervening years since 1914, instead of postponing Armageddon, have only made it nearer than most people think. Do not forget: "This generation shall not pass, till all these things be fulfilled." (Matt. 24:34) Consequently, the important question is: What is the most profitable way in which to use the remaining time? If you are wise you will not dodge or side-step the answer.-Eccl. 8:5." (w50 1 Nov. p. 419)

Time is especially precious now. Not because the laborer’s time draws higher wages than heretofore, but because time to take in knowledge of Jehovah and Christ is running out. When Christ was enthroned, in 1914, great tribulation was started against Satan and his wicked world organization. If it had then proceeded to completion, no flesh would have been saved. But for the sake of human flesh that tribulation was shortened or cut short, to allow a period of time for men to take in and give out knowledge of the established heavenly kingdom, before that tribulation enters its climax of Armageddon. (Matt. 24:21, 22) This time period, known as the last days of Satan’s delinquent old world, will not stretch beyond this present generation. The precious time grows short. (w51 March 15 p. 164)


"The length of time is indicated by him when he said, "Truly I say to you that this generation will by no means pass away until all these things occur." (Matt. 24:34, NW) The actual meaning of these words is, beyond question, that which takes a "generation" in the ordinary sense, as at Mark 8:12 and Acts 13:36, or for those who are living at the given period." (w51 July 1 p. 404)

Tuo aikahaarukka ei ollut riittävä tarkka vihje, joten Vartiotorniseura tarkensi ajastusta. Se tapahtui vertaamalla vuoden tarkkuudella ajanjaksoa aikaan, jolloin Jeesus puhui ennen Jerusalemin tuhoa:

"By keeping the people ignorant they led them into having Jesus killed on a torture stake at Calvary. Thirty-seven years later this willfully cultivated ignorance led to its fatal consequences, the destruction of the city of Jerusalem with an enormous loss of human lives, just as Jesus had predicted, and the breaking up of the Jewish nation till this day. And now in this "time of the end" the revived nation of Israel with capital at the modern city of Jerusalem chooses to go on in the steps of its forefathers . . ." (w 50 Sep. 1 p. 277; see also w50 Oct. 1 p. 407)

"Counting from the end of the "appointed times of the nations" in 1914, we are 37 years into the "time of the end" of this world. (Luke 21:24, NW; Dan. 12:4) During these crucial years Jehovah's witnesses have sought shelter and strength in him, and they can confess for themselves that he is a "well-proved help in trouble". If it were not for this, they would not be here today nor increasing in numbers. But we are entering the most serious and trialsome years of this "time of the end". The final conflict of Armageddon draws near." (w51 Feb. 15 p. 179)

"WHEREAS the "appointed times of the nations" ended in 1914, it is now 37 years that we have been in the "time of the end" of Satan's world." (Watchtower April 1 1951 page 214)

Tässä jätettiin jehovantodistajan laskettavaksi 1914+37=1951. Ja laskutaitoisia löytyi, mutta mitään odotettua ei tapahtunut. Mutta teoreettinen sukupolven yläraja oli tulossa vastaan 1954. Vartiotorniseura määritti sukupolven pituuden uudelleen, käyttöön otettiin keskimääräinen ihmisikä.

"Webster's unabridged dictionary gives, in part, this definition of generation: "The average lifetime of man, or the ordinary period of time at which one rank follows another, or father is succeeded by child; an age. A generation is usually taken to be about 33 years." But the Bible is not so specific. It gives no number of years for a generation. And in Matthew 24:34, Mark 13:30 and Luke 21:32, the texts mentioning the generation the question refers to, we are not to take generation as meaning the average time for one generation to be succeeded by the next, as Webster's does in its 33-year approximation; but rather more like Webster's first-quoted definition, "the average lifetime of man." Three or even four generations may be living at the same time, their lives overlapping. (Ps. 78:4; 145:4) Before the Noachian flood the life span was hundreds of years. Down through the centuries since, it has varied, and even now is different in different countries. The Bible does speak of a man's days as being threescore and ten or fourscore years; but it assigns no specific number of years to a generation. - Ps. 90:10. Even if it did, we could not calculate from such a figure the date of Armageddon, for the texts here under discussion do not say God's battle comes right at the end of this generation, but before its end." (w52 Sept. 1 p. 542, 543)

"To try to say how many years before its end would be speculative. The texts merely set a limit that is sufficiently definite for all present practical purposes. Some persons living A.D. 1914 when the series of foretold events began will also be living when the series ends with Armageddon. All the events will come within the span of a generation. There are hundreds of millions of persons living now that were living in 1914, and many millions of these persons could yet live a score or more years. Just when the lives of the majority of them will be cut short by Armageddon we cannot say." (Ibid)

Näin takaraja siirrettiin välille 1984-1994, mutta muistettiin muistuttaa, että Harmagedon tulee aikaisemmin kuin ajan takaraja. Näin saatiin julistajat pysymään edelleen varpaillaan. Tosin vanhemmat julistajat muistelivat vielä edellistä 40 vuoden pituista sukupolvea, joten lohdutuksen sana myös vuoden 1954 Harmagedonia odotteleville:

"There is no time to lose. This is a most urgent message. Time is fast running out for Satan and his system of things, for they refuse to recognize that the "Gentile times" ended in 1914 and Christ Jesus was then enthroned as earth's rightful Ruler. We are now forty years within "this generation," the generation that witnessed the eventful year 1914, the generation doomed to experience Armageddon. (Matt. 23:36; 24:34) Make no mistake about it, that final war is a fixed date on the divine calendar, just as sure to occur on time as all the other purposes of Jehovah have. "For everything there is a season, and a time for every purpose under heaven." "For to every purpose there is a time and judgment." (Eccl. 3:1, 17; 8:6, AS) Really, it is much later than most people think!" (w54 Aug. 1 p. 478)

Sukupolven edustajien ikä vuonna 1914:

"Jesus was obviously speaking about those who were old enough to witness with understanding what took place when the 'last days' began. . . . Even if we presume that youngsters 15 years of age would be perceptive enough to realize the import of what happened in 1914, it would still make the youngest of 'this generation' nearly 70 years old today." (g68 Oct. 8 p. 13)

Vielä vuoden 1975 epäonnistuneen ennustuksenkin jälkeen tuolta sukupolvelta edellytettiin "loogisesti" 1914 tapahtumien käsittämistä:

"Niinpä kun on kysymys sanan ’sukupolvi’ soveltamisesta meidän aikaamme, se ei johdonmukaisesti ajatellen soveltuisi ensimmäisen maailmansodan aikana syntyneisiin lapsiin. Se soveltuu Kristuksen seuraajiin ja muihin, jotka kykenivät panemaan merkille tuon sodan ja muut seikat, jotka ovat tapahtuneet Jeesuksen esittämän monesta osasta koostuvan ’tunnusmerkin’ täyttymykseksi.” (Vartiotorni 1979 15. helmikuuta sivu 30)

Aika kului ja haarukan vuosi 1984 lähestyi ja ennustukselle ostettiin 5 vuotta lisäaikaa:

"Julkaisun U.S. News & World Report tammikuun 14. päivän numerossa 1980 sivulla 56 ilmestyneessä kirjoituksessa osoitetaan, että ”jos oletetaan, että kymmenen vuoden iässä jokin tapahtuma jättää pysyvän vaikutelman ihmisen muistiin”, niin nykyään on yli 13 miljoonaa sellaista amerikkalaista, jotka ”muistavat ensimmäisen maailmansodan”. Ja jos tämän maailman paha asiainjärjestelmä kestäisi vuosisadan vaihteeseenkin, mikä on hyvin epätodennäköistä, kun otetaan huomioon maailman suuntaukset ja Raamatun profetian täyttymys, niin ensimmäisen maailmansodan aikaiseen sukupolveen kuuluvia olisi vielä jäljellä. Mutta se tosiasia, että heidän määränsä on vähenemässä, on yksi ilmaus siitä, että ”asiainjärjestelmän päättyminen” on nopeasti lähestymässä loppuaan. (Vartiotorni 15. tammikuuta 1981 sivu 31)

Vieläkään mitään ei tapahtunut, joten 1914-sukupolvikäsitystä oli muutettava jo radikaalimmalla tavalla. Oli hylättävä vuoden 1979 (engl.1978) "loogisuus":

”Jos Jeesus käytti sanaa ’sukupolvi’ tuossa merkityksessä ja me sovellamme sen vuoteen 1914, niin tuon sukupolven pienokaiset ovat nyt 70-vuotiaita tai vanhempia, ja toiset, jotka olivat elossa vuonna 1914, ovat nyt ainakin 80–90-vuotiaita ja muutamat harvat jopa 100-vuotiaita. Miljoonat tuohon sukupolveen kuuluvat ovat yhä elossa. Jotkut heistä ’eivät missään tapauksessa katoa, ennen kuin kaikki tapahtuu’.” (Vartiotorni 15. elokuuta 1984 sivu 5)

Nyt käytettiin termiä 1914 sukupolvi ja sillä tarkoitettiin henkilöitä, jotka olivat syntyneet vuonna 1914 tai aikaisemmin:

”Samoin on nykyään suurin osa vuoden 1914 sukupolvesta jo nukkunut pois. Silti jäljellä on vielä miljoonia, jotka ovat syntyneet tuona vuonna tai ennen sitä. Vaikka heidän määränsä koko ajan pieneneekin, tulevat seuraavat Jeesuksen sanat osoittautumaan tosiksi: ’Tämä sukupolvi ei missään tapauksessa katoa, ennen kuin kaikki nämä tapahtuvat.’ Tämänkin takia on perusteltua uskoa siihen, että varkaan tavoin tuleva Jehovan päivä on jo hyvin lähellä.” (Herätkää! 8. huhtikuuta 1984 sivu 14)

Nyt oli kaikki joustovara käytetty henkilöiden syntymäajoista, jolloin Harmagedonia odotettiin seuraavaksi vuodelle 1989:

"Raamatunkääntäjä J. A. Bengel kirjoittaa: ’Heprealaiset – – laskevat yhden sukupolven 75 vuoden mittaiseksi, ja sanat ei katoa antavat ymmärtää, että useimmat tähän [Jeesuksen päivien] sukupolveen kuuluvista – mutta eivät kaikki – olisivat kadonneet, ennen kuin kaikki toteutuisi.’ (New Testament Word Studies) Näin kävi vuonna 70, jolloin Jerusalem hävitettiin.” (Sama)

Tämän jälkeen oli sitten vastassa ihmisiän yläraja 80 vuotta, josko viimeistään 1994 toisi Harmagedonin? Takarajahan oli lyöty lukkoon vuonna 1968:

"It is not reasonable to expect that present favorable conditions for preaching the good news will continue indefinitely. Besides, did not Jesus say that this generation will not pass away until all things are fulfilled? A generation, according to Psalm 90:10, is from seventy to eighty years. The generation that witnessed the end of the Gentile Times in 1914 does not have many more years left." (w68 Dec. 1 p. 715)

Vielä 1984 oli Vartiotiotorniseura uhmakkaan voitonvarma:

Pelkästään inhimilliseltä näkökulmalta katsoen saattaisi näyttää siltä, että tällaiset tapahtumat tuskin ehtisivät sattua ennen vuoden 1914 sukupolven poistumista näyttämöltä. Mutta kaikkien vuoden 1914 sukupolven ajalle ennustettujen tapahtumien toteutuminen ei riipu pelkästään ihmisten verrattain hitaasta toiminnasta. Jehovan Jeesuksen Kristuksen kautta esittämä profeetallinen sana kuuluu: ”Tämä [vuoden 1914] sukupolvi ei missään tapauksessa katoa, ennen kuin kaikki tapahtuu.” (Luukas 21:32) Ja Jehova, joka on henkeytettyjen ja erehtymättömien ennustusten lähde, saa aikaan Poikansa sanojen toteutumisen verrattain lyhyessä ajassa. (Vartiotorni 15. elokuuta 1984 sivut 6-7)

Se kun tässä vaiheessa haluaa puolustaa Vartiotorniseuraa on hyvä ja lukee tuon lainauksen uudelleen ja hyvin tarkkaan. Tuossa lainauksessa viitataan henkeytettyyn ja erehtymättömään profetiaan, myös vuosi 1914 on sijoitettu hakasulkuihin Raamatun tekstiin. Juuri tiukemmin seura ei itseään voisi naulata vuoteen 1994.

Jo vuonna 1991 silloinen Vartiotorniseuran presidentti ja vuoden 1975 Harmagedonin pääarkkitehti, Fred Franz sanoi:

”Toivomme on varma, ja se toteutuu täysin viimeisimmällekin pienen lauman 144 000 jäsenestä yli kaiken sen mitä olemme edes kuvitelleetkaan. Me jäännökseen kuuluvat, jotka olimme mukana vuonna 1914, jolloin odotimme meidän kaikkien menevän taivaaseen, emme ole lakanneet arvostamasta tuota toivoa. Tuo toivo on meissä yhtä voimakkaana kuin ennenkin, ja me annamme arvoa sille aina vain enemmän, mitä kauemmin joudumme odottamaan sen toteutumista. Sitä kannattaa odottaa, vaikka sitä täytyisi odottaa miljoona vuotta. Pidän toivoamme suuremmassa arvossa kuin koskaan ennen, enkä koskaan halua lakata arvostamasta sitä. Pienen lauman toivo varmistaa myös sen, että muiden lampaitten suuren joukon odotus toteutuu pettämättömän varmasti yli suurimpienkin kuvitelmiemme. Siksi me olemme pysyneet lujina aina tähän hetkeen saakka ja aiomme pysyä lujina, kunnes Jumala on osoittanut, että hän toteuttaa ’kalliit ja hyvin suurenmoiset lupauksensa’.” (Vartiotorni 15. joulukuuta 1991 sivu 11)

Vuosi 1994 tuli ja meni. Vartiotorniseura jätti jälkeensä jälleen yhden "Miljoonat nykyään elävät eivät kuole koskaan"-mallisen monumentin. Tämä monumentti on Vartiotorniseuran pitkäikäisin harmagedonennustelu. Sitä saarnattiin noin puoli vuosisataa. Vuosi 1975 häviää ajallisessa kestossa, vaikka sen lähtölaukaus voidaan ajoittaa vuonna 1943 julkaistuun kirjaan.

Oli tullut johtopäätösten aika. 1995 marraskuun 1. päivän Vartiotorni myönsi aikaisemman laskelmoinnin, mutta tuttuun tapaan ei myöntänyt, että Vartiotorniseuralla olisi asian kanssa tekemistä. Kuten niin usein aiemminkin, syy vieritettiin näiden jo kuuluisuutta saavuttaneiden "joidenkin" ja "eräiden" hartioille:

“Koska Jehovan palvelijat ovat innokkaita näkemään tämän pahan järjestelmän lopun, he ovat toisinaan rakennelleet teorioita ajasta, jolloin ’suuri ahdistus’ puhkeaisi, ja jopa liittäneet tämän laskelmiin siitä, mikä on sukupolven elinaika vuodesta 1914 lähtien. Voimme kuitenkin ’tuottaa viisaan sydämen’ siten, ettemme pohdi, kuinka monta vuotta tai päivää muodostaa sukupolven, vaan ajattelemme, miten ’laskemme päivämme’ ylistämällä iloisesti Jehovaa.” (Vartiotorni 1. marraskuuta 1995 sivu 17)

Tämä rivijäsenten syyttäminen on koeteltu ja toimivaksi havaittu keino. Järkeä ja logiikkaa ei tuo keino kaipaa missään vaiheessa tuekseen ja niinpä Vartiotorni jatkaa:

”Merkitseekö täsmällisempi näkemyksemme ”tästä sukupolvesta” sitä, että Harmagedon on kauempana kuin olimme ajatelleet? Ei suinkaan! Vaikka emme ole milloinkaan tienneet tuota ”päivää ja hetkeä”, Jehova Jumala on aina tiennyt sen, ja hän ei muutu (Malakia 3:6).” (Sama, sivu 20)

Itsenäisesti ajatteleva henkilö ei voi olla ihmettelemättä tätä täsmällisempää näkemystä. Mikä siis on tuon sukupolven pituus?

”Siksi ’tämä sukupolvi’ viittaa Jeesuksen profetian nykyisessä, lopullisessa täyttymyksessä ilmeisesti niihin maailman kansoihin, jotka näkevät Kristuksen läsnäolon tunnusmerkin, mutta eivät paranna tapojaan.” (Sama, sivu 19)

Siis täsmällisillä aikamäärillä vuosiluvuilla esitettyä ennustusta täsmennettiin siten, että täsmällisempi selitys “viittaa ilmeisesti”.

Vielä varmistukseksi esitettiin pari vuotta myöhemmin, että itse asiassa uskollisen ja ymmärtäväisen orjan vaatimattomuus estää sitä tekemästä liian rohkeita ja pitkälle meneviä johtopäätöksiä tulevaisuuden suhteen:

”Vaatimattomuus estää uskollista ja ymmärtäväistä orjaluokkaa, jonka tehtäväksi on uskottu antaa kristittyjen huonekunnalle ruokaa oikeaan aikaan, menemästä julkeasti asioiden edelle ja esittämästä umpimähkäisiä teorioita asioista, jotka eivät vielä ole selviä.” (Vartiotorni 1. kesäkuuta 1997 sivu 14)

Vaatimattomuus ei ainakaan vuonna 1953 ollut esteenä Vartiotorniseuralle kun 1914-sukupolvioppia tuotiin esille:

These events began to occur on earth in the year 1914, and continue to assert themselves to the present day. Not just one or two of these momentous happenings have come upon this generation, but all of them. NO FALSE ALARM THIS! (w53 Nov. 1 p. 648)

Yllä lainatun kirjoittaja oli hyvin tietoinen siitä, että jo tuolloin kaikki Vartiotorniseuran ennustukset olivat osoittautuneet vääriksi, perusteeton toivorikkaus ja luja luottamus ”tällä kerralla”-onnistumiseen teettää Vartiotorniseuralle jatkuvasti päänvaivaa.

Tämä hylätty opetus on ollut tehokas pelote ja pitänyt yllä tuota perusteetonta odotusta. Ilmeisesti 1914-sukupolviopin pelotevaikutus on ollut merkittävä, koska yli kymmenen vuotta sitten hylätty oppinäkemys on vielä (2007-01-05) pelotteena Vartiotorniseuran nettisivulla:

”Miten pitkä ajanjakso nämä viimeiset päivät lopulta olisivat? Jeesus sanoi aikakaudesta, jolloin nähtäisiin ’ahdingon tuskien alku’ vuodesta 1914 eteenpäin: ’Tämä sukupolvi ei missään tapauksessa katoa, ennen kuin kaikki nämä tapahtuvat.’ (Matteus 24:8, 34-36.) Kaikkien viimeisten päivien piirteiden täytyy siis ilmetä yhden sukupolven, vuoden 1914 sukupolven, aikana. Niinpä jotkut niistä, jotka olivat elossa vuonna 1914, ovat yhä elossa tämän järjestelmän päättyessä. Tuohon sukupolveen kuuluvat ovat nyt hyvin iäkkäitä, mikä osoittaa, ettei voi kulua kauan ennen kuin Jumala tekee lopun tästä nykyisestä asiainjärjestelmästä.”

http://www.watchtower.org/languages/fin ... /index.htm
Pyrkimykseni olkoon kaikkia miellyttävän keskusteluilmapiirin luominen.
AchanBeroean
Viestit: 467
Liittynyt: 06.05.2007 17:56
Paikkakunta: Luopio

Viesti Kirjoittaja AchanBeroean »

Markku Meilo kirjoitti: Tässä jätettiin jehovantodistajan laskettavaksi 1914+37=1951. Ja laskutaitoisia löytyi, mutta mitään odotettua ei tapahtunut. Mutta teoreettinen sukupolven yläraja oli tulossa vastaan 1954. Vartiotorniseura määritti sukupolven pituuden uudelleen, käyttöön otettiin keskimääräinen ihmisikä.
Jos ajatellaan teoreettista jehovantodistajaa, joka olisi syntynyt oletetaan vaikka vuonna 1936. Hän olisi siis syntynyt vuonna, jolloin lahkoon liittyneiltä oli viinin hörppiminen muistonvietossa kielletty. Voidelluksi ei enää pääsisi, koska 144000 oli täyttymässä jo tuolloin eläneistä lahkolaisista - eipä silti olisiko vastasyntynyt moisesta voidellun asemasta mitään perustanutkaan.
*** fm luku 15 s. 198 kpl 13 Maalliset eloonjääneet ”suuresta ahdistuksesta” ***

Kauan odotettu, tyydyttävä tieto tulikin meille juuri tällä tavalla vuonna 1935. Mainittuna vuonna Vartiotornin Raamattu- ja Traktaattiseura, jonka johtokunnan kaikkien jäsenten täytyy kuulua voideltuun jäännökseen, julkaisi virallisessa lehdessään (Vartiotorni ja Kristuksen läsnäolon airut) uusimman selityksensä ”suuresta joukosta”, josta Ilm. 7:9–17 kertoo. Selitys julkaistiin englanninkielisen Vartiotornin elokuun 1. ja 15. päivän numerossa 1935 (suomeksi 1. ja 15. lokakuuta 1935) kaksiosaisessa kirjoituksessa, jonka otsikkona oli ”Suuri joukko”. Kahdeksan viikkoa aikaisemmin samana vuonna, perjantai-iltana 31. toukokuuta klo 17.00–18.30, Washingtonissa (D.C.) pidetyssä Jehovan todistajain konventissa esitettiin kuitenkin sama tieto näkyvälle kuulijakunnalle sekä näkymättömälle radion kuulijakunnalle. Vartiotornin Raamattu- ja Traktaattiseuran Pennsylvanian yhdistyksen silloinen presidentti Joseph F. Rutherford puhui nimittäin silloin aiheesta ”Suuri joukko”. Sekä tämä konventtipuhe että myöhempi Vartiotornin kirjoitus osoittivat, että tämä ”suuri joukko” ei ollut menevä taivaaseen vaan elävä ikuisesti paratiisimaassa.
Tämä teoreettinen jehovantodistaja täyttäisi 18 vuotta vuonna 1954 eli olisi hyvin voinut ymmärtää lahkolaisten tuohon vuoteen kohdistaman sukupolviodotuksen. Hän kuitenkin jäisi lahkoon, kun jäi koulujenkin käynti niin vähiin.

Taas vuonna 1975 hän olisi jo 39-vuotias ja olisi taas muiden lahkolaisten mukana pettynyt lahkon valheprofetiaan, mutta jäänyt taas lahkoon, koska sillä on "totuus" ja puolisokaan ei olisi luopumisesta tykännyt.

Vuonna 1995 olisi hän jo täyttänyt 59 vuotta ja antanut jo lähes koko elämänsä Vartiotorni-seuralle. Pian hän pääsisi eläkkeelle ja saattaisi jopa harkita osa-ajan tienraivausta.

Elossa voi siis yhä olla tuonkaltaisia lahkolaisia, jotka ovat 20 vuoden välein (1954, 1975 ja 1995) tulleet lahkon pettämiksi ovelasti sepitetyillä valhe-ennustuksilla.

En usko, että tuollaiset lahkon kolmasti pettämät ovat niitä, jotka omaksuvat uusia asioita, joten he tuskin ovat internet-lukutaitoisia. Mutta, jos joku tuollainen kolmasti petetty ryhtyy internet-käyttäjäksi, voi lahkoelämän historian katsominen taaksepäin olla erittäin tuskallista. Onneksi hän ei ymmärrä englantia.

Jos hän elää kyllin vanhaksi, voi hän vielä todistaa valtakunnansalilla päivää, jolloin - tasaisen vauhdin taulukolla vuonna 2015 - lahko luopuu koko vuoden 1914 opista haudaten nuo suuruudenhullun vaatekauppiaan ja juopon kirjanmyyjän harhat historiansa hämärään.
"Mutta emme usko enää tällaiseen hölynpölyyn, vaan pidämme Vartiotorni-seuran aatetta fanaattisena ja vaarallisena ideologiana, koska se orjuuttaa ihmiset aivopesuohjelmansa avulla" - Herrick Åberg
Vastaa Viestiin